Lijepo.
U onom najvažnijem se slažemo i toga se trebamo držati.
I milo mi je da smo se sreli i da se razumijemo.
Iako si rekao da ne želiš debatu (a ne želim je ni ja)

, moram da naglasim nešto još jednom, jer mislim da tu leži jedan od ključeva duhovne neefikasnosti SPC.
Radi se o glorificiranju i uzdizanju monaškog i samačkog nad životom u šarolikom društvu po ljudskim naseljima. Takođe, u našem narodu je prisutno
pretjerano glorificiranje žrtava i stradanja, kao da je smisao svega smrt a ne život. Jer slavno je stradati i umrijeti za pravu stvar, to je van svake sumnje, ali je mnogo slavnije i
blagodatnije živjeti i raditi za pravu stvar, i širiti tu blagodat i na druge.
Jedno je
ne bježati od žrtava ako su potrebne i stameno se suočiti sa iskušenjima, a sasvim drugo je srljati u žrtvu koja ne donosi plod ili taj plod biva mršav a žrtva ogromna. A još je gore iskušenja prkosno izazivati. Suviše smo mi slabi da prkosimo ikome i ičemu. Ali s druge strane sa Božijom pomoći u stanju smo da se suočimo sa svim, kada je to potrebno.
Eno primjera Davida i Golijata. Kada je je Golijat izazvao Izraelsku vojsku David mu se pouzdanjem u Boga suprotstavio i preko svake ljudske nade savladao ga. Ali da li je David išao u filistejski tabor da se junači i da on izaziva Golijata, ako i jesu Filisteji došli u njihovu zemlju da ih tlače? Ne, on to nije učinio.
To nam je dobra pouka. Ima nešto mudrosti u onoj izreci: "Živi i radi kao da će sto godina biti mir, ali budi spreman i na oprezu kao da će sutra biti rat."
Ali vratimo se monaštvu.
Ako neko misli da je uzdržavati se od žena veće iskušenje od toga da se bude dobar i vjeran muži otac, onda mu ja kažem da je u velikoj zabludi. Mnogo veći podvig često biva ovo drugo nego ono prvo. Pogotovo u smutna vremena kao ova danas.
Ako neko misli da je živjeti disciplinovanim životom u monaškoj zajednici teže nego zarađivati svaki dan svoj hljeb svagdašnji, nekad mučnije nekad lakše, i biti čestit i pošten u svemu što radiš i kada je takav tek možda jedan od hiljade, onda mu opet kažem da se vara.
Ako neko misli da se ne može svakodnevno moliti čak i kad se radi nešto drugo, da se ne može raditi na svojoj duhovnoj izgradnji i bolje i predanije kroz svakodnevni život sa svim njegovim obavezama, i da biti vjernik znači samo odrađivati propisane vjerske obaveze, onda mu svjedočim da nije u pravu.
I pogotovo, ako neko misli da se bolje za Boga svjedoči kada ti sad pa sad neko dođe po savjet (a onaj ko je u manastir po savjet kod duhovnika došao već dokazuje da mu mnogo savjeta i ne treba), nego da se svojim životom i riječju i djelom svjedoči svima sa kojima si u kontaktu, kako se živi kad se u Boga uzda, onda opet kažem da je to velika, velika greška.
Jer moglo bi se desiti da kada Bog bude pitao ljude koji su u osami dostigli visoku vjersku spoznaju s kim su tu spoznaju podijelili, i koliko su ljudi tome poučili, pa kada oni ne mognu baš da odgovore, da ih on podsjeti baš na to što i ti sam potenciraš: "kome je mnogo dato od njega se mnogo i traži."
Ili ne znaš šta znači priča o povjerenim talantima u Evanđeljima i kako je prošao sluga koji je talanat koji mu je povjeren zakopao i "sačuvao". A za koga ga je čuvao? Jer Božiji talanat spoznaje i duhovnosti gubi vrijednost dok se ne umnoži na mnoge i u mnogima.
Tako isto, ako i jeste SPC čuvar mnogovjekovne mudrosti mnogih duhovnika, ta je mudrost uglavnom zakopana bez ploda, a moglo bi se desiti da se to Gospodaru dosadi, pa da takvog slugu malo presliša.
Molim te da ne shvatiš lično ovo što pišem, jer mi se u suštini sviđa i to što govoriš i na koji način to činiš.
I pogotovo mi je milo što postavljaš pitanje da li uopšte treba bezuslovno trčkarati za "Evropom", jer se 100% slažem s tobom. Smatram da ne samo da ne treba da se za Evropom i onim što se zovu "evropske integracije" (odnosno progutacije) trči, i to pogotovo na ovakav način, nego da se ovdje treba odbaciti dosta toga što se prihvata zdravo za gotovo i postaviti novi temelj i graditi nešto drugo. A to će poslije biti ugled i za Evropu ali i šire. Pa će Evropa "doći" k nama.

Ali ako odmah počne da se na tome radi. Ali o tom po tom i na nekoj drugoj temi.