banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 19:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Nov 2010, 23:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
На тако географски малом простору Балкана живи толико малих и мало већих народа. Различите религије, различите културе и утицаји, од хеленске, преко славенске и јеврејске до оријенталне и турске. Измјешани, једни са другима и једни поред других.
И сви воле да се веселе и да тугују уз пјесму.

Идеју за ову тему сам добио кад сам чуо ово лијепу пјесму како је изводе ови млади Хрвати из Туропоља код Загреба (за њих, то је њихова стара хрватска народна пјесма):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TbyrFTIQheA[/youtube]

Међутим, "Заспо Јанко" је стара српска народна пјесма са Косова и ево како је то сјајно отпјевала Даница Крстић:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PPxj-bHKARY[/youtube]

Косово и околина Загреба?

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 23:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Други примјер, једна пјесма коју баш волим. Српска (или можда буњевачка) верзија коју сви знамо:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3cH9lh_QlcM[/youtube]

Међутим, то је за Румуне њихова пјесма:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g60zUl1eqjY[/youtube]

Поготово у Војводини постоји велик број пјесама које имају и српску и мађарску верзију.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Bas nam je asistent pricao da cemo ove godine na fakultetu gledati jedan dokumentarni film, upravo o ovome.
Voditelj projekta je obisao vecinu balkanskih naroda i svi su za jednu te istu pjesmu tvrdili da je izvorno i tradicionalno njihova.
Kad pogledamo taj film mozda i postavim ovdje naziv tog filma.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 00:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Шар планина се налази на граници Косова (дакле, Србије) и Македоније. Па логично имамо српску верзију:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Wp3jem7KW3o[/youtube]

али и македонску верзију:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-hnD3Y73T4w[/youtube]

Мада неки кажу да је ријеч о пјесми Горанаца.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 00:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Bas nam je asistent pricao da cemo ove godine na fakultetu gledati jedan dokumentarni film, upravo o ovome.
Voditelj projekta je obisao vecinu balkanskih naroda i svi su za jednu te istu pjesmu tvrdili da je izvorno i tradicionalno njihova.
Kad pogledamo taj film mozda i postavim ovdje naziv tog filma.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L2xvCS2xo48[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 00:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
E pa to je vjerovatno to.
O kojoj pjesmi se tu radi, ne bih da gledam sada, sacuvacu za taj put na fakultetu :)

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 00:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

O kojoj pjesmi se tu radi, ne bih da gledam sada, sacuvacu za taj put na fakultetu :)

Овај клип је почетак филма и говори о пјесми "Ај русе косе цуро имаш" (како гласи у нашој верзији). У филму се више баве Турцима и Грцима и Бугарима, мање нама. Мислим да нема ових примјера које сам ја навео у уводним постовима.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 00:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Nov 2010, 20:36
Ista je priča u masi drugih primjera, kao recimo sa pjesmom "Šehidski rastanak" koju svojataju svi redom pa čak i Slovenci.

Bottom line : sve što valja svi će svojatati.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 09:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
shoole je napisao:

Овај клип је почетак филма и говори о пјесми "Ај русе косе цуро имаш" (како гласи у нашој верзији). У филму се више баве Турцима и Грцима и Бугарима, мање нама. Мислим да нема ових примјера које сам ја навео у уводним постовима.
Gledao sam taj film....Najčudnije mi je bilo što svaka verzija pjesme ima stihove koji nisu u vezi sa drugim verzijama....I što su neki bili spremni nasiljem da brane "svoju" pjesmu....
Što se tiče ove uvodne pjesme....Mislim da dosta Hrvata baš iz Turopolja živi na Kosovu...

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 10:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Gledao sam taj film....Najčudnije mi je bilo što svaka verzija pjesme ima stihove koji nisu u vezi sa drugim verzijama....I što su neki bili spremni nasiljem da brane "svoju" pjesmu....
Što se tiče ove uvodne pjesme....Mislim da dosta Hrvata baš iz Turopolja živi na Kosovu...

Овај документарни филм је сјајна прича о једној пјесми и о народима на Балкану.

Та прича око текста... постоје две турске верзије текста, једна је о неком писару кога су вољеле жене, а друга је ратни марш. Грчка верзија текста говори о јари које је "кренуо од Атине до Пиреја и изгубио врећу дуката". Албанци у својој верзији пјевају о дјевојчици. Босанска је "Погледај ме, Анадолко, Мухамеда ти", а српска "Ај русе косе цуро имаш". И тако и Македонци и Бугари са својим верзијама...

Али друга ствар је још упечатљивија у филму, колико је свако искључив у тврдњи да је та пјесма њихова стара народна. Кад пита Албанце на улици је ли то њихова пјесма, они кажу да јесте. А пита их:" А није српска?", они као: "Ма какви Срби, нема појма!". Или Грке кад пита да ли је то турска пјесма, само што је не нападну.

Најбоље је кад дође код Срба у Врање (нађи 6. дио овог филма на Јутјубу, има у линковима). Фешта, зајебанција, цуга, храна, зезање... И онда им пусти верзију пјесме коју пјева муслимански хор, као грешком! И Срби попизде, развале фешту, "Кога си дошла да провоцираш?", "Гаси камеру!" На крају је сама излетјела из кафане.
Нема лабаво код Срба! 8)

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 10:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

За "Копа цура виноград" можемо рећи да је српска пјесма. Пјесма је географски везана за Фрушку гору гдје углавном живе Срби, а у тексту се спомињу само мјеста гдје су српски манастири ("Откуд идеш Никола? Идем из Крушедола", "Откуд идеш Анице? Идем из Раванице"):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RSPR49uZVz4[/youtube]

Међутим, како ту пјесму пјевају и Хрвати, постоји верзија текста који је географски мало "измјештен":

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YFHV04jY-dE[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 11:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
shoole je napisao:
Али друга ствар је још упечатљивија у филму, колико је свако искључив у тврдњи да је та пјесма њихова стара народна. Кад пита Албанце на улици је ли то њихова пјесма, они кажу да јесте. А пита их:" А није српска?", они као: "Ма какви Срби, нема појма!". Или Грке кад пита да ли је то турска пјесма, само што је не нападну.

Најбоље је кад дође код Срба у Врање (нађи 6. дио овог филма на Јутјубу, има у линковима). Фешта, зајебанција, цуга, храна, зезање... И онда им пусти верзију пјесме коју пјева муслимански хор, као грешком! И Срби попизде, развале фешту, "Кога си дошла да провоцираш?", "Гаси камеру!" На крају је сама излетјела из кафане.
Нема лабаво код Срба! 8)

Gledao sam ja film na tv-u....Meni je interesantnije kada u Bugarskoj nije smio ni da spomene da postoji i albanska (ili turska) varijanta na nekom skupu povodom ustanka u Bugarskoj...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]