banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 18:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 749 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: ZANIMLJIVO
PostPoslato: 13 Apr 2011, 11:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2010, 15:32
shakal je napisao:
Eto, igrom slučaja studiram istoriju i mogu ti se 'ladno podsmijavati. Tebi i ovom sto si napisao a i ovom sajtu.

Zoka ti je rekao lijepo... Od svih imena P.J. Šafarik je istoričar, ostalo...

WOW!!!

Koja blamaža da naletim na profesionalca!!! :lol: :lol: :lol:

Твртко I Котроманић

Poslednji put menjao POLLARIS dana 13 Apr 2011, 11:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 11:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zaboravih da napomenem. Nisam ja pisao po tom sajtu, a volio bih da jesam!
I još nešto, slobodno se "ladno podsmjehuj"!

Što se tiče slovnih grešaka, oprostite greška u kucanju. Nadam se da vas to neće mnogo uznemiravati, ubuduće ću se truditi da ih bude što manje!

Твртко I Котроманић

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 13:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
POLLARIS je napisao:
POLLARIS je napisao:

Šta ovo dokazuje?Da je Crnjanski istoričar?Da Mavro Orbin nije svešteno lice?

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 14:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Mavro Orbin je bio klasicni ucenjak svog doba, tj. crkveno lice koje se manje vise bavilo prikupljanjem istorijske gradje i prepisivanjem iste, bez neke analize. Kraljevstvo Slovena nema skoro nista sto se moze reci da je autorsko, samim tim ne mozes njega stavljati u kos sa istoricarima.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 15:09 
Administrator
Korisnikov avatar

POLLARIS je napisao:

Ali zašto uvijek, baš uvijek veliki dio populacije ovog grada, regije pa i države ima potrebu, kada se nađe pred informacijom koja joj je nepoznata,
da podivlja, počne da vrijeđa, ponaša se neracionalno i neartikulisano.

Taj sajt ne nudi informacije.On nudi smišljeno obmanjivanje javnosti izmišljenim podacima,novim tumačenjima istorije koja vrše neistoričari već pravnici,ljekari,mašinci...Teorije se zanivaju na novim prevodima latniskih i grčkih tekstova koje rade ljudi koji latinski i grčki ne znaju ili znaju vrlo površno.Sutra ću citirati jedan takav prevod,sada ne mogu jer nisam kući....

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 18:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
POLLARIS je napisao:

Ali zašto uvijek, baš uvijek veliki dio populacije ovog grada, regije pa i države ima potrebu, kada se nađe pred informacijom koja joj je nepoznata,
da podivlja, počne da vrijeđa, ponaša se neracionalno i neartikulisano.

Taj sajt ne nudi informacije.On nudi smišljeno obmanjivanje javnosti izmišljenim podacima,novim tumačenjima istorije koja vrše neistoričari već pravnici,ljekari,mašinci...Teorije se zanivaju na novim prevodima latniskih i grčkih tekstova koje rade ljudi koji latinski i grčki ne znaju ili znaju vrlo površno.Sutra ću citirati jedan takav prevod,sada ne mogu jer nisam kući....

Ja čekam da neko argumentovano nešto pokaže, ali ne vidim ništa osim negativnog ličnog stava. Možda prema meni, jer vidim da ste ovde svi u nekom odnosu poznavanja, pa ja kao novajlija stršim, pogotovo sa jeresi koju sam postirao! Očekujem neki konkretan argument, kojim ćete oboriti ono što se može pronaći na navedenom sajtu.

Mada, navedeni sajt ne pretenduje da bude istorijski, već sajt određene grupe ljudi, istorija je u drugom planu (koliko sam ja uspio da shvatim). Pokaži mi to smišljeno obmanjivanje i podkrijepi ga činjenicama.

Istorija nije egzaktna nauka, ona se prilagođava političkim prilikama. Tako da istorijske informacije koje bi ste vi eventualno postirali takođe mogu da pretrpe kritiku istog nekulturnog inteziteta. A vi ste ovde skrvili na jedan sajt koji u principu ima pravo da iznese svoje viđenje problema.

Ukoliko vas iritira stav tog sajta, jednostavno ge nemojte komentarisati. Ja recimo nikada nisam išao na sajtove ekstremnih muslimana, a još manje da nešto tamo komentarišem. Bez obzira kakav stav imao, na kraju krajeva, bilo bi nekulturnno da to radim i to bi samo pokazalo koliko sam u stvari ja primitivan, netolerantan, neobrazovan i nekulturan.

POZDRAV POLLARIS

Твртко I Котроманић

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 18:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Šta je tebi konkretno?Nije konkretno to što sam ja naveo gramatičko pravilo po kojem je
srBski neispravno u odnosu na srPski?Nije konkretno to što smo za istoričare koje si ti naveo kao izvor na sajtu utvrdili da nisu istoričari?Šta konkretno treba da se napiše?
I istorija jeste egzaktna nauka.Njeno tumačenje nije.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 18:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Uvijek se ljudi koji promovisu nesto slicno ovom prvi nadju da traze argumente i da se pozivaju na iste.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Džontra je napisao:
Taško, poslužen si :lol:
Prepusti ove stvari nama odraslima, čuvarima viteštva, vitezovima šveCkog stola, ali prije svega, iznad svega, poštovaoca Gandalfa

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Slika

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 20:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Slika
ti si ovaj s krunom....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 20:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Šta je tebi konkretno?Nije konkretno to što sam ja naveo gramatičko pravilo po kojem je
srBski neispravno u odnosu na srPski?Nije konkretno to što smo za istoričare koje si ti naveo kao izvor na sajtu utvrdili da nisu istoričari?Šta konkretno treba da se napiše?
I istorija jeste egzaktna nauka.Njeno tumačenje nije.

Ne želim da ovo preraste u prepucavanje između mene i tebe. Nadam se da pokazujem dovoljnu količinu poštovanja u ovoj komunikaciji i jednostavno pokušavam da iznesem svoj stav, a koji opet želim podkrijepiti konkretnim logičkim, materijalnim i svakim drugim argumentom.

Gramatičko pravilo "Jednačenje po zvučnosti" sam naveo ja odmah u svom prvom odgovoru. Tako da je smješno da raspravljamo o tome. Na kraju krajeva moj potpis dovoljno govori koliko sam upućen u to gramatičko pravilo. Ali u komunikaciji sa velikim brojem istinskih srBskih patriota tiho se prihvata izraz srBski kao prepoznatljiva odrednica srBskih patriota. Veliki broj ovih patriota smatra da nebi trebalo mijenjati korijen riječi SRB u bilo kojoj gramatičkoj varijanti iz velikog broja razloga (o čemu neću ovom prilikom govoriti) Pravilo kao i svako drugo pravilo podložno je kritici i izmjenama, na kraju krajeva nije SVETO PISMO da ne može da se mijenja. Samo je potreban dovoljno intelektualan razlog zašto bi se mijenjalo to pravilo, a mislim da on postoji, tako da sam i ja usvojio naziv srBski.

To je i osnovni razlog zašto na svim srBskim patriotskim stranicama svi koriste varijantu srBski. Znači tu nije riječ o tome da neko nije upoznat sa gramatičkim pravilom jednačenja po zvučnosti tj. da je nepismen, već je to trend!

Što se tiče naziva srBski ili srPski, rekao sam šta sam imao.

Svi koje si naveo bavili su se istorijom i pisali istorijske tekstove pa ću sam sebe citirati:

Citiram:
Istorija koja je promovisana na navedenom sajtu, koliko sam vidio ima uporište u tekstovima poznatih istoričara. To jest osoba koje se dugi niz godina bave istorijom i proučavaju istu. Kao što su Mavro Orbini, Prof. Laza M. Kostić, Prof. Jovan Deretić, Prof. dr Olga Luković Pjanović, Prof. Miloje S. Milojević, Pavel Josef Šafarik, Miloš Crnjanski,...

Mislim da sam bio u potpunosti precizan navodeći dvije skupine ljudi, ali samo pažljivi čitalac bi to mogao zapaziti, a onaj koji ima predubjeđenje od drveta ne može vidjeti šumu. A polemika oko toga da li je neko istoričar ili ne, takođe je nebitana. Svi oni su pisali istorijske tekstove koji su se više ili manje koristili kao reperi tj. koji su se navodili kao putokazi u kojem pravcu bi trebalo razmišljati. Trošiti vrijeme objašnjavajući da Crnjanski nije istoričar, bez obzira što je imao veliki broj tekstova koji su se bavili proučavanjem istorijskih artefakata, jer on je to mogao sebi dozvoliti kao jedan intelektualac "par excellence". Tako da njegova istorijska promišljanja definitivno imaju težinu i zauzimaju veoma važno mjesto u proučavanju tematike kojom se Crnjanski bavio.

Šta podrazumjevam pod konkretno!

Na sajtu je izjavljeno, napisano ili kako god, to i to, a prava istina je to i to, što se može vidjeti, pročitati, pronaći tu i tu od autora tog i tog.

A ovakve paušalne ocjene tipa:

Citiram:
"Kakvi bolan istoričari?Neko je previše gledao "Boj na Kosovu"...."

djeluju neozbiljno.

POZDRAV POLLARIS

Твртко I Котроманић

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 21:36 
Administrator
Korisnikov avatar

POLLARIS je napisao:

Na sajtu je izjavljeno, napisano ili kako god, to i to, a prava istina je to i to, što se može vidjeti, pročitati, pronaći tu i tu od autora tog i tog.

Znači ja bi sad trebao analizirati tu stranicu i svaki pogrešan podatak koji nađem podastrijeti tebi sa adekvatnom ispravkom?Izvini ali nemam ja dovoljno vremena da se bavim sa tim...Naročito radi nekoga ko nije ponudio ni jedan jedini kontraargument za teze koje brani.Počev od tog "dovoljnog intelektualnog razloga" zbog kojeg ne bi trebalo mijenjati korijen riječi srB.
POLLARIS je napisao:
A polemika oko toga da li je neko istoričar ili ne, takođe je nebitana.
Nebitna?Kad si bolestan nije bitno da li će te liječiti ljekar ili pekar?Kada ti se pokvari kompjuter nosiš ga majstori ili inženjeru voćarstva?
Vrlo je bitno da li o istoriji piše istoričar,pravnik,lingvista ili nesvršeni student medicine....Srbi imaju bogatu istoriju,nema potrebe da je izmišljaju.Naprimer:
Citiraj:
Aleksandar Veliki poklonio je srpskim plemenima mnogo zemlje u Srednjoj Evropi u znak zahvalnosti za ratne zasluge, nazivajući te nove zemljoposednike Panovi (gospodari). Smatrao ih je velikomoćnim i najčuvenijim narodom, koga je nazvao Slavan. Na samrti je izrazio želju da svi narodi od Jadranskog do Hladnog mora žive po zakonima "Slavnih".
Znači,Aleksandrovo carstvo:
Slika
Interesantno je da je Aleksandar govorio i srpski....Jer,slavan se na grčkom kaže "επιφανής"-epifaní̱s.....
Vidiš kuda vode ti srBske patriote?Treba ljudi da nam se smiju jednog dana?

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
alkibijad je napisao:
Džontra je napisao:
Taško, poslužen si :lol:
Prepusti ove stvari nama odraslima, čuvarima viteštva, vitezovima šveCkog stola, ali prije svega, iznad svega, poštovaoca Gandalfa

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Slika

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 22:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
POLLARIS je napisao:

Znači ja bi sad trebao analizirati tu stranicu i svaki pogrešan podatak koji nađem podastrijeti tebi sa adekvatnom ispravkom?Izvini ali nemam ja dovoljno vremena da se bavim sa tim...Naročito radi nekoga ko nije ponudio ni jedan jedini kontraargument za teze koje brani.Počev od tog "dovoljnog intelektualnog razloga" zbog kojeg ne bi trebalo mijenjati korijen riječi srB.
POLLARIS je napisao:
A polemika oko toga da li je neko istoričar ili ne, takođe je nebitana.
Nebitna?Kad si bolestan nije bitno da li će te liječiti ljekar ili pekar?Kada ti se pokvari kompjuter nosiš ga majstori ili inženjeru voćarstva?
Vrlo je bitno da li o istoriji piše istoričar,pravnik,lingvista ili nesvršeni student medicine....Srbi imaju bogatu istoriju,nema potrebe da je izmišljaju.Naprimer:
Citiraj:
Aleksandar Veliki poklonio je srpskim plemenima mnogo zemlje u Srednjoj Evropi u znak zahvalnosti za ratne zasluge, nazivajući te nove zemljoposednike Panovi (gospodari). Smatrao ih je velikomoćnim i najčuvenijim narodom, koga je nazvao Slavan. Na samrti je izrazio želju da svi narodi od Jadranskog do Hladnog mora žive po zakonima "Slavnih".
Znači,Aleksandrovo carstvo:
Slika
Interesantno je da je Aleksandar govorio i srpski....Jer,slavan se na grčkom kaže "επιφανής"-epifaní̱s.....
Vidiš kuda vode ti srBske patriote?Treba ljudi da nam se smiju jednog dana?

Ako sam dobro shvatio, Aleksandar je Grk koji nije govorio srBski i nije mogao da Srbe nazove Slavnima jer se na grčkom slavan kaže epifanis!
Da li sam ja ovo dobro povezao!

Твртко I Котроманић

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 08:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Breaking news: Srbi gradili kineski zid!

Kineski arheolozi su otkrili ostatke na osnovu kojih su utvrdili da su za "kineski" zid zaslužni Srbi.

Naime, u kineskim naucnim krugovima kruzi pretostavka da su Srbi htjeli da sprovedu u djelo svoju krilaticu "Srbija do Tokija" pa su tako krenuli u projekat gradnje zida kojim bi spojili svoje zapadne teritorije na Jadranskom moru sa najisturenijom tackom istoka- drevnim gradom Tokijom.

Projekat nikada nije dovrsen jer su radovi prestali kada se sa zidom stiglo do istoka Kine. Razlog je jednostavan, jačanje Egipatske države koja je prijetila da ugrozi srBsku hegemoniju na Jadranskom moru i u Africi.

Rezultat cijele priče je taj da su Srbi razmontirali zapadni dio zida - od Kine do Evrope i to isto kamenje prenijeli u Egipat gdje su ga iskoristili jer su na tenderu za izvodjača radova na gradnji piramida dali Egipćanima najpovoljniju ponudu.

Posledice ovog dogadjaja se i dan danas osjecaju - Srbi su zbog nezasticenosti svojih granica ostali bez veceg dijela ovozemaljskog carstva i sada predstavljaju tacku na geografskoj karti svijeta dok je najvise koristi izvukao Egipat koji srpske piramide koristi kao svoje i koje mu donose ogromne prihode od turista svake godine.

I sad ti meni reci, hoce li me primiti da pisem clanke za onaj Gandalfov sajt? Ako treba navescu nekoliko istoricara (onih da sve izgleda uredno i po propisima...

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 08:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
"Aleksandar Veliki poklonio je srpskim plemenima mnogo zemlje u Srednjoj Evropi u znak zahvalnosti za ratne zasluge" :notworthy:

Pa za ovo treba u zatvor.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 08:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ташко je napisao:
"Aleksandar Veliki poklonio je srpskim plemenima mnogo zemlje u Srednjoj Evropi u znak zahvalnosti za ratne zasluge" :notworthy:

Pa za ovo treba u zatvor.

Prije bih rekao ludnicu.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 09:01 
Administrator
Korisnikov avatar

POLLARIS je napisao:

Ako sam dobro shvatio, Aleksandar je Grk koji nije govorio srBski i nije mogao da Srbe nazove Slavnima jer se na grčkom slavan kaže epifanis!
Da li sam ja ovo dobro povezao!

Da,dobro si shvatio.Na tome sajtu piše da je Aleksandar Makedonski polonio Srbima zemlje Srednje Evrope za njihove zasluge.Budući da su oni bili poznati nazvao ih je Slavni...
Znači,Aleksandar nije ni znao za Srednju Evropu i nije mogao nekoga poznatog nazvati slavnim (slavan-poznat,skoro isto značenje) jer se u jeziku koji je on govorio slavan ne kaže slavan nego epifanis.Znači ili je izmislio tu riječ,titulu,pa je onda ušla u slavenske jezike ili je Olga Luković-Pjanović na čijoj se knjizi temelji taj tekst izmislila cijelu priču.Sad ti skontaj šta ti je vjerovatnije.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 09:23 
Administrator
Korisnikov avatar

Elem,rekoh juče da ću citirati novi prevod jednog latinskog izvora koji je uradio jedan od Deretićevih "suboraca" dr.Vlajić-Zemljanički (i on je nosilac titule kakvu mi nećemo nikadda imati)u svojoj knjizi "Srbi starosjedioci Balkana" na strani 6.
Inače izvor je Tacitova istorija:
Citiraj:
Aktivnost za povrtak sebi slave(bogatstva) svirepim bitkama na oglašeno neslaganje(bune),takođe samostalno smirivanje i sređivanje stanja,kada:mnoštvo prvaka vodi međusobno trgovanje,trećina provincija ratuje,mnoge spoljne(autonomne)isto tako,prepuštene su(svojoj državničkoj volji),prosperitet na istoku,situacija (teška) u zapadnoj stvarnosti,nemir Ilirika,Galija u opasnosti (od Germana VB),izgubljena Britanija i već otpuštena,suprotno od nas odredi Sarmata uostalom Sveborum naroda,obustavljena razmena od plemena Dakije,pokreti vojske pod oružjem na domak Parthoruma,sve su to predmeti podsmeha Neronu.
Na stranu što se u pravodu koriste moderne riječi tipa aktivnost ili prosperitet..
E,sad evo prevod tog teksta na hrvatski ali mislim da ćete se snaći....Prevod je uradio Jospi Miklić za knjigu "Historije" Tacit,Zagreb,1987,str.27
Citiraj:
Prihvaćam se dijela bogata nesrećama,puna strašnih bitaka,razdora i buna,čaki i u miru užasna.Četiri cara smaknuta mačem,tri građanska rata,više vanjskih ratova,i ponajčešće i jednih i drugih istovremeno.Uspjesi na Istoku,neuspjesi na Zapadu,uznemiren Ilirik,Galije nepouzdane,Britanija pokorena i smjesta napuštena;podigla se na nas plemena Sarmata i Sveba,proslavio se svojim i našim porazima Dačanin.Umalo se na oružje ne digoše i Parti,zavedeni vještom varkom lažnog Nerona.

Vidiš sada koliko je bitno da o istoriji pišu istoričari?
Deretić u svojoj knjizi "Zapdna Srbija" poziva na poznovizantijske pisce Jovana Zonaru,Jovana Kinama i Laonika Halkokondila i onda u napomenama donosi latinski test,a utvrđena istorijska činjenica je poznivizantijski pisci pišu na grčkom i,sem par izuzetaka,ne znaju latinski....I onda neko na takvim "naučnim" djelima intelektualaca "par exelance" zasniva svoju istoriju? :puke:

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 09:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zoka kralju. Da nisi studirao istoriju?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 749 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]