banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 983 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 50  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Dec 2011, 18:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Gamer je napisao:
Nije okrugla ... Malo je pljosnata na polovima ...

Јел се то зове елипсоид? :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 19:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
zato sto niko nije reko da nije!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ajd evo ja kazem da nije okrugla, tj. kao sto vi ne vjerujete u slijetanje na mjesec, eto ja ne vjerujem u okruglu/sfericnu/jajastu, kakvu god hocete... dokazite da nije ravna... bas me interesuje

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 19:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Avg 2010, 21:51
Zemlja stoji na DZINOVSKOJ kornjaci !

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Znate li da, kada bi se zemlja smanjila na veličinu ping pong loptice da bi bila glađa (glatkija, kako li se već kae) od nje, tj. kada bi se ping pong loptica uvećala kao zemlja da bi imala puno veće planine, dublje kanjone, usjeke i sl., e sada kakve to veze ima sa jesu li ljudi bili na mjesecu, nemam pojma ali eto.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 19:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2011, 22:31
Ping pong loptica je dovoljno hrapava i ovakva kakva je sada. :)

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 20:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Gamer je napisao:

Заборавио си слонове између Земље и корњаче. Сраме те било. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 20:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2010, 11:58
rogue je napisao:
..ne znam baš da je 30 milijardi potrošeno, pogotovo u to vrijeme... nije to kao danas 30 milijardi...
Da su vozilo spustili, to se slažem, ali manjih dimenzija... čovjeka nisu. To je moje uvjerenje.

Americki Kongres je odobrio taj iznos NASI dolaskom Kenedija na vlast. Mada ne sumnjam da ce vrsni teoreticari zavjera sa ovog foruma osporiti i to.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 22:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
RSboljaPolovinaBiH je napisao:

ajd evo ja kazem da nije okrugla, tj. kao sto vi ne vjerujete u slijetanje na mjesec, eto ja ne vjerujem u okruglu/sfericnu/jajastu, kakvu god hocete... dokazite da nije ravna... bas me interesuje

mozes ti reci sta hoces, ali to nije tema! :lol: :lol: :lol:
ako ne vjerujes da nije ravna upisi se u planinare! :lol: :lol: :lol:

sinip je napisao:
Gamer je napisao:

Заборавио си слонове између Земље и корњаче. Сраме те било. :)

bas sam htjela napisat i4slona koja stoje na kornjaci! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 23:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

gledajuci iz jednog sireg aspekta, to jeste tema, jer manje vise ovde se postavlja pitanje "vjere" u naucna i svemirska dostignuca, a u to spada i (ne)vjerovanje da je zemlja okrugla.
ali, whatever...

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00

Odeš u Banjaluku, na neku poljanu, zabiješ dvije šipke u zemlju i izmjeriš dužinu sjene i njen ugao prema sjeveru sa kompasa u po tvojoj želji određeno vrijeme dana. Isto ponoviš kad odeš sa trebom na more. Prvo je ubijediš da nisi lud. Dokazaćeš da nije ravna i naći ćeš srednji prečnik na dvije posmatrane geografske tačke. Dokazao nepoznati autor prije više od 3000 godina. Djelo mu izgorilo u aleksandrijskoj biblioteci. Kasnije potvrdio Arhimed.

Voila.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 14:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

to samo dokazuje razlicit polozaj sunca u odnosu na zemlju, ali ne i to da je zemlja okrugla.
ukoliko uzmemo da je zemlja ravna ploca (ili spljosten reljefni disk), a sunce se krece oko tog diska dobiju se isti rezultati.

tako da taj eksperiment to ne dokazuje.
ajmo dalje :)

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 20:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
to samo dokazuje razlicit polozaj sunca u odnosu na zemlju, ali ne i to da je zemlja okrugla.
ukoliko uzmemo da je zemlja ravna ploca (ili spljosten reljefni disk), a sunce se krece oko tog diska dobiju se isti rezultati.

Sad si ti pametan. :roll:
Ako ti to ne dokazuje nista evo eksperimenta covjeka koji ne samo da je dokazao da je Zemlja okrugla, nego je cak izmjerio obim Zemlje i to ne napustajuci Egipat, sve naucnim metodama i matematikom. I to prije vise od 2000 godina:

http://en.wikipedia.org/wiki/Eratosthen ... cumference

Evo i na nasem jeziku:

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1% ... 0%B5%D0%BD

Na slici se vidi sve kako:

Slika

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 22:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2010, 11:58
Njegova poenta je, barem ja mislim, da na isti nacin kao sto on prkosi cinjenicama da je Zemlja okrugla tako i teoreticari zavjera prkose cinjenicama da je covjek bio na Mjesecu.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 23:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Avg 2010, 21:51
Na Zemlji se nalazi zemlja !

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 23:19 
Veteran
Veteran

Spacedwarf je napisao:
Njegova poenta je, barem ja mislim, da na isti nacin kao sto on prkosi cinjenicama da je Zemlja okrugla tako i teoreticari zavjera prkose cinjenicama da je covjek bio na Mjesecu.

jeste samo sto ovdje ne raspravljamo o zemlji,,, :fadein: :fadein: :fadein:

Gamer je napisao:
Na Zemlji se nalazi zemlja !

mudro zboris! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2011, 00:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:

Sad si ti pametan. :roll:
Ako ti to ne dokazuje nista evo eksperimenta covjeka koji ne samo da je dokazao da je Zemlja okrugla, nego je cak izmjerio obim Zemlje i to ne napustajuci Egipat, sve naucnim metodama i matematikom. I to prije vise od 2000 godina:

http://en.wikipedia.org/wiki/Eratosthen ... cumference

Evo i na nasem jeziku:

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1% ... 0%B5%D0%BD

Na slici se vidi sve kako:

Slika

Kad vec spominjes Eratostena, evo mape zemlje koju je on izradio na osnovu svojih proracuna:
Slika

Ima li ko bolji dokaz da je Zemlja okrugla?

@avatarX, ponovicu, moje pitanje je komplementarno sa temom.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2011, 12:16 
Veteran
Veteran

@ ponovicu, tvoje pitanje nema veze s ovom temom!!! 8) 8)
ako ti to nije jasno,,, :fadein: :fadein: :fadein: onda nije ni cudo sto ti se nista ne moze objasnit! :D :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2011, 13:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...još kad reče lik 30 milijardi dao kongres predsjedniku da prebaci nasi.
Pa i kod nas konngres dao predsjedniku 300 miliona da prebaci autoputevima rs... pa vidiš kakav autoput.
Jedino za šta skidam kapu amerima je za dobar smisao medijske propagande. Pogotovo za period 1990-... na
ovim prostorima... i tu je upalo oko 300 milijardi.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2011, 13:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U emisiji se navodi ceo niz drugih „dokaza”. Otisci cizama astronauta ostali su utisnuti u povrsinu Meseca. „Povrsina je veoma fino granulirana. Kada joj se priblizite, izgleda kao prah. Mogu da ostavim trag stopala”, javio je jedan od astronauta. Kako su onda mogli da se vide otisci i oko sonde, kada je njen snazni raketni motor gruvao u povrsinu Meseca i valjda oduvao svu prasinu dalje od sebe? A mnoge fotografije pokazuju da je povrsina oko sonde prekrivena otiscima cizama. I kako to da su noge sonde utonule u tlo manje od stopala astronauta, kada je sonda bila teska oko 17 tona?

...

„Ima tu jos jedna cudna stvar. Da su se stvarno spustili na Mesec, ta prasina bi se nakupila na sondi, na njenim nogama, a mi ne vidimo ni zrnce prasine na njima. Kad sam to otkrio, samo sam rekao: nema sanse da gledam Mesecevu sondu koja se spustila na Mesec” - kaze Kejsing. On dalje u emisiji ukazuje da je poletanje modula s povrsine Meseca jos sumnjivije, jer se na snimku ne vidi da izduvni mlaz izlazi iz raketnog motora. „Kakva voznja, kakva voznja!”, uzvikuju astronauti. „Ali, sta vidimo? Vidimo kako glavni modul odjednom odskace bez ikakvog izduvnog mlaza, kao da je povucen sajlom.”

...

Drugom prilikom je rekao: „U mojim pretragama, duboko u arhivama Nase, pronasao sam i jednu traku sa misije ’Apolo 11’.
Medjutim, njen sadrzaj potpuno se razlikovao od natpisa na nalepnici. To je verovatno slucajno uradjeno, jer sam na njoj otkrio nemontirani jednocasovni TV zapis u boji. Nasin atomski sat datirao je ove snimke u treci dan leta. Vide se Armstrong, Oldrin i Kolins kako vezbaju pred TV ukljucenje, od cega je prikazano samo desetak sekundi. Jasno je da se radi o prevari i da oni nisu setali Mesecom, a zbog pogresne nalepnice ova traka nije unistena.” (Prilikom jednog susreta astronaut Oldrin udario je Sajbrela pesnicom u glavu, posto ga je novinar nazvao lazovom i lopovom kada nije hteo da se zakune nad Biblijom da je bio na Mesecu).

...

Medjutim, uprkos nedostatku ostrine na snimcima, pobornici teorije zavere misle da su pronasli dokaze koji upucuju da su oni montirani. „Ovo je apsolutno nestvarno”, uzvikuju astronauti dok trckaraju po Mesecu. Iako izgleda da se krecu pod uticajem Meseceve gravitacije, koja je sestina Zemljine, kada se snimak pusti dvostrukom brzinom kao da trce na Zemlji - otkriva Dejvid Persi. Isto se dogadja i kada se snimak „rovera” dvostruko ubrza. Cudno je i sto astronaut skace samo oko 40 centimetara.

...

Tu je jos jedan „dokaz” koji ce mnoge navesti da pomisle da je „Apolo” misija snimljena na Zemlji. Ako na Mesecu ne postoji vazduh ili vetar, kako to da se americka zastava vijori?

...

Nema zvezda na nebu. Tu je Zemlja, ali, da li je manja nego sto bi trebalo da bude?

...

Dve fotografije imaju istu planinsku pozadinu. Ipak, lunarni modul prisutan je samo na jednoj. Na izgled nemoguce, posto se nikada nije pomerao, a njegovo postolje ostalo je na Mesecu i posle misije. „Kakva voznja, kakva voznja...”, ushiceni su astronauti dok se voze lunarnim vozilom. Postoji video-snimak sa misije „Apolo 16” gde se isto brdo pojavljuje u dva razlicita dana. Jedan snimak prikazuje prvi dan misije „Apolo 16”. „Nismo mogli da zamislimo bolje mesto”, javljaju astronauti. Drugi video-snimak snimljen je sledeceg dana, na drugom mestu. „Ovo je najlepsi prizor”, klicu astronauti. Nasa je tvrdila da je drugo mesto udaljeno cetiri kilometra od prvog. Ali, kada se snimci preklope, mesta izgledaju potpuno isto. Pobornici teorije zavere dodaju da nije samo prostiranje senki otkrilo da je koriscena dodatna rasveta, vec i ono sto se vidi u senkama. Na primer, kada se astronaut spusta u veliku, tamnu senku koju pravi lunarni modul, celo njegovo telo jasno se vidi. Kako to da nije tamno? Ista pojava postoji i u drugoj „Apolo” misiji. Na jednoj slici Sunce je pravo iza ledja astronauta, ali su cak i najmanji detalji njegovog odela prepoznatljivi, kao da je sa prednje strane bio osvetljen reflektorom.

...

Grisom nije bio jedini kriticar programa „Apolo”. Tomas Beron bio je inspektor za bezbednost tokom izgradnje „Apola 1”. Posle pozara svedocio je pred Kongresom da je „Apolo” program u takvom neredu da SAD nikada nece stici na Mesec. Kao deo svog svedocenja Beron je prilozio detaljan izvestaj na 500 strana. U Nasi je postojala bojazan da bi zbog ovoga ceo program mogao da bude otkazan. Tacno nedelju dana posle Beronovog svedocenja, voz je naleteo na njegov automobil. Poginuo je sa zenom i pastorkom na licu mesta. Pobornici teorije zavere naslucuju da je i Tomas Beron ubijen, jer je mogao da isprica istinu u vezi sa programom „Apolo”. U prilog tome navode da je njegov izvestaj tajanstveno nestao i da nikada nije nadjen. A, „Apolo” program je nastavljen. Osim toga, sumnjivo im je sto je izmedju 1964. i 1967. godine cak sedam astronauta izgubilo zivot u po njima cudnim nesrecama.

...

Nastaju kada cestice potekle sa Sunca i iz cele vasione naidju na Zemljino magnetno polje. Prema misljenju Kejsinga, svako ljudsko bice koje bi putovalo kroz Van Alenov pojas odmah bi obolelo i kasnije umrlo od posledica zracenja. Osim „Apolo” misija nijedan drugi svemirski let s ljudskom posadom nije prolazio kroz ovu radijaciju. Da bi zastitila astronaute, kapsula je trebalo da ima veoma debelu oblogu od olova, smatra Kejsing. „Jedina zastita koju su astronauti imali bio je omotac od aluminijuma, doslovno debljine papira, i odela napravljena od staklenih i aluminijumskih vlakana i silikonske gume”, dodaje Ralf Rene. „Cudno je da su astronauti bili zasticeni samo tankim slojem aluminijuma, dok ovde, na Zemlji, na nas stavljaju olovni stit i kad nam snimaju zube”, nastavlja Kejsing.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2011, 13:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Edit: ne treba dvaput.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 983 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 50  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]