Jel to kliber i Hristov jos uvijek raspravljaju o definiciji hipoteze?

Leona je napisao:
Razlika je u tome sto vjernik ali pravi vjernik - koji radi duhovnu izgradnju - hoce vise... trazi, traga, trazi nesto vise od zivota, ne moze se zadovoljiti samo sa ovozemaljskim stvarima (dok ateisti to mogu - "vazno da mi je sad dobro a posle sta bude") . Isto tako, pravi vjernik, tj. onaj koji svoj zivot zivi prema Bozjem ucenju Ljubavi, moze prije biti odnosno postati bolji covjek jer kroz zivotna iskustva prolazi ojacan ljubavlju, tolerancijom, milostinjom, nesebicnoscu ... Uvijek se preispituje, preispituje svoja djela, svoje misli, svoje rijeci... poredi sa onim sto je zapisano ... uvijek je tu neka duhovna aktivnost . Ne znam kako vi ateisti ovde dozivljavate vjernike?! Da li vam vjernici lice na cudake? Sta vam recimo kod mene licno smeta, evo , ja se deklarisem kao 'vjernik', sta to ja radim vama ruzno, sta vam smeta kod mene? Kako me dozivljavate kao osobu? Da li sam napasna? U cemu se razlikujem od vas , izuzev sto vjerujem da Bog postoji a vi ne vjerujete? Kako dozivljavate Hristova, kako dozivljavate Vadera...
Eto vidis. Ti za sebe smatras da si osoba sirokih pogleda, a imas takav stav, tj stav da je ispravno samo ono sto ti radis. Ja kao ateista uopste ne tvrdim da sve oko nas nije stvoreno od strane nekog ubermocnog bica, ali na osnovu nekog razmisljanja meni takav scenario se cini manje logicnim od nekih drugih. Ako Bog postoji, ko je onda njega stvorio? Ako je on svevremenski, nenastao, kako to da univerzum nije svevremenski? ... To uopste nisu pitanja na koja ja trazim odgovor od tebe, niti mislim da raspravljam o tome, meni samo ta logika manje stima od ove druge. Ni vjernici ni ateisti ne znaju da li je tacno ono sto misle, vec vjeruju u svoj stav. Suma sumarum, ti imas svoje vjerovanje, ja svoje. Ja uopste ne dozivljavam osobe koje vjeruju u vise bice drugacije od osoba koje tako ne misle. Jednostavno, misljenje se razlikuje. Tebe, ne kao vjernika, vec kao osobu sa ovakvim stavovima mogu da dozivim na odredjen nacin.
Citiraj:
Da li vam vjernici lice na cudake?
Zavisi od osobe. Vjernik koji slijepo vjeruje u Bibliju kao bozju rijec, koji kao argument za neki postupak koristi citate iz te knjige, meni je neshvatljiv. Bez obzira da li vise stvorenje postoji ili ne, jako mi je cudno vjerovati da je on tako sujetan da kaze e ti ces ici u raj jer si mislio da ja postojim, a ti neces jer si nevjernik, ha ha ha. Ili da on sa svim svojim mocima nije u stanju, da jednostavno obrise sve ljude, a ne da jadnog Nou muci da sam pravi brod i da ganja zivotinje po cijelom svijetu, a kaze mu namjenski zaboravi dinosauruse jer ustvari svevisnji hejta tu gamad. Takav vjernik meni je smijesan.
Citiraj:
Sta vam recimo kod mene licno smeta, evo , ja se deklarisem kao 'vjernik', sta to ja radim vama ruzno, sta vam smeta kod mene?
Meni licno je nejasno to tvoje usko razmisljanje po pitanju odnosa vjernika i ateista prema zivotu, gdje ti smatras da si bolja osoba od mene jer vjerujes u to sto vjerujes. Stav ateisti zive od danas do sutra mi je jako smjesan.