banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 00:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 325 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jun 2011, 11:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Ставите мене на власт :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2011, 14:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Ja sam totalno frapiran i zapanjen - izmedju 1000 i 2000km za plate rukometasicama?
Najvise, i to u snovima, bi njihova plata trebala da bude na nivou prosjecne stipendije za najbolje studente, odnosno nekih 500ak KM i to je to.
Tu treba udariti sakom u sto i onda neka odustaju one kojima se odustaje, od uprave pa nadole.
Pa taj sport (a ruku na srce svi zenski sportovi kod nas) nema sta da bude primarni izvor sredstava, nego izvoli studiraj, ganjaj stipendiju na faxu i jos dobijaj par stotina maraka od kluba I TO JE TO. Kad zavrsis faks, ako ti se igra, igraj jos godinu-dve, ionako dolaze mladje generacije.
Ona koja je bas bas bas bas bas bas dobra rukometasica, kupice je neki strani tim i TAD NEKA POSTANE profesionalac. Mislim, sve ostalo je smijesno. Sve i jedan sport kod nas treba da se desava iz ljubavi, a ne da imamo 90% nezadovoljnih sportista jer su sebi (ili im je neko utuvio u glavu) da su oni kao neki profesionalci i da od toga treba da mlate pare.
Ma ista stvar i sa fudbalerima, ako ti decko nisi uspio da se prodas do 24-25e godine negdje u inostranstvo, a istovremeno nisi zavrsio skolu/faks kako treba, idi brate igraj jos malo po BH ligi i onda kopaj kanale kad si nesposoban.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2011, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
то за плате рукометашица, ја сам чуо да је тако, не знам сигурно да ли је истина. а пошто код нас народ воли да измишља не би ме ачудило да није истина, али исто тако могло би врло лако и да буде да имају толике плате.

како год да било ЖРК има одличан буџет. од града примају 330 000 плус спонзори. није то мало. јест да су те дјевојке то и заслужиле јер стварно нико им није раван у држави, али ми не иде у главу како са толиким буџетом имају проблема за финансирање европе.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2011, 15:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Mislim da bi trebalo da preuzmemo onaj američki model, gdje bi se ovih nekoliko popularnih sportova (u našem slučaju fudbal, košarka i rukomet) vrtila lova, i igralo na profesionalnom nivou, a sve ostalo da se oslanja na amaterske klubove, srednje škole i fakultete. Ameri nemaju profesionalne lige u odbojci ili vaterpolou, pa opet bilježe sjajne rezultate zahvaljujući dobrom sistemu.

Prosto, ovakva organizacija mnogih sportova, koja nije bar malo finansijski samoodrživa, nije mi logična ni dobra.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2011, 15:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Prosto, ovakva organizacija mnogih sportova, koja nije bar malo finansijski samoodrživa, nije mi logična ni dobra.

Kod nas naravno sve tezi da ide u suprotnost, gradske vlasti samo gledaju kako da zakinu gdje ne treba, da prebace PDV na klubove i udruzenje i sl.
Za ministarstvo uopste nisam siguran sta da mislim. Prosao sam par puta gore onim njihovim spratom, situacija je sljedeca; setam hodnikom prema kancelariji koja je na suprotnom kraju zgrade i u prolazu gledam sta se desava:
1. pola kancelarija prazno
2. u jednoj kancelariji lik prica s nekim na msn
3. u drugoj momak zvace neki sendvic
4. u trecoj neka sekretarica igra pasijans na kompu
5. u cetvrtoj lik sjedi sa rukama iza glave u bulji u zid...

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2011, 15:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Kod Amera je muska odbojka amaterski sport, tj. nemaju profesinoalnu ligu.
A Ameri tukli Brazilce neki dan 3:0, u po Brazila.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2011, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
E sad, sa stanovišta onog što sam prethodno rekao, mnogo mi je logičnije i opravdanije da grad/država podrži amaterska sportska dešavanja poput ovog kajak/kanu EP oko kojeg se lome koplja, i slično, u cilju omasovljavanja sporta uopšte, nego da finansira npr. Borac u nekoliko sportova, BSK, Igokeu i slične klubove.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2011, 18:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
[quote="Шајин"јест да су те дјевојке то и заслужиле јер стварно нико им није раван у држави, [/quote]
Ovo nije nikakav kriterijum.Moj brat je bio prvak,a ja sam osvojio drugo mjesto na republičkom takmničenju u atletici,disciplina bacanje kladiva.Rezultati toga nisu za pohvalit se,na bilo kom drugom nivou osim RS.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2011, 22:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Grad, za divno cudjenje ima odredjene kriterijume, u koje su ukljuceni (tj. u bodovanje "uspjeha" klubova) odredjene kvote sa nastupa na svjetskim, evropskim, balkanskim i ostalim prvenstvima, te se na osnovu tih bodova nominuju kandidati za sportistu grada ili slicno.
Medjutim, nesto mi govori da se ti kriterijumi ne postuju ili ne uvazavaju dovoljno pri raspodjeli sredstava na godisnjem nivou...

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2011, 23:02 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Reci cu samo da jako postujem kolegu RSboljapolovinaBiH i da skoro istovjetno razmisljam kao on. Cak malo i radikalnije.

Ako rukometasice imaju od grada 300 000 a fudbaleri 500 000,to nema nikakve logike jer fudbalere gleda prosjecno 4000 banjalucana a rukometasice 40 (ne dolazi ni njihova familija na utakmice).Po toj analogiji ako rukometasice imaju 300 000 FK Borac bi trebao imati 30 miliona maraka! Ili ako FK Borac ostane na 500 000 onda bi rukometasice trebale imati 5000 maraka!A za rafting 0 maraka jer to nije sport nego rekreacija i biznis.

A o kakvom se tu kvalitetu radi neka ilustruje podatak da su ove godine od Buducnosti izgubile oko 40 razlike u Banjaluci, ako se na varam! A izgubile su i sve ostale meceve ubjedljivo.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2011, 08:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Pa taj sport (a ruku na srce svi zenski sportovi kod nas) nema sta da bude primarni izvor sredstava

Spoiler:
Atletika: Gorana Cvijetic, Lucia Kimani,
Smucanje (alp/biatlon): Zana Novakovic, Maja Klepic, Tanja Karisik
Odbojka: Dijana Vasic, citava ekipa ZOK Jedinstvo
Rukomet: sestre Knezevic
Kosarka: Milica Deura (da ne spominjem ekipu Golic, Becirbasic, Music..)
Tae kwon do (WTF): Valentina Galinac
Plivanje: Marija Vujasin
.
.
.

Rezultati koje postizu zene u RS koje se bave sportom su isuvise dobri, kada uzmemo u obzir ulaganja, tj. diskriminaciju.
Svjesna sam da zenski sport nikada nece biti toliko popularan kao muski, ali ne mozete reci da ih ne treba podrzati, posebno one koje izlaze na medjunarodnu scenu.
Za rukometasice se slazem.

Takodje, slazem se da je americki sitem univerzitetskog sporta najbolji i da se treba koncentrisati na najpopularnije sportove, ali to ne znaci da ''male'' sportove treba ugasiti.
Smatram, da kada se radi o vrhunskom sportu, takmicari is RS mogu postici znacajne rezultate na medjunarodnom planu iskljucivo u okviru pojedinacnih ''manjih sportova'' - atletika, plivanje, judo, kajak, wtf tae kwon do, ....., u koje se treba ulagati manje sredstava.

Drzava je trenutno u kolapsu u svim segmentima drustva, ne samo u sportu, tako da cemo cekati jos dugi niz godina da bismo dozivjeli da klubovi koji zasluzuju finansiranje iz budzeta budu finansiranu u skladu sa rezultatima i/ili planovima.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2011, 10:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Treba jos napomenuti - da mi da bismo uopste pokusali da budemo blizu americkom sistemu, u tako nesto treba da se ukljuci i univerzitet. A ti kad dodjes kod rektora, gdje on nanjusi da nesto trazis od njega, pa makar u klubu imao vecinom studente i srednjoskolce, on odmah zazire od tebe (inace smatram da nam je rektor Banjaluckog univerziteta jedna obicna pi*ka) i samo gleda kako bi te se rijesio... Da ne spominjem da je ulazak u kampus vecini sportskih klubova grada nemoguc, a toliko je slobodnog prostora dole...
Sad kad se rijesi nova dvorana u kampusu (a i stara ce biti u funkciji), mislim da ce po pitanju sportskih manifestacija, klubova i udruzenja, vlasti u kampusu imati jos goru politiku nego grad - a to je samo materijalni interes i najuze moguce gledanje na stvari po pitanju sporta i rekreacije.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2011, 10:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Ima 2 godine od kako je pokrenut studentski odbojkaski klub ''BL volley''.
Dvoranu u kampusu ce uglavnom koristiti studenti FFVS.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2011, 23:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Opste je poznato da se uvijek vise ulagalo u popularne sportove, a ovim manjim sta ostane. I nije mi jasno na koji nacin se sada vrsi raspodjela novca - plesni savez dobio 12 , a plivacki 6 hiljada :roll: . Necu da omalovazavam ni jedan sport, ali ples, kao igra i plivanje kao bazicni sport se ipak ne mogu porediti ( izgleda da i ne mogu, cini se da je ples duplo vazniji).
Vec sam nekada davno pisao na temi o bazenu, ali cu se ponoviti. Prije nekih desetak godina, mi smo izradili projekat pokrivanja postojeceg Incelovog bazena balonom, kao neko rjesenje agoniji plivackog sporta u BL. To je kostalo 180 000 maraka i bili smo blizu realizacije i prikupljanja tih sredstava, jer smo kontaktirali i ministarstva za sport, unutrasnje poslove i odbranu, obrazlazuci zasto bi to svima pomenutim koristilo. Ali zbog poznatih razloga ( nerijesena vlasnicka struktura objekta, kao i nemogucnost ugradjivanja u tako malu sumu, sto je i bilo primarno, a i nepovezanost sa vladajucom garniturom), taj projekat nije ostvaren. Nakon toga je grad nakon silnih odugovlacenja ipak napravio reprezentativan objekat kojim se mozemo komotno pohvaliti, ne u Evropi, vec i u svijetu ( bilo je i tu svakakvih smijesnih prijedloga nestrucnih ljudi, ali na inzistiranje mog dobrog prijatelja, ucesnika dvije olimpijade i kamare drugih takmicenja, napravljen je pravi posao). Receno je da se taj bazen pravi iskljucivo za sportiste, da ce oni tu moci besplatno trenirati, da ce dobiti termina koliko im treba, a za gradjane ce se dati termini kada to sportskim klubovima ne bude trebalo ( slicno kao i zatvoreni bazeni u Splitu, Novom Sadu, Zrenjaninu...). Po otvaranju bazena, obecano je i dato, ada bi se sada, niti dvije godine od otvaranja, prica promijenila - termina je sve manje, pocelo se i sa naplatom i bice sve skuplje.

Sto se tice ovog prvenstva, vec sam napisao svoje misljenje - zasto da ne, uvijek sam da se podrze sportovi koji mogu da donesu neki uspjeh ( naravno, pod uslovom da su olimpijski).

@MuskoBre - Split i Banja Luka jesu slicni po velicini, tj. Banja Luka ima vecu povrsina, aSplit nesto vise stanovnika, po popisu iz 1991. Split je imao 207, a Banja Luka 195 hiljada stanovnika. Za broj osvojenih medalja Banjalucana nisam siguran, ali mislim da pored 7 ili 8 rukometasa, je jos samo par banjoluckih sportista osvajalo medalje, dok je broj osvojenih medalja splitskih sportista do 1991 ( namjerno nisam uzeo do danas ( a ima ih jos petnaestak ) je oko 50, sto i nije bas za porediti.

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2011, 00:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

br. stanovnika na hrvatskoj obali treba uzeti sa rezervom.
nesto slicno kao danas Zagreb ciji se broj stanovnika poveca i za 500.000 tokom radne sedmice...
al da ne OT-ujemo, nije problem sto ce dvoranu koristiti studenti ili studenstka udruzenja, nego nacin kako se studentski sport tretira i kako je to sve daleko od neke ozbiljnosti, a jedino ima veze sa rekreacijom... ili drugim rijecima, preko one stvari se sve radi u ovom gradu (i drzavi) za i oko sporta.

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2011, 00:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
@laoce, moguce je da si u pravu, ali i dalje mi je tesko povjerovati da je toliko mala razlika po broju stanovnika izmedju ST i BL, posebno u predratnom periodu? Samo nabaci izvor, da se i ja uvjerim, itekako je moguce da si u pravu.

Sto se tice druge stavke, mislim da sam u svom postu naglasio da pricam o ZLATNIM MEDALJAMA. Ili nisam? I i dalje smatram da je taj omjer u korist BL. Ispravi me ako grijesim, da ne budem i dalje u nedoumici. :D

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2011, 08:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
MuskoBre je napisao:
@laoce, moguce je da si u pravu, ali i dalje mi je tesko povjerovati da je toliko mala razlika po broju stanovnika izmedju ST i BL, posebno u predratnom periodu? Samo nabaci izvor, da se i ja uvjerim, itekako je moguce da si u pravu.

Sto se tice druge stavke, mislim da sam u svom postu naglasio da pricam o ZLATNIM MEDALJAMA. Ili nisam? I i dalje smatram da je taj omjer u korist BL. Ispravi me ako grijesim, da ne budem i dalje u nedoumici. :D

Izvor je dzs.hr , gdje stoji jos manji broj (200 hiljada) , prvi je bio s wikipedije.
I nemoj se izvlaciti, rekao si olimpijskih medalja ( ne da mi se citirati, ima na trecoj stranici). Ja se rijetko javim na sportu, ali kad me neka tema interesuje, onda se prethodno informisem i procitam sve postove.
Inace, Splicani su osvojili 16 zlatnih olimpijskih medalja do rata. nadam se da je izvor validan, nisam pronasao drugi http://www.forum.hr/archive/index.php/t-326887.html , ali da se i to provjeriti, a bas me zanima za banjalucke sportiste, jer sam pronasao samo rukometase, Josipovica i Golicku.
Nadam se danisi vise u nedoumici , jer ja jos uvijek jesam :wink: .

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2011, 09:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Mislim da Banjaluka ima osam zlatnih olimpijskih medalja....

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2011, 09:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Vikipedija kaze da Split danas u siroj jezgri, dakle sa nekom blizom okolinom ima 400 hiljada, a skoro sam pa 100% siguran da Banjaluka u toj istoj kategoriji ima ispod 300.000. Dakle pricamo o razlici od 33%. Malo li je? Meni je to itekako dovoljno da kazem da je Split primjetno veci od Bl. Razlika od 33% je sasvim dovoljna za 2 razlicite kategorije. Ja to tako vidim.

Drugo, nemam ama bas nikakvih razloga da se nesto "izvlacim", ili sta vec. Kao sto vidis, za sve sto si ti pricao u prethodnom postu, ja sam rekao da je itekako moguce. Pa nisam ja ovde za platu da nekog ili nesto branim. Medjutim, nije problem..Hajmo postaviti tih 16 olimpijskih medalja/ broj stanovnika Splita i broj olimpijskih medalja Banjaluke/broj stanovnika Splita-33%...S tim da jos dodam da je pitanje koliko je i to validno, jer sam takodje skoro pa 100% siguran da je Banjalucka regija od rata do danas imala veci priliv stanovnistva nego Split, ili splitska regija.

Rijesicemo valjda nedoumice.

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2011, 10:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2010, 11:40
скренули сте тему у тотално погрешан правац.

поента је да новца за спорт, игралишта, дворане, клубове мора да буде више.
а у оволиком износу у ком се сада издваја неправедно се распоређује, без кориштења правилника, без врједновања успјеха тог спорта, заинтересованости Бањалучана за тај спорт и сл.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 325 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]