banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jul 2025, 00:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 203 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Nov 2010, 23:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
samo da naglasim da ja volim Bosnu i Hercegovinu, Svetog Save djedovinu :) Zoka i ostali su lijepo opisali na pocetku teme..ali ne ovakvu Bosnu kakva je danas, u takvoj Bosni nam nema suzivota, to je cinjenica nazalost.
I meni je glupo sto se Bosna i Herc. automatski povezuje sa muslimanima, a mi imamo 49 % Rep. Srpske..Ali tako je kako je. Ustvari im poklanjamo, zbog istorijskih gresaka nakon pada Osmanlija dio nase teritorije gdje su bili manastiri i crkve stotine godina prije Azema, Muhameda, Mehmeta , Ferhat Pasa itd..

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 23:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
skypostman je napisao:
ERROR je napisao:

Koliko ja vidim, nas narod se dole pati, jedva sastavlja kraj s krajem, a zapad jos uvijek ponavlja svoje sto nam je zacrtao otprije.... Koliko ce se jos raja paliti i zariti na ovakve teme, ostaje da se vidi, samo znam da je zapadu puno lakse cekati nego nama....

А зашто се народ пати, зато што се не може и неће договорити. И не можеш ми рећи да не би била боља ситуација макар за промил уколико би сви пошли на своју страну.

Ne mogu ti reci, ali na koji nacin da se "podje svi na svoju stranu" a da zbog tog moguceg promila ne bude jos gore, pa mozda dodje i do krvi? I Alija je -92 imao san o cehoslovackom modelu, garancije i priznanje zapada, pa se omaklo svasta nakon toga....

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 23:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
breskvica je napisao:
Ustvari im poklanjamo,

E vidiš ja ne poklanjam nikom ništa, i tako se trebamo i ponašati na cijeloj teritoriji ove jebene države, kao svoji na svom ne poklanjajući nikom ništa, drčno i ponosno jer samo tako će mo biti poštovani.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 23:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
ERROR je napisao:
skypostman je napisao:
ERROR je napisao:

Koliko ja vidim, nas narod se dole pati, jedva sastavlja kraj s krajem, a zapad jos uvijek ponavlja svoje sto nam je zacrtao otprije.... Koliko ce se jos raja paliti i zariti na ovakve teme, ostaje da se vidi, samo znam da je zapadu puno lakse cekati nego nama....

А зашто се народ пати, зато што се не може и неће договорити. И не можеш ми рећи да не би била боља ситуација макар за промил уколико би сви пошли на своју страну.

Ne mogu ti reci, ali na koji nacin da se "podje svi na svoju stranu" a da zbog tog moguceg promila ne bude jos gore, pa mozda dodje i do krvi? I Alija je -92 imao san o cehoslovackom modelu, garancije i priznanje zapada, pa se omaklo svasta nakon toga....

Е у том је проблем, то тренутно није могуће, писао сам прије зашто. Све ово што ми овде говоримо је теоретски, а у стварности је тешко оствариво. Оно што је најближе(ако се уопште може говорити о ближем) је федерација три ентитета/јединице/територије назови како их хоћеш са великим овлаштењима, али морају бити три. Зашто сад не ваља са два, зато што имамо те фамозне кантоне и Хрвате који ако се укину губе своје територијалне цијелине и стављају се у ред осталих. Сматрам да је ово једино могуће рјешење БиХ питања, а да БиХ остане компактна цјелина. Централистичка власт је немогућа у овој ситуацији.
Е сад како доћи до овог рјешења, немам појма, ја не видим да ће се у скоријој будућности у исто вријеме на све три стране наћи довољно способни и паметни људи да ово проведу. Какав је онда могући исход, с обзиром да је план готово немогуће остварити, па вјероватно још неки сукоби(зато ја палим одавде првом приликом) јер што смо више у овој пат позицији, све смо сиромашнији и гладнији а гладан не бира средства да дође до хране...

Постоји и опција да нас Еу усвоји, нешто слично како су и Бугарску прихватили "преко реда" због неких других циљева, мислим да би тада ситуација кренула на боље, јер ЕУ не трпи којекаква срања и застоје у свом дворишту, а спремна је дати новац уколико се устројимо по њиховом(регионализација на НУТС принципу што даје приступање различитим фондовима за развој...)

Да, постоји и трећа опција, да пронађемо велике залихе нафте на простору БиХ(наравно сваки народ по 33% :lol: ), видјели би онда како смо сви поново браћа и сестре. :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 00:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
skypostman je napisao:
ERROR je napisao:
skypostman je napisao:

Е у том је проблем, то тренутно није могуће, писао сам прије зашто. Све ово што ми овде говоримо је теоретски, а у стварности је тешко оствариво. Оно што је најближе(ако се уопште може говорити о ближем) је федерација три ентитета/јединице/територије назови како их хоћеш са великим овлаштењима, али морају бити три. Зашто сад не ваља са два, зато што имамо те фамозне кантоне и Хрвате који ако се укину губе своје територијалне цијелине и стављају се у ред осталих. Сматрам да је ово једино могуће рјешење БиХ питања, а да БиХ остане компактна цјелина. Централистичка власт је немогућа у овој ситуацији.
Е сад како доћи до овог рјешења, немам појма, ја не видим да ће се у скоријој будућности у исто вријеме на све три стране наћи довољно способни и паметни људи да ово проведу. Какав је онда могући исход, с обзиром да је план готово немогуће остварити, па вјероватно још неки сукоби(зато ја палим одавде првом приликом) јер што смо више у овој пат позицији, све смо сиромашнији и гладнији а гладан не бира средства да дође до хране...

Гдје, како, када? Имам слично размишљање као и ти, али одлазак је комплексно питање, јер је проблем што нас нико неће...
Волим РС, волим БЛ, али мислим да овдје тешко да има перспективе , за младог човјека...

Постоји и опција да нас Еу усвоји, нешто слично како су и Бугарску прихватили "преко реда" због неких других циљева, мислим да би тада ситуација кренула на боље, јер ЕУ не трпи којекаква срања и застоје у свом дворишту, а спремна је дати новац уколико се устројимо по њиховом(регионализација на НУТС принципу што даје приступање различитим фондовима за развој...)

Да, постоји и трећа опција, да пронађемо велике залихе нафте на простору БиХ(наравно сваки народ по 33% :lol: ), видјели би онда како смо сви поново браћа и сестре. :lol:

Гдје, како, када? Имам слично размишљање као и ти, али одлазак је комплексно питање, јер је проблем што нас нико неће...
Волим РС, волим БЛ, али мислим да овдје тешко да има перспективе , за младог човјека...

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Breskvice, ti si sigurno imala kontakta sa nasima koji su prije i poslije ww2 otisli u Srbiju, narocito Vojvodinu ; oni nas vole jer smo njihovi, a ovima drugima smo, uglavnom, glupi Bosanci, bez obzira na naciju i religiju .
Putovao sam dostao po Srbiji , a i iz price drugih sam dosao do tog zakljucka.
Nego, ne treba pretjerivati, u RS se ne zivi bolje nego u Federaciji, mada smo ih sa standardom dostigli . TO sto imamo obradive povrsina nam ne pomaze mnogo, kad niko nece da ostane na selu, a i drzava se bas ne satire da podrzi seljaka , kao ni da zastiti domacu proizvodnju. Mada, mora se priznati da nismo mi u potpunosti krivi , jer nam Evropa namece svoje proizvode, dok istovremeno mi kod njih samo provirujemo.
Cudi me da tekst koji sam postavio nije zasluzio niti jedan komentar, a tu se mozda i krije veliki dio problema - naime - mi par godina nakon rata nismo dobili gotovo ni marke donacija, a njima su pare stizale kamionima . Sjecam se kad je objavljena vijest, onako usput, da je neko kino u Sarajevu obnovljeno, tj. da je u to ulozeno milion maraka , a tad je kod nas prosjecna plata bila ni 200 KM . Kod njih se gradilo i obnavljano, a kod nas nista. Mi smo svakako na teritoriji koja ne posjeduje ni 30% od industrije BiH, a jos kad se u to ne ulaze i propada, ostane gotovo nista.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 00:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
ERROR je napisao:
Citiraj:
Ја и даље не капирам једну ствар: Сад (значи САД) је ситуација катастрофална. Значи "држава" БиХ не функционише апсолутно никако. Већина људи не види и не осећа ту државу као своју. Сви аналитичари се слажу да је то држава која није успела и која нема шансу да успе, итд.
И поред тог свега и даље постоје људи који тврде да је тако најбоље. Па зар није проста логика да је најбоље да се покуша нешто друго јер ово не иде. Једноставно не иде.
Ево за вас који се слажете да треба РС да остане у БиХ питање:
На који начин мислите да приволите Србе и Хрвате да заволе ту БиХ (јер без ова два народа БиХ сигурно не може да функционише)?
Урадићете групну лоботомију можда?
Наметнућете неког српског Комшића и дати му неограничена овлашћења да терором доведе Србе у ред?

Ево мене интересује, како замишљате да изведете да Срби и Хрвати прихвате нешто што сада презиру као своје.

Ја сам навео свој став и образложио сам га у кратким цртама али интересује ме да чујем вас.

BiH ne funkcionise? A u i s RS je sve bajno i svi sretni i veseli :roll: ? Hocemo i nju razvaliti, pa "pokusati nesto novo"?
I dalje se sutamo procentima iz zraka i izmisljenom vecinom, a sve bez argumenata...
Iz vlastitog iskustva znam da se ovim "pitanjem nad pitanjima" vecinom bave samo nabiguzi po kafanama i forumima, dok obicni ljudi gledaju svoj posao i zivot, pogotovo oni koji ga imaju.

Pitas kako da Srbi i Hrvati prihvate...., mislim da je odgovor vrlo jasan - da im se stvore uslovi za normalan zivot, zaradu, jednaka prava i iole sigurnu buducnost, bolice sviju kita kako se zove i odakle i dokle je drzava. Garantujem.

Ти хоћеш да кажеш да БиХ функционише?
У РС свакако није све бајно и весело али је сигурно бајније и веселије него у ФБиХ. По политичком консензусу и раду РС је далек испред БиХ и аргументи су ти опасно шупљи.

Ово питање над питањима свакако се неће решити у кафани, нити верујем да неко претерано тамо о томе прича али је питање које сигурно спада у ТОП 3 за Србе и Хрвате у БиХ, иако ти то нећеш да прихватиш. Чак шта више, врло лако може да се провери.
Направимо референдум и видимо колико је битно. Чак шта више "видећемо и измишљену већину" (ово ти је био врх, измишљена већина).

Citiraj:
Pitas kako da Srbi i Hrvati prihvate...., mislim da je odgovor vrlo jasan - da im se stvore uslovi za normalan zivot, zaradu, jednaka prava i iole sigurnu buducnost, bolice sviju kita kako se zove i odakle i dokle je drzava. Garantujem.

Чиме гарантујеш? Конкретно?

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 00:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

eugene of savoy je napisao:
breskvica je napisao:
jer Hrvati imaju maticu isto kao i Srbi u Bosni.

Zajebi tu priču o maticama sestro, ja u Srbiji nemam ništa kao i 99% Srba u bosni, nemamo ništa u Srbiji tj. imam isto što i u Bugarskoj ili jebeni Bugar u Srbiji, Ništa.
BTW
U nedaj bože situaciji više bi se volio zateći u nekoj zap. evropskoj zemlji nego u Srbiji kao i 99% mojih sunarodnika u šta smo se uvjerili 90'-tih, U Srbiji su završavali samo oni koji nisu mogli, znali ili nisu imali priliku otići drugdje, te ona manjina tj. fukara kojoj je rat bio brat i koji su se ratom obogatili.

Немаш вероватно зато што никада ниси ни покушао да нешто стекнеш.
Да јеси имао би.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 00:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Pita Silvio za konkretan predlog da bi se od ovog tamnog vilajeta napravila koliko-toliko normalna država.....
Ustavne promjene.Ne onakve kakve priželjkuje Hare ili Lagumdžija....Ukinuti Kantone i napraviti još jedan entitet ili prekomponovati federaciju da bi dobila dva kantona....Umjesto jedanest vlada i skupština u federaciji dobili bi dve,eventualno tri...Ogromna ušteda na izdacima za administraciju.Ukinuti parlament i vijeće naroda na BH nivou,sve zakone donosile bi entitetske skupštine /takođe ušteda)Eventualno ostaviti neku mini varijantu parlamenta.Formirati vladu BH koja bi bila zadužena da usklađuje zakone između entiteta i predstavlja BH u odnosu prema svijetu.Svako govorenje o ukidanju RS ili raspadu BH zabraniti za sledećih 50 godina i zakonski sankcionisati.Napraviti od BH nešto ala Belgija ili UK.Postoje Britanci ali su oni u isto vrijeme Englezi,Škoti i Irci,Velšani....
Konačno pažnju posvetiti poboljšanju privrede i standarda života ljudi.Ovo je utopija,znam ali ko mi može zabraniti da se nadam i maštam?

То је већ нешто. Идеја, фино замишљена али неизводљива због следећег:
Хрвати неће кантон, већ ентитет.
РС ни сада нема велику администрацију, има је ФБиХ због кантона а чисто сумњам да би било који кантон пристао да изгуби овлаштења.
Укинути парламент а створити владу БиХ?
Како то може? :) Види се другар да ти са институцијама ниси имао превише посла. Постојање симетричног парламента је основ за постојање владе (чак и у диктатури). Једино ако би стварали нешто ново, паранормално (мада ово сада је већ паранормално тако да можда би то и прошло).

Опет кажеш, влада БиХ која би представљала БиХ у свету. Питање: Како?
Сада имаш председиништо које управо има задатак да представља БиХ у свету (такође постоје и министри на нивоу БиХ) и како то изгледа?
Па гледамо сваки дан. Значи, не би функционисало јер сваки би народ вукао опет на своју страну (а поента би била да вуку заједно, што ни сада није случај).
Ово законско санкционисање не бих коментарисао јер ти је то баш онако одвала мало јача.

Направити од БиХ нешто ала Белгија или ВБ?
Прво, неизводљиво услед историјских, културних и економских различитости.
Друго, па управо Белгија се налази пред разлазом.
Треће, и у Шкотској и у Велсу постоје покрети за одвајање (јачају) а о С. Ирској да не причамо. Видиш чак ни јака економија то није угушила.

Овде једноставно неки живе у утопији да је могуће направити нешто од ништа. И то се покушава овде одвајкада и не иде.
Два пута је већ пало много глава због те идеје и идаље постоје људи који су спремни да то гурају под паролом: "Ма ко ће више да ратује".
Мислим да су тако причали сви и 1954 године али ето 1991 се ратовало.

Основа сваког доброг посла и успешног деловања је поверење међу људима (народима) а то овде не постоји и неће никада да постоји.
Такође, и странци сносе много одговорности за ову ситуацију, јер њима овако одговара пошто паре обрћу, запошљавају кадар и сл. а овде на овим просторима неће бити никада боље, док год сами народи (и људи) овде сами себи не створе боље.

Ове уписе типа БиХ у ЕУ за 10 година не вреди ни коментарисати, јер то може да напише само неко ко уопште не зна шта је ЕУ, како функционише ни у ком се стадијуму "приближавања" ЕУ налази БиХ.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 00:30 
Veteran
Veteran

Silvio Dante je napisao:
_zoka je napisao:
Pita Silvio za konkretan predlog da bi se od ovog tamnog vilajeta napravila koliko-toliko normalna država.....
Ustavne promjene.Ne onakve kakve priželjkuje Hare ili Lagumdžija....Ukinuti Kantone i napraviti još jedan entitet ili prekomponovati federaciju da bi dobila dva kantona....Umjesto jedanest vlada i skupština u federaciji dobili bi dve,eventualno tri...Ogromna ušteda na izdacima za administraciju.Ukinuti parlament i vijeće naroda na BH nivou,sve zakone donosile bi entitetske skupštine /takođe ušteda)Eventualno ostaviti neku mini varijantu parlamenta.Formirati vladu BH koja bi bila zadužena da usklađuje zakone između entiteta i predstavlja BH u odnosu prema svijetu.Svako govorenje o ukidanju RS ili raspadu BH zabraniti za sledećih 50 godina i zakonski sankcionisati.Napraviti od BH nešto ala Belgija ili UK.Postoje Britanci ali su oni u isto vrijeme Englezi,Škoti i Irci,Velšani....
Konačno pažnju posvetiti poboljšanju privrede i standarda života ljudi.Ovo je utopija,znam ali ko mi može zabraniti da se nadam i maštam?

То је већ нешто. Идеја, фино замишљена али неизводљива због следећег:
Хрвати неће кантон, већ ентитет.
РС ни сада нема велику администрацију, има је ФБиХ због кантона а чисто сумњам да би било који кантон пристао да изгуби овлаштења.
Укинути парламент а створити владу БиХ?
Како то може? :) Види се другар да ти са институцијама ниси имао превише посла. Постојање симетричног парламента је основ за постојање владе (чак и у диктатури). Једино ако би стварали нешто ново, паранормално (мада ово сада је већ паранормално тако да можда би то и прошло).

Опет кажеш, влада БиХ која би представљала БиХ у свету. Питање: Како?
Сада имаш председиништо које управо има задатак да представља БиХ у свету (такође постоје и министри на нивоу БиХ) и како то изгледа?
Па гледамо сваки дан. Значи, не би функционисало јер сваки би народ вукао опет на своју страну (а поента би била да вуку заједно, што ни сада није случај).
Ово законско санкционисање не бих коментарисао јер ти је то баш онако одвала мало јача.

Направити од БиХ нешто ала Белгија или ВБ?
Прво, неизводљиво услед историјских, културних и економских различитости.
Друго, па управо Белгија се налази пред разлазом.
Треће, и у Шкотској и у Велсу постоје покрети за одвајање (јачају) а о С. Ирској да не причамо. Видиш чак ни јака економија то није угушила.

Овде једноставно неки живе у утопији да је могуће направити нешто од ништа. И то се покушава овде одвајкада и не иде.
Два пута је већ пало много глава због те идеје и идаље постоје људи који су спремни да то гурају под паролом: "Ма ко ће више да ратује".
Мислим да су тако причали сви и 1954 године али ето 1991 се ратовало.

Основа сваког доброг посла и успешног деловања је поверење међу људима (народима) а то овде не постоји и неће никада да постоји.
Такође, и странци сносе много одговорности за ову ситуацију, јер њима овако одговара пошто паре обрћу, запошљавају кадар и сл. а овде на овим просторима неће бити никада боље, док год сами народи (и људи) овде сами себи не створе боље.

Ове уписе типа БиХ у ЕУ за 10 година не вреди ни коментарисати, јер то може да напише само неко ко уопште не зна шта је ЕУ, како функционише ни у ком се стадијуму "приближавања" ЕУ налази БиХ.

Овај пост објаснио неке ствари!

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 00:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Очување РС најтежи и најважнији задатак
Datum: 02.09.2010 23:00
Autor: Глас Српске

БAЊAЛУКA - Српски писац, академик Добрица Ћосић сматра да данас не постоји крупнији и тежи задатак за српски народ у цјелини од очувања Републике Српске на принципима Дејтонског споразума и да је у том погледу политика садашњег руководства РС изванредна, упорна, досљедна и вјешта.

"Та политика толеранције, жеља да се сарађује са неистомишљеницима, да се води дијалог и са људима који заступају србофобију и који заступају фундаменталистичке принципе ислама, жеља коју испољава руководство РС, нарочито Милорад Додик, сматрам да је изузетно значајна и показује њихову зрелост, упорност и способност РС да опстане", оцијенио је Ћосић у документарном филму "Поносни на Српску", јавила је Срна.

Српски академик упозорава да је та политика постала питање одбране истине.

"Поред свих политичких задатака и циљева које декларише Влада РС ја бих јој додао још један који она подразумева, а то је борба за истину. У том смислу борба за истину у прошлости, борба за истину у босанском рату, отпор маркализацији и сребренизацији босанског рата и сазнања истине о њему коју су сакриле велике силе и исламски фактори, мислим да је у том смислу РС последња одбрана српске истине, српске демократије и српског права на опстанак", наводи Ћосић.

Он подсјећа да Додика познаје од 1992. године и да зна све фазе његовог политичког дјеловања.

"Он је дао подршку предлозима за прихватање Венс-Овеновог плана за закључење мира и решавање босанских проблема мирним путем. Тај човек је имао храброст да тада изађе за говорницу и каже своје мишљење. Од тог времена за њега имам изузетно поштовање и по мом мишљењу, по политичком дару, он се данас сврстава у сам врх српских политичара. И просто, ја бих рекао да он одржава и обиљежава наше национално достојанство", навео је Ћосић.

Српски академик каже да је јединство кобно питање српског народа и да су се на јединству и на нејединству сламале његове судбине, те да се могу и опет сломити. Према ријечима Ћосића, РС одржава јединство на битним, дејтонским принципима, на принципима демократије и мира и равноправности у свему што се збива у БиХ.

"РС ништа не руши, већ само гради и брани оно што јој је сама међународна заједница Париским споразумом обезбедила. Данас ко то јединство не поштује, ко том јединству не служи, он је сумњив патриота", сматра Ћосић.

Он је додао да се Додик "упорно бори са ратоборачким принципима исламских фундаменталиста и Исламске декларације Aлије Изетбеговића, обновљене од појединих србомрзачких и антидемократских снага из Сарајева".
РС и Србија

Говорећи о односу Србије према БиХ Ћосић каже да је српска политика одговорнија више него што ту одговорност показује и да је учинила неколико озбиљних грешака на штету РС.

"Очекујем од српске Владе много шире ангажовање свих наших потенцијала у сарадњи са РС. Ми живимо у две државе, али се морамо понашати као један народ. Морамо се културно и економски помагати и залагати се да опстанете ви, а са вашим опстанком и ми постајемо јачи", навео је Ћосић.

Он је као необично значајну истакао сарадњу премијера РС Милорада Додика и предсједника Србије Бориса Тадића, за кога је рекао да је српски политичар који има снагу и интелигенцију за сарадњу.

http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/45020/cir/Ocuvanje-RS-najtezi-i-najvazniji-zadatak.html

Kada se samo sjetim Dodikovog uspona i njegovog dodvoravanja MZ, razjebavanjem veza Srpske i Srbije.

Mislim da se svi akademici i umne glave s godinama gube, ne može se protiv prirode.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 06:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Silvio Dante je napisao:
eugene of savoy je napisao:
breskvica je napisao:
jer Hrvati imaju maticu isto kao i Srbi u Bosni.

Zajebi tu priču o maticama sestro, ja u Srbiji nemam ništa kao i 99% Srba u bosni, nemamo ništa u Srbiji tj. imam isto što i u Bugarskoj ili jebeni Bugar u Srbiji, Ništa.
BTW
U nedaj bože situaciji više bi se volio zateći u nekoj zap. evropskoj zemlji nego u Srbiji kao i 99% mojih sunarodnika u šta smo se uvjerili 90'-tih, U Srbiji su završavali samo oni koji nisu mogli, znali ili nisu imali priliku otići drugdje, te ona manjina tj. fukara kojoj je rat bio brat i koji su se ratom obogatili.

Немаш вероватно зато што никада ниси ни покушао да нешто стекнеш.
Да јеси имао би.

Imam zato ovde i ovde sam stekao, da sam sticao u Francuskoj i pokušavao tamo imao bi tamo ili da sam u mađarskoj, ali nisam tamo već ovde :roll:
I da, šta meni kao Srbinu može ponuditi Beograd, a što ne može recimo Stokholm, pa pola beograđana bi guzice dalo da dobiju radnu vizu i odu u Stokholm ili bilo koji EU grad.
Samo još da dodam Hrvati iz BiH bar od Hrvatske imaju neke koristi, dobili su njihove putovnice bez peripetija i pod istim uslovom kao i Hrvati iz HR, šta smo Mi od Srbije dobili i kakve su procedure? Ma dajte ljudi :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 10:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Око тога да ли је Србија наша матица...

Наравно да јесте! Ви мислите да би ми постојали данас као народ овдје да није постојала Србија? Мисли ли ико озбиљно да би ми могли опстати као народ убудуће ако не буде постојала Србија? Мисли ли ико озбиљан да би ми, нас милион овдје, могли очувати своју културу, свој језик и идентитет без Србије?
Какве везе има одакле су чији претци, гдје су гробови чијих ђедова? Маните се глупости!
Одакле су претци Карађорђа и Милоша Обреновића, Вука Караџића? Гдје су гробови ђедова Б. Тадића и С. Милошевића? Матица је она држава која је држава српског народа. Тачка. Макар не имао ни један породични гроб тамо.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 10:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Око тога "да ли нас Србијанци воле"...

Шта мене има ко волити или не волити? Какве су то категорије? Да ли се ми у РС "волимо"? Да ли "волите" своје суграђане? Ево ја не волим неколико Бањалучана. Па шта са тим?

Поред силне родбине у Београду и по Војводини, имам и пријатеље у Краљеву и кумове у Косјерићу и Нишу. Да ли ме воле? Воле. Сјајни људи, помагали и у рату и данац. Да ли има људи које мисле другачије? Сигурно има. Па шта?

Ко је био у Шумадији, зна какви су то људи. Сјајни. И цијене добре људе. Ако си ти добар, биће они добри према теби. Ако им учиниш, они ће ти вратити двоструко. И то је то. Тезе типа "7 милиона Србијанаца воли милион Срба из Бих" или "51% Србијанаца не воли 67% Срба из БиХ" су глупости.

Онда теза "ми криви Србијанцима због деведесетих и санкција"... Дајте, људи, маните се глупости!
Ко је довео Слобу на власт, ми или они? Ми смо криви за Језду, Дафину, за Аркана, за власт у Србији која се курчила и конфронтирала са свијетом? За хиперинфлацију, за пљачку државне имовине? Ми?

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 10:27 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
shoole je napisao:
Онда теза "ми криви Србијанцима због деведесетих и санкција"... Дајте, људи, маните се глупости!
Ко је довео Слобу на власт, ми или они? Ми смо криви за Језду, Дафину, за Аркана, за власт у Србији која се курчила и конфронтирала са свијетом? За хиперинфлацију, за пљачку државне имовине? Ми?

Ovo si u pravu ali vjeruj da sam sretao nemali broj Srbijanaca koji su tako govorili i mislili...Sve "napredna" inteligencija....Lakše je okriviti nas,nego priznati da su sami "zasrali"....

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 10:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

И за крај, око ове приче "народ хоће да ради, не занимају га подјеле, кад буде посла, неће бити подјела и национализма"...
Можемо да се лажемо. Једно је кад лажете сами себе, а друго кад лажете друге.

Имали смо добар живот уочи рата, људи радили и имали пристојне плате. И онда су дошли избори. Народ који је тада добро живио могао је да гласа за странку А. Марковића који је назаслужнији за ту тадашњу добру економску ситуацију. Народ је могао да гласа за СДП који је био настављач оне власти која је изгадила инфраструктуру те земље. Могли су за либерале, за Назифа Гљиву, за екологе. Изабрали су своје националне странке.

Данас имамо опет странке које говоре "битно је да радимо, да народ има посла, нећемо подјеле". Има их колико хоћете, од Лијановића, преко Наше странке до СДП БиХ. И нико од њих у РС не добије ништа. Добију занемарљив број гласова. Срби гласају за српске странке.

Тако је било кад је Аустро-Угарска окупирала БиХ и почела да култивише тадашњу примитивну БиХ. Почела да гради пруге, зграде, прве фабрике, путеве. Срби су и тада гласали за српске странке.

Ова земља нема унутрашњи консензус. Хоћемо ли слабу конфедерацију или унитарну државу, хоћемо ли у НАТО или нећемо. Већина становника не прихвата овакву БиХ као своју државу. Самостална РС би имала унутрашњи консензус по свим овим питањима.
Да ли би била економска ситуација боља у самосталној РС него што је сад, то је друго питање. Али би имали боље предуслове за рјешавање тих проблема.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 10:37 
Veteran
Veteran

shoole je napisao:
И за крај, око ове приче "народ хоће да ради, не занимају га подјеле, кад буде посла, неће бити подјела и национализма"...
Можемо да се лажемо. Једно је кад лажете сами себе, а друго кад лажете друге.

Имали смо добар живот уочи рата, људи радили и имали пристојне плате. И онда су дошли избори. Народ који је тада добро живио могао је да гласа за странку А. Марковића који је назаслужнији за ту тадашњу добру економску ситуацију. Народ је могао да гласа за СДП који је био настављач оне власти која је изгадила инфраструктуру ре земље. Могли су за либерале, за Назифа Гљиву, за екологе. Изабрали су своје националне странке.

Данас имамо опет странке које говоре "битно је да радимо, да народ има посла, нећемо подјеле". Има их колико хоћете, од Лијановића, преко новокомунистичких партија до СДП БиХ. И нико од њих у РС не добије ништа. Добију занемарљив број гласова. Срби гласају за српске странке.

Тако је било кад је Аустро-Угарска окупирала БиХ и почела да култивише тадашњу примитивну БиХ. Почела да гради пруге, зграде, прве фабрике, путеве. Срби су и тада гласали за српске странке.

Ова земља нема унутрашњи консензус. Хоћемо ли слабу конфедерацију или унитарну државу, хоћемо ли у НАТО или нећемо. Већина становника не прихвата овакву БиХ као своју државу. Самостална РС би имала унутрашњи консензус по свим овим питањима.
Да ли би била економска ситуација боља у самосталној РС него што је сад, то је друго питање. Али би имали боље предуслове за рјешавање тих проблема.

Ово је нешто што ја дуго понављам.. Од нечег се мора почети..
Не мислим да и даље не би било ових кримоса који би крали, али дефинитвно би се све одлуке брже и ефикасније доносиле у РС као држави, него у овој карикатури од БиХ. . .

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 12:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
shoole svaka cast! super tekst :)
laoce ne nemam kontakt sa "nasima" koji su sada u Vojvodini..imam prijatelje koji su iz Srbije, super ljudi! jedan bracni par ona iz Pirota on iz Nisa..prave patriote i ne prave nikakvu razliku izmedju ove i one strane Drine!! Oboje zavrseni fakulteti, skolovani ljudi .Kuma nam je iz Kraljeva, isto super osoba. Ja zaista ne znam gdje ti upoznajes te ljude na osnovu kojih imas svoje misljenje, ili je to cula kazala? cak mi je i glupo pricati o tome..jedino sto se bosnjaci i hrvate slade kad cuju da mi i "Srbijanci" ne mozemo skupa, a vi samo doprinosite tome. Smatram da je to obicna glupost
I zoka oni nisu "Srbijanci" oni su Srbi, i samo postoji jedan srpski narod..
kada ce to svi da shvate??

Eugene cuj ti neces da poklanjas , ko tebe sta pita? Situacija je takva kakva je, davno se pitanje Bosne trebalo rijesiti ali sada je kasno.
Kako mislis promjeniti Sarajevo recimo? Mozda da za pocetak zamjene zelene trotoare...
Nemaju Srbi tamo sta da traze, ja se u tom gradu uopste ne osjecam kao domaca, nego kao stranac i ne gledam ga uopste kao nas glavni grad.
Napisi molim te nesto konkretno kako se moze rijesiti problem BiH na realan nacin.
To sto pises da se trebamo boriti da se vijore srpske zastave po Sarajevu, Mostaru itd. mora da se salis?
Ne znam da li je kod nas ikada pucano na muslimanske svatove, kao na srpske na bascarsiji.
Treba li opet? Trebamo li stvarati nasoj djeci opet probleme ili se razici za sva vremena.
X puta je dokazano i pokazano da ne mozemo zajedno, jer oni zele da promjene citavu historiju i jezik i identitet samo da ih nista vise ne veze sa Srbima od kojih vecina potice. Kako da sa takvima zivimo u miru i slozi u istoj drzavi? Kako da se dogovorimo o bilo kakvom zakonu, da se izglasa bilo sta na normalan nacin?
Uostalom drzava sa vise nacija, vjera itd generalno ne moze da opstane i to je cinjenica.
Iako zao mi je Bosne, Hercegovine ..smatram da je to srpsko, vise nego novi naziv Republika Srpska..sa gubitkom Bosne gubimo dio nase istorije i identiteta nazalost
Da je bilo kakve pameti medju nasim vodjama, i srece onda bi Bosna i Hercegovina danas bili dio Srpske drzave, dio kao sto je Vojvodina, a i Krajina, CG bi tu trebali da budu i naravno Kosovo

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 12:16 
zoka!!! kako ne kontas.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 14:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
breskvica je napisao:
I zoka oni nisu "Srbijanci" oni su Srbi, i samo postoji jedan srpski narod..
kada ce to svi da shvate??

Vidiš,moj tata je Srbijanac rođen u Srbij.Ima i Hrvata rođenih u toj Srbiji.I oni su Srbijanci.Isto kao što si ti Bosanka,ma koliko ti to negirala....Ali vjerovatno ja treba svijeta da vidim da bi mogao tebi da kontriram..... :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 203 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]