banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 08:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Okt 2011, 21:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
Do neutrinos change?
In order to increase sensitivity to cosmic neutrinos, Koshiba constructed a larger detector, Super Kamiokande, which came into operation in 1996. This experiment has recently observed effects of neutrinos produced within the atmosphere, indicating a completely new phenomenon, neutrino oscillations, in which one kind of neutrino can change to another type. This implies that neutrinos have a non-zero mass, which is of great significance for the Standard Model of elementary particles and also for the role that neutrinos play in the universe. It could also explain why Davis did not detect as many neutrinos as he had expected.

Davis's and Koshiba's discoveries and their development of instruments have created the foundation for a new field, neutrino astronomy, which is of great importance for elementary particle physics, astrophysics and cosmology. The Standard Model for elementary particles will have to be modified if neutrinos have mass, and this mass can be highly significant for the collected mass of the universe. Studies designed to confirm or disprove the neutrino oscillation theory are in progress at many laboratories around the world.

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/ ... ublic.html

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2011, 21:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da. Nemaju znaci masu 0, zbog toga je onda cudno sto se krecu brze od svjetlosti, ako je pravilno izmjereno. Dalje, postavlja se pitanje je li ta masa neutrina veca od 1/23000000 mase protona, sto bi znacilo da ce se Svemir u jednom trenutku poceti sazimati, ili je manja od te kriticne mase, sto bi znacilo da ce se Svemir vjecno siriti. Do sad su sva istrazivanja ukazivala da je masa daleko manja, a neki su pretpostavljali i da je 0, ali kao sto vidimo nije 0, ali je velika vjerovatnoca da je manja od ove vrijednosti, inace bi lakse bila detektovana.
A to implicira da ce se onda Svemir vjecno siriti.
To sto se tice Svemira, a sto se tice teorije relativnosti, ako su se kretali brzinom vecom od brzine svjetlosti, a kao sto vidimo iz gornjeg teksta imaju masu, onda bi to bio veliki udarac za teoriju relativnosti, ako su tacno izmjerene brzine cestica i ako su vece od brzine svjetlosti. Jedino rjesenje je kad bi imali "negativnu" masu, onda bi bili kao tahioni, ali takvo sto jos nije nigdje vidjeno.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2011, 21:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Протон - 0,938 GeV

Citiraj:
Маса

Стандардни модел физике честица говори о неутринима као о честицама без масе. Међутим, сваки доказ о осцилацији неутрина побија ову претпоставку. Осцилације неутрина, очигледне и толико пута доказане, захтевају ненулте масе (енгл. non-zero masses), односно присуство масе код ових честица.

Како се ово доказује? Најјачи аргумент да неутрини имају масу долази из космологије, тј. још од великог праска. Овај модел предвиђа да постоји стални однос између броја неутрина и броја фотона на космичкој микроталасној позадини. Уколико би тотална енергија сва три типа неутрина превазилазила стандардних 50 eV по неутрину, било би много више масе у свемиру, те би се он урушио. Ова граница се може донекле превазићи претпоставком да је неутрино нестабилан; међутим, сам Стандардни модел доводи то у питање скоро елиминишући нестабилност као могућност. Стандардни модел говори да сума маса неутрина мора бити мања од 0,3 eV (Губар, 2006.). Свему овоме је 1998. стао на крај Супер-Камиоканде детектор неутрина који је открио да они заиста осцилују, те из тога нужно следи да имају масе. Ова доказивања и детекције Супер-Камиокандеа показују да најтежи неутрино мора имати масу од око 0,05 eV, у крајњем случају не више од 0,3 eV. Наравно, постоје извесна одступања између такозваних стања маса 1 и 2 (када се рачунају квадрати) која се добијају једначином:

\Delta m^2_{12} = 0,000079 eV^2

Године 2006. изведен је MINOS експеримент којим су мерени квадрати маса између стања мионског неутрина 2 и 3. Анализиран је интензивну? мионски сноп, и добијени резултати су се поклопили са онима од Супер-Камиокандеа. Добијају се по једначини:

\Delta m^2_{23} = 0,0031 eV^2

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2011, 11:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Jelly to sto si spomenuo za letece tanjire i ljude iz buducnosti (ako jesu), oni samim svojim prisustvom mjenjaju tok proslosti zar ne? Nebitno sto ne mogu nas kontaktirati?

Primjer: Neko je trebao biti veliki genije u buducnosti, vidio leteci tanjir izbezumio se i zgazilo ga auto? :D

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2011, 12:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
jellyfish je napisao:
Ne moze, jer ako bi otisao u buducnost, a nebi se mogao vratiti u proslost onda bi umro u buducnosti, pa nebi vidio grob. Ali ako bi bilo moguce putovati i u proslost onda nastaje problem.
To je isto kao onaj paradoks kad se tip vrati u proslost i ubije svoga pradjeda dok je ovaj jos bio beba. Postavlja se pitanje kako bi se onda i rodio.
Zbog toga teorija relativnosti nije dozvoljavala putovanje u proslost jednostavnom definicijom da nista ne moze ici brze od svjetlosti. Ako se ta definicija promijeni sa ovim novim otkricem onda ne znam kako ce biti rijesen ovaj paradoks.
Vjerovatno postoji neki prirodni zakon koji ne dozvoljava ljudima iz buducnosti da uticu na proslost, odnosno istoriju.
Postoji teorija da su leteci tanjiri u stvari vremenske masine ljudi iz buducnosti, ali mi ne mozemo kontaktirati sa njima jer po prirodnim zakonima im nije dozvoljeno da mijenjaju proslost komunikacijom sa ljudima iz proslosti pa je to razlog sto nemamo komunikaciju. Ovo mi izgleda daleko logicnije nego da su leteci tanjiri ljudi iz svemira.
Naravno, sve su to teorije i pretpostavke, ali ako se utvrdi da materijalna cestica moze ici brze od svjetlosti onda je to promjena fizike dobrim dijelom.
Ne znam da li neutrini imaju masu, to jest da li uopste spadaju u materijalne cestice. Prema knjigama koje sam ja citao, a te su knjige stare 20 godina, nije jos bilo utvrdjeno imaju li neutrini masu. Jer ako nemaju masu onda se mogu svrstati u rang fotona, ili jos gore teoretski pretpostavljenih tahiona, odnosno luksona koji idu iskljucivo brzinom vecom od brzine svjetlosti. U tom slucaju je onda misterija rijesena, sto bi znacilo da neutrini imaju i tahionska svojstva, ali to ne mozemo primijeniti na materijalne cestice i onda je sve jasno i sva fizika ostaje ista.
Takodje, ako neutrini imaju masu onda se mijenja i teorija sirenja svemira. Jer ako je masa neutrina veca od 1/23000000 mase protona onda ce se svemir u odredjenoj fazi poceti skupljati (neki pretpostavljaju da svemir pulsira to jest eksplodira i implodira u velikim vremenskim intervalima). Ako je masa neutrina manja od ove gore vrijednosti, a pretpostavlja se da je manja, ili ako nema masu onda ce se svemir nastaviti vjecno siriti jer nece biti dovoljno gravitacione mase u obliku neutrina da se pocne skupljati.
Vidimo da od tako male cestice kao neutrino zavisi cijela sudbina svemira kao i osnovni zakoni fizike, pa je razumljivo zasto se toliko ulaze u akceleratore cestica.

To neki objašnjavaju postojanjem paralelnih univerzuma, tj. tvoj život se nastavlja u univerzumu u kom si se ti rodio, izmislio vremeplov (tj ti si dio tog univerzuma) i onda si otišao u drugi univerzum, ubio dedu i u tom se univerzumu nisi ni rodio...

Mislim, sve su to teorije, a šta je zaista istina... univerzum se sastoji 60% ili koliko već od tamne materije, a mi pojma nemamo šta je ona uopšte i kako utiče na ovaj nama poznati dio svijeta. Pojma nemamo zašto gravitacija postoji. Ne znamo odgovore na fundamentalna pitanja, tako da samo možemo pretpostaviti kako funkcioniše prostor/vrijeme dimenzija.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2011, 17:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@bzvz
Da, to su samo nagadjanja o tim paralelnim univerzumima. Ljudi pokusavaju svakakve teorije dok ne dodju do zakljucka, a ponekad se ustanovi da te teorije nisu valjale iako su davale dobre eksperimentalne rezultate. Na primjer pretpostavka postojanja "etera" u svemiru je objasnjavala mnogo stvari u prirodi, a dokazala se kao pogresna itd.
Sto se tice gravitacije, to je objasnjeno takodje postojanjem cestica "gravitona" cijim razmjenjivanjem izedju dviju masa dolazi do pojave gravitacije.
Ako su u pitanju gravitoni, ne znam posto i oni vjerovatno ne putuju brze od svjetlosti, da li se uticaj gravitacije prostire takodje brzinom svjetlosti? Postojanje gravitona je djelimicno vec i dokazano, ali slicno kao i tahioni uglavnom postoje u teoriji, dakle nisu registrovani fizicki kao neutrini.

@Sehxor
Teoretski da, ali prakticno uticaj je zanemarljiv. Moguce da to rade i namjerno to jest kriju se da nebi uticali na tok istorije. Jer kad bi uticaj bio veliki to bi znacajno promijenilo stvari. A ko garantuje da neke stvari i nisu namjerno promijenjene. Naucna (znanstvena) fantastika :D

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2011, 22:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
slazem se i da jesu nesto "namjerno" promjenili mi to ionako ne bi znali jer smo mi dio te promjene :)

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 15:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Znanstvenici iz CERN-a ponovit će svoj slavni eksperiment
Znanstvenici iz CERN-a koji su objavili da subatomske čestice mogu putovati brže od svjetlosti najavili su da ovih dana namjeravaju ponoviti kontroverzni eksperiment kako bi potvrdili točnost dosadašnjih rezultata.

Ponavljanje eksperimenta trebalo bi zatvoriti usta dežurnih kritičara te omogućiti fizičarima da potvrde dosadašnje analize prije konačne objave u javnosti. Podsjetimo, fizičari koji rade na Opera projektu, prije mjesec dana objavili su revolucionarne rezultate eksperimenta te tako doveli u pitanje postojeće paradigme na kojima počiva moderna fizika.

Otkriveno je da su neutrini koji su prevalili podzemni put dug 732 kilometara od Ženeve do laboratorija Grand Sasso u Italiji, za nekoliko djelića sekunde brže stigli na odredište od zraka svjetlosti. To je potreslo znanstvenu zajednicu jer se smatra da je brzina kojom putuju zrake svjetlost najbrža u svemiru.

Zbog toga mnogi smatraju kako je riječ o pogrešci u mjerenju, no znanstvenici niječu takve tvrdnje jer ovo nije nije izolirani ''incident'' budući da je i za vrijeme mnogobrojnih prethodnih lansiranja neutrona uočeno identično odstupanje.

Doktor Sergio Bertolucci, direktor istraživačkog centra CERN, u izjavi koju prenosi britanski BBC News, potvrđuje da su istraživači posljednjih dana ponovo počeli s ispaljivanjem neutrona prema Italiji.

Ako nova mjerenja potvrde prethodne rezultate, na pomolu smo možda najspektakularnijeg znanstvenog otkrića u povijesti.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2011, 14:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
http://www.pecat.co.rs/2011/10/velimir- ... tastine-i/

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 17:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.nezavisne.com/nauka-tehnolog ... 15608.html

Naučnici iz Italije i evropske istraživačke laboratorije CERN obavili su novi eksperiment sa neutrinima, a rezultati ponovo pokazuju da ove čestice mogu da putuju neznatno brže od svjetlosti.

Novi dokazi prijete da obore Ajnštajnovu teoriju relativiteta iz 1905. godine i dogmatsku tvrdnju da ništa ne može da se kreće brže od svjetlosti. Na ovoj teoriji zasnovano je savremeno razmišljanje o funkcionisanju svemira.

U novom eksperimentu u laboratoriji Gran Saso ponovo je izmjereno vrijeme koje je bilo potrebno da snop neutrina stigne iz laboratorije CERN-a u Ženevi, udaljenoj 720 kilometara.

Šokantni rezultati prvog eksperimenta, koji je obavljen u septembru, primljeni su sa sumnjama, jer su pokazali da je neutrino brži od svjetlosti za djelić sekunde.

Naučnici sa italijanskog Instituta za nuklearnu fiziku saopštili su da su u novim testovima željeli da isključe potencijalni sistemski propust koji je možda uticao na rezultate prvog eksperimenta.

"Pozitivan ishod ovog testa pojačava naše povjerenje u rezultat, ali konačan sud može se donijeti tek na osnovu analognih mjerenja u drugim dijelovima svijeta", navodi se u saopštenju.

Ukoliko rezultati budu potvrđeni, to bi moglo da znači da je moguće poslati informacije u prošlost
Fizičari koji su obavili prvi eksperiment navode da su mjesecima provjeravali dobijene rezultate kako bi našli eventualnu grešku u aparatima ili metodi mjerenja.

Ukoliko rezultati budu potvrđeni, naučnici se slažu da će to biti dokaz da je Albert Ajnštajn, otac savremene fizike, pogriješio kada je u specijalnj teoriji relativnosti naveo da je brzina svjetlosti "kosmička konstanta" i da ništa ne može da je nadmaši.

Ovo bi moglo da dovede do velikog preispitivanja teorija o funkcionisanju kosmosa, a moglo bi da znači i da je moguće poslati informacije u prošlost.

Italijanski naučnici objavili su rezultate novog eksperimenta u onlajn žurnalu "Arxiv".

Žak Martino, direktor francuskog nacionalnog instituta za nuklearnu fiziku i fiziku čestica, koji je radio na drugom eksperimentu, rekao je da ovaj test ne predstavlja konačnu potvrdu, ali da je uklonio neke od potencijalnih sistemskih grešaka iz prvog eksperimenta.

"Potraga nije okončana. Trenutno se razmatraju dodatne provjere sistema", saopštio je Martino

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 18:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Poslace informacije da ne kazem gde, a ne u proslost...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 18:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Luđi od njih je jedino onaj koji im daje pare za njihovu zajebanciju.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 19:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
@jelly, da li je prvi put prije nekoliko mjeseci izvecen ovaj eksperiment sa neutrinima, kako ovo ranije nije otkriveno?
I (moja teorija :D ) sta ako ovi zraci ne idu uopste brze od brzine svjetlosti, nego bas brzinom svjetlosti. To znaci da je ta brzina pogresno utvrdjena za taj djelic sekunde i da iznosi bas toliko...

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 19:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Pa radjen je ovaj eksperiment, ovo je bilo ponovljeno, da utvrde da li je to tacno... Visak para sta li je :)

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Ne mislim na taj, i on je bio nedavno. Prije toga...pronasao sam da je nutrino otkriven (ili je bar bilo predvidjeno da postoji) jos 30-ih godina proslog vijeka...

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 00:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
goci master je napisao:
Ne mislim na taj, i on je bio nedavno. Prije toga...pronasao sam da je nutrino otkriven (ili je bar bilo predvidjeno da postoji) jos 30-ih godina proslog vijeka...

pa i Tesla je to spominjao jos davno, ali tad nije ocigledno bilo tehnologije da se izmjeri sve sto moze sad da se uradi.

PS
I naravno Tesla je opet bio upravu :)

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 00:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

goci master je napisao:
@jelly, da li je prvi put prije nekoliko mjeseci izvecen ovaj eksperiment sa neutrinima, kako ovo ranije nije otkriveno?

Pa koliko sam ja upoznat to je tad i otkriveno. Sad samo treba da se dokaze da nije bila neka greska jer bi to ako se pokaze da nije greska narusilo do sad neke ustaljene norme u fizici. Pisao sam ranije o tome ovdje viewtopic.php?f=28&t=57777&start=80#p1401156

goci master je napisao:

Sto se tice neutrina oni su otkriveni davno. Problem je sto je tesko raditi i vrsiti mjerenja sa njima. Naime, svake sekunde kroz nasa tijela prolazi milijarde neutrina koji dolaze sa Sunca, ali ih je nemoguce uhvatiti konvencionalnim metodama zato sto su drugi oblici zracenja, jonizacije itd daleko jaci.
Zbog toga se neutrini ispituju duboko pod zemljom koja zaustavlja sva druga veca zracenja i cestice. Za razliku od materijalnih tijela i elektromagnetnog zracenja neutrini prolaze kroz zemljinu kuglu kao i sve materijalne stvari kao svjetlost kroz staklo i nema nacina da ih se zaustavi. Jedan nacin da se vrse mjerenja nad neutrinima je da se duboko pod zemlju gdje ne dopiru ostala zracenja, postave veliki rezervoari sa hemijskim jedinjenjima koja se mijenjaju pri udaru neutrina. Tako kad svaki bilioniti ili zavisno od vrste i koncentracije jednjienja u tanku ili dubine zemlje, udari on promjeni molekul spoja i na taj nacin se duboko pod zemljom jedino mogu registrovati neutrini. Zbog njihovih fizickih osobina koje kao sto sam rekao ne lice ni na jonizovano, ni na elektromagnetno zracenje nije ih bilo moguce ranije ispitivati, a i danas uz sve tehnologije i znanja je tesko, pa je to razlog zasto jos nisu dovoljno ispitani.
A kao sto sam vec pisao, istrazivanje tako male cestice poput neutrina je vrlo vazno jer od toga kolika je njegova masa zavisi sudbina svemira, to jest da li ce se svemir skupljati ili siriti. Naime, ako je masa veca od 1/23000000 protona svemir ce se poceti skupljati i mozda opet nakon milijardi godina bude veliki prasak. Ako je masa manja od 1/23000000 svemir ce se vjecno siriti i na kraju pretvoriti u zracenje.
Pored ovoga vidimo da je ispitivanje neutrina takodje od presudnog znacaja za fundamentalna znanja iz fizike koja je vazna grana u svim oblastima.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 02:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
jellyfish je napisao:
Ako je masa manja od 1/23000000 svemir ce se vjecno siriti i na kraju pretvoriti u zracenje..

ali ako je prostor zakrivljen.... :)

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 01:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Kao što reče Nikola Tesla... da se ljudi odreknu fizike na 10 dana, više bi napredovali u tih 10 dana, nego za vijek postojanja. Lijepo je čovjek
objasnio pojam statičkih talasa.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2012, 23:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Maj 2010, 22:01
Clanak iz 1931, djeluje kao da je u sadasnje vrijeme napisan.

Covjek koji razmislja i dok spava. (1931)

Može doci kao šok, vecini studenata nauke kada bi saznali da na svijetu još ima naucnika
koji smatraju da postoje brzine vece od svjetlosti.
Buduci da od dolaska Ajnstajna, vecina znanstvenika i fizicara je primila zdravo za gotovo da je brzina veca od 300,000 km/s u svemiru nemoguca. Pa doista, jedan od principa
nacela teorije relativita je: da se masa tijela povecava s brzinom,
i njen volumen postaje beskonacan na brzini svjetlosti. Dakle, veca brzina je nemoguca.
Medju onima koji to poricu da je istina, je Nikola Tesla, Mnogi dobro znaju za stotine njegovih
važnih izuma. Indukcioni motor i sistem distribucije izmjenicne struje, ali i
njegova velika istrazivanja u Coloradu: gdje je proizvedena, po prvi put vjestacka
munja preko 100 metara dugacka, a gdje je bio u mogucnosti, koristeci visoko frekventne struje
da osvijetli elektricne lampe na udaljenosti od tri milje bez upotrebe bilo kakvih žica.

Govoreci mi nedavno o tim eksperimentima, Dr. Tesla je otkrio da je napravio
velik broj iznenadjucih otkrica u visoko frekventnom elektricnom polju, te da je, u toku tih
pokusa postao uvjeren da siri frekvencije pri brzini vecoj od brzine svjetla.
U svom patentu pod brojem:787,412 od 16. svibnja 1900. Tesla je dokazao da je njegov predajnik
slao impulse preko zemljine površine s brzinom od 292.830 milja u sekundi, dok se radio talasi krecu sa brzinom svjetlosti. Tesla drži, medutim, da naši današnji "radio" talasi nisu istiniski Herzijanski talasi, Vec realno zvucni talasi.

On me informira, nadalje, da zna za brzine nekoliko puta vece od svjetlosti, i da je
dizajnirao aparat s kojim ocekuje da ce postici elektrone s brzinom ekvivalentnom dva puta
vecom od svjetlosti.
Dolazeci iz tako eminentnog izvora, ovu izjavu treba uzeti u obzir.
Uostalom, matematicko objasnjenje je jedno, a stvarni eksperiment je nesto drugo.
Prije ne toliko puno godina, jedan od najvecih svjetskih znanstvenika je matematicki izracunao
da je sasvim nemoguce da aparat teži od zraka moze letjeti. Ipak, danas mi smo svjedoci da avioni zaista mogu letjeti.
Tesla se nedvosmisleno suprostavlja jednom dijelu teorije relativnosti, smatrajuci da je masa nepromjenjiva: inace bi energija mogla biti proizvedena iz nicega,.......................

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]