Cijene su sasvim OK, računajući da je u pitanju naše tržište. Ovdje će mnogi odmah skočiti i reći kako je u Srbiji (tačnije u BG) daleko jeftinije, ali to je sad druga priča. Govorimo o BL i široj okolini.
U "i3" ti se ne isplati dodavati više RAM-a, mada od viška RAM-a glava nikad ne boli. Jednostavno je to gotova konfiguracija koja je usklađena u tu neku cijenu i s obzirom na grafičku karticu koju ima, teško da ćeš na tom računaru moći potjerati nešto što će zahtjevati više od 4GB RAM-a, a da to pomenuta grafička kartica može izgurati.
U "i5" bi se recimo moglo ubaciti još 4GB, ali meni je to sve pomalo preskupo za moj ukus (naročito sam procesor i5, koji se obično uparuje sa jačim grafičkim kartama od Radeonke 6670, ali takve su kod nas preskupe).
Zato sam predložio jednu sasvim pristojnu konfiguraciju.
U mom primjeru recimo imaš procesor koji se uz malo sreće i OC znanja može "otključati" u Phenom B55, mada i ovakav trojezgraš uopšte nije loš.
8GB RAM-a je dovoljno za skoro sve što bi čak i iznadprosječanom korisniku moglo zatrebati. I 4GB je uglavnom dovoljno, ali sam si rekao: 50 KM gore dole na toliku ukupnu cijenu, a uvijek je najbolja opcija odmah upariti identične module RAM-a, nego kasnije nadograđivati nekim drugim modulom.
Ploča je sasvim OK, mada ako se pojavi neka sa AM3 socketom koja podržava i 120w procesore bilo bi još bolje čisto radi šireg opsega mogućnosti.
HDD je od "samo" 500 GB jer su sad diskovi zbog poznatih problema (potopljenih fabrika u poplavama) nenormalno poskupjeli i bar još nekoliko mjeseci situacija se neće popraviti.
HD6670 je sasvim solidna kartica (1GB memorije i ono što je bitno je da je GDDR5) na kojoj ćeš većinu igrica koja će ti dopasti šaka moći potjerati bez problema. Bolje i jače kartice su kod nas ipak preskupe.
Optika - bitno je da radi
I na kraju
G52 Blueberry kućište je jedno od rijetkih na našem tržištu koje ima svoje sasvim solidno napajanje i pritom jako lijepo izgleda i veoma je funkcionalno. Kombinacija brand kućišta i brand napajanja je ipak preskupa za naše pojmove.
Ovo je naravno samo jedna od mnogo mogućih kombinacija, ali se nadam da sam ti dao bar nekakav vodič koji će ti olakšati kupovinu.