banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Jul 2025, 11:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 62 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Zasto RS u BIH
PostPoslato: 20 Feb 2011, 17:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
У Новом Саду је 23. и 24. новембра 2007. године одржан ме­ђународни на­уч­ни скуп „Српско питање и србистика“. Скуп су ор­ганизовали Покрет за обнову ср­би­стике и Влада Републике Срп­ске Крајине у прогонству. Чињеницу да је једна влада по­др­жа­ла Покрет за обнову србистике учесници Скупа позитивно оце­њу­ју. Истовремено, учесници Скупа изражавају незадовољство што Влада Републике Србије финансијски и морално подржава по­стојање сербокроатистике, квази­дис­ци­пли­не која је у XX веку на­нела огромне штете српском народу.

СРПСКО ПИТАЊЕ И СРБИСТИКА

Полазећи од става да се у решавању српског питања мо­ра­ју поштовати ставови и норме који важе за све европске народе, учес­ници Скупа су закључили следеће.

1. У српским земљама институционално се мора обновити ср­бистика као дисциплина која се бави српским темама. Срби­сти­ка треба да има исти статус као и друге националне филологије.

2. Прихвата се и основно полазиште које је важило у пред­ју­гословенском периоду: српски народ је мултиконфесионалан, као што су мултиконфесионални и други народи.

3. У складу с принципом, који важи за европске на­ци­онал­не филологије, по коме се народи разликују по језицима које су ство­рили и којим говоре, Срби су објективно (Срби по себи) они ко­ји говоре српским језиком као матерњим, и чији су преци го­во­ри­ли тим језиком. Субјективно се као Срби не морају изјашњавати и сви који су по пореклу и језику објективно Срби. И о једном и о другом аспекту мора се водити рачуна при решавању српског питања.

СРПСКИ ЈЕЗИК

1. Југословенски период и дуга превласт идеја сербо­кро­ати­стике у нису про­ме­нили природу и карактер српског језика. Они су само довели до по­греш­ног третирања и до пре­именовања тога језика. Учесници Скупа још једном потврђују да је срп­ски језик исти онај језик који се, у другој терминологији, ка­рак­те­ри­сао као што­кавско наречје. Учесници Скупа зато одбацују сва­ко рас­пар­ча­вање и негирање срп­ског језика које се обављало под име­нима српскохрватски језик, хрват­ско­срп­ски језик, хрватски или српски језик, бошњачки/босански језик, црногорски језик, бу­ње­вачки језик. Треба поштовати став, прихваћен у свету, да је­дан је­зик треба да има једно национално име.

2. Учесници Скупа одбацују став – наметнут у периоду ју­гословенства и вла­давине сербокроатистике а потврђен на Но­во­садском договору (1954) – да Срби и Хр­ва­ти имају један народни је­зик. У српски народни језик никада није спадало ча­кав­ско и кај­кав­ско наречје.

3. На сва три изговора српског народног језика – екав­ском, ијекавском и икав­ском – изграђиван је, и у принципу се мо­же изграђивати, српски књижевни је­зик. Историјски се српски књи­жевни језик изградио на две његове изговорне ва­ри­јан­те, ије­кав­ској и екавској. Обе ове варијанте темеље се на српском на­род­ном је­зи­ку.

4. Хрвати су у XIX веку напустили свој народни језик и за свој књижевни језик прихватили су ијекавску варијанту српског је­зи­ка. То није изузетан него чест случај у светским размерама. Мно­ги се народи, на пример, служе енглеским, шпан­ским, фран­цу­с­ким. Али тим језицима нису дали своја национална имена. Са­мо су Хрвати наметнули став да је страни језик, српски језик, ко­ји су преузели, такође хрватски. Такав став је научно неодржив. Ни­ко не треба да забрањује Хрватима да се служе српским је­зи­ком, али се при том не сме заборавити чињеницa да је тај језик из­ворно српски, па мора бити и по имену српски.

5. И језичке стандардизације су изграђиване на основама срп­ског народног и књижевног језика. Најпознатија је она коју је ство­рио Вук Караџић под насловом Главна правила за јужно на­рјеч­је. Крајем XIX века хрватски филолог Иван Броз, кајкавац, на­правио је, по одлуци Хрватског сабора, Хрватски правопис (1891) на корпусу дела Вука Караџића и Ђура Даничића, уз по­што­вање Вукових Главних правила. Овај правопис је ко­ди­фи­ко­вао само једну од варијанти српског књижевног језика, ијекавску ва­ријанту, и прогласио је хрватским језиком. У једнотомном реч­ни­ку Ивана Броза и Фрање Ивековића, који је рађен на корпусу делâ Вука Ка­раџића, Ђура Даничића, Његоша и Милана Ђ. Ми­ли­ће­вића, српски језик је представљен под неаутентичним на­зивом Рјечник хрватског језика. Али и поред тога језик у овој књизи, објављеној 1901, је срп­ски (и, наравно, само српски).

На оваквој пракси преименовања српског језика вршене су и касније стандардизације српског језика у Хрватској. Али оне не да­ју основа да се српски језик преименује у „хрватски језик“. То мо­гу да буду само хрватске стандардизације српског народног и књи­жевног језика.

http://www.vidovdan.org/2010-04-07-16-3 ... 5-10-24-03

Vrh

Tema posta: Re: Zasto RS u BIH
PostPoslato: 20 Feb 2011, 20:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2010, 19:40
Izvini pasa ne da mi se citati cirilicu niti otvarati google translate da prevodim ;)
za forume ... pa naravno kad ima vise ljudi na sarajevskom forumu mora biti i vise pregleda, postova....
na ovom forumu nema vise od 20 aktivnih clanova (racunajuci mene, Ahmeda i ostale bosnjake)...

Ma kakav ljudi nacionalizam, mi smo se u federaciji davno toga izlijecili (sto pokazuje pobjeda SDP-a)
međutim imamo patriotizam, nedamo na Bosnu, nedamo na poginule za ovu zemlju....
kome to smeta sta cu mu ja....
To za Dodika, Tihica nece niko da shvati...Zasto je kriv Dodik sto je pola Federacije nezaposleno?
i obratno....

Ali sta cu vam ja kad ste slepci, bre polecite se, pa cemo onda da razgovaramo...
kada budete svjesni da vam je djed bio Srbin ali Srbin u Bosni a ne u RS, da vam je pradjed bio Srbin ali opet u Bosni a praprapradjed da je bio Slaven isto ko moj, A NE SRBIN...

Ozbiljno vam kazem mjesate pojmove al opasno mislim iskreno da ste vi skroz zbunjeni, izgubljeni...
Neznate jel vjerujete u Boga ili Isusa ili pak Svetog Duha, postoji samo jedan Bog, on ispunjava zelje, sve odlucuje ali vi se molite Isusu :S....nikada mi necete biti jasni...
jbg steta sto kad je Bog poslao Srpsku pravoslavnu crkvu u Bosnu nije poslao i upustvo xD

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 62 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]