banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 13:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 143 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Nov 2010, 05:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
ЗАГРЕБ – Хрватски средњошколци нису претјерано склони уласку Хрватске у Европску унију, исказују изражене националистичке и хомофобне ставове, и прилично су политички неписмени, показало је истраживање невладине организације ГОНГ.

--------------------------------------------------------------------------------
Према резултатима истраживања међу ученицима завршних разреда средњих школа, само 27,6 одсто испитаних средњошколаца сматра да је тзв. Независна Држава Хрватска (НДХ) била фашистичка држава, а 14 одсто се противи оштром кажњавању истицања фашистичких симбола, преноси данас Јутрањи лист.

Истраживање којим је било обухваћено 999 ученика завршних разреда средњих школа, показало је и да се више од 40 одсто испитаних противи прогону хрватских војника због злочина у ратовима 1990-их.

Осим тога, њих око 40 одсто сматра да би Хрвати у Хрватској требало да имају већа права од других народа.

Готово половина испитаних, 49,2 одсто, против је уласка Хрватске у ЕУ.

И док с једне стране нису конзервативни, јер, на пример, 62,5 одсто испитаника сматра да мушкарци и жене треба равноправно да дијеле кућне послове, више од 45 одсто учесника анкете мисли да је хомосексулност болест, а само 30 одсто да није.

Чак 64,3 одсто анкетираних средњошколаца рекло је да би хомосексуалцима забранили јавно наступање како не би лоше утицали на младе, преноси загребачки дневник.

Према наводима Јутарњег листа, уз такве примитивне ставове средњошколци су показали и висок ниво непознавања политичког уређења државе.

http://www.frontal.rs/cyrl/?page=2&kat=1&vijest=50691

Većina ovih postotaka može proći, ali ovo u vezi NDH stvarno nije u redu. Šta roditelji te djece uče tu svoju djecu?

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 11:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Rugala se ruga.....

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 11:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Зашто их прво нису питали шта је то НДХ?
Мислим да би проценат оних који не знају био веома веома велики!

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 11:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Aj Filozofe toliko si puta preneo slične vijesti i opet se ne možeš načuditi popularnosti NDH među hrvatskim društvom.
Da, zbilja je fascinantno to što mladi u HR, za razliku od naših ''somewhere over the rainbow'' sanjara i pesimista, tako buntovno i sa žarom prkose svojoj vlasti i zakonima, ali to su anonimna i bezimena djeca.
Pa šta onda za HR, ima i ovdje npr. onih koji simpatiziraju nacizam, u to sam se lično uvjerio.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 16:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Uvijek sam to prihvatao kao ponašanje pojedinca ili minornih grupa, koje mogu napraviti sranja. Međutim ovde imamo uzorak jedne generacije godišta 1992. ili 1993. u zemlji koja je na pragu ulaska u EU.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 16:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
filozof sa vrbasa je napisao:
Uvijek sam to prihvatao kao ponašanje pojedinca ili minornih grupa, koje mogu napraviti sranja. Međutim ovde imamo uzorak jedne generacije godišta 1992. ili 1993. u zemlji koja je na pragu ulaska u EU.

Smrt fašizmu itd, ali ne mogu da se otmem pitanju:
Filke, jesi li ti možda "srpski nacionalista u pozitivnom smislu"? :)

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 16:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da, patriota i rodoljub, ne šovinista.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 16:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
filozof sa vrbasa je napisao:
Da, patriota i rodoljub, ne šovinista.

+1

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 16:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2010, 11:58
Pa neka se provede anketa kod nas ko je za izrucivanje Ratka Mladica pa ces isto tako dobiti "sokantne" rezultate. Na obe strane imas odredjeni broj nacionalista i zadrtih nacionalista i tako ce uvijek biti. Stavise vecina nas ovdje pretpostavljam ima blagonaklon stav prema cetnicima, iako je recimo vojvoda Momcilo Djujic u Dalmaciji otvoreno suradjivao sa Italijanima i slao velikim dijelom i Srbe u njihove logore.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 16:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Sve je to u redu, demokratija, ponos, sloboda izražavanja itd. razumijem ja to.
Ali ima i ona "tanka je linija što spaja i razdvaja...noćas je ko lubenica pun mjesec iznad Bosne..."
To su vrlo osjetljive stvari.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 16:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
Најбоље би било да ми сви живимо као добре комшије... овако заједно нигдје не води...

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 15:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Па и није била фашистичка. Била је геноцидна и усташка.
То са фашизмом нема везе. Они су фашизам надјачали много, само је комунистичким историчарима био проблем да их обележе какви су и били, лакше је било рећи фашистички (тамо неки Италијани, па као у Хрватској били неки који су их симпатисали).

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Spacedwarf je napisao:
Pa neka se provede anketa kod nas ko je za izrucivanje Ratka Mladica pa ces isto tako dobiti "sokantne" rezultate. Na obe strane imas odredjeni broj nacionalista i zadrtih nacionalista i tako ce uvijek biti. Stavise vecina nas ovdje pretpostavljam ima blagonaklon stav prema cetnicima, iako je recimo vojvoda Momcilo Djujic u Dalmaciji otvoreno suradjivao sa Italijanima i slao velikim dijelom i Srbe u njihove logore.

Ti porediš ulogu jednog generala u građanskom ratu sa ustaškim režimom i državom Ante Pavelića :roll:
A što se tiče Italijana dabogda nam svi neprijatelji bili kao oni, pričao mi pok. đed kad bi im kroz selo naišli Italijani uvijek su sa seljanima podjelili ono što su imali, prve skije su vidjeli od njih i učili su djecu skojanju, jednom su mojoj pok. babi tražili mlijeka, a ona ih je vilama izjurila iz avlije :lol: stvarno ne znam gdje si ti kod Italijana vidio logore za Srbe :roll:

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 18:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
Plitko. Od ovoga koji je zaljepio komentar.

NDH jeste bila fašistička.

Ali tu djecu koju se ispitivalo, to je sasvim kriva slika. To je samo pokazatelj nepoznavanja osnovnog povjesnog znanja a nikakva ideologija.

Mi (mislim na sve narode sa ovih prostora) se često hvalimo kako za razliku od zapadnjaka imamo široko opće znanje o svemu jer su nam takve škole. Ali davno je se srozao sustav školstva na ovim prostorima. Tako da danas mnogi i ne znaju npr. od čega je skračenica NDH. Samo znaju da je to nešto povezano sa Hrvatskom i da je bilo davno.
Ima srednjoškolaca koji ne znaju da li je nešto grad ili država kada ih se upita npr.: Što je Bukurešt.

Tužno ali istinito.

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 18:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

eugene of savoy je napisao:
Spacedwarf je napisao:

Ti porediš ulogu jednog generala u građanskom ratu sa ustaškim režimom i državom Ante Pavelića :roll:
A što se tiče Italijana dabogda nam svi neprijatelji bili kao oni, pričao mi pok. đed kad bi im kroz selo naišli Italijani uvijek su sa seljanima podjelili ono što su imali, prve skije su vidjeli od njih i učili su djecu skojanju, jednom su mojoj pok. babi tražili mlijeka, a ona ih je vilama izjurila iz avlije :lol: stvarno ne znam gdje si ti kod Italijana vidio logore za Srbe :roll:

Mislio si reći, dabogda nam svi neprijatelji OSIM naših balkanskih susjeda bili poput Italijana? :D
Slažem se, Italijani nisu imali za što da ratuju protiv Srba jer svi ti mladići ionako su bili sa sela i odgajani u evropskoj kulturi, štoviše čak su nam pomagali - italijanski izviđači prolazeći kroz popaljena srpska sela našli su malog Ratka Mladića samog, povrijeđenog i zaraženog nekom boleštinom i odveli su ga u svoje sjedište gdje su ga sa ostalom nejači liječili i sačuvali od ustaša, koje su mu pobile porodicu.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 18:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Valjda je to karakteristika svih naraoda da sve momente svoje nadmoći nad drugima vide kao neku vrstu pozitivnog dogadjaja, a realno to i jeste pozitivno u tom momentu vrhunca te moći bar za tu gurpaciju, jer njima je dobro dok drugi pate, a svi misle šta nas boli briga. Kod nas Srba je problem što smo uvijek iznendjeni, nikad ne kontrolišemo situaciju, već ona kontroliše nas, sve radimo stihijski i bez plana.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 18:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

LemiGO je napisao:
Valjda je to karakteristika svih naraoda da sve momente svoje nadmoći nad drugima vide kao neku vrstu pozitivnog dogadjaja, a realno to i jeste pozitivno u tom momentu vrhunca te moći bar za tu gurpaciju, jer njima je dobro dok drugi pate, a svi misle šta nas boli briga. Kod nas Srba je problem što smo uvijek iznendjeni, nikad ne kontrolišemo situaciju, već ona kontroliše nas, sve radimo stihijski i bez plana.

To je zato što se ne poznajemo najbolje sa susjedima, braneći Evropu mi smo debelo zaostali i prgavo se nametnuli mnogima, a strane sile i poglavito komšijski narodi oduvjek su iskorištavale tuđu dobrotu pa tako i nas. A ONI U KOJE SE UZDAMO DALEKO SU!

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Zašto se neko uopšte čudi? Znamo da je HDZ početkom 90-tih uskrsnuo ustašluk i čitava politika se bazirala na veličanju Pavelića i NDH. Čak i danas to rade ali sa dosta manje žara jer su ipak Srbe sveli na statističku grešku.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Bas s ovom temom citam uporedo na net.hr ovaj clanak ...Sigurno vam nece promaci prezime pedagogice u clanku :lol: :lol:
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/ ... tml?pos=n0

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 21:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
A tek ime skole
Citiraj:
Na zgradi koju dijele osnovne škole Alojzija Stepinca
.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 143 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]