banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 21:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2003, 20:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Пријатељу, ја ти већ написах да се Православни не баве пребројавањем и препознавањем правих верника од оних, како их ти називаш "надри..". То је губљење времена и узалудан посао, који још води и греху, јер је писано: "не судите, да вам се не би судило..." Постоје далеко важнија и есенцијална питања која треба сеи да поставиш и да пронађеш на њих одговоре. Разочарање појединаца на основу понашања "надри..." је само један од облика прелести у које су многи пали. Основно правило за сваког верника је да се не осврће ни лево ни десно, него да гледа горе, испред себе и доле... Надам се да си разумео. Сем тога, треба ли било ком мухамеднацу веће разочарање од хорора у Афганистану ? Чишћењем се не баве верници, јер се то у историји већ десило и познато је под именом - Инквизиција. Онај који одваја жито од кукоља је Господ - Исус Христос. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2003, 20:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
Znaci mi ne treba da odvajamo zito od kukolja.I trebamo Ako necemo mi da pogledamo istini u oci i vidimo kakvo je stanje duha nasih "pravoslavaca" i sta se zlo cini u ime pravoslavlja,doci ce drugi i osuditi i njih a zajedno s njima nadripravoslavcima stradace i pravoslavci pravi.svaki vjernik bi trebo da budno osmatra svestenike u svojoj mjesnoj zajednici i na svaki njihovo skretanje s puta da ih u sebi ne prizna za prave svestenike.Da li treba slijepo da vjerujemo instituciji Crkvi kao da je od Boga data i kada skrene s puta?
Ti zivis u Kanadi pa mozda nisi dovoljno upucen kako je u RS i SCG.Doduse to jos ponajmanje u pravoslavnoj crkvi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2003, 20:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Citiraj:
srbinxp je napisao:
Maran Ata,koliko je srba pravoslavaca a koliko nadripravoslavaca?
Koliko je medju svestenstvom nadripravoslavaca?Ja vjerujem da ima dosta.

Postovanje s moje strane srbinxp

To je ono o cemu sam ja pricala,ni svi muslimani nisu muslimani.Oni posjeduju samo muslimansko ime.A iman(vjera ili predanost Bogu)je minimalna il nikakva.
Ja bibliju ne poricem to je Allahova rijec,vec je problem sto krscanstvo porice Kur`an,no o tom potom....nije ljucka stvar da se brine o tome Allah je ostavio da se bira.
Islam ce na kraju da bude jedina religija tako je rekao uzviseni Allah,kao i sto se vidi iz dana u dan je sve vise onih koji otvaraju oci.
A ja sam ti napisala u mom predzadnjem postu kako je grijeh pripisana,svakom za sebe.Kada se budu grijesi svodili,niti ce sin oca poznavati niti otac sina,svak ce na svoje breme okaciti ono sto je ponio pred Bogom :)
A ono sto Maran Ata kaze da ja njemu pripisujem,to je tako,jer ja hriscanstvo ne smatram neprijateljima vec pojedine fanatike poput njega.

I islamu ima fanatika koji npr. rijec "dzihad" uzimaju za rat itd.
ali se dzihad vodi prvo sam sa sobom pa onda sa ostalima.Taj smisao rijeci nije rat vec preispitivanje samog sebe i cak i takmicenje u dobrocinstvu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 09:07 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Citiraj:
Da li se vas dvojica i ostali koji vjeruju u reinkarnaciju slazu da odgovor na ovu temu ne zavisi od toga da li reinkarnacija postoji ili ne.Bilo bi dobro ako biste se oko toga slozili vi i Maran Ata i ostali "nereinkarnacionisti",
tacnije da li recimo mozete vi dozvoliti da se grijesi bivsih zivota u svrhu ove teme radi jednostavnosti posmatraju kao grijesi predaka.I da li bi se maran ata slozio sa datim?
To vas molim da se tema ne bi rasplinula u temu "Da li ima reinkarnacije ili ne?".

Što se mene tiče nema nikakvih problema da pojednostavimo temu i o prošlim grijehovima govorimo kao o grijesima predaka, bilo tako ili ne.
Mislim da sam jasno (mada može izgledati komplikovano :D ) iznio svoje mišljenje otkuda ti grijesi, i to je dovoljno.
Jer, još jednom naglašavam, pozitivno sadašnje djelovanje vrlo malo zavisi od pukog znanja o prethodnom, a mnogo više o unutrašnjoj duhovnoj čistoti i postignutom duhovnom nivou, a to je za većinu ljudi nešto podsvjesno ili bolje rečeno nadsvjesno. Ipak kao ljudi živimo samo ovdje i sada, ma odakle i otkad dolazilo ono što unutra nosimo.

Nauka o otkupiteljskoj žrtvi Isusa Hrista koju zastupa većina današnjih hrišćana i "hrišćana" (Adam pao i "zabrljao" i onda svi Adamovi potomci nose grijeh, Isus svojom žrtvom iskupio i kapak) je izuzetno pojednostavljena i prilagođena trenutnoj moći poimanja ljudi od prije 2000 godina, istovremeno naslonjena na žrtvenu praksu Jevreja u čijem okrilju se Mesija i pojavio (radi kontinuiteta ali i drugih razloga).
Međutim, i tako pojednostavljena postala je kamen spoticanja mnogima (a šta bi tek bilo da znaju šta sve iza toga ima...), jer mnogi nikako da shvate da ništa na ovom svijetu nije samo sebi cilj i da je suština uvijek najvažnija, a forma je samo vodič ka suštini.
Ako ne vodi ka suštini nije dobra i treba je mijenjati, dorađivati, usavršavati. Ali to smiju i umiju samo oni koji razumiju suštinu, oni koji je ne razumiju, od forme prave nedodirljive dogme.
Isus Hrist je prije svega ličnim primjerom dokazao i demonstrirao da svaki čovjek može svojom voljom da se odupre onom što ga odvlači od Boga i to u materijalnom postojanju na Zemlji (nadvladao grijeh), utro put svima koji se za tako nešto odluče svojom slobodnom voljom, i uspostavio pali energetski most između "neba" i Zemlje, ljudi i njihovog Tvorca, ukinuvši time stvarnu potrebu svešteničkog i žrtvenog posredništva.
Žrtva na krstu je bila "samo" simbolika svega toga.
Uostalom, sjetimo se da su mnogi i prije i poslije njega radi svojih uvjerenja a ne zbog neke krivice, stradali i bivali mučeni i podnijeli teške muke. Znani i neznani.
Ali ono glavno je to što je Isus dokazao šta sve čovjek može u materijalnom postojanju na Zemlji, uključujući i gospodarenje nad smrću, odnosno mogućnost vječnog postojanja na Zemlji u potpunom skladu sa "nebom". I on je Božiji Sin ništa više nego što i svako od nas može da postane. On je prvi među mnogom braćom, kako je i sam rekao. On je stanje Sina postigao, mi tek krećemo tim putem.

Krštenje (ritualno) je potpuno saobrazno Jevrejskom obrezanju, i sve što je Pavle napisao za obrezanje u poslanici Rimljanima u 2 poglavlju, u potpunosti vrijedi za krštenje.
Može neko da se poziva na to da u Novom Zavjetu stoji da krštenje=novo rođenje, ali u praksi to se odnosi na manje od 1% (ritualno) krštenih. Samo oni zaista mogu da svjedoče o tome, ali šta je sa ostalima?
Dakle, ritualno krštenje samo po sebi bez istinske unutrašnje promjene ne znači ništa. Ako je kršteno dijete (beba pogotovo), onda krštenje dibidus ništa (duhovno) ne znači, osim ako roditelji kasnije u svom domu svakodnevnim pobožnim životom ne daju smisao tom krštenju i ono donese neki unutrašnji plod.
Dakle, ništa samo po sebi ne može donijeti plod ako nema istinskog unutrašnjeg učešća i kasnijeg održavanja.
Nije kršten onaj koji je ritualno spolja kršten, nego onaj ko je iznutra doživio duhovnu promjenu, i od sebičnog života okrenuo se Bogu kojem svojim svakodnevnim životom stremi najbolje što umije. I istrajao u tome.
Time je taj čovjek načinio glavni i presudni ali svakako ne jedini korak u svom duhovnom životu. U borbi za istrebljenje grijeha (suproćenja Bogu) iz sebe.
Šta je bilo prije, to nije bitno.
Ako je za mene i moj duhovni razvoj bolje da me moje prethodne negativnosti malo "počešu", to će biti tako, ali ako sam ih već prevazišao (istinskim pokajanjem, pomakom u svijesti) smilovaće mi se Bog i poštedjeće me. Ponekad se smiluje i tako i tako. Treba ga moliti. :D :D
Apostol Pavle kaže: što je prošlo, ostavljam, za onim što dolazi sežem se. S pouzdanjem u Božiju milost i mudrost.
Toliko zasad. :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 10:55 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
srbinxp je napisao:
.svaki vjernik bi trebo da budno osmatra svestenike u svojoj mjesnoj zajednici i na svaki njihovo skretanje s puta da ih u sebi ne prizna za prave svestenike.Da li treba slijepo da vjerujemo instituciji Crkvi kao da je od Boga data i kada skrene s puta?

sta mislis sta je crkva?
crkva je skup ljudi-vjernika!

posto je crkva skup ljudi, ona je i skup grehova.kao sto je bolnica skup bolesnih a ne zdravih, tako je i crkva skup gresnih a ne nevinih. jer, sta ce nevinom spasenje!?
SVI smo gresni i SVI potrebujemo spasenje!
rijec "SVI" odnosi se i na svestenike...cak i na najveceg od svih velikih svestenika...i on je gresan i njemu je potrebno sapsenje.
kako Isus rece..."zasto me zoves dobrim? dobar je samo Bog"

zato, mene licno, nezanimaju svestenici.mene zanima Bog a pred Bogom smo svi jednaki.kakav je neki svestenik u sprovodjenju onog sto prpopvjeda, to je njegov problem, ne moj.ja nikad nebih neku religiju vagao po tome kakav je neki njen svestenik.ja trazim pravu vjeru, a ona se poznaje..."po plodu koji donosi"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 11:19 
Majstor
Majstor

Odlično rečeno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 12:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
sta mislis sta je crkva?

Tacno,ali zar nije crkva i institucija u pravnom smislu.
A osim toga kako ide ona hijerarhija od episkopa do svestenika ko sto rece maran ata,ne moze svako biti svestenik.
Ono sto bih ja licno volio je da crkva kao institucija postane sto blize onome sto bi trebala biti,sto nazalost nije uvijek tako.[/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 12:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Dzenita je napisao:
To je ono o cemu sam ja pricala,ni svi muslimani nisu muslimani.

Zato bi i muslimani trebali kriticki da se osvrnu na svoju vjeru i na instituciju Dzamije ili kako vec je to kod vas organizovano.
I da bude vise ovakvih poruka kao sto kaze dzenita,i da muslimani demantuju da je sve zlo ucinjeno u ime islama,oni su zeljeli i neka kazun da to neodobravaju.ali onda ne treba da odobravaju ni efekte toga zla.Isto ko mi hriscani,sto treba da se izvinemo sta ja znam za krstaske ratove ili sta,jer to nisu cinili hriscani nego bolje receno nadrihriscani.(U ovom slucaju nadrikatolici).
A sto se tice Maran ate,dzenita nisam primjetio da je maran bas neki fanatik,ne poznajem ga dovoljno ali mi izgleda OK.a to sto malo burno reaguje to je prirodno jer je pravoslavlje bilo ugrozeno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 16:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

srbinxp je napisao:
Znaci mi ne treba da odvajamo zito od kukolja.I trebamo Ako necemo mi da pogledamo istini u oci i vidimo kakvo je stanje duha nasih "pravoslavaca" i sta se zlo cini u ime pravoslavlja,doci ce drugi i osuditi i njih a zajedno s njima nadripravoslavcima stradace i pravoslavci pravi.svaki vjernik bi trebo da budno osmatra svestenike u svojoj mjesnoj zajednici i na svaki njihovo skretanje s puta da ih u sebi ne prizna za prave svestenike.Da li treba slijepo da vjerujemo instituciji Crkvi kao da je od Boga data i kada skrene s puta?
Ti zivis u Kanadi pa mozda nisi dovoljno upucen kako je u RS i SCG.Doduse to jos ponajmanje u pravoslavnoj crkvi.

Тачно. Није наше да судимо, него да стремимо ка властитом богоопштењу, и властитом обожењу. Погледати Истину у очи можеш само ако то заискаш од Господа, и то искрено и свим срцем. Покушавати схватити релативне људске истине је заправо "гађање у покретну мету". Ако ниси спреман на страдање, онда ниси спреман да будеш Православни, јер је писано да следбеници Христа морају да пију из исте чаше страдања коју је и Он сам попио. Месне заједнице су секуларни начин територијалне организације. Црквена територијална организација је заснована на парохијама, епархијама... Божја Црква не може скренути са пута, јер је писано да не може. Према томе, утврђуј се у вери Божје Православне Цркве, да си у стању да се одбраниш од оних који скрећу са Пута Истине. И чувај се прелести. Са стањем у РС сам итекако упознат. Лепи вам они водоскоци. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 23:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Anaconda je napisao:
Fariseji jesu vjerovali ali Isus je upozorio ucenike svoje da se cuvaju njihove nauke!

Ali zar nije Isus rekao učenicima:

"na Mojsijevu stolicu sjedoše književnici i fariseji, sve dakle što vam reku da držite, držite i tvorite..."
(Matej 23, 2-3)

Nije sve što su učili fariseji bilo pogrešno i ne treba sve odbacivati.

srbinxp je napisao:
Vadere sve je to lijepo ko vjeruje u reinkarnaciju, ali ja sam reko da ne vjerujem i jos mi samo fali da osim od predaka vucem i grijehe od nekog proslog zivota

Ovu zvuči kao da bi se prije pomirio sa tim da vučeš grijehe od predaka nego svoje grijehe.
Pa razmisli, šta je pravednije?
Šta je logičnije?

srbinxp je napisao:
Zato bih molio da reinkarnaciju ne uplices u ovu temu

Ne možeš otvoriti temu i kad neko iznese svoje mišljenje sa kojim se ne slažeš reći "nemoj o tome pisati". To ne ide tako. Ovo je otvoren forum. Svako iznosi svoje mišljenje. Nikog nisam vrijeđao, niti sam prijetio (paklom ili nečim drugim) onima koji ne vjeruju u reinkarnaciju. Naslov ove teme je "individualnost ili nasljednost grijeha", ja sam iznio stav da je grijeh individualan ali i da ga kao takvog nasljeđujemo, (prvenstveno) od sebe samih. Taj stav nisam mogao iznijeti bez pominjanja prošlih života ali prošle živote nisam pominjao da bih pisao o reinkarnaciji (jer ovo stvarno nije tema o tome) već samo da bih objasnio kako je moguće da je grijeh istovremeno i individualan i da ga nasljeđujemo.

srbinxp je napisao:
Aharone i Vadere...Da li se vas dvojica i ostali koji vjeruju u reinkarnaciju slazu da odgovor na ovu temu ne zavisi od toga da li reinkarnacija postoji ili ne

Odgovor na ovu temu (nasljednost i individualnost grijeha) je tijesno povezan sa reinkarnacijom, njenim principima, mehanizmima, svrhom. Ako i naslijeđujemo grijehe od drugih to ne isključuje da ih nasljeđujemo i od sebe iz prošlih života.

Slažem se da se ova tema ne treba pretvoriti u temu o tome da li ima reinkarnacije jer o reinkarnaciji već postoji obimna tema na kojoj je izneseno dosta zanimljivih stvari. Ali to što postoji tema o reinakarnaciji ne znači da izvan te teme ne smijemo koristiti riječ "reinkarnacija".

srbinxp je napisao:
tacnije da li recimo mozete vi dozvoliti da se grijesi bivsih zivota u svrhu ove teme radi jednostavnosti posmatraju kao grijesi predaka

Shvatam tvoju bojazan da tema skrene na drugu stranu (o tome da li ima ili nema reinkarnacije) i potrudiću se da ti ne kvarim temu i da je drugi ne kvare.

Dakle svima koji bi pisali o tome da li ima ili nema reinkarnacije i koji bi o tome iznosili neke argumente poručujem da ne pišu ovde o tome već neka pišu na temi "Reinkarnacija u Svetom Pismu".

Ali svako ovde može iznijeti lični stav da grijehe nasljeđujemo od sebe. To se tiče teme o nasljednosti i individualnosti grijeha.

srbinxp je napisao:
ako islam nije fanaticna religija, neka se oni sami potrude da pokazu to djelima, a i mi trebamo prvo svoje da pocistimo pa onda u tudje dvoriste

Bravo :)

srbinxp je napisao:
Ono sto bih ja licno volio je da crkva kao institucija postane sto blize onome sto bi trebala biti

I ja bih to volio

Maran Ata je napisao:
To je gubljenje vremena i uzaludan posao, koji još vodi i grehu, jer je pisano: "ne sudite, da vam se ne bi sudilo..."

Ma vidi ko kaže :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2003, 08:56 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Ако ниси спреман на страдање, онда ниси спреман да будеш Православни, јер је писано да следбеници Христа морају да пију из исте чаше страдања коју је и Он сам попио.

Ako nisi spreman na stradanje (odnosno tegobe) na svom životnom putu onda nisi čovjek, ali smatrati stradanje kao dokaz da si ispravan nema veze sa Bogom nego sa pogrešnom i pogubnom predstavom toliko uvriježenom u našem pravoslavlju.
Jer stradanje služi ili za otplatu duga od ranije (u velikoj većini slučajeva), ili za učvršćivanje i ispitivanje duhovnog temelja, ali i u jednom i drugom slučaju za nauku i popravljanje, da bi prouzrokovalo promjenu. Ako je to kazna ili upozorenje, onda je usmjereno da ta promjena bude korjenita, a ako je za iskušavanje onda treba da prouzrokuje pozitivno duhovno iskustvo koje donosi opet promjenu: duhovni rast.
To su još Jevreji znali i tako razumjeli (stradanja su skoro isključivo plod njihovog odvrgavanja od Boga ili kušnje strpljivosti), time odiše cijeli Stari Zavjet. I to se nikad nije ni promijenilo.

A sad da se vratim na vrlo sumnjivu izjavu Maran Ata koju sam citirao i podebljao.
Podsjećam da je Isus na vrlo zanimljiv način kaznio dvojicu apostola time što su oni sami sebi navukli na vrat da piju iz čaše iz koje i Isus .
Pažljiviji čitalalac tog slučaja iz Evanđelja (neka potraži i vidi koga zanima), vidjeće da je time Isus u stvari kaznio častohleplje Zebedejevih sinova, apostola Jovana i Jakova.
Kada su ga oni upitali da im da veliku čast, on ih je prvo upitao mogu li oni da piju iz čaše kao i on, i oni su povedeni pohlepom za čašću lakomisleno potrčali da odgovore: Možemo!
Onda im je on rekao da im čast koju traže on NE MOŽE dati nego samo Otac, ali njima je rezultat njihovog lakomislenog obećanja ostao kao kazna.
To zaista nije nešto na što bi se pravoslavni trebali ugledati i za tim povoditi. Van svake sumnje!

Citiraj:
Божја Црква не може скренути са пута, јер је писано да не може.

U Pismu piše da neće biti nadvladana, a to ne znači da neće biti skretanja!
Dapače!
Takođe u Pismu su zabilježeni i slučajevi da se vječni ugovori raskidaju i mijenjaju zbog nepoštovanja jedne od strana (ljudske naravno)
Vidjeti 1. Samuelovu 2:30 gdje piše:
Зато Господ Бог Израиљев каже: рекао сам доиста: дом твој и дом оца твојега служиће преда мном до вијека; али каже Господ: неће бити тако, јер оне ћу поштовати који мене поштују, а који мене презиру, биће презрени.

Sasvim je drugo pitanje otkuda nekima pravo da prisvajaju naziv Božija Crkva (što u stvari duhovna zajednica vjernih ljudi), kada to pravo danas van svake sumnje ne pripada nijednoj ljudskoj organizaciji! Koliko god se trsili da dokažu suprotno, samo ON će im pokazati koliko su u pravu.
Jer su suviše grijeha kolektivno nagomilali tokom vjekova, a ne namjanji je baš taj što su sebe mnogo isticali riječima a slabo djelima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2003, 10:12 
Majstor
Majstor

I umalo da zaboravim sam, a obećao sam:
priča "Sveti Sava, starac i pravda" koju je Vader na ovoj temi iznio u cjelosti, može se naći u zbirci "Priče o Svetom Savi" koju je priredio izdavač "Dereta" iz Beograda.
Radi se praktično o reprintu izdanja iz 1935. godine koje je preporučeno od ondašnjeg Ministarstva prosvete, a sakupljač priča i autor zbirke je Stanoje M. Mijatović.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2003, 10:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
srbinxp je napisao:
Citiraj:
sta mislis sta je crkva?

Tacno,ali zar nije crkva i institucija u pravnom smislu.
A osim toga kako ide ona hijerarhija od episkopa do svestenika ko sto rece maran ata,ne moze svako biti svestenik.
Ono sto bih ja licno volio je da crkva kao institucija postane sto blize onome sto bi trebala biti,sto nazalost nije uvijek tako.
[/quote]

da i institucija je, organizacija.a posto je organizacija ona ima i svoju hijerarhiju.
i ja bih volio da ta organizacija postane bliza "onome sto bi trebala biti".

normalno je da postoje nepravilnosti u radu svake organizacije, jer u svakoj organizaciji, ima ljudi, koji su po svojoj prirodi nesavrseni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2003, 16:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Не би требало да се осврћемо на институционални карактер Божје Цркве, све док не схватимо теолошки карактер Божје Цркве, као Тела Господњег. Тек када то добро сажваћемо, онда би требало да разговарамо и о цркви - као храму Божјем, од чега се састоји и зашто је такав какав јесте, а институција Цркве долази на треће место по важности. :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]