Pokusacu da razjasnim pojedinosti ne vezano za bilo koga s ovog foruma!
>Zasto je u posljednje vrijeme odrzano tako mnogo dijaloga izmedju muslimana i krscana oko njihovih vjerovanja?
Zbog toga sto mi imamo mnogo toga zajednickog.Vjerujemo u jednog Stvaraoca koji je slao poslanike,vjerujemo u Isusa kao Mesiju kao u boziju rijec,koji zidovi nisu prihvatili.Nas casni Kur`an pominje u suri Ali Imran:ajet 45
"A kada meleki rekose"O Merjema,Allah ti javlja radosnu vijest,od Njega rijec,ime ce mu biti Mesih Isa,sin Merjemin,bice vidjen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih"
Dijalozi se odrzavaju svugdje u Evropi,ne samo na ovakvim forumima
>Ako je krscanstvo staro skoro 2000 g. i Islam vise od 1400 g. zasto ove diskusije nisu odrzavane i mnogo ranije?
U posljednja 3-4 vijeka mnoge azijske i africke zemlje sa vecinskim muslimanskim zivljem bile su kolonizirane od strane V.Britanije,Franc.Holandije Spanije,Belgije i Portugala.Krscanski misionari su pokusali konvertirati sto vise muslimana u krscanstvo,koristeci pri tome sva moguca sredstva med.pomoc,hranu odjecu,posao.
Ali postigli su vema slabe rezultate.Samo mali broj drustvene elite je bio preobracen zbog njihove predrasude da je krscanstvo uzrok napretka i civilizacije(Ali to im je samo bila opomena i kusnja od Allaha)
Ovo je bila pogresna predpostavka,jer je taj progres u Evropi postignut tek poslije odvajanja crkve od drzave
Poslije drugog svj. rata puno muslimana je emigriralo iz Azije i Afrike,bilo kao strucnjaci ili obicni radnici i tako su dosli u kontakt sa krscanima,takodje su i muslimanski studenti bili aktivni u predstavljanju islama (jer je tako Allah htio

)

Nama muslimanima su krscani blizi od zidova,ateista i idolopoklonika kao sto se to navodi u kur`anu u suri Al-Ma`ida,ajet 82:
"Ti ces sigurno naci da su vjernicima najljuci neprijatelji jevreji i mnogobozci; is svakako ces naci da su vjernicima najblizi prijatelji oni koji govore "Mi smo krshcani",zato sto medju njima ima svecenika i monaha (osobe koje su se potpuno predale Bozoijoj sluzbi)i onih sto se ne ohole" (VADER I AHARON )
Najvece bogatstvo ili snagu koje su muslimanski emigranti donijeli u zapadnu hemisferu nije njihova brojnost u ljudcvu .....nego Islam

koji je i ovdje poceo pustati svoje korijene

.Najradije koristim rijec "vracano" ne "preobracano" posto je svako rodjen u pokornosti Allahu.
Islam se ne siri ognje,puskom ili macem,nego jednostavno propovijedanjem pojedinaca ili grupa muslimana.Mi nemamo organizovane misije i posebno obucene misionare kao krscani npr.
E sad,ako sve tri religije,Islam,Krscanstvo i Zidovstvo tvrde da poticu od jednog istog Boga zasto se onda razlikuju?
Svi poslanici od Adema do Muhameda (mir Boziji na njima)bili su poslani sa istom porukom;potpuno pokoravanje covjecanstva Allahu.Ovo pokoravanje se u arapskom zove Islam,Islam takodje znaci mir,mir izmedju Stvaraoca i Njegovih stvorenja.
Za razliku od Zidovstva i Krscanstva ime Islam je dato od samog Allaha ,Stvaraoca kako je spomenuto u suri Ma`ida ajet 3:
"Sada sam vasu vjeru usavrsio i blagost svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera"
Naziv Krscanstvo se ne nalazi u Bibliji,pa cak ni u Biblijskom rijecniku.Izraelski poslanik nikada nije pomenuo rijec "zidovstvo".
Isus nikada nije tezio da uspostavi krscanstvo na zemlji i nikada nije sebe nazivao "krscaninom"Rijec krscanstvo se spominje samo tri puta u danasnjem novom zavjetu.Puno puta su je upotrebili pagani i zidovi u Antiohiji oko a.d. puno poslije nego je Isus napustio zemlju.Pogledajte Djela Apostolska,11:26
"I najprije u Antilohiji nazvase ucenike krscanima."
Sta Kur`an kaze o Abrahamu i Mojsiju?a sto se takodje moze zakljuciti i iz Biblije?
U suri Ali-Imran,ajet 65:
"O sljedbenici knjige,zasto se o Ibrahimu prepirete,pa zar Tevrat i Indzil nisu objavljeni poslije njega?Zsato ne shvatite?"
Ime Allah?Dali je to cudno,dali zvuci cudno kako drugi to neprestano tvrde na ovom forumu?
Ime Allah zaista zvuci cudno za nemuslimane,ali ovo ime su koristili svi poslanici od Adema do Muhameda s.a.w.s.
To je sastavljeno od dvije arapske rijeci
EL(odredjeni clan,ne postoji u nasem jeziku) i
Ilahsto znaci Bog.Ako izostavimo slovo "l" ostaje AllahJedan od oblika ove rijeci ima slicnost sa herbejskim rijeci kojim se imenuje stvaraoc Eloha.Ali jevreju ovu imenicu pogresno upotrebljavaju mnozinu ove rijeci sto ispada vise bogova Eloha.
Rijec Allah zvuci blize armenskoj rijeci za Boga,koju je upotrebljavao Isus...
Dakle,da ne duzim,i ako rijec Allah zvuci cudno za ne muslimane ona je bila sasvim uobicajena ama bas za sve poslanike

htjeli to pojedinci ili ne,slagali se ili ne
Muhamed s.a.w.s je rekao
"prenesi moju poruku pa makar jedan ajet "
Takodje Izaija spominje u poglavlju 21:13"Prorostvo o Arapima",sto znaci odgovornost muslimana Arabije,a danas naravno svih muslimana,da sire Islam.
Izaija ovo spominje nakon sto je vidio u vizijizapregu magaraca i zapregu kamila.21:7:
"Vidi konjanike,jahace udvojene jahace na magarcima,jahace na devama,neka dobro pazi s paznjom napetom"
Ispostavilo se da je zapregu magaraca predstavljala Isusa kada je on usao u Jeruzalem(Ivan 21:24;Matej,21:5
Koga onda simbolizira zaprega kamila?
ja mislim a mislim da se i vi slazete,da to sigurno nije bio Maran Ata

(shala) vec Muhamed s.a.w.s
Allah nema zene nit djece,mi smo samo Njegovi robovi,a to su bili svi poslanici,Njegovi odabranici,koje je on od robova svojih sebi priblizio.Ko nemoze da shvati taj ne moze shvatiti.Dzabe ti je njima pisati knjige i knjige
eto,bice mozda i vise ovog neka mi vas Allah sacuva od dosaptavanja sejtanskog roda i muskog i zenskog i njihovih potomaka
topli pozdrav svim dusama odanim Bogu jednome i jedinome
Svjedocim da nema Boga sem Allaha i da je Muhamed njegov rob i poslanik.