banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 23:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 15:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
hahaha .... mislis, otprilike od kad si ti dosao .. nastade procvat.

Ne,nego kad si ti otisao,ali to je otprilike bilo u isto doba.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 15:34 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Moguce .... mislim, to da je bilo istovremeno.
Ali to je opet posebno poglavlje u istoriji Banjaluke.

:lol: , ma ne to sto sam ja otisao (ili ti dosao) vec '91-'95.

Posto si u Becu.... slazes li se da je Banjaluka i danas "kasaba".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 16:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne znam sta da ti kazem,u odnosu na Bec ,jeste.
Samo,nije bitno to koliko je grad veliki,vec ko ga nastanjuje.
Sad se mozda vracamo na ono,"cija je Banja Luka".
Mene extra nervira to sto svak svakoga zna,sto je svako nekome rod,kum, prijatelj,sto sve ide preko veze...
Samo,nije Banja Luka usamljen primjer u tome.Toga ima i u daleko vecim i "kulturnijim" sredinama.Vjerovao ili ne ima i Becu.Kratko sam ovdje,ali sam se se iznenadio koliko i ovdje razne veze pale(uglavnom novcane).
A ne mozes da sporis to da je Banja Luka poslije zemljotresa procvjetala.
Ne znam tacne podatke,ali mislim da se od 69. do 91., broj stanovnika skoro uduplao,a to nije doslo u grad da prosi i parazitira vec da RADI i radilo je.
Tad je BL dobila i univerzitet...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 16:29 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Naravno da je Banjaluka grad .... ali poredeci sa gradovima u "okolini", ne moramo dalje od Zagreba, Beograda pa ni Sarajeva ... ipak jedan manji "gradic".
Da je lijep ... ma ko slika, :D .

Citiraj:
A ne mozes da sporis to da je Banja Luka poslije zemljotresa procvjetala.

Nije Banjaluka procvjetala ... cijela Yuga je procvjetala tih 60-tih pa nadalje. Ali posto je Banjaluka i tada bila grad i nekakav centar ... imala je i sve predispozicije i da raste i razvija se kao sto je to i bilo.
Citiraj:
Mene extra nervira to sto svak svakoga zna,sto je svako nekome rod,kum, prijatelj,sto sve ide preko veze...

"ovo je mali grad, u njemu sve se zna ..." - Henda.
Mahala - bila i ostala, svako vodi tudju brigu. Ali nekad aje i to fino pogotovo kad si, kao sto smo to mi, u inostranstvu - pa se sretnete/mo ... pa razvezete/mo ....
Bez obzira na naciju mi "banjalucani" imamo uvijek nesto zajednicko i uvijek o necemu da pricamo i da se zaj***vamo i sjecamo i dobrog i loseg .... sto s nekim drugim necemo moci nikada.
Meni je SVAKI banjalucanin blizi nego li milion Bosnjaka iz sta ja znam Tuzle.
Nista sem te vjeroispovjesti ili nacionalne pripadnosti (ako bas hoces) NAS NE VEZE. A to je tako malo i zanemarljivo u zivotu da nije ni vrijedno pomena.
(Naravno dobrih ljudi i prave "raje" ima svugdje .... da se neko ne uvrijedi)

Citiraj:
Ne znam tacne podatke,ali mislim da se od 69. do 91., broj stanovnika skoro uduplao,a to nije doslo u grad da prosi i parazitira vec da RADI i radilo je.

Samo bih citirao tvoju recenicu
Citiraj:
nije bitno to koliko je grad veliki,vec ko ga nastanjuje

Pitanje je ko se i koliko uklopio .... nadam se da to uopste nije diskutabilno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 19:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2004, 20:09
Citiraj:
Tako i dalje tvrdim da je Banjaluka istorijski samo banjalucka. Muslimanjenje ili bosnjacenje Banjalucke istorije ces cuti samo ako srbujes previse banjalucku istoriju. Samo kao reakciju

svaki urbani centar je usko vezan sa okolinom. svuda u svjetu se ljudi iz okoline gradova sele u te iste gradove, da nije bilo te radne snage iz okolnih sela banjaluka bi dan danas bila mahala. sa novim stanovnistvom dolaze novi obicaji i grad poprima neki novi duh, svidjalo se to nama ili ne. isto kao sto su glamocani prepravili banjaluku i donjeli neke svoje obicaje, tako su i sandzaklije prepravile sarajeveo i hercegovci split i zagreb. nije ovo ni prvi a ni posljednji put da se tako nesto desava.
zbog toga je i turbo folk starcevica dio banjaluke koliko je i stari seher, svidjalo se to mnogima ili ne. pa i ta kultura o kojoj ti pricas i te sevdalinke nisu organalne banjalucke vec su nastale pod utacajem pridoslica i neke nove kulture.
Citiraj:
Zato se mani suplje price, i prihvati banjalucku kulturu, tradiciju,... kakva jeste.

banjalucka kultura i tradicija, kao i kod ostalih gradova na balkanu je malogradjanska, pricati o nekakvom gradjanskom sloju na ovom prostoru je smjesno, postoje posteni seljaci, koji se ne stide onoga sta jesu, seljaci sto se prave da to nisu i tzv. gradjani koji nikada nisu naucili sta je to gradjansko drustvo. da jesu nikad se nebi desilo ono sto jeste, gradjanski sloj se ne pali na suplje emocijama nabijene nacionalisticke govore i ne mjenjaju govor, misljenje, politicku orjentaciju zaviseci o tome kako vjetar duva.

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 14 Apr 2011, 18:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2010, 15:23
selam je napisao:
laoce je napisao:
Citiraj:
. Religion.In 1895 43% of the population were Orthodox Christians, 35% Moslems and 21% Roman Catholics.

Banja Luka je u zadnjih sto godina imala jednu od najdramatičnijih demografskih promjena u Bosni i Hercegovini, što je ponajviše utjecalo na etničku strukturu njenog stanovništva. U prvom popisu stanovništva koji je obavila Austro-Ugarska 1879. godine vjerski sastav Banja Luke je bio slijedeći: 67,71% muslimani, 19,8% pravoslavci i 10,52% katolici.

Kako je moguce bez nasilnog pokrstavanja Bosnjaka da za samo petnaestak godina opadne ovoliki procenat Muslimana a gle cuda kako je se povecao natalitet kod pravoslavaca. Nesto smrdi u drzavi Danskoj :wink:

Istrazujem malo istoriju banjaluke za naucni rad ocuvanja identiteta prije svega grada zelenila. Tako tragajuci naletio sam na ovu temu. Iako sa mali zakasnjenjem, morao sam da odgovorim posto se pocelo malo manipulisati podatcima.

Popis o kome govoris gore je objavila Austro-Ugarska po dolasku na ove prostore /1878. odlukom Berlinskog kongresa Austro-Ugarsje snage ulaze na prostor Banja Luke/ odmah poslije turske okupacije koja je trajala nesto oko 500 godina, pa je i normalno da je tada vecinsko stanovnistvo bilo muslimansko. Za vrijeme Austro-ugarske, sve do Kraljevine SHS a onda i Kraljevine Jugoslavije, povecava se postotak rimo-katolickog stanovnistva ... poslije za vreme prvog a pogotovo 2 sv. rata dolazi do strahovitok pokolja i progona pravoslavnog stanovniostva i jevreja ... pa dolazi SFRJ, gdje se gradi ``bratstvo jedinstvo`` bez pokazatelja o vjeri i naciji .. Onda dolazi nesretni minuli rat i onda sve ostalo se zna . Sa ovih prostora dolazi do raseljavanje hrvata i muslimana, isto sto iz Zagreba , srba i muslimana, ili iz Sarajeva hrvata i srba ...

i molim Vas prestanite sa polemikom ko da su srbi dzelati bosne ...

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 18:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nisi primjetio da je post na koji si odgovorio star šest godina.... :?

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 14 Apr 2011, 20:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2008, 20:45
selam je napisao:
Banja Luka je u zadnjih sto godina imala jednu od najdramatičnijih demografskih promjena u Bosni i Hercegovini, što je ponajviše utjecalo na etničku strukturu njenog stanovništva. U prvom popisu stanovništva koji je obavila Austro-Ugarska 1879. godine vjerski sastav Banja Luke je bio slijedeći: 67,71% muslimani, 19,8% pravoslavci i 10,52% katolici.

Jel' to opet nesto iz Cericevih memoara :lol:

Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 02:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Ako je zemlja i oduzimana oduzimana je od turskih okupatora koji su do iste došli takođe otimačinom. Nego mene zanima slijedeće: Ako forumaš selam izjednačava turske okupatore i današnje Bošnjake (a danas se političari u Sarajevu klanjaju do zemlje Turskoj) zašto onda s druge strane prisvajate i bosanske kraljeve kao i zastavu sa ljiljanima tj. bosanske države čijeg su posljednjeg vladara ubili isti oni turski okupatori? Zaista mi nije jasno.
Što se tiče etničkog čišćenja sprovođeno je diljem čitave BiH. Postoji narodna poslovica da treba prvo pogledati u vlastito dvorište. Moj savjet je da provokatori iz FBiH najprije pogledaju kakvo je stanje i tamo i da analiziraju procenat etničke čistoće koji je zaista velik bilo da se radi o bošnjačkom ili hrvatskom dijelu FBiH.
Jedan podatak: Između dva svjetska rata većina u Mostaru su bili Srbi. Prema nekim procjenama od prije par godina bilo ih je negdje 3000 u gradu od sto hiljada stanovnika a u budućnosti će ih biti na nivou statističke greške.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 07:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ljudi,tema nije aktivna šest godina.Ljudi koji su pisali na njoj više ne posjećuju forum....

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 11:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Ljudi,tema nije aktivna šest godina.Ljudi koji su pisali na njoj više ne posjećuju forum....

Neki jos uvijek nemaju zivot van foruma :D ( a i nije bas 6, nego 5 godina).

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 13:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2011, 13:16
Tema je glupa.
BL je srpski grad i tacka.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 17:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2011, 07:20
Hajde zoka, hocemo da pisemo i sta...izbrisi temu ako ti bas toliko tesko pada sto pisemo :D
Ili je to da se pohvalite da ovaj forum vec postoji 5-6 gdina :D

Sto se tice povratka ja sam za to da se svi vrate na svoje ognjiste. Mislim da je ovaj popis "pučanstva", netačan. Ali eto, nebitno
A sto se tice hercegovca, vidi se da ne poznajes neke osnovne stvari, mi u Sarajevu cijenimo Turke jer su nam donijeli Islam, i jer su to nasa braca po vjeri. A cijenimo zastavu, i bosanske kraljeve jer smo mi jedini u Bosni danas, koji zelimo sacuvati sve sto je vezano za Bosnu, bez obzira za koji period, vjeru ili bilo stoi drugo bili vezani. Mada znam da je to vama tesko shvatiti, po vama je vrijedno samo ono sto je napravio neko "vas".

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 17:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Aemilius_Papinianus je napisao:
Hajde zoka, hocemo da pisemo i sta...izbrisi temu ako ti bas toliko tesko pada sto pisemo :D
Ili je to da se pohvalite da ovaj forum vec postoji 5-6 gdina :D

Sto se tice povratka ja sam za to da se svi vrate na svoje ognjiste. Mislim da je ovaj popis "pučanstva", netačan. Ali eto, nebitno
A sto se tice hercegovca, vidi se da ne poznajes neke osnovne stvari, mi u Sarajevu cijenimo Turke jer su nam donijeli Islam, i jer su to nasa braca po vjeri. A cijenimo zastavu, i bosanske kraljeve jer smo mi jedini u Bosni danas, koji zelimo sacuvati sve sto je vezano za Bosnu, bez obzira za koji period, vjeru ili bilo stoi drugo bili vezani. Mada znam da je to vama tesko shvatiti, po vama je vrijedno samo ono sto je napravio neko "vas".

Taj "neki kralj" ciju zastavu cuvas...bio je nas (kako ti volis da nazivas)

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 17:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
A prije Turaka su u Sarajevu i Bosni vladali Apači i Bik Koji Sjedi? Ili Kotromanići i Kosače koji je BTW bio herceg od Svetog Save pa otud i Hercegovina, to je bilo sve u Zemaljskom muzeju u Sarajevu ako niste i to prefabrikovali?

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 18:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Aemilius_Papinianus je napisao:

Повратак на своја огњишта?
Прво нам објасни шта је то огњиште на које би се ти вратио?
И коју годину да узмемо за основу утврђивања "свога огњишта". Сигурно не 1991.!!!!!
Можда приликом повратка на "своје огњиште" вратити се и својим националним и вјерским корјенима?!?!?!?

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 18:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
nepokoreni je napisao:
A prije Turaka su u Sarajevu i Bosni vladali Apači i Bik Koji Sjedi? Ili Kotromanići i Kosače koji je BTW bio herceg od Svetog Save pa otud i Hercegovina, to je bilo sve u Zemaljskom muzeju u Sarajevu ako niste i to prefabrikovali?

Ako je Tvrtko bio Srbin i Kosaca bio Srbin, onda da...Apaci su vladali

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 18:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2011, 07:20
Joj koji ste vi.....
Jel vidis kakve smo mi ljudine, "Srbi" napravili ljiljanku :D mi je sad dodnesemo na utakmicu :) Srbima smeta :D

I NISU SRBI KRSCANIIIIII :D

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 18:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:

Kotromanići su bili u rodbinskim vezama sa Nemanjićima a Stefan Nemanja je prvo kršten po katoličkom pa onda tek po pravoslavnom obredu, i nisu bili Srbi nego Bosanci jer je Bosna bila nezavisna kraljevina, a tad je Srbija bila Raška.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
nepokoreni je napisao:
Citiraj:

Kotromanići su bili u rodbinskim vezama sa Nemanjićima a Stefan Nemanja je prvo kršten po katoličkom pa onda tek po pravoslavnom obredu, i nisu bili Srbi nego Bosanci jer je Bosna bila nezavisna kraljevina, a tad je Srbija bila Raška.

били су Срби јер су припадали српском националном корпусу! узвичник!

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]