banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 15:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 590 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 30  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Okt 2011, 21:57 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
evo "eliksir mladosti" od sutra u prodaji! :lol: :lol: :lol:
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hrva ... odaji.html

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2011, 22:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
sta bi ste pravili da imate 3d printer?
ja bih sebi pravio male armije.
http://www.origo3dprinting.com/what-is-origo/

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2011, 22:55 
Veteran
Veteran

otvara se institut za istraživanje Jetija! :lol: :lol: :lol:
http://www.vesti-online.com/Vesti/Zanim ... nje-Jetija

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2011, 16:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Sta sve ljudima nece pasti na pamet :lol:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/art ... oryid=8523

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2011, 17:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Eto, da pauk popije kafu kada ustane ne bi se on najeo u život.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2011, 22:11 
Veteran
Veteran

Hertzog je napisao:
Sta sve ljudima nece pasti na pamet :lol:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/art ... oryid=8523

stvarno, na sta oni trose pare,,, :confused3: :roll: :roll: :roll: uvjek se uspijem iznenaditi,,, :fadein: :fadein: :fadein:

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 22:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Evo sad sam stižu i ekrani na dodir na kojima možete da osjećate ispod prstiju površinu onoga što dodirujete koliko sam ja skontao...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3KipWYT1l5I[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 00:04 
Veteran
Veteran

a to ce bas doprinjeti kvaliteti zivota i opstem blagostanju,,, :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 01:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
nisu ni TV u boji nista vise doprinosili u odnosu na crno-bijele, kad vec tako postavljas stvari, pa opet nesto ne vidim da se ljudi otimaju da negdje jos pronadju neki crno-bijeli tv.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 12:05 
Veteran
Veteran

sta nisu??? :angry1: :angry1: a kako bi znali koja je nijansa pink moderna ove godine??? :oops: :fadein: :fadein: :fadein:

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 15:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

http://www.vecernji.hr/vijesti/postoji- ... nak-347301

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 16:05 
Veteran
Veteran

Citiraj:
Voditeljica istraživačkog projekta Britney Schmidt kaže da je
Europa zanimljiva znanstvenicima jer je upravo ona mjesto u
Sunčevu sustavu na kojemu, osim na Zemlji, život već postoji.

:oops: kako znaju??? :oops: :oops:

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 19:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Metallic microlattice 'lightest structure ever'

Researchers in the US have broken the world record for the lightest structural material. The metal-based microlattice structures are significantly less dense than the rarest aerogels and other ultralight foams, while exhibiting high strength and an unexpectedly high ability to absorb energy and recover shape after compression. The materials could find use in a range of applications, from aircraft structural components to acoustic damping and shock absorption.

The microlattice, created by a team led by Tobias Schaedler of HRL Laboratories in Malibu, consists of a highly controlled, ordered network of interconnected hollow struts made from a nickel-phosphorus alloy. In the prototype sample, the struts are around 100mu.gifm in diameter with walls around 100nm thick.

To create the structure, a polymer template is first produced by placing a mask patterned with circular holes over a reservoir of a photosensitive thiol-ene monomer. UV light is shone on the mask and where the light meets the monomer it polymerises it. 'As the light begins to polymerise the liquid monomer, the change in refractive index between the polymer and monomer begins to tunnel the light, just as in a fibre optic,' says Schaedler. 'This leads to the formation of a self-propagating photopolymer waveguide, or fibre, within the monomer reservoir. We form these waveguides in multiple directions and intersect them together to create an interconnected network. Then we clean out the uncured liquid monomer with a solvent, and the result is a micro-lattice structure, where the self-propagating waveguides are the individual structural lattice members.'

This lattice template is then dipped in a catalyst solution before being transferred to a nickel-phosphorus solution. The nickel-phosphorus alloy is then deposited catalytically on the surface of the polymer struts to a thickness of around 100nm. Once coated, the polymer is etched away with sodium hydroxide, leaving an identical lattice geometry of hollow nickel-phosphorus tubes.

'The structure is so fine that it is 99.99 per cent air,' says Schaedler, and around 10 per cent less dense than the lightest aerogels - just 0.9mg/cm3. Intriguingly, the microengineered structure has remarkably different properties from the bulk alloy. 'The bulk alloy is very brittle, but when the lattice structure is compressed, the hollow tubes do not snap but rather buckle like a drinking straw with a high degree of elasticity,' Schaedler says. The lattice can be compressed to half its volume but still springs back into its original shape.

'By changing the structure at these levels you get completely different properties from the bulk material, which is a very powerful concept,' says Schaedler. 'We think we may be able to introduce new properties into materials by this kind of structured porosity.' He says that, in principle, such a microlattice could be made from any material that is amenable to thin-film deposition on the polymer template and that there is a long list of such potential candidates. The team is now exploring these.

Tao Liu, who researches ultra-lightweight cellular materials at the University of Nottingham in the UK, says that the properties of the lattice are 'striking'. Liu suggests that these materials would make good candidates for novel energy harvesting systems due to their deformation mechanism allowing them to store strain energy, shock mitigation and acoustic absorption, and novel microelectromechanical devices.

Slika

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ACXe6iQFI6U[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sto manje prolaziti kroz vrata :lol:

Citiraj:
AKO STE ikad pomislili da ste pošašavili zato jer se ne možete sjetiti po čega ste iz jedne sobe došli u drugu, možete odahnuti. Znanstvenici su našli objašnjenje za taj fenomen koji je sasvim normalan i događa se gotovo svima.

Naime, utvrdili su da postoji velika mogućnost da zaboravite ono što ste imali u glavi kada iz jedne sobe uđete u drugu jer se mozak "osvježava" i učitava nove informacije. Analizom provedenom na studentima utvrdili su i kako je zapravo stvar u tome da mjesto u kratkoročnom pamćenju na kojemu je bila jedna informacija odmah ispunjeno drugom informacijom i stoga se ne možemo sjetiti.

Tijekom istraživanja znanstvenici su studente podijelili u dvije skupine, jedni su prolazili kroz vrata u virtualnom prostoru, a drugi u stvarnom prostoru i rezultati su bili jednaki, svejedno je u kojem se prostoru krećete jer će se vaš mozak automatski početi "osvježavati" čim dođe na novu lokaciju. Time su Gabriel Radvansky i njegov tim istraživača došli do zaključka kako prolazak kroz vrata može izazvati gubitak pamćenja kod ljudi.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Kako ja to da objasnim profesorima na fakultetu?

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U potpunosti razumem tvoj problem :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ali ovo sam milion puta eksperimentalno dokazao. U hodniku sve znam, a kad uđem na ispit zabrljam na nekim trivijalnim glupostima i tako uvijek ispočetka. :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ima logike u ovom njihovom objasnjenju :D

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 23:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I kada izađeš sa ispita opet sve znaš :)

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 11:55 
Veteran
Veteran

Hertzog je napisao:
Sto manje prolaziti kroz vrata :lol:

Citiraj:
AKO STE ikad pomislili da ste pošašavili zato jer se ne možete sjetiti po čega ste iz jedne sobe došli u drugu, možete odahnuti. Znanstvenici su našli objašnjenje za taj fenomen koji je sasvim normalan i događa se gotovo svima.

Naime, utvrdili su da postoji velika mogućnost da zaboravite ono što ste imali u glavi kada iz jedne sobe uđete u drugu jer se mozak "osvježava" i učitava nove informacije. Analizom provedenom na studentima utvrdili su i kako je zapravo stvar u tome da mjesto u kratkoročnom pamćenju na kojemu je bila jedna informacija odmah ispunjeno drugom informacijom i stoga se ne možemo sjetiti.

Tijekom istraživanja znanstvenici su studente podijelili u dvije skupine, jedni su prolazili kroz vrata u virtualnom prostoru, a drugi u stvarnom prostoru i rezultati su bili jednaki, svejedno je u kojem se prostoru krećete jer će se vaš mozak automatski početi "osvježavati" čim dođe na novu lokaciju. Time su Gabriel Radvansky i njegov tim istraživača došli do zaključka kako prolazak kroz vrata može izazvati gubitak pamćenja kod ljudi.

:lol: :lol: :lol: :lol: sto se ismijah!!! :lol: :lol: :lol:
jel znate sta to stvarno znaci??? 8) 8)

malo RAMa!!! 8) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 590 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 30  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]