Tek nedavno pročitah ovaj zanimljivi topic, pa reko' da napišem nešto, iako je stvar već prilično obajatila.
Prvo, backward masking je izmišljotina i čista smijurija. Naučno je dokazano da mozak NE MOŽE da registruje poruke koje se emituju unazad, a čak i da može - zar stvarno iko normalan misli da će neko ko čuje "KILL!" u nekoj pjesmi uzeti pištolj i početi da ubija??????
Što se tiče Led Zeppelina, Eaglesa i ostalih, situacija je otprilike ovakva:
Led Zeppelin su optuženi za razne satanističke poruke koje se navodno čuju kad se njihova legendarna pjesma Stairway To Heaven pusti unazad. Na jednom sajtu sam naletio na dio te pjesme koji je neki tip snimio unazad, tvrdeći da se tu nalaze riječi "Here's to my sweet Satan". Preslušao sam fajl i gle - stvarno se pojavljuje nešto što LIČI na to. Dal' to znači da nam Zeppelin stvarno potura satanističke poruke? Naravno da ne. Stvar je jednostavno u moći sugestije. Neko nam je tačno naglasio šta konkretno treba da očekujemo u tačno određenom trenutku i naša mašta automatski radi ostatak posla. Ovde je Robert Plant (pjevač Zeppelina) optužen da je "otpjevao unazad" te stihove, tako da imaju jedno značenje kad se normalno slušaju, a drugo kad se puste unazad, što je apsolutno nemoguće.
Kad neku pjesmu pustite unazad, dobijate gomilu smeća u kojoj se jedino samoglasnici jasno razaznaju, dok su suglasnici skroz zbrljani i podložni raznim proizvoljnim interpretacijama, kao što je npr. ova gore. Normalno je da ćemo kad odslušamo gomilu pjesama unazad, u nekima od njih otkriti neke "skrivene poruke", ili bar nešto što liči na njih, ali pitanje je zašto bismo kog vraga to radili, kad je očigledno da se radi o očiglednom radu mašte + čistoj slučajnosti (opet se vraćam na primjer pjesme Stairway To Heaven).
Što se Eaglesa tiče, za njihovu pjesmu Hotel California (još jedna legendarna pjesma) priča se da je satanistička, da govori o mjestu gdje su se navodno okupljali satanisti, da se na omotu albuma pojavljuje Anton Levey, da kad se pusti unazad čuju se razne satanističke poruke itd. Sve ovo je opovrgnuto, na omotu se NE POJAVLJUJE Anton LeVey, pjesma ne govori o satanizmu nego jednostavno o samim članovima grupe i o tome kako su se naglo našli među zvijezdama i kako je to uticalo na njih itd. itd.
Jedini (koliko je meni poznato) DOKAZANI primjer backward maskinga je u jednoj pjesmi Pink Floyda (mislim da je Empty Spaces). Kad se pusti unazad, čuje se nešto kao "Congratulations, you have found a secret message!", što (gle ironije) predstavlja baš zezanciju na račun onih koji gube vrijeme tražeći neke "skrivene" poruke u pjesmama.
Dalje, ako je rok muzika sama po sebi satanistička, kako onda objasniti recimo Chrisa Reu i njegove tekstove (pročitajte recimo stihove sa albuma Road To Hell), zatim muziku Mikea Oldfielda koja je pravi melem za dušu (a i on ima nekoliko otvoreno hrišćanskih tekstova), itd.
Dakle, da sumiramo - rok muzika je ista kao i svaka druga vrsta umjetnosti - u njoj ima gomila smeća, ali isto tako i prekrasnih stvari. Na kraju krajeva, ja rok muziku, što domaću što stranu, slušam već preko 15 godina i mislim da bih već pobio nekoliko stotina ljudi ili žrtvovao nekoliko djevica Satani da ona ima tako negativan uticaj