Ajde ok ovo za Svarcenegera, ali Milos Sarcev je rekao da je Svarci krenuo sa 13 godina u gym, ali nebitno to...
Citiraj:
Zavisi kako treniras.Nepravilnim treningom ne da te samo uspori u rastu vec i napravi deformaciju, najcesce kod vjezbi za ledja. Gledam samo klince u teretanama 15,16 godina. Natovare kilaze , iskrive se. Bench guraju vise tricepsom nego prsima i ne spustaju skroz na prsa.Biceps stojeci vuku ledjima. A i ono sto rade pravilno rade prebrzo, tako da minimalno pogodi misic.
Nisi objasnio kako teretana utice na rast, vec samo da se mozes povrijediti ako nepravilno radis sto vecina nas koji vjezbamo znamo.
I nije problem sto se bench gura tricepsom, pogledaj malo powerlifting sistem bench pressa pa ces vidjeti da oni ukljucuju mnogo vise prednje rame, triceps nego bilderi...
Citiraj:
Najbitnije je kupiti kantu proteina....Kao sto ti kazes.. No comment...
Gdje sam to rekao, nadji i citiraj?
Najbitnija je ishrana, kanta proteina nista ne pomaze ako klopa nije dobra.
Edit:
Ono no comment kad sam stavio nisam mislio na tebe vec generalno, da ne pomislis da te vrijedjam.

Evo i jedan citat od Milosa Sarceva:
Citiraj:
Dizanje tegova moze samo da stimulise razvoj i ne moze nikada biti kontraproduktivno! Nase tijelo konstantno dopunjava i obnavlja ono sto se izgubi i to procesom superkonpenzacije sto znaci da stvara u vecoj mjeri nego sto je to prije bilo moguce. Druga rijec za to je rast! Osim toga, dva vrlo mocna anabolicka hormona se oslobadjaju i povecavaju tokom treninga sa tegovima (hormon rasta i testosteron) i ako se sjecate anabolizam znaci izgradnja!
Interesantna cinjenica je da je najpoznatiji bodibilder svih vremena Arnold Schwarzenegger poceo sa treninzima u istoj dobi – kada je imao 13 godina.
Ako ste gledali ijedan film gdje on glumi vidjeli ste da je prilicno visok (nemojte ga pomijesati sa Danny De Vitto-m). Vjerujem da je visok oko 6˝2´ (186-187cm).
Sada, ja cu reci i to da tinejdzeri ne treba da pocinju odmah sa intenzivnim i teskim treninzima u teretani. Trebaju polako da se adaptiraju i fokusiraju na konekciju izmedju uma i misica radeci veci broj ponavljanja kako bi osjetili misice – a ne da pokusavaju da postignu svjetski rekord.
Nakon par godina, kada njihovo tijelo bude spremno mogu dovesti trening na jedan slozeniji nivo.