Ako nekoga zanimaju te stvari iz novijeg istorijata stadiona sto ja pamtim,znam da je Istok podignut na danasnji format negdje 1980 za otvaranje Malih Olimpijskih Igara,kada sam radio slet na travnjaku,a specijalni gost bio Zdravko Colic i otpjevao ovu pjesmu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=29Q9QvNCJlU[/youtube]
Tad je bio pun stadion,ali posto je Borac bio tih godina drugoligas,stadion se na fudbalu prvi put napunio marta 1987 kada je reprezentacija Jugoslavije(Stojkovic,Pancev,Radmilo Mihajlovic,Boro Cvetkovic....)ovdje docekala Austriju i demolirala je 4-0 uz ekstazu na tribinama.Proslo je nekoliko mjeseci do pomenute U21 utakmice Jugoslavija-Finska,kada je takodje bio pun stadion.Ta 1987 godina je zbog te dvije utakmice probudila nas grad koji se totalno bio uspavao kad je fudbal u pitanju,odjednom je sve nekako eksplodiralo,formirali smo i Lesinare,nista vise nije bilo kao prije,nije vise bilo nazad,mnogo me to vrijeme podsjeca,neodoljivo,na danasnju situaciju.....
Svih tih 9 godina je Borac igrao slabo,najcesce se borio za opstanak u Drugoj ligi Zapad,a nijednom za ulazak u Prvu Ligu. To je bio razlog sto nas je na utakmicama uglavnom bilo 1500-2000,samo kad bi dosao Celik,Vojvodina,Spartak,Iskra ili Olimpija,znalo nas je biti 5000-6000.
Prvo ali musko,mislim na pun veliki stadion kao sipak na Borcu, je bilo to polufinale Kupa SFRJ protiv Prishtine,kad smo u prvoj utakmici tamo golom Alberta Pobora odigrali 1-1 a ovdje nas vile sacuvale da odrzimo 0-0,do penala,a onda je na scenu ponovo,po cetvrti put u tom pohodu na scenu stupio El Grande Anto Jakovljevic,ostalo je istorija!