old fashion men je napisao:
Da ti čiko kratko objasni:
Srpstvo i biti Srbin je antropološka činjenica, dok je bosanstvo i biti bosanac administrativna stvar poput biti hercegovac, posavac ili slavonac. znači Srbi mogu biti rođeni i u hrvatskoj, Bosni, Makedonij, Njemačkoj... uvijek su Srbi baš kao i Njemac ili Italijan gdje god su rođeni i koje god vjere bili oni su to što su, npr jedan Kinez ako pređe na islam on je i dalje Kinez isto tako i Njemac, jednako kao i ja nisam pravoslavne vjere ali sam Srbin i svi preci su mi Srbi jer su iz toga plemena potekli.
Srbija se zove po narodu, a ne narod po Srbij kao što je slučaj u Bosni ili Makedonij, znači Bosanci, Bošnjaci nazovi ih kako hoćeš nisu narod jednako kao što nisu ni Makedonci, tzv Amerikanci ili australijanci, brazilci... jednako tako ne postoje ni jezici poput australijskog, američkog, brazilskog... jednako tako ne postoji ni bosanski ni makedonski jezik.
Je li ti sada jasnije zašto vi Bosanci-Bošnjaci-Muslimani-muslimani niste i nikada nećete biti narod niti postoji bosanski jezik?
Prvo ja sam rekao danas se to tako gleda, mislio sam na praksu i objasnio sam to. Znaci za vecinu ljudi vazi vjera=narod, to sto ti znas vise nego ostali i razumijes razliku je dobro za tebe, ali ne znaci da je to tako u praksi.
Inace lijepo si objasnio i vjerovao ili ne slazem se sa tobom, ali...
Ti ne mozes nikome odredjivati koja je jaca pripadnost, narodu ili naciji. U prevodi uvijek postoji izbor.
Druga stvar, citava postaje jos komplikovanija ako naziv drzave potice od naziva naroda. Tu si naveo dobre pirmjere, Srbija kao zemlja koja je dobila naziv po narodu i Ameriku koja je dobila naziv po teritoriji. Svi Amerikanci kazu da su Amerikanci, jer svi osjecaju pripadnost americkoj naciji, a ne njihovom entickom porijeklu. Ne kaze Irac iz Amerike da je Irac vec da je Amerikanac.
Podebjano, tvrdis u prevodu da se narodnost tj. etnicko porijeklo stice rodjenjem i to je u redu, ali nacionalnost se izjavljuje. Znaci ti tvrdis to sto tvrdis, ali ti ljudi koji su Srbi po rodjenju tj. etnickom porijeklu se nacionalno izjavljuju kao Hrvati, Bosnjaci, Njemci, Amerikanci...
Npr. Po tvome misljenju su luzicki Srbi Srbi, ali zapravo oni su Njemci, jer je njima pripadnost naciji jaca od etnickog porijekla.