banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Avg 2025, 16:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: P:Stare pare
PostPoslato: 13 Okt 2011, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
tozla,dukati,bronza...sve ostalo je manje -vise boranija,bio sam jednom naletio na ovaj sajt ima zanimljivih stvari i mimo numizmatike.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 22:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
@Danny,ne moras bas slike iz porodicnog albuma kacit :D
http://kolekcionari.net/showthread.php?t=3420&page=3

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2011, 07:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
insp_CaLLahan je napisao:
Nesto mi je narocito privuko paznju s njegovog profila na pik-u
Radi se o bosanskoj marki (novcanici)I.F.Jukic u prvom kvalitetu koja je do prije koju godiinu bila u opticaju i ja ih licno imam u kuci ,kao mnogi sa ovog foruma mislim,nju nudi za 5km!
a DVIJE novcanice iz Jugoslavije godina 1968 takodje u prvom kvalitetu nudi za 4km.
To mi je malo nejasno.

Ništa neobično... To je jednostavno "zakon tržišta" numizmatike, ako si duže u tim vodama, navikneš se. Novčanice YU iz 1968. su štampane u bolesnom broju primjeraka (nisu sve štampane 1968, ima doštampanih kasnije), a te iste serije imaju izdanja štampana 1974, 1981. i 1986 (čini mi se, ubiće me Savo ako sam pogriješio).
Uglavnom, velike su količine u opticaju, stara Juga je mnogo više držala do nekih stvari, tako da novčanica iz tog perioda u UNC kvalitetu je koda nas imala svaka peta kuća (recimo svežanj "rudara" koji još uvijek "zveči", nikad u opticaju bio nije itd. To više uopšte nije teško nabaviti, mogu se takvi primjerci naći i kod ljudi koji su je sačuvali čisto onako, koji sa numizmatikom veze nemaju. A da ne govorim o kolekcionarima širom svijeta.

S druge strane, do primjerka 1 KM (I.F.Jukića) u UNC kvalitetu i nije baš lako doći bez obzira na "godište" novčanice i činjenicu da je "do juče" bila tu. A da sad ne spominjem 1 KM -Ivo Andrić koja je štampana sa felerom (http://hrvatskanumizmatika.forumhr.com/ ... iku-srpsku) pa "službeno" nije bila u opticaju koja vrijedi još više.

I da, pik je jedno, e-bay nešto drugo, a Savo direktno nešto sasvim treće kad je u pitanju ozbiljnost stavki. (ozbiljnost raste geometrijskom progresijom i to redom koji sam naveo :-D)

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2011, 08:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
nema sta nadam se da ce ti savo prebaciti bar jednu ovakvu
Spoiler:
Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]