Biće veliki gubitak za Banjaluku ako se ova smrtovnica DemoFesta zaista obistini. Ne znam kakva je finansijska sizuacija DF-a, ne znam ko ih je podržao a ko nije, pa to ne mogu ni da komentarišem. Ali imao bih par zapažanja...
Prvo, DF je iz godine u godinu sve više potiskivao demo-bendove u drugi plan, to je činjenica. Zar nikom živom nije palo na pamet da umjesto jednog hedlajnera dovede dva za isto veče, od kojih će jedan svirati prije demo-bendova, a drugi nakon, i tako obezbjedi da demo-bendovi sviraju pred punim gledalištem? Drugo, zar neko zaista misli da je jedna pjesma dovoljna da se neki bend predstavi? Zaista ne razumijem to megalomanstvo dovođenja 35 bendova i plaćanja hotela Bosna za sve učesnike tokom trajanja festivala kako bi im se kao ukazala pažnja, a ovamo im date da sviraju samo jednu stvar i to pred praznim Kastelom?! Zar neko misli da demo-bendovi dolaze kako bi bili u hotelu? Ma dajte ljudi, razmislite malo! Iako su organizatori DF-a na sav glas isticali kako su najbolji festival demo-bendova na Balkanu, činjenica je da se od Zaječarske gitarijade (koja je takođe u krizi) imaju naučiti mnogo čemu: tamo demo-bendovi spavaju u đačkom domu do kojeg se putuje busom 40 minuta i gdje su tuševi zajdnički, i niko se ne žali, jer sviraju pred 10-20 hiljada ljudi i to tri pjesme. Dalje, zar nikom od organizatora nije palo na pamet da se na Kastelu, negdje u ćošku, postavi mali stejdž na kojem će svaki od demo-bendova imati za obavezu da mimo nastupa na glavnom stejdžu svira najmanje 30 minuta autorskog repertoara, pa da svi, i publika i žiri mogu da vide pravi kvalitet benda, a ne da budu dovedeni da na osnovu 3 minute svirke nešto odlučuju? Valjda je u interesu organizatora DF-a bilo da im pobjednički bend zaista bude grupa autora koji su plodonosni, koji vrijede, jer u njih nakon festa treba ulagati, a pola sata svirke će otkriti mnogo više nego 3-4 minute, zar ne?
Aquarius je nesumnjivo jako kvalitetna ekipa organizatora, ali njihov problem je što tamo odluke donose ljudi koji realno nisu u muzici. Nisam siguran na koji se način biraju hedlajneri, ali sam siguran da je preko 80% ljudi koji su realno najvjernija publika demo-festa nezadovoljni izborom. Zašto na sajtu DF-a ne postoji spisak onih koji su dostupni da dođu za te datume, pa neka banjalučani sami izaberu koga hoće da vide? Ko to daje sebi za pravo da bira šta je po našem ukusu, i šta je zastarilo a šta nije? Slučajno sam načuo neki komentar organizatora tipa "nemoj njih oni pripadaju 90-tim, to nije moderno!" !!??? Halo ljudi, mi ovdje pričamo o muzici, a ona nema rok trajanja, to je umjetnost, njena veličina (ako je autor posjeduje) i jeste u njenoj vanvremenosti; to je isto kao da neko kaže: "neću da slušam EKV, to pripada 80-tim, to je bezveze". Za jednu Apocaliptiku cijena karte je bila mnogo skuplja, pa je Kastel bio pun. Dakle, odgovornost od strane organizatora mora da se prihvati, da se nađe snage za dalje, da se pozovu ljudi iz muzike u pomoć, da glasanje za izbor bendova koji nastupaju bude javan na način da svaki član izbornog žirija na sajtu ostavlja svoj glas i obrazloženje, i svojim imenom i prezimenom stoji iza te odluke, a isto tako da glasaju i članovi glavnog žirija. Pa to bi podiglo posjećenost sajta za 800%!!! Neka smještaj za bendove bude skromniji, neka demo-bendova bude upola manje, ali neka sviraju bar po 3 pjesme, i eto ti ogromne uštede u budžetu festa, neka hedlajneri budu naši bendovi, sa ovih prostora, zašto je toliko bitno da to budu "svjetska" imena (a iskreno, ta imena koja su do sada dolazila previše smrde na MTV, a preko MTV-a praviti neku kulturnu revoluciju je tako diletantski), bla bla bla...
Evo, lijepo se ja raspisah, i molim da se moje riječi ne shvate kao vrijeđanje i nepodrška, nama DF treba, Aquarius su sjajni ljudi i organizatori, samo je po mom mišljenju koncepcija koju su izabrali pogrešna.
Što se DFK-a tiče, tek to bi bio OGROMAN gubitak za Banjaluku, i drago mi je što čujem da on nastavlja da radi...
Ostajte mi srećni i zdravi!
|