nepokoreni je napisao:
Popokatepetl
Švabija i Austrija imaju gastosa, azilanata i nezaposlenih ne znaju kud bi s njima, imam bližu rodbinu tamo pa se žale. Srednja Evropa i Skandinavija su najbolje za te stvari.
A sirotice iz bivšeg SSSR bi prodale dušu đavolu samo da se domognu EU koliko je tamo lijepo.
E što se tiče braka ti se udaj, ja nisam takva osoba!
Ili napravi vigvam pa pleši oko vatre sa ženom i čoporom djece...
Nisam izbirljiv probao sam više načina pa nije išlo a i košta para i živaca.
Имаш на ХРТ-у емисију о Европској Унији и сад приказују Литванију.
Прича један литвански Рус, који је ту старосједилац и каже како је много очекивао поводом уласка Литваније у ЕУ но испаде да није тако сјајно и бајно. Каже да је сад код локалних Руса више траженији руски пасош него литвански.
Но опет.. све то зависи прво од личности па до других ствари, школе, искуства итд..
Елем, и сам сам у процесу "губљења одавде"..
Гдје би ти најрадије ишао? Скандинавија?
Другар ми се био оженио и отишао у Финску.
Био годину дана, развео се и побјег`о кући.
Напомињем, није ушао у фиктивни брак него из љубави.
Каже да је земља депресивна.. Плате су ОК, стандард ОК.. ал` каже поједе се од досаде.
Како он рече, то је земља са највише алкохоличара у Европи..мада нисам провјеравао тај податак.
Иначе, дечко није ни пио ни пушио а како је отишао тамо почео је и једно и друго.
Што се тиче послова за војску по Афганистану и сличним вукојебинама:
http://www.fluor.com/careers/pages/logc ... ities.aspxДолазе у Тузлу и тамо се ради интервју и то.
Један колега је отишао, одрађује већ другу туру..
Плата је ок.. ал` ту ти је глава у торби.
Имаш још један избор ако си за Америке.
Одеш да шљакаш на брод.. кад завршиш прву туру узмеш то пара што си зарадио и искрцаш се негдје.
То ти је нелегална опција..

Легална је да док си на броду покушаш сконтат себи неку цурицу или да се повежеш са неким нашим тамо да ти нађу неки посао па онда добијеш радну визу.
Разлог због којег не можеш одавде директно у САД на посао је то што грађани БиХ не могу добит радне визе ако им је пребивалиште у БиХ, ако су на тлу САД-а, онда да. (тако је било кад сам задњи пут провјеравао).
Знам да су Србији увели те радне визе ускоро након што су добили бијели шенген..претпостављам да би неком логиком требали онда и нама ускоро..мада, ми смо вјероватно на црној листи због ових талибана.
Једина шанса да крочиш на америчко тло (а успут и најјефтинија) је управо та шљака на броду. Као туристу би те вјероватно одбили ако си незапослен и немаш стална примања.
Наравно, увијек можеш играт лутрију за зелени картон. Ја имам осјећај да ћу добити.
Доста људи се сад распитује за Нови Зеланд.. до прије пар година су они дословно тражили људе да их населе и није било компликовано отићи уопште, знам пар који су спалили и не жале се нимало у односу на оне који су отишли у Америку.. не знам каква је сад ситуација, нисам се распитивао за њих.
Мени лично не пријају те хладне земље попут скандинавских земаља..
Ок је то све ал` кад ја морам бит упрањган по цијеле дане.. Зајеби.
Ја бих најрадије у Аустралију..
Мада.. привлаче ме и свијетла Америке, ал` опет, доста њих се жали да није као што је било.
Е да, зар ти ниси ожењен?
Колико имаш година ако није тајна?