banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 06:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 590 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 30  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Sep 2010, 22:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Jebeno dobar video!!! Prosto ne mogu da verujem sta medicina sve moze. Neverovatno... Zadivljen sam!!!

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 23:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Gdje je onaj što je rekao da su pauk i pčela inteligentniji od čovjeka?

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2010, 14:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
GPU u molekularnoj biologiji
Jedan naučnik sa univerziteta Illinois je najavio korišćenje GPU pokretanog računarstva sa ciljem uvećanja brzine i tačnosti mikroskopski baziranih simulacija. Ovaj naučnik je izjavio da je nauka u celini dosta dobila pojavom vrhunskih grafičkih procesora jer su bez sumnje doveli do nekoliko značajnih naučnih otkrića i dostignuća. Na primer, grafički procesori smanjuju vreme koje je potrebno za izračunavanje funkcija radijalne distribucije – što je merenje atomatske gustine sa 15 časova na 10 minuta. Takođe, GPU računarstvo pomaže istraživačima da snime snimke visoke rezolucije ribozoma na delu kao i različite sinteze u okviru proteina.

A neka se zna da je razvoj grafičkih kartica potekao od nas gamera :), tj. potrebe da se mi možemo fino igrati :), a naknadno je uočena velika mogućnost primjene GPU procesora u naučnim proračunima :)

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2010, 20:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2009, 20:51
cicak je napisao:
Ženu prepilili na pola kako bi joj spasili život od raka

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pj-KtEQUl6M[/youtube]

:notworthy: Zaista nevjerovatno... svaka im cast, i doktorima i njoj....

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 09:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ASTRONOMI tvrde da su pronašli planet koji najviše sliči Zemlji, od svih koji su do sada istraživani. Od našeg je planeta je tri puta veći, a kruži oko zvijezde 20 svjetlosnih godina udaljen od Zemlje.

Planet Gliese 581 nalazi se u području svemira gdje nije niti prevruće niti prehladno kako bi tekuća voda formirala oceane, jezera i rijeke. Zbog ovih uvjeta, mnogi tvrde kako smo otkrićem Gliesea 581 bliži mogućnosti da u budućnosti Zemljani koloniziraju neki planet, piše Daily Mail.

Planet ima atmosferu i gravitaciju sličnu Zemljinoj

Znanstvenici tvrde kako se čini da ovaj planet ima atmosferu, gravitaciju sličnu onoj na Zemlji te bi mogao biti podoban za život. Ovo otkriće je došlo tri godine nakon što su astronomi otkrili sličan planet koji kruži oko iste zvijezda, ali je manja mogućnost da bi on mogao biti nastanjen. Tada su astronomi s ponosom rekli kako nam je taj plane "u našem dvorištu" u Mliječnom putu.

"Ako je pojava ovakvih planeta tako rijetka, ne bismo pronašli još jedan tako brzo i tako blizu prošlog", kazao je znanstvenik Steven Vogt koji vodi studiju na Sveučilištu u kalifornijskom Santa Cruzu. Ovaj pronalazak je došao nakon 11-godišnjeg promatranja iz zvjezdarnice na Havajima.

Jedna strana uvijek na svjetlu, a druga u tami

"Masa ukazuje da se vjerojatno radi o sjenovitoj planeti. Nalazi se 20 svjetlosnih godina od Zemlje, u sazviježđu Vage", kazao je Vogt te dodao kako je orbitalni period ove planete 37 dana. Jedna strana toga planeta je uvijek okrenuta prema svjetlu, dok se druga nalazi u tami. Prosječna temperatura na planeti je između minus 31 stupanj Celzijev i minus 12 stupnjeva Celzijevih.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 19:00 
Pripravnik
Pripravnik

Da, a neki astronomi kažu da je vjerovatnost postojanja života na toj planeti 100%. Navodno je iz tog smjera prije nekoliko godina uočen "misteriozan signal". :)
Sad imam o čemu da maštam bar nekoliko dana... :)

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 19:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
kliber je napisao:
Da, a neki astronomi kažu da je vjerovatnost postojanja života na toj planeti 100%. Navodno je iz tog smjera prije nekoliko godina uočen "misteriozan signal". :)

Kako 100%, majka mu stara... To nema veze sa matematikom i logikom. Da rekose da je vjerovatnoca ogromna, 99% i slicno, presutio bih. Ali 100% je nemoguce.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 19:17 
Pripravnik
Pripravnik

To je astronom dao svoje subjektivno mišljenje, a ne naučnu procjenu.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 19:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To je vec drugi par opanaka... Nisam otvarao link... Bice zanimljivo izgleda narednih godina :)

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 19:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Valjda ce i Miss Univers napokon poslati nekunormalnu kandidatkinju, a ne da stalno zemljanke pobedjuju :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 19:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:lol:

To mi je najjaca fora!

Miss Univers:

Earth 23
Rest of Universe 0

:lol:

Bilo bi sminka kad bi se ovo moglo detaljno istraziti

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 20:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
kliber je napisao:
Navodno je iz tog smjera prije nekoliko godina uočen "misteriozan signal". :)

Mislis li na onaj WOW signal http://www.damninteresting.com/the-wow-signal ili neki drugi? To je jedini ulovljen radio teleskopima koliko znam.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 20:52 
Pripravnik
Pripravnik

goci master je napisao:
kliber je napisao:
Navodno je iz tog smjera prije nekoliko godina uočen "misteriozan signal". :)

Mislis li na onaj WOW signal http://www.damninteresting.com/the-wow-signal ili neki drugi? To je jedini ulovljen radio teleskopima koliko znam.

Ne, ne misli se na to.
Evo ga bolji link o ovome, a na njemu vijest o "misterioznom signalu".

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Sad sec dobija smisla ona prica da je UN izabrao ambasadorku za Odnos Sa vanzemaljcima

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 21:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Ja se selim odmah! :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2010, 23:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
Kina je danas lansirala svoju drugu lunarnu sondu "Chang-2", što predstavlja dodatnu etapu programa slanja ljudi na Mjesec 2020. godine.
Lansiranje je izvršeno tri sekunde prije 19.00 sati po lokalnom vremenu iz kosmičke baze Ksičang u provinciji Xichang na jugozapadu zemlje.
Lansiranje rakete "Long March 3C" sa sondom "Chang-2" podudara se sa danom obilježavanja 61 godine od osnivanja Narodne Republike Kine.
Iz turističke agencije u kosmičkoj bazi saopšteno je da su ljudi stigli mnogo prije lansiranja.
"Postavljena je tribina, a karte su se prodavale po cijeni od 800 juana (88 eura)" - recizirano je iz agencije.
Sonda "Chang 2" bit će stacionirana na 100 kilometara od Mjeseca.
To će omogućiti da se dobiju detaljnije inforamcije koje će poslužiti za narednu misiju sonde "Chang 3", koje je planirano za 2013. godinu kada bi na Mjesec trebalo da se spusti robot.
U narednoj fazi, 2017. godine Kinezi će testirati uzorke sa Zemlje prije nego što na Mjesec uputi ljudsku posadu 2020. godine.
Kina je prvu lunarnu sondu "Chang 1", koja je dobila ime po kineskoj boginji Mjeseca, lansirala oktobra 2007. godine i ona se "planirano srušila" na njegovu površinu 2009. godine.
Kina je još 2003. godine lansirala u svemir letjelicu "Shenzhou 5" sa ljudskom posadom i na taj način postala treća zemlja na svijetu, poslije Rusije i SAD, koja je to učinila. Od tog datuma više kineskih astronauta je letjelo u svemir, a u septembru 2008. godine prvi kineski astronaut je i "prošetao" svemirom van letjelice.
Na današnji dan 1949. godine Mao Ce Tung proklamovao je Narodnu Republiku Kinu.
(SRNA)

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2010, 09:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Stižu meteori Orionidi

Pored glavnog, ustaljenog maksimuma koji se sastoji od uglavnom jako starih, raspršenih meteoroida (ove godine pada u noći 21/22.10.2010.) očekuje se i povećana aktivnost uzrokovana prolaskom kroz vlakna meteorida iz 1265. i 910. godine. Kako su to isto tako dosta stara vlakna, sam vrhunac aktivnosti neće biti kratkotrajan (kao na primjer u slučaju Leonida), već će povećana aktivnost trajati nekoliko dana. Mikiya Sato, jedan od vodećih svjetskih "prognostičara" predviđa da ćemo kroz vlakno iz 1265. godine prolaziti 20.10.2010. od 11h do 21.10.2010. u 9h, a kroz vlakno iz 910 godine 23.10.2010. od 23h do 25.10.2010. do 4h (sva vremena su u UT). Malo pojednostavljeno, očekujemo da ćemo imati izraženiju aktivnost u noći 20/21. (1265) te 23/24. i 24/25. (910).

Ako tome pridodamo standardnu aktivnost za očekivati je da će ovogodišnji Orionidi imati širok maksimum u trajanju od 20. do 25.10.2010. uz ZHR na razini prošlogodišnjeg - između 40 i 50. Usporedbe radi, to znači da ćemo pred astronomsku zoru moći vidjeti onoliko meteora otprilike koliko i pred jutro na dan prije i poslije maksimuma Perzeida - oko 20-ak na sat. Mjesec će uvelike ometati promatranja, ali Orionidi su nešto što ne bi trebalo propustiti (pa makar promatrali kroz prozor iz zamračene sobe) - pogotovo zato što će se već od slijedeće godine brojnost Orionida prepoloviti (Zemlja se više neće sretati sa gušćim vlaknima kroz duži period).

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2010, 12:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Beba iz 20 godina starog embriona

Zdravlje 11.10.2010 15:57

Prvi put je rođena zdrava beba od embriona koji je 20 godina bio zaleđen, što je naučno dostignuće koje bi moglo da ženama pruži šansu da odlože stvaranje porodice do kasnijih godina života, piše danas britanski list "Sandej tajms".

Četrdesetjednogodišnja majka novorođene bebe liječila se od neplodnosti 10 godina, kada joj je ponuđeno pet embriona koje je par, koji je uspio da dobije dete vještačkim putem ostavio, jer mu više nije bio potreban.

Samo jedan od pet embriona se uspješno razvio u novorođenog dječaka, koji stoga ima nepoznatog, 20 godina starijeg biološkog brata, preneo je Bi-Bi-Si.

Naučnici još ne znaju koliko dugo embrioni mogu da se čuvaju, mada bi teorijski mogli da budu zamrznuti na neodređeni period.

Zakon u Britaniji, međutim, nalaže granicu od 55 godina.

Ova nova tehnologije pokreće neke etičke dileme - žena bi uz ovakvu pomoć mogla da rodi bebu koja je začeta nekoliko generacija ranije, ili je čak embrion njene majke ili bake.

S druge strane, šta uraditi sa neiskorišćenim embrionima? Predstavnica organizacije za reproduktivnu etiku kaže da embrioni mogu da se usvoje, čak i poslije mnogo godina, što je bolje nego da budu uništavani.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2010, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Otkrivene iznenadjujuce velike kolicine vode na Mjesecu:

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti ... -na-Mesecu

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2010, 16:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I kaze nema potrebe da se istrazuje Mesec i da se salju ljudi tamo... Kako da ne, jbt ima mesta na zemlji koja nisu istrazena, a oni odustali od meseca :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 590 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 30  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]