banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2004, 02:04 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2004, 02:30 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2004, 02:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Micelijus je napisao:
Po mom vjerovanju, čovjek je stvoren i živi na Zemlji sa jednom namjerom, a to je da dostigne duhovni nivo Tvorca, Boga živoga.
U svakom čovjeku leži potencijalni Tvorac, pa tako nesumljivo i Bogočovjek.

То исто је хтео и Сатана... да буде раван са Творцем. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2004, 09:37 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
U Svetom Pismu na mnogo mjesta i na mnogo načina se kaže:
"Potrešću nebo i zemlju (i pretumbati)!"
i
"Mnogi koji su bili prvi postaće posljednji, a posljednji prvi!"

Kao Jedini ne možemo biti, ali možemo od Njemu najbližih. Zato smo tu da se tome učimo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2004, 12:48 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2004, 14:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
To isto je hteo i Satana... da bude ravan sa Tvorcem

Ti izugujući se tome da trebamo biti kao Otac Nebeski se zapravo izruguješ (po ko zna koji put) Isusu Hristu koji je jasno rekao:

Budite vi dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski. (Matej 5,48 )

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 04 Jan 2004, 00:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Postovane s moje strane

Svaki covjek ima pravo slobodno da bira....niko te ne sili niti podstice da priznas Islam ili Kur`an.To je stvar raspoznaje i shvatanja.U Kur`anu lijepo stoji:
"Tebi tvoja a meni moja vjera"
Ja samo znam jedno.....tesko onom ko Bogu pripisuje druga,tesko onom ko se kipovima klanja,tesko onom ko se krstu obraca,tesko onom ko svoja lica okrece od istine i ne zeli cuti i ne zeli vidjeti....Niti je bilo koji kip niti je krst niti ikona naslikana na zidu niti kip marije,bilo kome sta dao,ali pojedini ipak klece pred njom i mole se,smatrajuci Boga u tom kipu a niti imaju ti koji se mole snage niti ima taj kip kojem se obracaju snage da stvori jednu musicu a kamoli sta drugo

Dženita, pitanje poštovanja ikona je mislim već dosta puta razmatrano na ovim forumima, tako da nema potrebe da se o tome ponovo govori. Istu zamjerku pravoslavnima (i katolicima) stavljaju i protestanti, adventisti, Jehovini svjedoci i mnoge druge religiozne grupe koje se drže principa Sola Scriptura.
Naravno da se niko ne moli samoj slici (to bi bilo idolopoklonstvo), nego svetitelju koji je na ikoni prikazan.

Poštovanje i s moje strane

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2004, 00:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Micelijuse, što se tiče mog religioznog opredjeljenja, pretpostavljam da sam nešto što bi se uz mnogo mašte moglo nazvati pravoslavcem. Kršten sam, ali sam tek nedavno počeo da se ozbiljnije interesujem za religiju. Odlučio sam da dam šansu svim religijama i trenutno pravoslavlje ubjedljivo vodi na tabeli :D

E sad, što se tiče onog da je Isus Arhanđel Mihailo, jednostavno ne mogu da zamislim da neko pravoslavan može to da tvrdi. Isus je Bog, a ako je uz to još i Mihailo, znači da je i Mihailo Bog i tu nastaje opšti nered.

Citiraj:
Dalje, jasno mi je zašto si za pobijanje toga da je Isus, Mihael, izabrao prvu glavu poslanice Jevrejima, ali možda nisi baš najpažljivije čitao, jer tamo piše:
"I koliko bolji posta od anđela koliko preslavnije ime od njihova dobi. Jer kome od anđela reče kad: sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: ja ću mu biti otac, i on će mi biti sin. (jev. 1. 4-5.)
Pa Isus Hrist i nije običan anđeo, već arhanđeo, a to je bitna razlika, a to da ga Bog naziva svojim sinom, Isus Hrist, tj. Arhanđeo Mihael je zaslužio svojim iskazivanjima u boravcima na Zemlji.

Arhanđeo je viša forma anđela, ali on je I DALJE ANĐEO.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2004, 01:17 
DELETED

Vrh

Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 04 Jan 2004, 12:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Harvester je napisao:
Isus je Bog, a ako je uz to još i Mihailo, znači da je i Mihailo Bog i tu nastaje opšti nered

Nema tu nereda.

Evo da te pitam, ako je Otac Nebeski zapravo Bog i ako je Isus Hrist Bog a Otac Nebeski je veći od Hrista znači da Bogom ne smatraš samo najveću duhovnu ličnost već i one koji su manji od Njega.
Kako bi onda definisao riječ "Bog"? Ko sve spada pod "Boga"? Po kojim kriterijumima je neko "Bog"? Koliko po tebi ima Bogova?

Citiraj:
ali sam tek nedavno počeo da se ozbiljnije interesujem za religiju

Baš zato ne bi trebao da brzo donosiš konačne zaključke.
Budi otvoren.
Ima još mnogo da se nauči i spozna.

Vrh

Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 04 Jan 2004, 15:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Kod:
Dženita, pitanje poštovanja ikona je mislim već dosta puta razmatrano na ovim forumima, tako da nema potrebe da se o tome ponovo govori.

Sto se slika tice,u islamu su zabranjene.U dzamijama nema nikakvih slika,jer je to Bozija kuca,jedino se okrecemo svi dok molitvu cinimo prema svetom mjestu Kaba.

Citiraj:
Naravno da se niko ne moli samoj slici (to bi bilo idolopoklonstvo), nego svetitelju koji je na ikoni prikazan.

Ja se nadam da si se malo pozabavio i Islamom.Nadam se da znas ko su Dzinni?a ako ne u kratkim crtama,to su demoni,kojima je isto kao i ljudima da velicaju Gospodara,klanjaju namaze i cine dobra djela.Posto ih ima i zlih,oni vladaju u glavnom slikama i kipovima,ukrasima po vitrini :),pa ako je kojim slucajem(nedaj Boze) nekom od ukucana nacinjena crna magija,dzinni su u stanju da trepcu ocima na slici,da ozive sliku(ali samo u ocima bolesnog)sto u opste nije preporucljivo drzati u stanu.Dakle,doticni moze i da poludi :( .Ja licno sam znala jednu zenu stariju,koja je tvrdila i zalila se svojoj djeci da je slika cudno gleda i da joj prijeti.Htjeli su je voditi u bolnicu,na cemu sam ja rekla da nema potrebe,vec samo da slusa prvu suru iz Kur`ana i da se slike poskidaju.Ona je poslije kratkog vremena bila dobro Allahovom voljom.
Veoma je nepohvalno obracati se bilo kom drugom osim Allahu BOGU.
Mi se ne obracamo ni Muhammedu,ni Isaa,ni Dzibrilu ni Ismailu ni Ibrahimu ni Nuhu,mi samo velicamo Allaha i od Njega pomoc trazimo i nokoga mu ne pripisujemo nit postoji neko sa kim mozemo da ga uporedimo. :)
A na nase poslanike prenosimo sellam,to je ono sto mozemo uciniti za njih,jer ono sto su oni nama je za pohvalu,jer ih je i sam Allah izabrao kao poslanike.

Svako dobro :D

Poštovanje i s moje strane[/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2004, 18:01 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Dec 2003, 18:35
Što se tiče poštovanja ikona:
Na sedmom Vaseljenskom saboru je razmatran problem ikonoborstva.Da kažem da su Vaseljenski sabori skupovi učenih bogoslova iz cjelog hrišćanskog svijeta,na kojima se raspravljalo o osnovnim pitanjima vjere i crkvenog života.Vaseljenski sabori su bili i ostali najviša vlast u Pravoslavnoj Crkvi.Bilo ih je sedam i na zadnjem je kako vać rekoh razmatran ovaj problem.Ikonoborci su bili protiv poštovanja svetih ikona,tvrdili su da je to povratak u idolopoklonstvo.Po njihovom učenju Bog je nevidljiv pa stoga pravi hrišćani ne mogu da prave niti poštuju njegove vidljive,rezane ikone.Zbog toga je sazvan sedmi sabor u Nikeji 787.godine,na kojem je prisustvovalo 630 episkopa.Sveti Oci su objasnili da se hrišćani ne klanjaju drvetu na kome su naslikane ikone,ni bojama.Mi,dakle,ne odajemo poštovanje samoj materiji ikona,niti se molimo samim ikonama,nego se nasa misao prenosi na Boga i na svetitelje čiji su likovi na na njima prikazani.Ikone su Evandjelje u bojama,vjeronauka za oči.Poštujući ikone mi odajemo preko njih poštovanje Hristu i svetima u kojima obitava Bog.Iako je sabor osudio one koji su odbacili poštovanje ikona,potpuna pobjeda nad ikonoborstvom je ostvarena tek 842 god.Tada su ikone ponovo i za svagda vraćene u crkvu u prvu nedelju Časnoga posta i zbog toga se ta nedjelja zove NEDJELJA PRAVOSLAVLJA.

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2004, 21:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

J A je napisao:
Ikonoborci su bili protiv poštovanja svetih ikona,tvrdili su da je to povratak u idolopoklonstvo.Po njihovom učenju Bog je nevidljiv pa stoga pravi hrišćani ne mogu da prave niti poštuju njegove vidljive,rezane ikone.

Slažem se sa njima.

Ali nećemo na ovoj temi pisati o ikonama. Ako se nekome piše o ikonama neka otvori posebnu temu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2004, 21:27 
Početnik
Početnik

pa nemozes nastaviti raspravu i reci da je to njen kraj ujedno!
SAMO DA PONOVIM DA JE ODLUKOM SABORA IKONOBORSTVO PROGLESENO ZA JERES PA TI VIDI GDJE SAM SEBE SVRSTAVAS(ako si pravoslavac)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2004, 22:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Sa teme Isus nekako se došlo do ikona ali eto mene zanima jedna kombinacija: u filmu "Stigmata" (meni se jako svidio) a i na još nekim drugim mjestima sam čuo da su u ono vrijeme ljudi raspinjani na krstove tako što bi im eksere ukivali NE U DLAN (jer ne bi izdržao težinu tijela) VEĆ KOD ZGLOBA RUKE MALO ISPOD DLANA. To bi značilo da su skoro sva raspeća pogrešno predstavljena...
Ja lično nemam ništa protiv ikona ali se treba paziti kod molitvi da se to radi kako treba. Imam još puno pitanja i komentara ali ovo nije tema za to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2004, 22:31 
Početnik
Početnik

malo se skrece sa teme ali da ti odgovrim da si dobro cuo.Zakivali su iznad zglobova...
i u vecini slucajeva ne na krst nego na dva drveta prekrstena u oblik slova:"T"....

poz

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2004, 00:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Imam samo malo vremena jer je ovaj Teol pravi novcožder, pa ću vam malo kasnije odgovoriti na neka od onih pitanja. Za ovu priliku samo da se obratim Micelijusu: Ono kad sam pitao da li si Jehovin svjedok, nisam mislio da vrijeđam ili tako nešto nego me je ozbiljno zanimalo jer su Jehovini svjedoci jedina religiozna grupa od ovih koje su meni poznate koja u svom zvaničnom učenju ima da je Isus Arhanđel Mihail. U svakom slučaju, svako dobro svima na ovom forumu i hvala na komentarima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2004, 09:23 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Odluke vaseljenskih sabora su ujarmile i (poprilično) iskrivile i negativno reformisale Božiju nauku, ali je to urađeno vjerovatno sa dobrom namjerom, da se napravi čvrst sistem bogoštovlja prilagođen prilikama koje su vladale u tim vremenima.
Posebno je to slučaj sa poštovanjem svetitelja i matere Isusove, ali sa ikonoljubljem se baš zagrdilo. Nije ni slučajno zašto sabora poslije toga više nije ni bilo.
Vrlo moguće da tada drugačije nije ni moglo, barem što se tiče ljudskih masa. Pa ipak sve je to u praksi donijelo dosta mršav plod, i hrišćanski narodi ne odskaču mnogo od nehrišćanskih ni po jednoj duhovnoj značajki. Govorim o cjelini, a to je najvažnije. Duhovnih pojedinaca je bilo uvijek i svugdje.

Ali dogme koje su propisane porobile su duhovnu svijest mnogih do danas, i zato oni uopšte nisu u stanju da čitaju Sveto Pismo i da sabiraju sve što je tamo napisano pa bi vidjeli da mnoge od tih dogmi imaju sasvim klimave noge, i da su često zasnovane na lošem i površnom razumijevanju. Sva vjerska učenja koja su se pojavila dosada potenciraju neke stihove iz Svetog Pisma, ignorišući ili prešućujući (ili čak ne primjećujući) druge koje o istom govore, pa su i slike o istom vrlo različite. Zbog površnosti i ukorjenjenih predrasuđenih shvatanja.

U Svetom Pismu se na mnogo mjesta jasno vidi da je u zbivanja na Zemlji uključeno mnogo nebeskih ličnosti vrlo različitih rangova i zaduženja, ali i imena. U redakcijama Svetih Spisa ta su imena uglavnom uklonjena i zamijenjena sa Gospod, čak i tamo gdje to očito nema nikakvog smisla, pa se čak dvorječna imena pojavljuju kao Gospod Gospod.
Vrlo je pojednostavljeno trpati sve te ličnosti pod imena bog ili anđeo. Tim prije što su i bog i anđeo (glasnik) u stvari vrlo često titule (praktično kratki "opis radnog mjesta"), a ne samo svojstva bića.
Stari narodi su potrčali da ih zovu bogovi, i ne može se reći da su bili sasvim u krivu (mada su pretjerivali zovući bogovima sve i svašta), ali ih je to njihovo mnogoboštvo sasvim zavelo i skoro ničem dobrom naučilo, a otjeralo ih u idolopoklonstvo, i nisu bili u stanju da u tim ličnostima i silama vide Onoga od koga su svi oni potekli i da Njemu odaju čast koja mu pripada.
Pošto se pokazalo da su ljudi vrlo brzi da zastrane, onda je u Svetim Spisima naglašeno da je Bog jedan i kapak, iako oni koji su neposredno radili sa ljudima i Zemljom bijahu mnogi (i sa vrlo različitim uspjehom), i samo su nastupali u Njegovo ime, koristeći od njega datu moćno djelujuću inteligentnu silu nazvanu Duh Sveti.
Metodi rada su im se veoma razlikovali, ali oni koji su se zdušno založili za čovjeka na Zemlji, pa čak i na sopstvenu štetu i popriličan rizik, oni su se iskazali kao najbolji i najdostojniji u ovom "projektu".
Jedan od njih je i arahanđel Mihael, koji je mnogo puta bivao na Zemlji od stvaranja i nosio različita imena, ali nam je svakako najpoznatiji kao Isus Hrist Emanuel. Međutim, teško je izjednačiti njih "dvojicu" iz prostog razloga što su čovjek i (arh)anđeo dva veoma različita vida postojanja.
Jer Isus Hrist je bio 100% čovjek (ali bogoostvaren) jer inače njegova misija ne bi imala smisla.
Ali nije on jedini od visokih nebeskih ličnosti koji je hodao (i hoda :D ) Zemljom a sve u cilju blagodati onih koje je Zavoli i za koje se založio, ljudi na Zemlji.
Pa ipak i za njega stoji da je imao čemu da se nauči u svemu ovom i da je nekada iskazao neposluh (ili bolje rečeno brzopletost) pa je to morao i da odradi. Ali je on zaista zasjao i iskazao se u svom radu i zavrijedio svojstvo Sina. Ali istovremeno on nikada nije prestao da bude sluga Jedinoga (ili rob, naši prevodi Kurana obično koriste tu dosta oštru riječ) i sluga cjelokupnog Stvaranja.
To svojstvo Sina svi mi Božiji stvorovi imamo u perspektivi, ali je dug put za nas da ga ostvarimo.

Kao što se vidi nijedna od prisutnih dogmi o Bogu nije sasvim pogrešna, ali nijedna ne iskazuje u cjelosti ono što jeste. (Pa i ovo što ovdje iznosim sigurno ima mnogo nedostataka, ali je bar za nijansu cjelovitije).
Ono što je važno da se shvati je da dogme nisu same sebi cilj, i da se njihova vrijednost mjeri po plodovima koje su u ljudima donijele.
Očito je mnogo bolje vjerovati u Jednoga nego se rasplinjavati i lutati ako nisi spreman da razumiješ stvari kako treba. Ali najgore od svega je biti zadrt u svom ubjeđenju (a neću reći: uvjerenju) i prezirati ili čak ponižavati onoga ko je došao do drugačije spoznaje.
Od šume ne vidjeti drvo, i od drveta šumu jednako je pogrešno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2004, 11:33 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2004, 15:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Мало сте одлутали даље од оног разговора изнад где се попут Сатане покушавате изједначити са Творцем. Оно што вам очигледно није јасно јесте доктрина деификације, теосиса, или на српском - обожења. Попримити обличје Божје по коме смо оригинално и створени, бити самим тим савршени као што је и Отац небески, још увек не значи бити раван са Њим. Ми смо позвани да учествујемо (будемо причасници) божанске природе, по благодати Божјој, и да учествујемо у нествореним божанским енергијама, али не и у Његовој суштини. По томе, постајемо богови по благодати, а не по суштини. И у томе лежи разлика која веома јасно дефинише и одваја Творца од створења. То што ћемо ми да судимо анђелима, односи се на пале анђеле, јер је у њиховом свету, не постоје "они између". Сем тога, човек је од анђела савршеније биће, јер поседује и тело, док га они немају. :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]