Od kog zla izabrati najmanje?
goxon je napisao:
. malo smo trziste, neke stvari je nemoguce naci kod nas...
@goxon, Ne bih se složio da je BL malo tržište. Mislim da je problem nizak standard u državi. Narod nema para, slaba je potražnja za skupljim hardverom pa ako ti treba bilo šta što odudara od nekog prosjeka valja se natezati sa prodavcima hardvera. Slaba primanja utiču i na motivaciju ljudi koji rade u prodaji hardvera. Većina ih je nezainteresovana, neki i neljubazni, nestručni... Razumijem, isto bih se ponašao u poziciji da mi neko traži informacije o grafičkoj kartici na primjer koja košta ko moje dvije plate. I sad ja njemu trebam da se raspitujem može li se nabaviti, i kada će stići i da budem ljubazan, a (što jednom reče jedan mi kolega koji baš radi sa hardverom) kući sam djetetu na zidu nacrtao koru 'ljeba pa nek' udara glavom u nju.
Kod većine prodavaca loše ažurirana stranica što je jedan od najvećih nedostataka, kod korisnika interneta to je u velikom broju prvi kontakt sa prodavcem. Lično kada vidim da je stranica totalno skarabudžena, bez dovoljno informacija, ne mili mi se ni kontaktirati prodavca. Primjer:
http://infocom.ba/v3/index.php?option=c ... tikl=06594 Za miš od 85KM ne bi škodilo bar slika da ima, specifikacije i link do stranice proizvođača. I na kraju kad sve izguglaš o proizvodu, riješiš da ga kupiš, situacija: nema na stanju, a i ne možemo više da naručimo! Nije mi se to desilo konkretno za ovaj miš i Infocom, uzeo sam taj link samo za primjer. No imao sam par takvih situacija za druge komponente.
Sad ne bih nikoga da izdvajam ni po dobrom ni po lošem, jer ne kupujem često hardver pa ne mogu biti objektivan. Nekoliko neprijatnih situacija koje sam imao mogu biti i pojedinačni primjeri, pa ne bih da smaram time.
U globalu nezadovoljan sam ponudom u gradu, cijenama hardvera (ne samo u BL nego u cijeloj BiH u odnosu na HR i SR), nestručnošću i nezainteresovanošću osoblja (čast izuzecima).