banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 18:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Avg 2003, 15:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
Evo jedne teme koja ce biti zanimljiva jer je sad bas aktuelna u cijelom svijetu!
POZARI!
Kako se boriti protiv sumskih pozara na ovim vrucinama? Ovdje su ovakve vrucine a mozete misliti kako je npr. na Sredozemlju ili na nekim slicnim mjestima!
Evo jednog zanimljivog prijedloga!
Sta mislite zasto pozara skoro i da nema ili su na minimumu u ekvatorijalnom pojasu iako su tamo dnevne temperature daleko najvece?
Sad ce vecina vas reci tacno a to je zbog toga sto svaki dan pada kisa i vlaznost je velika pa nema mogucnosti da se zapali "mokra" suma!
E sad kako "pokvasiti" sume Evrope, pogotovo Sredozemlja?
U danasnje doba visoke tehnologije ja sam cuo hrpu gluposti koje su naucnici predlagali kao konkretne planove vezano za razlicite naucne discipline!
Ali niko , nikad nije konkretno predlagao kako sprijeciti pozare u rizicnim dijelovima!
Sredozemlje jeste ogromno ali je totalno okruzeno vodom sto svi vide a niko ne primjeti! Znaci jedino sto je potrebno je da se ta voda dovede do sredozemnih suma, pa cak i do udaljenijih dijelova sumskih prostranstava i da se svaki dan bar jednom dnevno "kvasi" ili zalijeva suma ili dijelovi koji su rizicni za pozare! Prema proracunima dovoljna bi bila jedna jaca nuklearka da opsluzuje energijom takav poduhvat na podrucju Sredozemlja! Racunajuci kolike su stete od pozara u nekih 20-30 god. debelo bi se isplatilo da se pozari totalno potisnu ovim projektom iako su i ovdje velika ulaganja! Ovaj projekat vuce za sobom jos neke industrije!
Mogla bi se razviti i veeelika industrija morske soli! Mogao bi se rijesiti problem vodosnabdijevanja mnogih podrucja, manjih ili vecih gradova u tom podrucju koji imaju problema sa manjkom vode koja ipak nije za pice ali bi bila dobra za sve ostalo! Takvih gradova i podrucja je mnogo u Sredozemlju!
Ovakav prijedlog rjesavanja ovog problema niko do nedavno nije predlozio! Ali iako je predlozeno ne vjerujem da ce biti ostvareno jer ipak ulaganje je poveliko a zarada je osrednja jer niko ne bi placao preventivu za pozare! Shvatate! Niko ne prica o pozarima dok se oni ne pojave! Niko ne racuna gubitke od pozara dok se oni ne pojave! A tek racunajte kolika je i ekoloska katastrofa od nekog velikog pozara koji nemoze da se zaustavi i neprestano se siri velikim prostranstvima velikom brzinom jer je drvece i nize rastinje suvo kao barut!
Vatrogasci pokusavaju da gase helikopterima i jos nekim mnooogo rizicnijim (po vatrogasce) metodama koje su mnoooogo skupe a samo malim dijelom efikasne! Eto, ni jedan veci pozar nisu ugasili vatrogasci, ni vojska ni bilo ko nego kisa ili sam reljef zemljista pa pozar nije imao gdje da se siri!
Sa ovom metodom pozar nikad ne bi ni mogao da "izbije" a i ako bi uspio da izbije veoma brzo bi bio i ugasen jer bi dostupna voda bila uvijek blizu (cjevovodi vode) sto bi daleeeeeko smanjilo troskove samog gasenja pozara a o prirodnim bogatstvima da i ne govorim!

Ocekujem vase komentare, prijedloge ili cak i nove ideje u vezi ove teme!
Hvala

P.S.
Mozda ovo i nije mjesto za ovakvu (ozbiljnu) temu ali morao sam je postaviti jer to je ipak nasa svakodnevnica!

Vrh

Tema posta: Rješenje za požare.
PostPoslato: 07 Avg 2003, 00:17 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Maj 2003, 23:48
Kad sve izgori neće biti problema. Tada će najčešća vijest biti:
Danas ništa ne gori.
Baš me zanima kako ti se da pisati ovoliko dug referat kad znaš da svi
pročitaju samo prvi red i nešto pri kraju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 10:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Tako i ja citam nesto ako mi nije interesantno!
Ovaj plan ce jednog dana biti i razmatran pa zbog toga i jeste napisan!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 10:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Uh ovo je bash ozbiljan problem mediteranskih zemalja... :mad:
Cujem da je u Ulcinju proglaseno vanredno stanje zbog pozara koji se nadvijaju okolo... :roll:

U Grckoj ove godine sta vidis u vazduhu su kanaderi, koji gase pozare, ali to zaista nije cudno kad su dnevne temperature 38-40 stepeni, u 11 navece se spusti na recimo 31 stepen pa se lakse dishe :D
Zato im je trava spaljena, zelenila nema mnogo pogotovo juzno , i u Atini (jedino drvoredi mandarina na trotoarima :D ).
A sve sto se zeleni ukljucujuci i usjeve zalijeva se danonocno...

Nije ni cudo sto tako spaljena trava zacas plane, a pogotovo ako se pridoda nemarni ljudski faktor(opusak od cigarete,sluapno staklo,celofani i mnoge druge zapaljive materije i predmeti )koje se nemarno bacaju po okolishu.... :evil:

A pitanje zasto nema pozara u zemljama zarkog pojasa...pa zato sto sigurno nema vishe sta ni da gori,pijesak, suva zemlja ..... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 10:36 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Znaci jedino sto je potrebno je da se ta voda dovede do sredozemnih suma, pa cak i do udaljenijih dijelova sumskih prostranstava i da se svaki dan bar jednom dnevno "kvasi" ili zalijeva suma ili dijelovi koji su rizicni za pozare!

Odavno nesto smjesnije i nelogicnije nisam procitao !
:lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 10:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Maj 2003, 10:33
ја увијек читам оно што Сале напише, али немам одговор на његово питање.
тема је озбиљна, питање на мјесту...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 11:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
Citiraj:
Znaci jedino sto je potrebno je da se ta voda dovede do sredozemnih suma, pa cak i do udaljenijih dijelova sumskih prostranstava i da se svaki dan bar jednom dnevno "kvasi" ili zalijeva suma ili dijelovi koji su rizicni za pozare!

Odavno nesto smjesnije i nelogicnije nisam procitao !

Dao bih ti adresu gdje da nadjes planove Evropske Unije za sva pitanja pa i pitanje pozara! Izmedju ostalih nasao bi i ovaj plan visoko na listi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 11:18 
Pripravnik
Pripravnik

ни ја не видим шта је у том плану неогично!?
истина, захтијева велику ангажованост, много рада, али ако је то алтернатива, нема дилеме око тога шта је чинити.
ОК ЕЗАН,
критиковати није тешко, закачиш се за неку реченицу, изјаву, тврдњу, али хајде да будемо конструктивни, има ли неких приједлога?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 11:57 
Majstor
Majstor

Ne vidite nista nelogicno :o .

Hajde malo razmisli sam.
Kako bi ti "pokvasio" Sehitluke ? (drvo po drvo, mozda)
Vidje li ti koliki je Velebit - pa bolan tu ni koza ne moze proci. Ne koriste se kanaderi i helikopteri sto su bolji vec sto se vatrama ne moze drugacije prici.
Dalje nema potrebe ni nabrajati.

Sem toga ja vjerujem da je 80% sumskih pozara podmetnuto tako da govoriti o "rizicnim dijelova" nema smisla

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 12:19 
Pripravnik
Pripravnik

па одговорио си -канадерима.
имаш ли ти неки приједлог?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 12:37 
Majstor
Majstor

Pa vidis li ti da on pise o CJEVOVODIMA, o crpljenju vode iz sredozemnog mora i "kvasenju" suma principom koji se koristi pri navodnjavanju plodnog zemljista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 13:02 
Pripravnik
Pripravnik

не, можда сам заборавио јер је поставио јуче, али канадерима може...
хајд ти дај неки приједлог, ја се овдје упињем из "петине" жиле, а ти навро к'o Рус на купус :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 13:14 
Majstor
Majstor

Prijedlog pa prijedlog - zar mislis da mi mozemo skontati nesto novo, revolucionarno - o cemu svi svjetski experti, kojima je to posao, nisu razmisljali .

Preventivno "kvasiti" sumu - jer bi pozar MOZDA mogao izbiti .... hehehehe.
Nema tu rjesenja (nekog prihvatljivog) sem promjene svijesti kod ljudi - u svrhu boljeg ocuvanja te nase prirode.
Ali kao sto to vec napisa - duboko sam ubijedjen da je veliki broj pozara PODMETNUT tako da ni ta (nepostjeca) preventiva ne bi puno pomogla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 13:21 
Pripravnik
Pripravnik

а што Сале, ти и ја не би сконтали нешто ново?
је ли ти мислиш да су они нешто паметнији од нас?
у књигама Веселина Маслеше, народни лијекови имаш буђ коју обични сељаци, народ користи, а онда Флеминг "измислио" и то још "случајно" пеницилин...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 13:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ezane, druze moj, tvrdoglavi!
Ne kvasiti ili zalijevati drvo po drvo! Nego se postave cjevovodi kroz odredjena podrucja visokog rizika od pozara! Oni bi sluzili ujedno i za navodnjavanje sto bi doprinijelo da sumska bogatstva napreduju mnogo vecom brzinom a to donosi i veliki profit! Uz to (sto bi mu bila i glavna namjena) sluzi za gasenje eventualnih pozara bilo da su namjerno ili slucajno izazvani sto nema nikakve razlike! Brz, lak i neogranicen pristup sredstvima za gasenje, sto je u ovom slucaju voda je od izuzetnog, odnosno odlucujuceg znacaja za uspjesno gasenje pozara!
Sta ti mislis da kad se zapali velika sumska povrsina (suvog drveca i rastinja) da taj pozar mogu ugasiti helikopterima, avionima, cisternama i sta ja znam vec cime! Ne moze, druze moj, ne moze! E u tome je stvar!
Ovaj plan jeste veliko ulaganje ali je povrat kapitala mnogo veci a kao sto sam rekao ekologija bi velikim slovima rekla HVALA!
Shvatas li?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 13:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Interesuje me koja su tu sumska bogatstva osim drveta ?

I kako objasnjavas 'isplativost ulaganja' ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 13:53 
Pripravnik
Pripravnik

прије свега нема уништавања, и ангажовања радника на прековременим сатима рада, друго Мишко да ли знаш колика је цијена дрвета, треће, што се екологије тиче, она је сама довољна да биде исплативо

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aleksandar je napisao:
Nego se postave cjevovodi kroz odredjena podrucja visokog rizika od pozara! Oni bi sluzili ujedno i za navodnjavanje sto bi doprinijelo da sumska bogatstva napreduju mnogo vecom brzinom a to donosi i veliki profit

cek cek hajd polako....
cjevovodi se mogu postaviti na mjesta koja du dostupna, a da li ti shvatash kako mogu da izgledaju nepregledne planine,suvo rastinje okruzeno stijenama, gdje je jeedino proshao pokoji guster, kuda tu postaviti cijev..tu su bilioni novca neophodni da bi se krsh navodnjavao....

Citiraj:
Sta ti mislis da kad se zapali velika sumska povrsina (suvog drveca i rastinja) da taj pozar mogu ugasiti helikopterima, avionima, cisternama i sta ja znam vec cime! Ne moze, druze moj, ne moze! E u tome je stvar!
Ovaj plan jeste veliko ulaganje ali je povrat kapitala mnogo veci a kao sto sam rekao ekologija bi velikim slovima rekla HVALA!
Shvatas li?

heheh OK Sale dushice,ali shvatas da se nekim podrucjima jedino moze preci iz vazduha? :wink:
neke pitomije povrshine(bllize naseljenim mjestima,saobracajnicama i slicno ) je naravno moguce snabdjeti cjevovodima...
ali ne one koje su na visni po nekoliko hiljada m.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 14:00 
Pripravnik
Pripravnik

A ти Циганчице онда вјероватно имаш и рјешење.
Најлакше је критиковати, 'ајд 'вати се посла...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2003, 14:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

misk0 je napisao:
Interesuje me koja su tu sumska bogatstva osim drveta ?

I kako objasnjavas 'isplativost ulaganja' ?

e misk0 a ekologija a ?? :wink:

-cist vazduh , ono sto nama sve vishe nedostaje?
-flora i fauna koja sve vishe iscezava?
-itd.

mnogo se govori o efektu staklene baste i globalnog otopljavnja, mijenjanja svjetske klime, pa u skladu i sa tim sve ucestaliji pozari ... :mad:
Navescu primjer: ljudi se na Sjevernom moru kupaju, znaci na obalama SVedske, Danske,istocne UK, a cak prije 5 godina je to bilo hladno more za kupanje...a sada pitam ove svoje sjevernjake sta radite ovog ljeta? KAze uzivamo na plazi Sjevernog mora??? :lol:
Stim da ce nashe podrucje vrlo brzo poprimiti mediteransku klimu zbog toga sto se zarki pojas sve vishe shiri ka sjevernim podrucjima..

Poslednji put menjao simplicity dana 07 Avg 2003, 14:31, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]