Clanak iz 1931, djeluje kao da je u sadasnje vrijeme napisan.
Covjek koji razmislja i dok spava. (1931)
Može doci kao šok, vecini studenata nauke kada bi saznali da na svijetu još ima naucnika
koji smatraju da postoje brzine vece od svjetlosti.
Buduci da od dolaska Ajnstajna, vecina znanstvenika i fizicara je primila zdravo za gotovo da je brzina veca od 300,000 km/s u svemiru nemoguca. Pa doista, jedan od principa
nacela teorije relativita je: da se masa tijela povecava s brzinom,
i njen volumen postaje beskonacan na brzini svjetlosti. Dakle, veca brzina je nemoguca.
Medju onima koji to poricu da je istina, je Nikola Tesla, Mnogi dobro znaju za stotine njegovih
važnih izuma. Indukcioni motor i sistem distribucije izmjenicne struje, ali i
njegova velika istrazivanja u Coloradu: gdje je proizvedena, po prvi put vjestacka
munja preko 100 metara dugacka, a gdje je bio u mogucnosti, koristeci visoko frekventne struje
da osvijetli elektricne lampe na udaljenosti od tri milje bez upotrebe bilo kakvih žica.
Govoreci mi nedavno o tim eksperimentima, Dr. Tesla je otkrio da je napravio
velik broj iznenadjucih otkrica u visoko frekventnom elektricnom polju, te da je, u toku tih
pokusa postao uvjeren da siri frekvencije pri brzini vecoj od brzine svjetla.
U svom patentu pod brojem:787,412 od 16. svibnja 1900. Tesla je dokazao da je njegov predajnik
slao impulse preko zemljine površine s brzinom od 292.830 milja u sekundi, dok se radio talasi krecu sa brzinom svjetlosti. Tesla drži, medutim, da naši današnji "radio" talasi nisu istiniski Herzijanski talasi, Vec realno zvucni talasi.
On me informira, nadalje, da zna za brzine nekoliko puta vece od svjetlosti, i da je
dizajnirao aparat s kojim ocekuje da ce postici elektrone s brzinom ekvivalentnom dva puta
vecom od svjetlosti.
Dolazeci iz tako eminentnog izvora, ovu izjavu treba uzeti u obzir.
Uostalom, matematicko objasnjenje je jedno, a stvarni eksperiment je nesto drugo.
Prije ne toliko puno godina, jedan od najvecih svjetskih znanstvenika je matematicki izracunao
da je sasvim nemoguce da aparat teži od zraka moze letjeti. Ipak, danas mi smo svjedoci da avioni zaista mogu letjeti.
Tesla se nedvosmisleno suprostavlja jednom dijelu teorije relativnosti, smatrajuci da je masa nepromjenjiva: inace bi energija mogla biti proizvedena iz nicega,.......................