banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 15:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2004, 16:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Dec 2002, 23:10
Izgleda da se sprema jos jedna velika trka za pozicije u velikom nam prostranstvu. :) Da, Rusi su se najavili kao novi potencijalni konkurenti. Izdvojili su odredjenu sumu novca. Bice interesantno gledati daljnji razvoj situacije. Izgleda da ce doci i nasih dva sata onako kako su ih imali nasi starci dok su na TV-u posmatrali sletanje covjeka na mjesec. Pitanje je samo kako i na cemu cemo to mi posmatrati... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2004, 17:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Citiraj:
Izdvojili su odredjenu sumu novca

c c c...narod im crkava od gladi, a oni finansiraju tako neke budalestine

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2004, 01:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Avg 2003, 11:01
SiCkNeSS je napisao:
Citiraj:
Izdvojili su odredjenu sumu novca

c c c...narod im crkava od gladi, a oni finansiraju tako neke budalestine

E, jest! Jadni, umjesto prvo da pomognu narodu oni izdvajaju pare za kojekakve budalestine! :x Ljudi ce pomrjeti ali ne, samo je bitno jedno, svi se oni klanjaju americi , da joj se podvuku pod kozu, a sada su poceli i rusi! Oce da joj se dokazu ali dzaba, ameri znaju sta rade! Oni vode a vi vjeujte kome hocete, mislim , niko nikoga ne pita! Neke zemlje su u stanju da potruju svoj narod da bi im se amerika nasmjesila, pa su sada nasli kako doci do toga!Amerika ce sve to lijepo da iskoristi a onda se zna sta slijedi dalje, pa cak i u svemiru!
Jadna ova zemlja na kojoj hodamo, dok ludji od nas vladaju-em na zemlji a sada i sa Marsa sa svojim prikolicama i vjecnim slugama!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2004, 02:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Dec 2003, 23:03
Kopaj i zatrpavaj...

http://marsrovers.jpl.nasa.gov/home/

Spirit... kopka i trazi... :wink:

Samo smo malo zaboravili 1997 i Mars Pathfinder... pogledajte:
http://marsprogram.jpl.nasa.gov/MPF/index0.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2004, 11:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
SiCkNeSS je napisao:
Jadni, umjesto prvo da pomognu narodu oni izdvajaju pare za kojekakve budalestine!

Slažem se u potpunosti. Po meni je velika glupost trošiti toliki novac na nešto što je u suštini beznačajno. Da je bar sređeno stanje na Zemlji pa OK, ali toliko toga ima pozitivnog što se na Zemlji može uraditi sa tim novcem da je ludost trošiti ga na mnogo manje bitne stvari. Ali sad je nastupila nova trka za ljudskim sletanjem na Mars kao što je bila trka za Mjesecom, sad je u igri nacionalni ponos koji će dati sve što je potrebno (sav novac i ostalo) da bi se "pobijedilo" u ludoj trci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2004, 12:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Dec 2003, 23:03
ja sam ustedio nesto crkavice da se nadje za nedaj boze.. i odlucio sam to uloziti da posaljem punicu na Mars... dobro i za mene (i covjecanstvo uopste) a i za nauku.. :fadein:

slazem se da bi ipak trebalo rijesiti sve probleme na ovoj planeti, pa onda u istrazivanje svemira, ali izgleda da je to utopija.. niko ne zeli podmetati ledja za drugog.. na primjer, mi da smo bili slozni, radise, i "kako treba" mozda bi danas i bili u svemiru (Jugoslavija je poslije drugog svjetskog bila na drugom mjestu u svijetu po brzini izgradnje (odmah poslije Japana)).. I sto bi sad amerika ili neko drugi ulagali svoj novac da bi nama bilo bolje (doduse djelimicno su doprinjeli da se zaustavi (a vjerovatno da se i zapocne) rat). Nas razvoj je bio "do nas".

Ja ipak mislim da ko moze, neka ide u svemir i neka istrazuje... mozda gore nadju nesto novo sto ce dici i nas na noge.. a ko ne moze.. neka u prvom planu gleda da promijeni svoju zivotnu situaciju..

Ja se nadam da ce Spirit pronaci kakav novi material na Marsu (mada su sanse male).. koji ce pomoci da se stvari poboljsaju ovdje na zemlji... a da li ce to biti Rus ili Amer ili Kinez koji ce prvi stati na Mars - to nije ni bitno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2004, 12:33 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 24 Avg 2003, 07:38
I ja mislim da je suludo bacat novac na sve to, jer u startu se da let bude sa svim vec poznatim ili dotad malo usavrsenim teh. detaljima. A sve to nas nigdje nece niti moze odvesti. Mislim stvarno sta cemo na Marsu? Gore nema nista, prostora za stanovanje ima dovoljno i na Zemlji ali nema hrane (ustvari ima i nje, ali sa druge strane postoje neke multi kompanije pa je opet nema) Definitivno nam treba neki pronalazak koji ce moci omoguciti brza putovanja. Pa ni Amerika nebi bila Amerika da je sve ostalo samo na jedrenjacima, shvatate sta zelim reci. E sad da li ce biti neki pogoni kao u Star treku ;) ili ne to je nebitno, samo su brzine kojima mi danas raspolazemo takoreci neupotrebljive za bilo kakvo iole ozbiljno djelovanje u Svemiru. Dakle ubudale bacen novac, kao sto je ubudale bacen novac koji se baca na naurozanje.
Pitanje je sta se treba dogoditi da se covjecanstvo ujedini. E kad se to dogodi, onda put zvijezda. Jer je na put najbolje krenuti iz mirne kuce da se ima gdje vratiti. Zamislite da ostane ovakva podjela i jednog jutra procitate naslov naslov u novinama: Eskimi sklopili savez sa Marsovcima :D Blesavo, zar ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2004, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Citiraj:
sad je u igri nacionalni ponos koji će dati sve što je potrebno (sav novac i ostalo) da bi se "pobijedilo" u ludoj trci

pa ne, ajmo se malo zamisliti. mislim, svi znamo za bolesnu trku koju su pokrenuli amerikanci, a u kojoj je bivsi sovjetski savez, htio ne htio, morao da ucestvuje, na kraju je doprinjela bankrotstvu sssr-a. u vrijeme kad su sovjeti konstruisali prvu a-bombu, ameri su ih vec imali oko 250 komada. deset godina kasnije, sjedinjene americke drzave su ih imale preko 15.000 komada, dok su rusi daleko zaostajali sa "samo" oko 1000 komada. ali, u slijedecih 20 godina sovjeti trose milijarde i milijarde na bombe, dok se narod smrzavaoi gladovao, ali bitno je da su uhvatili korak s njima. krajem 70-ih imali su cak oko 25.500 nuklearnih bojevih glava, a ovi drugi, iako u pocetku superiorniji, imali su "samo" oko 24.000. i na samoj ivici raspada sssr-a, krajem 80-ih godina, odrzavali su nevjerovatan broj od oko 40.000 nuklearnih glava! jebote, mozes pet puta unistiti citav svijet!

hocu da kazem da su ti rusi, zbog svog glupog ponosa, sada tu gdje jesu, tj. na ivici egzistencije. i sto je najcrnje, to uopste ne vide, ili nece da vide. i opet prave iste greske, i opet ce se uvaliti u ista govna. posljedice nikog ni ne zanimaju...bitno je biti prvi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2004, 14:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

neo26 je napisao:
samo su brzine kojima mi danas raspolazemo takoreci neupotrebljive za bilo kakvo iole ozbiljno djelovanje u Svemiru

Svaka čast svemru i njegovom istraživanju ali imamo mnogo za istraživati i na Zemlji, mnogo više nego što smo svjesni. Ja bih radije istraživao kako smiriti konflikte i nerede, glad, siromaštvo, nezadovoljstvo, radije bih istraživao o ljudima samim jer mnogo toga je još nepoznato. A svemir neće pobjeći.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2004, 20:01 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 24 Avg 2003, 07:38
To sam i zelio i reci. Nesposobni smo mi za svemir, pogotovo na ovom stepenu tehnickog i intelekualnog razvoja. Prvo se moramo kod kuce srediti pa onda gledat sta ima dalje. Inace je jako rizicno po samo covjecanstvo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2004, 14:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

"Spirit" prestao da šalje signale sa Marsa
Američki robot "Spirit" prestao je da šalje signale sa Marsa zbog, kako ističu naučnici, potencijalno ozbiljnog kvara. "Imamo veoma ozbiljan kvar na vozilu"´, rekao je Pit Tejzinger, pomoćnik direktora misije, potvrdivši da je prekinuta komunikacija "Spirita" i naučnika na Zemlji. NASA je prethodno saopštila da su problemi u komunikacijama nastali verovatno zbog loših vremenskih prilika u Australiji, gde se nalazi antena pomoću koje se uspostavlja veza s robotom. (Srna)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2004, 20:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
bogumi pronasli led na crvenoj planeti :roll:

es aj sed bice parcelisanja jupiiiiiiiiiiiiiii :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2004, 22:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
neo26: pa ljudski rod je uvijek nalazio rjesenja za trenutnu situaciju
'pogledom u buducnosti' ili negdje drugdje.
drzavne administracije su trosila na mnogo gluplje stvari
nego svemirska putovanja

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]