banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 11:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 69 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Sep 2011, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Jim Walsh je napisao:
Да се разумијемо:

можемо рећи да је Балашевић сјајан шоумен, да увијек има квалитетан бенд, да пише лијепу поезију, интересантне романе итд
АЛИ Балашевић НИЈЕ велики музичар, ни у смислу компоновања (за три'ес година каријере употребио једва шест хармонија), ни у смислу неких гласовних могућности, љепоте гласа, дикције, свирања блаблабла.

Неки дан сам гледао његов ДВОИПОСАТНИ концет из народног позоришта НС, и на крају сам премотао и рачунао:
од 2,5 сата концерта причао је скоро сат и петнаест минута, дакле он је сјајан стенд-ап комичар и шоумен
који на све то има питке и свима разумљиве сентименталне пјесмице.

Али НИЈЕ сјајан музичар.

Dobro, mislio sam reci tekstopisac. Muzicki, istina, on i nije uopste nista posebno, to stoji.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 16:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Слажемо се, да му текстови нису толико пуни духа не би ни у лудилу имао толику каријеру.

А ово величање Штуле у односу на Младеновића је чисто напрдивање.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 18:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
osamstotinazena je napisao:
Unbeliever-u, ti si još na Crvenoj jabuci :P, ali bi bilo fino da nam opišeš neke prilike kada si kao mali išao na koncert Indexa :D

Ne smijem, sramota me :)
Ma ja sam svesluš, to stoji, sve ću poslušati, ali...
Ma neću da tavorim u prošlosti, daj malo nekih novih klinaca bwe!

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 18:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Kojih !? Kandza ,krdza i karakondzula npr. ?

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 18:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Kojih !? Kandza ,krdza i karakondzula npr. ?

ejs nisam mislio na domaći melos, kad smo kod toga kkn ne podnosim, a ni goribor nije baš moj zlatibor...
siddharta mi je ok, eyesburn tu i tamo, kao i darkwood...međutim izvan našeg tora ima beskrajnih pašnjaka....

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zvu12-9Nfjo[/youtube]
Ima li neko da ovo razmije i šta je pisac htio da kaže?

Freedom.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 18:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tragicno je sto neki Jelen top 10 listu smatraju relevantnom za muzicki ukus iako se radi o ordinarnom kvarenju i devastiranju muzicke scene putem medija ,nesto kao rts-ovski grand sou.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 18:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kleimor iz Novog Grada je bolji od 90% bendova sa tog Jelen top 10!
Gledao sam ih neku veče u Doboju, svaka čast.
E to je bend. Uživo su bolji 10x
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uMXfPKMmJWk[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 19:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da li oni mogu da dodju na listu ? Naravno da ne mogu ,jer je ista rezervisana za mamine i tatine iskompleksirane sinove koji se malo iz hobija bave muzikom odnosno sviraju k..cu.To je slika i prilika muzicke scene na ovim prostorima ,gdje se muzikom bave oni koji imaju para i lijece komplekse ,a ne oni koji ju zaista vole.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 19:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Elem... tekst je očigledno pisao neko kome uopšte nije bitno da kaže nešto na zadatu temu već se više bavi dokazivanjem neke duhovitosti kroz opaske koje bi trebalo da popljuju neke ljude koji su (svidjelo se to njemu ili ne) postigli neke stvari koje dotični neće ni za tri života. Samim tim, mislim da bilo kakva dalja diskusija u vezi uvodnog teksta nema previše smisla.
Mada... nije loš šlagvort za priču o kojoj (po mom skromnom mišljenju) itekako ima šta da se priča...

Tiki, pa ajde, jedva čekam da se uključiš, kontam da ti puno više znaš o svemu tome, hoćemo i mi mlađi da nešto naučimo. Inače volim sagovornike od kojih imam šta da čujem :) ...I da kažeš odmah da ne pomislim da lažeš :)

Ne znam kolika je to razlika u godinama među nama, ali po ovome ispade povelika :)
Ja iskreno... ne smatram sebe nekim znalcem kada je ova tema u pitanju. Recimo da sam proteklih godina samo bio pažljiv slušalac. Prešlo je preko mog gramofona, magnetofona, kasetofona, CD playera, a na kraju ih hard-diska mnogo toga i ono što sam za sve te godine naučio je da ni jednog autora ne treba potcjenjivati. To što se vama neko ne dopada ne znači da je automatski loš, pa shodno tome, bilo bi lijepo kada bi ljudi spustili strasti i na jedan kulturan način i argumentovano pričali o (opet kažem - meni lično) jako lijepoj temi.
Na kraju krajeva, iz današnje perspektive, rock na ovim prostorima je postao "marginalna pojava", pa je to razlog više da svi oni koji vole ovu vrstu muzike (u bilo kom njenom pojavnom obliku) sabiju redove i daju konstruktivan doprinos u ovoj diskusiji. Ipak danas imamo mnogo veće Zlo na sceni, u medijima i nažalost glavama mladih ljudi...

Slika

Poslednji put menjao Tiki the Boyler dana 05 Sep 2011, 19:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 19:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Tiki the Boyler je napisao:
Na kraju krajeva, iz današnje perspektive, rock na ovim prostorima je postao "marginalna pojava", pa je to razlog više da svi oni koji vole ovu vrstu muzike (u bilo kom njenom pojavnom obliku) sabiju redove i daju konstruktivan doprinos u ovoj diskusiji. Ipak danas imamo mnogo veće Zlo na sceni, u medijima i nažalost glavama mladih ljudi...

Srž svega.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 19:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Barem možemo da diskutujemo.
Nešto kontam, kako je rock osvajao medije 50-ih probijao se, zašto ne bi slično tome mogao i danas?
Ne može bend sam da gura mora neko da bude iza njega, što se tiče muzičkog ukusa omladine, nema se prilike nametnuti.
Jedno veže drugo. Kad realno pogledam, niko ne živi za to, od toga možda da, ali za to, to je kao što Tiki reče, margina.
Svi kažu vježbaj vježbaj, kupuj dobre instrumente i opremu, sviraj iz duše i ne predaj se, ali ljudi...budimo realni, ima tu još nečega...

Poslednji put menjao Unbeliever dana 05 Sep 2011, 19:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 19:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Elvis Presley je napisao:
Jim Walsh je napisao:
Да се разумијемо:

можемо рећи да је Балашевић сјајан шоумен, да увијек има квалитетан бенд, да пише лијепу поезију, интересантне романе итд
АЛИ Балашевић НИЈЕ велики музичар, ни у смислу компоновања (за три'ес година каријере употребио једва шест хармонија), ни у смислу неких гласовних могућности, љепоте гласа, дикције, свирања блаблабла.

Неки дан сам гледао његов ДВОИПОСАТНИ концет из народног позоришта НС, и на крају сам премотао и рачунао:
од 2,5 сата концерта причао је скоро сат и петнаест минута, дакле он је сјајан стенд-ап комичар и шоумен
који на све то има питке и свима разумљиве сентименталне пјесмице.

Али НИЈЕ сјајан музичар.

Dobro, mislio sam reci tekstopisac. Muzicki, istina, on i nije uopste nista posebno, to stoji.

Ajd sad obojica da mi ispišete harmoniju za "Jednom su sadili lipu" i ako je svrstate u neki ustaljeni šablon, ja povlačim sve što ću ovde reći i pride vas vodim na "janjetine kol'ko možete pojesti" i "pive kol'ko možete popiti"! :)

Bez želje da se svrstavam na bilo koju (čiju) stranu... lično smatram da se iz opusa ovog muzičara (jer po meni to itekako jeste) može mnogo toga naučiti. Lično ne znam ni jednog muzičara iz bivše juge da se poigrao sa toliko muzičkih žanrova kao dotični gospodin - zamalo svaka njegova stvar vam dođe kao mala škola aranžiranja. Zvučno je takođe bio poprilično ispred vremena, a o izboru muzičara i samoj svirci da ne govorimo...
Što se koncerata tiče... lično sam prisustvovao jednom novogodišnjem koncertu u Sava centru na kom se u prvih sat i po vremena na ravne časti smjenjivala svirka i priča, da bi nakon toga uslijedila puna dva sata brutalne svirke! (bez IKAKVE priče) Tako da... ni ta konstatacija jednostavno ne stoji.
I na kraju... kao pjevač... hmmmm. Probajte otpjevati neku njegovu stvar. Tehnički i nije nešto teško, ali... ta interpretacija, ta emocija... teško. Ne zaboravite... ima pjevača i pjevača.

I da... budući da je ovde priča o muzici (iako je teško) ajmo probati ostaviti po strani raznorazne političke i sl. aspekte pojedinih likova. Jebeš ga...

Slika

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 23:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Unbeliever je napisao:
Svi kažu vježbaj vježbaj, kupuj dobre instrumente i opremu, sviraj iz duše i ne predaj se, ali ljudi...budimo realni, ima tu još nečega...

Čega? Nemoj me pogrešno shvatiti, ali ja ova sva pitanja postavljam samo radi boljeg razumijevanja i shvatanja problema.

Ne znam kolika je to razlika u godinama među nama, ali po ovome ispade povelika :)
Ja iskreno... ne smatram sebe nekim znalcem kada je ova tema u pitanju. Recimo da sam proteklih godina samo bio pažljiv slušalac. Prešlo je preko mog gramofona, magnetofona, kasetofona, CD playera, a na kraju ih hard-diska mnogo toga i ono što sam za sve te godine naučio je da ni jednog autora ne treba potcjenjivati.

Maah, nije važna razlika, koliko moja želja da čujem nešto (i naučim, jer me očigledno zanima) od ljudi koji su u to doba prosto kalendarski mogli da idu na koncerte i učestvuju (kao publika, zašto da ne, pa nismo mi muzički kritičari, već diskutanti) u cijeloj priči, te objasne prilike koje su sa njegovog aspekta vladale u to doba na domaćoj muzičkoj sceni. Možda ni ti tada nisi bio omladinac, niti titov pionir, ali evo nije ni autor onog inicijalnog teksta, pola stvari koje je napisao čuo je od tate, jedan dio je sam istraživao po nekoj yu rock enciklopediji, jedan dio po netu, jedan dio načuo, treći dodao, ali to je on tako na koncu shvatio i poredao u, kako sam kaže, stav o "res musicalis", ne i poslednja istina.
Možda ovdje ni nema ljudi koji su u to doba bili omladinci, nemam pojma, ali sam ja to tebe fiktirala kao nekoga ko je prolazio kroz taj period, i moguće da sam pogriješila, takav prosto utisak stekla. Sad vidim da pominješ "gramofona, magnetofona, kasetofona, CD playera", tako da je vrlo moguće da je samo Unbeliever i išao na Indexe (Izvini stari, star si, a nisam ni ja mlađa ne znam koooooooliko :lol: :lol: )

Bilo kako bilo, ja uživam na ovoj temi :D . Prošlo je puno vremena otkako nisam napisala niti jedan duži post, i stvarno se osjećam sjajno, a opet nisam ništa rekla o nekim suštinskim stvarima koje se tiču teme.

No...

I da... budući da je ovde priča o muzici (iako je teško) ajmo probati ostaviti po strani raznorazne političke i sl. aspekte pojedinih likova. Jebeš ga...

To bi bila teška rabota. Jer upravo takvi aspekti su i međili vrijeme u kojem je neki bend rastao. Meni je lično, baš bilo interesantno kada sam pročitala (opet u ovom gore inicijalnom likovom postu) kako "je to Starom bilo mnogo bučno" (Titu, kada mu je Dugme sviralo) :D

Skoro sam pričala sa ženom koja je bila na prvom koncertu Katarine II u BL i kaže, bili tada anonimusi neki, jedva 30 ljudi došlo na svirku i tako neke slične stvarke. Smorili kao.. Hihihii

A evo šta je izjavila i pok. Margita: "Prvi put sam slušala "Katarinu II" na nekom koncertu u sali bioskopa Topčiderska zvezda. Svirali su oni, "Kazimirov kazneni korpus" i još jedna grupa kojoj se više ne sećam imena. Uglavnom, znam da sam jedva uspela da nagovorim drugaricu da ostanemo na koncertu, jer je ona pošto-poto htela da pobegne odatle. Ipak smo ostale. "Katarina II" je svirala poslednja. Učinilo mi se da sviraju zanimljive stvari. Bile su to kompozicije "Treba da se čisti", "Vrt", "Ja znam"... stvari koje mi i danas sviramo, ali u nekom jako izmenjenom obliku. Bilo je zaista jako prijatno." - Margita (Rock broj 62, autor: Snežana Golubović)

A svim diskutantima na temi želim da se zahvalim, jer svako od vas je na dobrom tragu da uđe u sam smisao teme. Ne treba se kruto držati nekih smjernica, o čemu da se priča tu sve ili ne, nego upravo "burom mozga" se jedino i može doći do nečega. Recimo ja napišem neku rečenicu, koja nekog drugog potakne na neki sasvim drugi put, koji samo naizgled djeluje da okreće temu u pogrešnom smjeru. Međutim, sve dok se dotičmo i najmanjeg segmenta domaćeg roka, dobri smo. :)

Jel može neko da se sjeti svog prvog odlaska na neki koncert? Kod mene je to bila Čorba, bila sam mala i to su bile devedesete, dvorana Borik, a po stepenicama rulja se klati, kažu da je bilo oko 7.000 ljudi, mada ja ne vjerujem da toliko može da stane u dvoranu :)

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 23:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Ono sto je svima promaklo u uvodnom tekstu, a sto je i cilj tog teksta (krajnji cilj nije taj da se popljuje nasa rok muzika, vjerovali ili ne) je taj da je sve ono sto je neko radio, svirao za vrijeme tog Novog Vala neko drugi vec uradio, odsvirao nekoliko godina ranije preko bare, na Ostrvu i u Njemackoj. Nije ovdje toliko rijec o predanosti, sviranju iz srca i ostalim klisejima vec o cistoj istoriji. Sve je to samo preneseno u nase podneblje, nase okruzenje, okolnosti.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 00:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Ja sam to shvatila kao povezanost prilika tog doba i razvoj rock bendova u jednoj Jugoslaviji. Zašto je jedan bend isplivao, dok drugi nije...

Istina da, kao što lik kaže, "nismo mi izmislili električnu gitaru", ali nismo ni kravatu, pa je nosimo. Sad kako nam stoji, to je već pitanje.
Međutim, bilo je tu sjajnih talenata, sjajnih umova, koji možda nisu bili muzički eksperti, ali su bili specifični ljudi koji su kroz rock možda nešto poručivali.

Može neko da napiše nešto o gitaristima tog doba, bubnjarima, zapostavišmo ih u korist vokala i kant-autora?

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 00:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

O kome da pricamo ? Vedran Bozic( Time) , Dragi Jelic ( YU grupa), Dzindzer ( Corba), Furduj ( Korni grupa) ,Kesic ( Indeksi),Divjak ( Time),Laza Ristovski (Dugme),Lokner ( Bajaga),Margita(EKV)...ima ih raznih...

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 00:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Џаба ти Тики, више-мање сви воле Балашевића али то што је у "Липу" након основног дура убацио трећи ступањ
(и то прије вјерујем да је масло гитаристе, заборавих му име) не чини га посебно креативним типом у смислу хармоније.
Аранжмани му баш и нису нешто специјално да би служили као параметар, мени лично су превише шаблонски,
нешто као они ритмови на савременим аранжерима. Углавном је предвидив у свему осим у текстовима, за шта скидам капу.
Е сад што се тиче "емеција" у вокалној техници има их у том контексту и Жера, па нико га живи не би узео за примјер доброг пјевача. :D
Кажем, није пљувачина, ишао сам на његове концерте и лудо се забављао и било ми заиста ок,
али не могу да кажем да је претјерано инспиративан у ове три побројане димензије.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 12:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Unbeliever je napisao:

Čega? Nemoj me pogrešno shvatiti, ali ja ova sva pitanja postavljam samo radi boljeg razumijevanja i shvatanja problema.

Pomoći nekih koji imaju više iskustva i moći.
Sreće. Iako gore pomenuto je najvažnije...kao.
Jednostavno nema produžetka vrste, svi su prepušteni sami sebi, a treba se udruživati i pomagati, ne biti zavidan i lijen (po tome je banjalučka "scena" poznata, rogovi u vreći) pun grad mudraca, kamara bendova, a jedan jedini prostor za sviranje, koji je fensi, pa nek' priča ko šta hoće.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 13:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55

Može neko da napiše nešto o gitaristima tog doba, bubnjarima, zapostavišmo ih u korist vokala i kant-autora?

Osim ovih koje je doktor pomenuo, sedamdesetih i osamdesetih je, po meni, jedan od najboljih gitarist u BiH (a možda i Jugi) bio Ljubiša Racić. Većina nikad nije čula za njega, ali čovjek je rasturao, imao je scenski nastup kao Hendrix, penjao se na zvučnike i sa njih skako, pravio kolut naprijed i nazad, i sve to usred gitarskog sola. Svirao je Smoke on the Water bolje nego Blackmore, uskakao po potrebi u Bijelo Dugme, kada bi neko bio u ofsajdu (češće nego što zvanična verzija kaže). Gledao sam ga uživo u BL i SA, grupa mu se zvala Formula 4, i kao grupa su bili talašika, kao autor je bio patetika, ali je bio gitarski bog. Upropastilo ga je to što je mislio da sa svojom grupom može nešto da učini, umjesto da se udružio sa nekim ko je već ranije bio ime, od toga bi svi imali koristi.
Slobodana Kovačevića (Indexi), takođe, niko nije pomenuo, a čovjek je takođe bio veličina u sjenci drugih (komercijalnih) gitarista u Sarajevu (Brega, Milić, Zele, Zijo, Plava...).

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 16:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Meni je Zabranjeno pušenje nešto najbolje što je eks ju rok dao. Nekako, kad se govori o tim "talasima" i pravcima, oni ostanu u sjeni, što "novog talasa", što samog tog "novog primitivizma" u koji su ih ubrajali, a koji su umnogome nadrasli. Možda mi prosto njihov izraz i senzibilitet bolje sjedaju od beogradskog (EKV) ili zagrebačkog (Azra). A čini mi se da su bili i muzički raznovrsniji i raskošniji, mada se o tome da raspravljati.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 69 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]