filozof sa vrbasa je napisao:
Kako je jebena flašica HEKTAPa u jebenom INDEXu jebenih 1,5KM?
mislim da poredjenje Indexa i DFK bas i nije u redu iz razloga sto svaka razlicito nude zbivanja.
Ne znam kako sad index izgleda, ali prije je izgledao minimalisticki i nije nudio bog zna sta od kulturnih desavanja. Takodje, Index ima drugu ciljnu grupu, a to su studenti koji zele za malo para da se dobro napiju. Konobar(i) vjerovatno nisu prijavljeni kao sto to obicno biva i svasta jos nesto...i vjerovatno radi sa minimalnim troskovima...i tako se dolazi do cijene flasice Nektara od 1,5 KM...
a pazi sad: neka mi neko objasni kako neko ko kupuje Nektar flasicu od 0.33 po cijeni od, recimo, 0.75 KM prodaje po 1,5 KM (sad ce neko reci pa ima 0,75 KM zarade)...ko misli tako, grijesi...racunica je sledeca: na 1,5 KM ima platiti PDV od 0,21, sto znaci da mu ostane bruto zarade na jednom pivu od cca 0,53 pf, a gdje su jos plate radnika, doprinosi, struja, renta, voda i sl. Tako da, stvarna zarada od jedne prodane flasice piva je oko 15% od prodajne cijene...al gazda ide na kvantitet, a ne na kvalitet i to je njegova politika i to postujem...
Da se vratimo na DFK...taksativno cu navesti:
1. Klub je registrovan kao D.O.O i tako placa porez
2. DFK organizuje koncerte raznih izvodjaca i svakim izvodjacem se potpisuje ugovor na koji se placa porez
3. DFK ima stalno zaposleno osoblje gdje se placaju porezi i doprinosi
4. DFK raspolaze najnovijom muzickom opremom
5. DFK nema klasicne izbacivace nego ima unajmljeno obezbedjenje s kojim ima potpisan ugovor
6. DFK ima velike troskove sto se tice komunalnih naknada
i tako dolazimo do zakljucka zasto cijene pica jesu takve kakve jesu...moze to neko voliti ili ne voliti...stvar je izbora...
cilj uspjesnog poslovanje je da budes rentabilan i solventan...ako toga nema mozes slobodno staviti kljuc u bravu...
poz