Vader je napisao:
strancima nije problem da obore cijenu svoje robe koju prodaju kod nas i time neko vrijeme idu na svoju štetu, ali će time postići da će naša roba biti nekonkurentna (zbog nešto veće cijene od njihove) pa će uništiti i ono malo naše privrede što imamo, a kasnije oni mogu lako dići cijenu svojih proizvoda, jer više neće imati konkurenciju. Kasnije mogu raditi šta žele.
Ovo je i moj muz rekao nakon sto smo ustanovili da su domaci proizvodi skuplji od uvoznih. Istim ovim rijecima.
Meni se inace svidjaju Vitaminikini prozivodi. Sad ima i kod nas u AT kupiti dosta nasih proizvoda. Vise covjek ni u inostranstvu ne moze i ne mora biti zeljan domacih proizvoda. Sjecam se kako smo prije davno kupovali cokolade od rize, kafu i eurokrem i krem banane kad smo isli za Austriju, punu jednu putovaljku domace hrane.

A sad ima svega i ovde, i turskih proizvoda, azijskih... cak i crnci imaju svoje shopove...

Ne kupujem iskljucivo domace kad odem u RS, ne razumijem se bas na prvi pogleda cije je sta kao neko npr ko tamo/tu zivi, pa se nekad prisilim da pogledam i procitam odakle je, da bih "pomogla" nasem trzistu.
Mada, sto se tice ukusa, svejedno mi je, navikla sam na ukus austrijskih proizvoda pa mi je sve ostalo drugacije, tako da mi je svejedno da li je namaz-sir ili jogurt iz SLO ili HR ili SRbije ili iz BiH. Sve i jedan ce imati drugaciji ukus od onog sto sam navikla i sto jedem svaki dan. Tu kod nas su mi salame grozne, a i virsle, a i vecina mesnih proizvoda. Uopste ih ne jedem kad odem na odmor. A i tjestenina mi nije nesto, kao ni riza. A o hljebu da ne pricam.... joj, ako ovako nastavim, lista ce biti duga.

"Minhenski hljeb" nije los. Cini mi se da sam jednom u Merkatoru uzela . Priblizan je austrijskom koji jedem svaki dan.