banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 09:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Dec 2003, 03:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
ptica ili pak jedan sicusni leptir,koji svojim letom slavi Gospodara?
Zasto sam stvorena bas kao covjek sa dusom,osjecanjima....razumom?
Dali sam svoju ulogu preuzela kako treba i dali cu zavrsiti svoju zivotnu misiju kako treba?

Vukla sam svoju dusu...nebili ponovno primila islam......vukla......a ona je plakala. :cry: Molila me da joj to ne cinim jer je to boli....a ja? ja sam je vukla.....dok na jednom nije pocela da se smjesi i pocela da pripada samo meni :)

Postovanje s moje strane svim citaocima i unaprijed hvala za utroseno vrijeme,nadam se da nece biti uzaludno utroseno!

Ovim postom bih zeljela da upoznam malo blize zainteresovane za islam i Kur`an casni.
Kao sto znamo Fatiha je jedna od sura koju je duzan svaki musliman da zna na pamet.Sta se u stvari u tim ajetima sure Fatihe krije?Kakva je to mudrost ne samo u njoj vec u svim drugim surama?ko je glavni autor svih tih ajeta?

Matematicke zakonitosti omogucavaju nam da spoznamo i neke od
Bozjih tajni u kreaciji uzvisenog Kur’ana. Kako to konkretno izgleda
objasnicemo na primjeru prve sure u toj knjizi, a to je Fatiha.

U ime Boga, Sveopceg Dobrocinitelja, Milostivog,
Hvala (i slava) Allahu, Gospodaru svjetova,
Sveopcem Dobrocinitelju, Milostivom,
Gospodaru Sudnjeg dana!
Samo Tebe obozavamo i samo od Tebe trazimo pomoci.
Uputi nas na pravi put,
Na put onih (dobrih Tvojih stvorova) koje si obasuo (neiscrpnim obiljem i) blagodatima Svojim,
(i) na koje se ninje izlila (srdzba Tvoja i) gnjev Tvoj i koji nisu zalutali (s puta Istine.) Amin!)

Slova u Fatihi

Prvi ajet:
Elif, Lam, Ha, Min, Dal, Lam, Lam, Ha, Ra, Ba, Elif, Lam, Ajn, Elif, Lam, Min, Ja i Nun.

Drugi ajet:
Elif, Lam, Ra, Ha, Min, Nun, Elif, Lam, Ra, Ha, Ja i Min.

Treci ajet:
Min, Elif, Lam, Kaf, Ja, Vav, Min, Elif, Lam, Dal, Ja i Nun.

Cetvrti ajet:
Elif, Ja, Elif, Kaf, Nun, Ajn, Ba, Dal, Vav, Elif, Ja, Elif, Kaf, Nun, Sin, Ta, Ajn, Ja i Nun

Peti ajet:
Elif, Ha, Dal, Nun, Elif, Elif, Lam, Sad, Ra, Elif, Ta, Elif, Lam, Min, Sin, Ta, Kaf, Ja i Min.

Sesti ajet:
Sad, Ra, Elif, Ta, Elif, Lam, Zal, Ja, Nun, Elif, Nun, Ajn, Min, Ta, Ajn, Lam, Ja, Ha i Min.

Sedmi ajet:
Gajn, Ja, Ra, Elif, Lam, Min, Gajn, Dad, Vav, Ba, Ajn, Lam, Ja, Ha, Min, Vav, Lam, Elif, Elif, Lam, Dad, Elif, Lam, Ja i Nun.

Kada gledamo prethodno navedene ajete i kada ih citamo necemo u istima vidjeti nikakve matematicke zakonitosti. Vidjecemo samo arapske rijeci i slova iz teksta Bozje objave. A da bismo u tom tekstu otkrili matematiku prvo treba da navedenim slovima odredimo numericku vrijednost, odnosno da ih pretvorimo u brojeve. Kako cemo to uraditi? Uradicemo ovako: Tim slovima cemo odrediti numericku vrijednost prema njihovom redosljedu u arapskoj abecedi (Kur’ansko pismo). Na primjer: Slovo Elif je prvo po redu u toj abecedi pa ce mu numericka vrijednost biti 1, slovo Ba je drugo pa ce mu numericka vrijednost biti 2, slovo Ta je trece pa ce mu numericka vrijednost biti 3, itd. Hajdemo sada da cijeli tekst Fatihe prikazemo u brojevima

Ajet 1 (290)Ajet 2 (181) Ajet 3 (223) Ajet 4 (294) Ajet 5 (263) Ajet 6 (318) Ajet 7 (453) sve ukupno iznosi 2032

Na ovaj nacin dobili smo linearnu matricu sa sedam redova i dvadeset i pet kolona. Ajete smo prikazali u vertikalnom obliku, tj. po kolonama, mada bi ih bilo ispravnije prikazati horizontalno po redovima, medjutim to nismo mogli uraditi jer takva matrica ne bi mogla stati na ovu stranicu u takvom horizontalnom obliku.

Sada trebamo da u navedenoj matrici potrazimo neke od matematickih zakonitosti koje je koristio Uzviseni Allah,dz.s. prilikom kreacije teksta Fatihe. To mozemo uraditi na slijedeci nacin:

MAKRO SEMA

Prvo sto nas zanima je makro Bozji plan u kreaciji Fatihe. Zelimo da nam matematika da odgovor na slijedeca pitanja: Zasto ta sura ima sedam ajeta, a ne vise ili manje od toga? Zasto je u istoj objavljeno 124 slova? Zasto prvi ajet ima 18 slova, drugi 12, treci 12, cetvrti 19, peti 19, sesti 19 i sedmi 25? Zasto su u tim ajetima objavljena bas ta slova, a ne neka druga? Zasto je zbir numerickih vrijednosti po kolonama i redovima bas toliki koliki i jeste i zasto isti nije veci ili manji od toga? Zasto je ukupan zbir numerickih vrijednosti svih slova 2032? - itd.

Moze li nam matematika dati neke od odgovora na tako kompleksna pitanja? Jasno je da moze. Te odgovore mozemo bez vecih teškoca pronaci ako koristimo metode i tehnike matematicke analize o kojima smo već govorili u ovoj knjizi. Za pocetak prvo cemo koristiti zakonitosti analognog koda:

Osnovni podaci o Fatihi

Broj ajeta = 7; Analogni kod = 70;
Broj slova = 124; Analogni kod = 421;
Numericka vrijednost svih slova = 2032; Analogni kod = 2302;
Sada cemo sabrati prethodno navedene analogne kodove:

(70 + 421 + 2302 ) = 2793;

Dakle, zbir navedenih analognih kodova je 2793. Taj broj pretstavlja aritmeticki izraz za tajni Bozji znak kojeg susrecemo u mnogim Bozjim djelima. To je znak o kojem nam Uzviseni Allah,dz.s. govori u ajetu 27 : 93. Taj znak cemo dobiti kada dekompoziramo broj 2793. To cemo uraditi ovako:

2793 = ( 931 + 931 + 931);

Broj 931 je, kao sto smo vec ranije objasnili, aritmeticki izraz za uzviseno ime Allah,dz.s.

Dakle, Autor Kur’ana Allah,dz.s. je tekst Fatihe tako kreirao da analogni kod najvaznijih elemenata iz te sure daje Božji znak 2793, odnosno aritmeticki izraz koji je dat u znaku broja 931. Taj znak svjedoci i potvrdjuje da je Fatiha zaista Bozje djelo. Svjedoci i potvrdjuje da je tu suru zaista kreirao Svemoguci i Sveznajuci Stvaralac, Allah,dz.s.

Kolone

Prva kolona ima zbir 290, a analogni kod tog broja je 092. Druga ima zbir 181, a analogni kod je 181. Treca ima zbir 233, a analogni kod je 332. Cetvrta ima zbir 294, a anlogni kod je 492. Peta ima zbir 263,a analogni kod je 362. Sesta ima zbir 318, a anlogni kod je 813 i sedma ima zbir 453 i analogni kod 354. Sada cemo sabrati te analogne kodove:

(92 + 181 + 332 + 492 + 362 + 813 + 354 ) = 2626;

Redovi

Prvi red ima zbir 61 i analogni kod 16. Drugi ima zbir 140 i analogni kod 041. Treci ima zbir 59 i analogni kod 95. Cetvrti ima zbir 116 i analogni kod 611. Peti ima zbir 110 i analogni kod 011. Sesti ima zbir 140 i analogni kod 041. Sedmi ima zbir 101 i analogni kod 101.Osmi ima zbir 116 i analogni kod 611. Deveti ima zbir 130 i analogni kod 031. Deseti ima zbir 21 i analogni kod 12. Jedanaesti ima zbir 144 i analogni kod 441. Dvanaesti ima zbir 115 i analogni kod 511. Trinaesti ima zbir 115 i analogni kod 511. Cetrnaesti ima zbir 80 i analogni kod 08. Petnaesti ima zbir 89 i analogni kod 98. Sesnaesti ima zbir 79 i analogni kod 97. Sedamnaesti ima zbir 118 i analogni kod 811. Osamnaesti ima zbir 109 i analogni kod 901. Devetnaesti ima zbir 74 i analogni kod 47. Dvadeseti ima zbir 23 i analogni kod 32. Dvadeset i prvi ima zbir 15 i analogni kod 51. Dvadeset i drugi ima zbir 1 i analogni kod 10. Dvadeset i treci ima zbir 23 i analogni kod 32. Dvadeset i cetvrti ima zbir 28 i analogni kod 82. Dvadeset i peti ima zbir 25 i analogni kod 52.

Sada cemo sabrati prethodno navedene analogne kodove:

( 16 + 41 + 95 + 611 + 11 + 41 + 101 + 611 + 31 + 12 + 441 + 511 + 511 + +8 + 98 + 97 + 811 + 901 + 47 + 32 + 51 + 10 + 32 + 82 + 52 ) = 5254;

Sada cemo sabrati zbirove analognih kodova kolona i redova:

( 2626 + 5254 ) = 7880;
7880 = ( 197 + 197 + 197 + 197 + 197 +...................+ 197);

Dakle, zbir svih tih analognih kodova je dat u znaku Allahovih sifri 19 i 7. Uzviseni Allah,dz.s. je prilikom kreacije teksta Fatihe vodio racuna i o tome da u tom tekstu objavi ona slova ciji aritmeticki izraz ce biti te sifre. Brojevi 19 i 7 iz ovog primjera svjedoce i potvrdjuju da je Fatihu zaista kreirao Uzviseni Allah,dz.s.

Pogledajmo sta bi se desilo da su u tekstu Fatihe objavljena neka druga slova umjesto ovih. Da se to desilo tada bi navedene kolone i redovi u datoj matrici imali neke druge zbirove i druge analogne kodove. Tada taj rezultat ne bi bio dat u znaku sifri 19 i 7. Tada ne bismo imali ovo cudo od Bozjih znakova.
Sta bi se, na primjer, desilo da ta sura umjesto sedam ima sest ajeta? Ili, sta bi se desilo da je umjesto samo jednog jedinog slova objavljeno neko drugo slovo, ili da je samo jedna jedina rijec premjestena iz jednog ajeta u drugi? Da se to desilo u tom slucaju analogni kodovi kolona i redova ne bi davali rezultat koji je sacinjen od sifri 19 i 7. Ta cinjenica nam daje za pravo da kazemo da brojevi 19 i 7, prema Bozjoj odredbi, cuvaju i stite autenticnost Kur’ana.

Prvih sedam redova
Hajdemo sada da saberemo analogne kodove prvih SEDAM redova:

( 16 + 41 + 95 + 611 + 11 + 41 + 101 ) = ( 197 + 719);

Znaci, prvih SEDAM redova iz ove matrice je kreirano u znaku Allahovih sifri devetnaest i sedam.

Prvih devetnaest redova
Zbir analognih kodova prvih devetnaest redova je:

(16 + 41 + 95 + 611 + 11 + 41 + 101 + 611 + 31 + 12 + 441 + 511 +
+ 511 + 8 + 98 + 97 + 811 + 901 + 47 ) =4995;

I ovaj rezultat je, takođe, dat u znaku Allahovih sifri 19 i 7:
4995 = ( 19 x 7 ) + ( 19 + 7) + ( 19 + 7) + ( 19 + 7) +.....................+ (19 + 7);

Slova

Prvi ajet ima 18 slova. Analogni kod tog broja je 81. Drugi ima 12, a analogni kod je 21. Treci ima, takodje, 12, a analogni kod je 21. Cetvrti ima 19, a analogni kod je 91. Peti ima 19, a analogni kod je 91. Sesti ima 19, a analogni kod je 91. Sedmi ima 25, a analogni kod je 52. Ukupan zbir tih analognih kodova je 448. Analogni kod broja 448 je 844.

Ukupan broj slova je 124, a analogni kod je 421.
Sada cemo sabrati prethodno navedene zbirove:

( 448 + 844 + 124 + 421 ) = 1837;
1837 = (19 x 7) + 719 + (19 x 7) + 719 + (19 x 7);

I u ovom primjeru imamo kreaciju u znaku Allahovih sifri 19 i 7.

Ajeti i slova

Fatiha ima 7 ajeta i 124 slova. Sada cemo spojiti ta dva broja:

7 i 124 Ţ 7124;
7124 = ( 74 + 139 + 931 ) + ( 197 + 2793) + (2793 + 197);

U ovom primjeru sekvencioniranje je izvrseno u znaku aritmetickog izraza za uzviseno ime Allah,dz.s, a to su brojevi: 74, 139 i 931 i u znaku sifri 19 i 7. Tu imamo i Bozji znak 2793 kojeg smo vec spomenuli u prethodnom dijelu naseg web sitea.
Relacija: Par-nepar
Od 124 slova iz Fatihe njih 64 ima numericku vrijednost koja je neparan broj. Zbir tih numerickih vrijednosti je 902. Sezdeset slova ima numericku vrijednost koja je paran broj. Zbir tih numerickih vrijednosti je 1130. Sada cemo sabrati analogne kodove tih brojeva:

( 209 + 311 ) = 520;
520 = ( 19 + 7 + 19 + 7 + 19 + 7 + 19 + 7 +.........................+ 19);
Kako vidimo i relacija: Par-Nepar je data u znaku Allahovih sifri 19 i 7.
Slova sa neparnom numerickom vrijednosti ima 64. Analogni kod tog broja je 46. Zbir numerickih vrijednosti tih slova je 902, a analogni kod tog broja je 209. Zbir tih analognih kodova je:
( 46 + 209 ) = 255;

Analogni kod broja 255 je 552.

Slova sa parnom numerickom vrijednosti ima 60. Analogni kod tog broja je 06. Zbir numerickih vrijednosti tih brojeva je 1130, a analogni kod tog broja je 0311. Zbir tih analognih kodova je:

( 6 + 311 ) = 317;
Analogni kod broja 317 je 713.
Sada cemo sabrati prethodno navedene zbirove i njihove analogne kodove:
( 255 + 552 ) + ( 317 + 713 ) = 1837;
1837 = ( 19 x 7 ) + 719 + ( 19 x 7 ) + 719 + ( 19 x 7 );

Ukupan zbir numerickih vrijednosti svih slova iz Fatihe je 2032 od cega je zbir neparnih numerickih vrijednosti 902, a parnih 1130. Postavlja se pitanje: Kako broj 2032 dekompozirati tako da se dobije ta relacija: Par-Nepar? Zasto, na primjer, umjesto te relacije uzviseni Bog nije odabrao neku drugu koja bi, takodje, bila data u znaku sifri 19 i 7? Evo odgovora na to pitanje:
Prvo cemo broj 2032 podijeliti na dva jednaka podskupa:
2032 = ( 1016 + 1016);
Kada na prvi podskup dodamo broj 114 dobicemo ukupan zbir parnih numerickih vrijednosti:

( 1016 + 114 ) = 1130;

Kada drugi podskup umanjimo za taj isti broj, dakle za broj 114, dobicemo ukupan zbir neparnih numerickih vrijednosti:

( 1016 - 114 ) = 902;

Kljucnu ulogu u podjeli broja 2032 na parne i neparne numericke vrijednosti ima broj 114. Zasto bas taj broj? Evo odgovora: Kada taj broj i njegov analogni kod saberemo sa ukupnim brojem slova iz Fatihe i njegovim analognim kodom dobicemo rezultat koji je dat u znaku uzvisenog imena Allah,dz.s:

( 114 + 411 ) + ( 124 + 421 ) = ( 139 + 931);

931 ALLAH

Eto, to je jedan od razloga zasto je relacija: Par-Nepar koju je u tekstu Fatihe kreirao uzviseni Bog najbolja moguca kombinacija. Najbolja je jer je kreirana u znaku uzvisenog Bozjeg imena i Njegovih sifri 19 i 7.

Broj 114 susrecemo u mnogim matematickim relacijama i sistemima u tekstu Kur’ana. Susrecemo ga jer isti simbolizira tu objavu. Naime, kao sto znamo, Kur’an ima 114 sura. Pored toga taj broj ima svoje posebne numericke karakteristike po kojima se razlikuje od svih drugih brojeva u skupu brojeva od x do y. Zbog toga za taj broj mozemo reci da je velicanstveni i uzviseni broj. Taj broj je jos jedan od dragulja iz prelijepe i predivne riznice Allahovih cudesnih znamenja koja susrecemo u svim Bozjim djelima.

Relacija: Par-Nepar u ajetima

Neki od ajeta iz Fatihe imaju NEPARAN zbir numerickih vrijednosti svih slova iz tog ajeta, a kod nekih je taj zbir PARAN broj.

Primjer:

Ajeti sa neparnim zbirom numerickih vrijednosti su:
Drugi ajet = 181;
Treci ajet = 233:
Peti ajet = 263; i
Sedmi ajet = 453;
Zbir svih tih numerickih vrijednosti = 1130;
Ajeti sa parnim zbirom numerickih vrijednosti su:Prvi ajet = 290;

Cetvrti ajet = 294; i
Sesti ajet = 318;

Zbir svih tih numerickih vrijednosti = 902;

Prethodno smo utvrdili da zbir numerickih vrijednosti svih slova kod kojih je ta vrijednost NEPARAN broj iznosi 902. Isto toliko iznosi i zbir numerickih vrijednosti slova u svim ajetima kod kojih je taj zbir PARAN broj.

Takodje, prethodno smo utvrdili da zbir numerickih vrijednosti svih slova kod kojih je ta vrijednost PARAN broj iznosi 1130. Isto toliko iznosi i zbir numerickih vrijednosti svih slova u ajetima kod kojih je taj zbir NEPARAN broj. Dakle, postoji potpuni matematicki sklad u relaciji: Par - Nepar, a taj sklad se odnosi, kako na slova u ajetima, tako i na zbir numerickih vrijednosti u svim ajetima Fatihe.

Ovdje se radi o nevjerovatnom matematickom cudu. Prosto je nezamislivo da je moguce uspostaviti matematicki sklad između tako razlicitih fenomena. Naime, zbir svih numerickih vrijednosti u ajetima nije uslovljen ukupnim zbirom PARNIH i NEPARNIH numerickih vrijednosti svih slova iz Fatihe i sa istim nema ama baš nikakve veze. Medjutim, iako ti fenomeni nisu po svojoj prirodi medjusobno povezani tu vezu uspostavlja Uzviseni Allah,dz.s. Uspostavlja je jer je i zbir svih numerickih vrijednosti po ajetima takodje dio Bozanskog plana u kreaciji Fatihe. Dio je Bozjeg programskog sistema cija programska osnova je relacija: Par-Nepar. Ova cudesno Bozje djelo je toliko kompleksno da je nas ljudski razum potpuno nemocan da ga razumije i shvati. Zbog toga ni mi nismo u mogucnosti da citaocima ovog teksta predocimo svu ljepotu i uzvisenost ove cudesne Bozje matematicke kreacije.

Ja se nadam da vam je bilo zanimljivo u spoznaji Svevisnjega :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 03:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Toplo ti preporučujem (a i ostalima) knjigu "Biblijski kod" od Majkla Drosnina.
Neće ti naškoditi u tvom vjerovanju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 03:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Sleepy je napisao:
Toplo ti preporučujem (a i ostalima) knjigu "Biblijski kod" od Majkla Drosnina.
Neće ti naškoditi u tvom vjerovanju.

sleepy....

sto covjek vise zna vise i vrijedi,hvala na preporuci.Nece zasigurno,znanje nikome naskodilo nije.

pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 03:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Da li biblijski kod nosi Božji potpis?
Ed Kristijan

"Veliki zemljotres" prorečen je za 2000. ili 2006! Godine 2012. Zemlja će se suočiti sa uništenjem usled pojave "komete", ali to će biti lažna uzbuna! Godine 2113. "velika strahota" opustošiće sve! U "poslednjim danima", "atomski holokaust" biće izbegnut za dlaku! Upravo nam to, po rečima Majkla Drosnina, otkriva Biblija.

Da li je Bog uneo tajni kod u Stari zavet? Da li je On znao da će ljudi jednoga dana stvoriti kompjuter i otkriti taj kod? Eto kako neki ljudi razmišljaju. No, da li je to način na koji Bog stvarno deluje?

Cas smaka svijeta zna samo Allah dz.s,u Njegovim rukama su kljucevi svih riznica i u Njega su sve tajne.....dakle,spoznaja Stvoritelja je u tome da pravu istinu zna samo ON.Proricace mnogi cas smaka svijeta ali samo On zna kada ce se dogoditi."A dogodice se samo kad se najmanje budemo nadali"

ne zamjerite,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 04:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Biblijski kod je savremeni ekvivalent za "medijume i spiritiste koji šapuću i mrmljaju" (NIV), a što je Božjem narodu zabranjeno. Nama nije potreban tajni kod kad imamo jasnu Božju reč: "Zakon i svedočanstvo tražite, ako li ko ne govori tako, njemu nema zore" (Isaija 8,20). Biblijski kod pada na ispitu.

Vise informacija mozete vidjeti u vezi biblijskog koda na

http://www.adventisti.org.yu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 04:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Zato i ne trebamo biti previše samouvjereni u svom "znanju".
Biblijski kod u svakom slučaju treba pročitati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 04:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Sleepy je napisao:
Zato i ne trebamo biti previše samouvjereni u svom "znanju".
Biblijski kod u svakom slučaju treba pročitati.

Sleepy....

i u islamu ima ovakvih brzopletih kao sto je ovaj pisac.;
nama nisu bili potrebni kompjuteri,dovoljna je glava koja mudro razmislja i koja zeli da spozna stvoritelja.

Nama u islamu su prorocanstva zabranjena.Ko god to ucini ili se pak obrati proroku,zanijekao je i Muhameda s.a.w.s i Allahove ajete.
Samo On zna sve tajne,a ovi sto proricu,oni stupaju kontakt sa djavolima,jer oni to ne mogu sami,nije ih Bog time nadahnuo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 04:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Upravo sam pročitao tvoj post (poslednjio valjda).

Ta knjiga je za malo stručnije ispitivanje od našeg, mene je bacila u opasno kontanje.
Zašto Bog ne bi znao za kompjuter? Zar on ne zna sve? Zar on ne čita ovo iz nas?
Problem je samo ako ljudi zaborave osnovnu poruku originalne Tore tražeći kod. a poruka se očito zaboravlja i bez Drosnina i koda. :cry:

Ko ima Um nek izračuna...

A Božja riječ je itekako jasna.
Meni je jasan Isus a tebi Muhamed...

Ljubav, mir, poštovanje, život, istina...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 04:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Sleepy je napisao:
Upravo sam pročitao tvoj post (poslednjio valjda).

Ta knjiga je za malo stručnije ispitivanje od našeg, mene je bacila u opasno kontanje.
Zašto Bog ne bi znao za kompjuter? Zar on ne zna sve? Zar on ne čita ovo iz nas?
Problem je samo ako ljudi zaborave osnovnu poruku originalne Tore tražeći kod. a poruka se očito zaboravlja i bez Drosnina i koda. :cry:

Ko ima Um nek izračuna...

A Božja riječ je itekako jasna.
Meni je jasan Isus a tebi Muhamed...

Ljubav, mir, poštovanje, život, istina...

Mir s tobom Sleepy

Godinama izucavam razbijam glavu(pa valjda je zato i imam)a najlakse je onima sto ne vjeruju u nista.Nit znanja nit pameti....al ce im biti tesko na onom svijetu.
Svaka cast na tvom postu,jako si razumljiv i vijernik si......
U svakom slucaju vazi ono "Tebi tvoja a meni moja vjera"
Te ljudi smo mozemo dostojanstveno o svemu govoriti.

Ovo je rekao prokleti shejtan (djavo) :evil: "Ja sam vam dao kompjutere i internet,nebili shirom svijeta prosirili blud i nebili sto manje razmisljali o svemiru i Njegovom stvoritelju"
....on je u istinu nas neprijatelj i cuvajmo ga se.......
Citiraj:

Naravno da je znao......i samo On zna sta mi jos neznamo i samo On zna sta cemo jos sve saznati......

Pozdrav neka te Bog cuva

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 08:38 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Citiraj:
Ovo je rekao prokleti shejtan (djavo) "Ja sam vam dao kompjutere i internet,nebili shirom svijeta prosirili blud i nebili sto manje razmisljali o svemiru i Njegovom stvoritelju"

Ne znam odakle ti ova izreka, ali čini mi se da ju je dao neko od brzopletih koje si već pomenula.
Šejtan ništa ne daje, niti ima tu vlast. On samo izvrće Božija (Allahova) djela i pokušava uvijek i u svemu da odvuče pažnju ljudi, nudeći im puteve koji ne vode nikud ili vode u propast, predstavlaljući ih lijepim i poželjnim, ali on niti šta može stvoriti a ne može ni učiniti bez Allahove (Tvorčeve) dozvole.
On nas samo navlači ali mi smo ti koji snosimo pravu odgovornost, jer on nikakvu moć nad nama nema sve dok mu je sami ne uručimo.
U Svetim Spisima tako stoji, koliko sam ih ja razumio.

I kompjuteri i internet su izvanredne stvari ako se umiju koristiti na dobrobit. Ali takođe, s obzirom na ogromnu količinu prljavštine u ljudima, sasvim je prirodno da je ta prljavština izašla na vidjelo pojavom novih i moćnih sredstava. Ali za to niti je kriv kompjuter niti Internet nego ljudi koji ih nedostojno koriste.
Ali isto tako, oni se mogu koristiti i u dobre svrhe (što svjedoči i ovaj naš razgovor kojeg vodimo posredstvom kompjutera i intereneta) :D , a mislim da niko od nas nije šejtanov (sotonin) sljedbenik, zar ne?
Sve i uvijek zavisi isključivo od nas, i našeg pristupa stvarima.
Nožem se čovjek može posjeći i učiniti zločin, ali može sjeći hljeb i druge namirnice da nahrani sebe i svoju porodicu. Nožuvijek ostaje nož, a samo mi smo ti koji ga činimo oruđem dobra ili zla.

Inače, čitao sam i knjigu "Biblijski kod" a takođe i nekoliko knjiga u kojima se iznose iste ili slične stvari onima kojima je Dženita započela ovu temu (primjera radi: "Kuranski izazov nauci").
Naravno da su Sveti Spisi protkani takvim stvarima koje se tu iznose i nije grijeh to pronaći i koristiti ako si za to duhovno zreo i spreman. Allah (Otac Nebeski) je sasvim namjerno neke stvari ostavio da se otkriju tek kada se Njegovom providnošću pojave sredstva za to, i toga će biti još. Mada će biti i lutanja kao i u svakoj ljudskoj nauci i istraživanju.
U Svetim Spisima se može pronaći mnogo mnogo više nego što se na prvi, drugi, treći, pedeseti pogled vidi, ali uvijek treba imati na umu svrhu toga, jer kao što apostol Pavle kaže:"Znanje nadima a ljubav izgrađuje" Ništa ti ne vrijede te spoznaje makar bile i spektakularne, ako nisi savladao osnovu: ljubi Boga Tvorca i svo njegovo stvaranje, čini drugom što želiš i sebi samom, i ne čini pa i ne želi i ne misli mu ono što ne želiš sebi.
Ko to nije naselio u svom srcu, svako znanje koje bude imao izvrnuće i zalutati na stramputicu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 11:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
El Fatiha je vrlo lijepa sura, skoro da je i ja znam napamet.

Dzenita je napisao:
Vise informacija mozete vidjeti u vezi biblijskog koda na

http://www.adventisti.org.yu

Nakon što ti je Sleepy predložio da pročitaš Biblijski kod ti si za manje od pola sata donijela sud o Biblijskom kodu. To ne valja. Sleepy ti nije predložio da pročitaš tuđa mišljenja o Biblijskom kodu već da sama pročitaš Biblijski kod. A ti si o Biblijskom kodu čitala na sajtu Adventista. To je kao kad bi neko o Islamu čitao na sajtu onih koji mrze i ne razumiju Islam i na osnovu toga donio sud o Islamu a da nikad nije samostalno i bez predrasuda čitao Kur'an i druge islamske spise. Nadam se da shvataš šta ti želim reći. Ovo je dobronamjerno obraćanje pažnje na nešto :)

Što se tiče proricanja o Sudnjem Danu nisam primjetio da Biblijski kod izričito govori o Sudnjem Danu već samo govori o kataklizmama. To ne mora da upućuje na to da je to Sudnji Dan.
I Sveto Pismo uči da samo Otac Nebeski zna kad će nastupiti Sudnji Dan ali mislim da ne piše da on tu informaciju neće podijeliti sa drugima.

Pored toga vjerujem (a znam da nisam jedini) da Sudnji Dan nije dan od 24 sata već da je to jedan dosta veći vremenski interval, koji najvjerovatnije već traje.

Jer kad se kaže "dan" u svetim spisima ne misli se uvijek na dan od 24 sata. Recimo kod stvaranja Zemlje se priča o 7 dana ali Kur'an baš jasno kaže da su to određeni vremenski periodi, to nisu bili dani od 24 sata već (najvjerovatnije) periodi od po 7000 godina.

Svete spise treba proučavati pa će se vidjeti da se za "dan" vezuju različiti periodi, recimo u Kur'anu piše:

"On upravlja svakom stvari od neba do zemlje, zatim se Njemu povraća ta stvar u danu čija je veličina tisuću godina kako vi brojite." (Kur'an 32,5)

A isto stoji i u Svetom Pismu:

"Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Bogom kao hiljada godina, i hiljada godina kao jedan dan." (2. Petrova 3,8 )

Koristeći ovaj odnos 1 dan = 1000 godina se može doći do zanimljivih spoznaja. Jedna od njih je iznesena ovde na temi "Jedno proročanstvo iz Otkrivenja" koja se nalazi među starijim temama pa ako nekoga interesuje neka pogleda. Radi se o tome da u Otkrivenju stoji zapisan vremenski interval između prvog i drugog svjetskog rata nazvan "zatišje".
I još mnogo zanimljivih spoznaja se može dobiti kad se sveti spisi proučavaju koristeći brojeve. A proučavanje preko brojeva je opet tek jedan od sedam načina proučavanja svetih spisa a daje vrlo zanimljive rezultate, onda možeš misliti šta se sve dobije kad se koriste svih sedam načina. Ali za takve stvari treba imati Duha Svetog jer on vodi kroz proučavanje i daje spoznaje, a Duha Svetog dobijamo kroz duhovnu izgradnju pa nam je jasno šta trebamo raditi da bismo napredovali u (samo)spoznajama :)

Kad smo kod proučavanja svetih spisa preko brojeva za "dan" se vezuju i drugi vremenski intervali, npr. opet iz Kur'ana:

"Penju se meleki i Duh Ruhul-emin Njemu u jednom danu koji iznosi pedeset tisuća godina na zemlji, pa budi strpljiv lijepim strpljenjem!" (Kur'an 70,4)

Dzenita je napisao:
nama nisu bili potrebni kompjuteri, dovoljna je glava koja mudro razmislja i koja zeli da spozna stvoritelja

Upotreba kompjutera ne negira upotrebu mudre glave vođene Duhom Svetim. Kompjuter je alat koji nam može pomoći u mnogim stvarima pa i u duhovnosti. Što bi rekao jedan moj profesor "kompjuter je glup ali brz" pa kad su u pitanju matematički proračuni iz svetih spisa (a ima ih i u Kur'anu) onda nam kompjuter može mnogo pomoći i ubrzati rad koji bismo mi "iz glave" radili dugo. A ušteda vremena je dobra jer nam daje dodatno vrijeme za duhovnu izgradnju ;)

Zato napredak nauke i tehnologije treba iskoristiti za oslobađanje ljudi od nepotrebnih obaveza da bi imali više vremena za sebe, za duhovnu izgradnju. Nažalost, ljudi se i danas masovno izrabljuju i huškaju u trku za novcem pa nemaju vremena za duhovnu izgradnju, što je nekima u interesu.

Dzenita je napisao:
Nama u islamu su prorocanstva zabranjena

A zar nisi ti u prethodnom postu prenijela tekst (što iz konteksta upućuje da se sa tim slažeš) koji citira Izaiju, a Izaija je prorok :)

Nisam stekao dojam da Islam zabranjuje proročanstva. Kur'an priznaje Tevrat (Stari Zavjet) i Indžil (Novi Zavjet) i poslanike (Božije ljude) iz Svetog Pisma. Samim tim Kur'an priznaje i proroke iz Svetog Pisma, koji su meni lično odlični (pogotovo Izaija, Jeremija i Ezekijel). A i Isus Hrist je davao proročanstva a islam i njega priznaje i poštuje.

Dzenita je napisao:
Ovo je rekao prokleti šejtan

Nemoj ga proklinjati (ovo savjetujem i hrišćanima), nema on vlasti nad nama osim onoliko koliko mu sami dozvolimo, i koliko mu Otac Nebeski (Allah) dozvoli a u svrhu našeg kušanja da bi se kasnije lakše odvojilo žito od kukolja.

Kur'an vrlo lijepo uči:

I reći će Šejtan nakon što se izvrši naredba: "Zaista vam je Allah obećao istinskim obećanjem, a i ja sam vam obećao, pa sam vas iznevjerio. A ja nisam imao nad vama nikakve vlasti osim što sam vas pozivao, pa se mi se odazvali. Pa nemojte mene koriti nego korite sebe!" (Kur'an 14,22)

Sleepy je napisao:
Problem je samo ako ljudi zaborave osnovnu poruku originalne Tore tražeći kod

Da, samo je to problem.
A dobronamjerno istraživanje, čačkanje, proučavanje uz stalnu svijest o suštini učenja svetih spisa je i odlika duhovnih osoba.

P.S.
lijepa tema, nadam se da ćemo je voditi uz toleranciju i otvorenost prema tuđim mišljenjima, bez vrijeđanja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 17:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Vader je napisao:
El Fatiha je vrlo lijepa sura, skoro da je i ja znam napamet.

Citiraj:
Nakon što ti je Sleepy predložio da pročitaš Biblijski kod ti si za manje od pola sata donijela sud o Biblijskom kodu. To ne valja.

Postovanje s moje strane Vaderu!

Nisam ja donijela sud,vec sam iznijela ono sto sam na netu pronashla(samo kopirala)mada.....kao sto sam i rekla ima takvih sa svih strana.
Ja u opste Bibliju ne poricem,u njoj je cak najavjen dolazak Kur`ana.
Nebih sad tacno znala koje poglavlje i koji tekst.
U svakom slucaju treba sami da trazimo Njega i samo Njega!:)
Jer u nijedoj knjizi ne stoji da postoji 2 ili vise Bogova,vec se u svakoj govori o jednom jedinom Stvoritelju.
Postujem svakog vjernika,jer vijernici nisu nasilnici i kad bi katolici i ortodoksi slusali svoje popove i mi nase imame,mislim da nikada nebi bilo nesloge i bratoubilackog rata.
To je samo moje licno misljenje,a ako vi drugacije mislite,mozda ste i bili u ratu.......ja sam samo zena.....koja nezna sta je rat,samo s televizije :(
ja sam niko i nista samo sicusna prasina Njegove zemlje,koja Ga neizmjerno voli i sve robove Njemu odane.

Sto se tice ono za sejtana,to je moja lisna raspoznaja.Zar niste vidjeli da je covjek covjeka upoznao preko neta ubio ga i pojeo? :(zar to nebi sejtan oholi i odvratni,koji se najvjerovatnije ustanio u tijelo ovog pomenutog?il vi mislite da je to normalan covjek i vijernik?hmmm

Ja zelim samo citalace da obavijestim o onome sto znam,ono sto sam na sopstvenoj kozi osjetila,i zahvaljujem se Allahu sto ne otvaram pokvarene teme koje vode naglavacke u blud i mrznju i molim ostale da me nauce onome sto jos nisam znala o vjeri islamu pa i o drugim vjerama jer mi je drago da mi sa tim i pocinje i zavrsava dan,do stanja kad klonem u san,u vrstu smrti iz koje bez Njegovog znanja i htjenja neznam hoculi se probuditi...

Ne zaboravite samo na to da stvarno nikoga ne mrzim i ne zelim nikoga da povrijedim.
Oprostite ako sam nekoga vec uvrijedila sve sam drugo zaista hthjela osim toga
Vasa sestra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 23:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

http://www.vidi.hr/_zanimljivosti/index ... 2902#udica

Beba iz Betlehema
Ne, ne radi se o Isusu. Novo čudo, ovaj put za muslimanski svijet, predstavlja 11 dana stari palestinski dječak, koji se rodio sa velikim prirodnim znamenjem na desnom obrazu u obliku arapskih slova Ala. Isto ime imao je i njegov ujak, pripadnik militantne skupine Hamas, kojeg je prije 8 mjeseci ubila izraelska vojska. Dijete je već prozvano "čudom" i tisuće ljudi dolazi posvjedočiti ovaj neobičan prizor. Obitelj je to nazvala "božanskom porukom" potpore Palestincima u njihovoj borbi protiv Izraela. Dječakov ujak ubijen je zbog navodnog planiranja atentata na jeruzalemski autobus 2002. godine, kada je poginulo12 ljudi. Izraelska vojska odbila je komentirati slučaj.
objavljeno u 07:20;
03. prosinca 2003 / ml

.....interesantno.......

Jedna od švicarskih apotekarskih firmî počela je proizvodnju novoga lijeka nazvanoga "kur’anski lijek" koji omogućava liječenje mrene bez operativnoga zahvata.

Kako pišu novine ar-Raya koje se objavljuju u Kataru:

"ovaj lijek, kojega je egipatski doktor Abdul Basit Muhammed sastavio od sekretâ ljudske žlijezde znojenja, koji ima uspjeh u 99% slučajeva uz hama baš nikakav sporedni efekat, registriran je u Evropi i SAD."

Također je objavljeno da jedna druga švicarska kompanija proizvodi novi lijek u obliku tečnosti i kapljicâ za oči.

Neki lijekovi proizvedeni na osnovu

kur'anskoga Teksta

Izvor nadahnuća za ovaj lijek je kur’anska sura Jusuf. Dr. Muhammed Abdul Basit naglašava da je nadahnuće pronašao u suri Jusuf:

"Jednoga jutra učih suru Jusuf. Pažnju mi je privukao 84. ajet i ajeti nakon njega. U njima se kaže da su poslaniku Jakubu (Jakovu), alejhisselam, koji oplakivaše svoga sina Jusufa (Josipa), alejhisselam, i bolovaše za njim, izbijeljele oči, a kasnije kada su na tužno očevo lice stavili košulju njegova sina Jusufa, alejhisselam, hazreti Jakubu, alejhisselam, povratio se vid.

Tu se zamislih.Šta je to moglo biti u Jusufovoj, alejhisselam, košulji? Konačno sam shvatio da nije moglo biti ništa drugo negoli znoj.

Razmišljao sam o znoju i sastojcnima znoja. Nakon toga sam otišao u laboratorij i počeo sa opitima. Izveo sam niz proba nad zečevima. Rezultati su bili potvrdni. Kasnije sam postupak ponovio nad 250 pacijenata dajući im lijek dva puta dnevno u trajanju od dvije sedmice. Konačno sam došao do broja od 99% (uspješnosti), i tada sam rekao sebi:

‘Ovo je čudo Kur’ana!’ "

Dr. Abdul Basit Muhammed predstavio je svoje rezultate odgovarajućim institucijama u Evropi i SAD koje se bave izumima. Nakon što su proba i istraživanje provedeni, dr. Muhammed Abdul Basit potpisao je ugovor sa jednom švicarskom kompanijom uz uvjet da na proizvodu mora jasno pisati "kur’anski lijek". Kompanija je to prihvatila i počela sa proizvodnjom novoga lijeka.
Upisano: Ponedeljak Jun 30, 2003 12:08 pm Naslov komentara: Svicarci se lijece kuranom

preneseno sa http://www.znaci.com

Pozivam sve koji imaju dokaze za postojanje Svevisnjega,bilo koje vjere
da ih iznesu

Neka vas Bog cuva

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2003, 00:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Aharon??? :o :D

Ja sam tek sad vidjela da si ti pisao.....oprosti :oops:

Citiraj:
Šejtan ništa ne daje, niti ima tu vlast. On samo izvrće Božija (Allahova) djela i pokušava uvijek i u svemu da odvuče pažnju ljudi, nudeći im puteve koji ne vode nikud ili vode u propast, predstavlaljući ih lijepim i poželjnim, ali on niti šta može stvoriti a ne može ni učiniti bez Allahove (Tvorčeve) dozvole.

Sto se ovog tice,potpuno se slazem s tobom.Tu skoro sam razgovarala sa jednom osobom "svjedok jehova",koja mi tvrdi da je onaj drvored u Njemackoj sejtan(djavo) (napravio da bi nas s pravog puta odvratio hmmm?),pri cemu sam negirala njen odgovor,jer on to nije u stanju.Znamo ko je stvorio svaki pupoljak a kamoli drvece i prirodu.

Citiraj:
I kompjuteri i internet su izvanredne stvari ako se umiju koristiti na dobrobit. Ali takođe, s obzirom na ogromnu količinu prljavštine u ljudima, sasvim je prirodno da je ta prljavština izašla na vidjelo pojavom novih i moćnih sredstava. Ali za to niti je kriv kompjuter niti Internet nego ljudi koji ih nedostojno koriste.

Potpuno se slazem i s ovim!

Citiraj:
Ali isto tako, oni se mogu koristiti i u dobre svrhe (što svjedoči i ovaj naš razgovor kojeg vodimo posredstvom kompjutera i intereneta) , a mislim da niko od nas nije šejtanov (sotonin) sljedbenik, zar ne?

znas kako,po ovom pitanju,zavisi od osobe.Ja, ti pa i mnogi drugi smo cisti sto se tih stvari tice.Ali sta je sa vecinom?Navela sam ono sto sam pisala za Vadera,da je covjek ubio covjeka i pojeo ga a upoznao preko neta :cry: Ja licno svoje vrijeme koristim u pozitivnom smislu.Jer...odgovaracemo za svako napisano slovo i bicemo upitani za ovo vrijeme koje smo na nasim stolicama pred kompovima utrosili.

:lol: ono za shejtana je bilo od mene i moje sestre....u jednom razgovoru primjetivsi da se mrznja i blud sire putem neta,a to je djelo djavola koji utice na ljucku misao.

Poslano: 12.12.2003 09:38 Naslov poruke:

Citiraj:
Inače, čitao sam i knjigu "Biblijski kod" a takođe i nekoliko knjiga u kojima se iznose iste ili slične stvari

Sta si mogao zakljuciti?mozesli navesti nesto sto bi bilo interesantno?Posto nisam tu knjigu citala?

Citiraj:
Ko to nije naselio u svom srcu, svako znanje koje bude imao izvrnuće i zalutati na stramputicu.

Muhamed s.a.w.s je rekao da se najvise boji vjernika koji ce pogresno tumaciti Kur`an,sto se i obistinilo.Takvi najprije zalutaju.

Brate Aharon,imala bih jedno pitanje....nemoj mi zamjeriti ne zelim da te uvrijedim.Ali me zanima dali si ti ranije bio sljedbenik druge vjere i dali si ti primio Islam?

Puno sellama i toplih pozdrava :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2003, 18:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2003, 22:19
Mir svima koji su dobre volje!

Istinske, one koje su u skladu sa kosmičkim emanacijama, vrednosti arapskog alfabeta (elifba) u istočnoj varijanti su:

Elif - 1, Ba - 2, Džim - 3, ...
Ja - 10, Kaf 20, Lam - 30, ...
Kaf - 100, Ra - 200, Šin - 300, ...

Tabelama koje odudaraju od ove, koja je saglasna sa hebrejskim i grčkim pismom, može se sve i svašta 'dokazati', ...

Kuran nema nikakvu mističnu dimenziju, ni po pitanju ukaza, ni po pitanju ortografije i slova, ... I sam Raj Muhamed i njegovi inspiratori iz Podnebesa su čisto materijalistički zamišljavali, prividjalo im se da će ući u Carstvo Duha i dušom i telom, da će tamo nastaviti sa sladostrasničkim, hedonističkim životom, ...

Ni Biblija nema nikakvu mističnu kod-dimenziju, glupo je o tome bilo šta razmatrati, kada se zna koliko puta i sa kojim brojem pogreški su autografi i razni kodeksi prepisivani i prevodjeni, koliko redakcija su doživeli, ...

http://duhovna-izgradnja.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2003, 01:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Nebi bilo lose da se obratis psihijatru!
Ne,stvarno,nebi bilo lose da se obratis psihijatru!

Jer zaista,se necemo nazivati LAZOVIMA,PRIVIDIMA,SEKTAMA.....NEMOZE TO TAKO!!!
Za tvoj komentar nisam pitala......i ti to dobro znas!!!

I nebi bilo lose da procitas pravila,kojim se moramo vladati pod naslovom"duhovnost i religija"
Ti nisi vjernik,ti nisi vjernik!Jer gdje jedan vjernik moze svetu i casnu knjigu u kojoj vise od polovine zemljine kugle vjeruju Kur`an izmisljotinama i lazima nazivati?Dali si ti svjestan da i pametniji od tebe i velikani vjeruju bas u tu knjigu??......NE! nisi

zato,psihijatar i to daj Boze da ti i on pomogne!
Govoris kako Allah naredjuje ubijanja,prinosenja zivotinjskih zrtvi!!!
Sta ti pobogu znas o tome?Pozdravi svog ucitelja,i reci mu neka se zastidi,....ili ne ?mozda si to od malih nogu od roditelja naucio?

Zar nije bolje pri klanju jedne zivotinje spomenuti Allahovo ime?Nego ko vi krscani pricate jedno,a krkate sta vam do ruke dodje,a mozda bas taj dok je klao jasnu zivotinju psovao je majku,il lebac i lebarnik(Allahove blagodati)kako vi to spretno radite.........
ma daaaaaaaaaaj molim te OKANI SE VISE!

Kad te ko bude za komentar pitao dici ces 2 prsta pa ako ti se da dozvola da govoris,ti udri!
Ovaj odgovor vazi i za ono sto si napisao pod naslovom"Zasto je Muhamed pljackao karavane"......vidis samo i ovu temu kako si zapoceo....pih!

"Gospodaru moj,kada se ogrijesim o ljude podari mi snagu izvinjenja,a kada se ljudi o me ogrijeshe podari mi snagu oprosta"

NEBI BILO LOSE DA MALO I NADLEZNI ZA OVU STRANICU OBRATE PAZNJU NA UVREDE,ILI PRAVILA ZA POJEDINE NE VAZE?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2003, 12:02 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Dženita,
zaista nema razloga da se uzbuđuješ oko huljenja onih koji ne žele da znaju. Kad čovjek sebi nešto uvrti u glavu, samo Otac Nebeski može to da mu istjera i to tako što će ga dovesti u okolnosti da sam shvati koliko je bio u krivu. Inače je to nemoguće, pogotovo normalnim objašnjavanjem.
Zaista naše je samo da svjedočimo najbolje što umijemo, a to će već dati ploda u onima koji zaista tragaju, i koji ne smatraju učešće na forumu samo kao sport nadmudrivanja i nadgovaranja. Dapače, oni koji ovako hule čine ti uslugu jer ako nešto normalno i lijepo izlažeš to više dolazi do izražaja, i tvoje se riječi čine kao muzika usred buke.
Prema tome ne uzbuđuj se i ne budi suviše oštra prema Aurori Aurei(mada moram prizanti da je i mene dosta neprijatno iznenadio), od mnoge "svjetlosti" koju zastupa čini se da je malo zaslijepljen. Neka mu Bog ukaže na pravi put jer samo On to može.

A što se tiče tvog pitanja:

Citiraj:
Brate Aharon,imala bih jedno pitanje....nemoj mi zamjeriti ne zelim da te uvrijedim.Ali me zanima dali si ti ranije bio sljedbenik druge vjere i dali si ti primio Islam?

Ne boj se, ne možeš me uvrijediti ničim, a pogotovo ne normalno postavljenim pitanjem.
Nisam pripadnik nijedne od ljudi zapisane i naslovljene vjerske zajednice i ne smatram da spas ljudima nosi spoljna pripadnost ičemu, nego smatram da spas ljudima nosi unutrašnje pripadanje Bogu u svojoj duši, svim svojim mislima, riječima i djelima. Smatram da je na raznim stranama svijeta iz raznih uglova dosta ljudi pošlo pravim putem, a smatram da najbolje vodstvo u tome pružaju Sveti Spisi (a moj temelj su prije svega hrišćanski spisi) i primjer istinitih Božijih poslanika.
I za mene su svi takvi muslimani, po onom pravom značenju te riječi.
I takođe ja se cijelim srcem odazivam onom pozivu da se "okupimo oko jedne riječi, nama i vama zajedničke".
Možda će ti moj stav o islamu biti jasniji ako budeš imala vremena da pročitaš ono što sam pisao na temi "Kuran i muslimani" čiji link ti prilažem.

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=3361

Svako dobro

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2003, 12:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dzenita je napisao:
Nebi bilo lose da se obratis psihijatru!
Ne,stvarno,nebi bilo lose da se obratis psihijatru!

Nema nikakve potrebe da ovako reaguješ. Tuđe uvrede nisu opravdanje da odgovaraš na isti ili sličan način. Gledaj na to kao na kušnju od Allaha koji će preko tuđih uvreda gledati koliko si ti čvrsta u svojoj vjeri i koliko slijediš Kur'an koji kaže:

"Ovo uzvraćanje zla dobrim će postići samo oni koji su strpljivi i ovo će postići samo oni koji imaju velik udio u lijepoj naravi." (Kur'an)

Dakle potrudi se da na uvrede ne vraćaš istom ili sličnom mjerom.

Sama si citirala: "Onima koji neće da vjeruju, doista je svejedno, opominjao ih ti ili ne opominjao"

Onda se drži toga i nemoj se previše uzbuđivati.

Ignorisanje je bolje od svađe, prepucavanja, izliva negativnih riječi i emocija.

Sve ovo shvati kao dobronamjeran savjet :)

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2003, 16:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Dzenita, samo da kazem da ne prilici tvoja izjava:"... najlakse je onima sto ne vjeruju u nista
Nit znanja nit pameti....al ce im biti tesko na onom svijetu."
Mislim da ovo nije Ok.
Ima jos tvojih izjava, ali ova mi je upala u oci, i ova koju je Vader dole naveo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2003, 16:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Jun 2003, 12:32
Кад бих морао радо бих Џениту прекрстио и оженио, то би била благодат Српскому роду и повратак Џените дједовима. Уистину гдје има женско, а да овако интересно збори? - жене воле кафић и бла бла,... тако да срце је радосно кад женско овако говори,

Легло топло Блиц форума, братија и свеједновјерје, моје умањење, а ода Вас свију и Џенете опроштење.

Ево пјесме за гусле

ЖЕНИДБА ЈАНКОВИЋ СТОЈАНА
Винце пију тридесет Сењана,
Баш у кули Јанковић Стојана.
Шину винце у бијело лице,
А ракија говор заметнула.
Сваки хвали себе и оружје,
Како има за појасом св'јетло,
И на јасла ата од мегдана.
Столе мучи, ништа не говори,
Мрке своје оборио брке,
Низ илике до малих пушака,