Poklanjam pAsa....valjda to naglašeno A nešto govori....
Ako su najistaknutiji srpski leksikografi tipa Milana Šipke saglasni sa tim da je ispravno "srpski" i ako Matica srPska kao najstarija književna ustanova (mnogo starija od 1974.) pomaže od svog osnivanje izdavanje "Letopisa srPskog" zašto ja da vjerujem nekim srBskin nacionalistima?
Citiraj:
Данас код многих наших савременика код неких ријечи јавља се ретроактиван дублет па и то недоследно, јер одудара од редовнога облика и уноси пометњу и забуну, која често и није језичка, него сеже у значење – семантику па и садржај ријечи - појма. Ту је најчешће на мети ријеч Србин и њене изведенице: српски-3, српство, Србија(нац)... па како овдје б, ондје п? Лако, и то овако: б је глас коријенскога дијела ријечи, и ту нема двојства и колебања; али кад се он нађе испред вокала или консонанта који не утиче на фонетски квалитет фонеме, означава б, он остаје – б: Србин, Србија...; а кад се он наслони на безвучни консонант, рецимо с, или овај дође у непосредни додир с њим, онда се звучно б обезвучује и прелази у свој безвучни парњак – п, па имамо и у изговору и у писању облик српски, а не србски, јер би то било запостављање и укидање правила процеса. Па код вокализације л: читал - вокализовано л које је дало о, онда отуд – читао; затим код сложенога придјева: без звука, беззвучан - безвучан. И тако редом, или читао - читаа - читā, односно писао, писoo, писō.
Ево нешто мало илустрација овдје реченога: Шабац – Шапчанин и Шапчанка, Шапца и Шапцу... коси падежи исте именице.
http://www.eparhija-sumadijska.org.rs/i ... Itemid=122POLLARIS je napisao:
Srbija = srBski (a ne srPski što su nam uvalili Hrvati)
Habzburg = habZburški ( a ne haPzburški)
Nisam siguran ali mislim da ovo ima veze sa tim da li se B nalazi ispred zvučnog(Z) ili bezvučnog(S) suglasnika....
I koliko ja znam,srpski nije vlastito ime nego pridjev....
POLLARIS je napisao:
Citiram:
[color=#00FFFF] Kao što su Mavro Orbini, Prof. Laza M. Kostić, Prof. Jovan Deretić, Prof. dr Olga Luković Pjanović, Prof. Miloje S. Milojević, Pavel Josef Šafarik, Miloš Crnjanski,...
T!
Izvini ali Mavro Orbin,Jovan Deretić,Olga Luković Pjanović i Miloš Crnjanski nisu istoričari