Ćubić želi jak Borac
Ljubomir Ćubić, vlasnik preduzeća "Niskogradnja" iz Laktaša, jednoglasno je izabran za predsjednika Upravnog odbora FK Borac, na Skupštini kluba koja je održana u petak. Ćubić je dobio podršku svih 22 delegata koji su bili prisutni od mogućeg 31, a pored njega u Upravni odbor izabran je Radovan Bajić (prvi potpredsjednik), Muhamed Ibrahimbegović (drugi potpredsjednik), te članovi Čedo Savić, Darko Ćulum, Uroš Aulić i Boško Verčević. Imenovanoj sedmorci moći će se priključiti još četiri člana, a dvojicu može predložiti novi predsjednik i kooptirati ih bez sazivanja najvišeg tijela, dok preostalu dvojicu treba verifikovati Skupština. Ova mjesta ostavljena su za moguće partnere i sponzore kluba, a kao jedno od rješenja pominje se i ulazak Nestro grupe u FK Borac.
- Velika mi je čast što sam ponovo došao na funkciju prvog čovjeka kluba koji volim i kojem sam u svim periodima davao bezrezervnu podršku. Moja prva obaveza biće da što prije saniramo milionske dugove prema državi (porezi, struja, samodoprinosi, PIO i socijalni fond). Imam garancije da će Vlada RS pomoći u tom projektu, da nisam dobio tako nešto ne bih ni ulazio u ovu priču. Svi znamo da je Borac ove godine dobio licencu za nastup u Evropi, ali već za sljedeću stoji omča oko vrata, a mi to ne smijemo dozvoliti. Epilog ove priče očekujem najkasnije za šest mjeseci. Prioritet će biti i postavljanje omladinske škole na zdrave noge. Znam da je to lako reći, ali toj djeci treba stvoriti uslove, pa onda tražiti rezultat. U najkraćem mogućem periodu renoviraće se postojeći pomoćni teren, a želja je da dobijemo svoja dva travnjaka, jedan s plastičnom travom, drugi s priorodnom. Takođe, izgradnja južne i sjeverne tribine, u saradnji sa Gradom Banja Luka i Vladom RS, trebalo bi da počne, da Borac napokon dobije kapitalan objekat kojeg se neće stidjeti. Rezultatski ciljevi ne smiju biti ništa manji od standarda koje je postavila prethodna uprava, dakle svake godine Evropa i borba za najmanje jedan trofej - poručio je Ljubomir Ćubić.
Skupština je jednoglasno prihvatila i finansijski izvještaj, te revizorski za 2010. godinu, te izvještaj o radu Upravnog odbora, kojem je odato prizanje za sve što je postignuto u proteklom periodu. Bivši potpredsjednik Upravnog odbora Željko Kopanja poručio je jasno da on ne odlazi iz Borca već da se samo sklanja u stranu.
- Pojednici su likovali zbog odlaska Šuputa, mene i ostalih članova Upravnog odbora. Ali mi imamo moralnu i ljudsku obavezu da i dalje budemo uz Borac i na usluzi ljudima koji će nastaviti započeti posao. Istakao bih odličnu saradnju s Vladom RS, Gradom Banja Luka, te Područnim FS Banja Luka, ali ono što je izostalo jeste podrška FSRS. Nije mi jasno da neki pojedinci iz ovog grada žele Borac koji tavori na dnu. Borićemo se da ovo tijelo bude jedinstveno, a naš Borac perjanica fudbala na prostorima Srpske, jer samo tako svi možemo doprinijeti dobrobiti najvažnije sporedne stvari na svijetu - poručio je Željko Kopanja.
Komisija za privatizaciju
Skupština kluba formirala je i Komisiju za privatizaciju, koja će imati zadatak da pripremi teren za promjene u vlasničkoj strukturi kluba iz Platonove ulice. Prvi čovjek komisije jeste Ranko Travar, a pored njega u tom tijelu je i Draško Ilić i Radmilo Šipovac.
Dug prema Džaji
Kamen oko vrata prethodnom rukovodstvu bio je i milionski dug prema FK Džaja, koji je nastao tužbom prema FK Borac za nadoknadu prema igračima koji su iz ovog kluba prešli na Gradski stadion. Na sve to, tužbom je naplaćena i ogromna kamata. Bivši upravni odbor postigao je sporazum da se Džaji isplati 250.000 KM u novcu, a ostatak duga biće preklopljen kroz akcije, kada klub bude privatizovan. Takođe, istaknuto je da će svi oni koji su svjesno ili nesvjesno propuštali ročišta za ovaj slučaj, ali i mnoge druge, biti zakonski sankcionisani i podnesena tužba protiv istih, koji su svojim nesavjesnim poslovanjem nanijeli ogromnu štetu klubu.
|