Dakle, da se vratimo temi: Ova grupa gospode koja je ubačena 1971. godine bila je prdež uz vjetar koji nije učinio ništa osim da su bili u stalnom bjegstvu pred jedinicama milicije i TO. Imali su plan da dignu ustanak u BiH i da borbu prenesu i na Hrvatsku, kao i to da zatruju beogradski vodovod i time izazovu masovnu smrt među Srbima. Koliko je sama ideja idiotska i megalomanska, ne treba ni govoriti, kako su im procjene i obavještajna aktivnost bili više po sistemu "šta je babi milo, to se babi snilo", da su bili obučeni u uniforme kupljene na NATO-otpadima i naoružani oružjem kojega se ne bi prepao ni prosječan lovački tim iz Bugojna, ... eh, da nije žalosno bilo bi smješno. Nepokoreni je postavio pitanje, kako je moguće da nije više Srba poginulo među pripadnicima SUP-a/TO. Odgovor je bio to da je u to vrijeme bila vrlo specifična politička situacija u zemlji ("hrvatsko proljeće" je upravo "okončano") pa bi bilo vrlo nezgodno poslati isključivo Srbe da se obračunaju sa bandom. Politika je bila da se svako obračunava sa "svojom" bandom, pa su poslani lokalni kadrovi, većinom Hrvati. Što se tiče čisto taktičkog pristupa, logično je da lokalno stanovništvo najbolje poznaje teren, to je i bila zamisao sa TO. Što se tiče ocjena da je akcija sprovedena amaterski i da je nesrazmjeran broj žrtava, ja bih istakao da je lako sada pričati i kritikovati, ali onda je bilo drugo stanje, branila se država, poredak, materijalna dobra i stanovništvo (tim redosljedom, onaj ko misli da bi danas bilo nešto drugo, vara se). Vojnici i policajci su uradili ono što se od njih očekivalo (da ginu braneći domovinu). Na kraju krajeva, obavili su zadatak, pobili su ih sve osim dvojice, od koji je jedan osuđen na smrt, a drugi (zbog godina, tek punoljetan) na 20 godina. Vjerujem da bi i on više volio da je pogubljen, jer tih godina nije bilo lako biti osuđen kao (dokazani, bez imalo dvojbe)ustaša i ležati u Zenici. Ali tadašnjij vlasti je takva presuda bila mnogo povoljnija jer je davala signale "mi možemo da oprostimo, ali ako pokušate isto, pobićemo vas kao pse". Zbog toga, do početka rata, više nije bilo nikakvih "ustanaka".
_________________ Lično više volim strat, jer mi leži takav vrat...
|