banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 18:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Therion
PostPoslato: 18 Sep 2010, 12:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Therion – Sitra Ahra, 2010, Nuclear Blast Rec.

Slika

Join me to the Other Side, Nightside of the Paradise - Sitra Ahra!
Kiss the Queen of Qelipot, listen to the serpents voice - Sitra Ahra!
Pass the gate across the line, take a step and enter Ayin - Sitra Ahra!

Nakon nesrećnog razlaza Cristofera Johnssona s dotadašnjom postavom Theriona, plašio sam se da nećemo više čuti ništa od ovog benda, ali se ubrzo pojavila informacija da je nova ekipa okupljena i da se radi na novom albumu. Album smo konačno dočekali – izašao je 17.09., ali je try-before-buy “izdanje” dostupno već neko vrijeme (da ne pomisli neko da podržavam pirateriju, samo da kažem kako ću nabaviti original čim dođem do love… u međuvremenu, ako neko hoće nešto da mi pokloni, sad zna šta mi treba xD ).

Dakle, Sitra Ahra - “druga strana” Kabale, tamna strana… Prema nazivu albuma očekivao sam mrak svih mrakova ;) ali sam nakon prvog preslušavanja imao osjećaj koji bi se mogao opisati kao WTF i tri upitnika iznad glave… Mnogo “kitnjastih” aranžmana, na momente prenaglašeni solo vokali, savršena ali nestandardna produkcija i sasvim nova, ceremonijalna, uvrnuto teatralna atmosfera koja prožima čitav album – sve me to ostavilo potpuno zbunjenim. Nakon drugog preslušavanja neke pjesme su već počele da mi “ulaze u uši”, ali ostao je nedefinisan osjećaj da se bend definitvno kreće u novom pravcu i da ne znam koliko mi se to sviđa… Nakon trećeg slušanja već mi je postalo jasno da je preda mnom još jedno remek-djelo i da ću ovaj abum slušati još dugo, dugo, dugo… :)

Prva, naslovna, pjesma u potpunosti oslikava novo usmjerenje u muzici Theriona. Sve staro je tu (operski vokali, višeglasja, 'simfonika' itd.), ali je sve nekako novo i drugačije, melodičnije i raspjevanije nego što je ikad bilo. Najjači momenat mi je ženski vokal od 2.15min, koji podsjeća na neke od vrhunaca abuma Vovin… Sljedeći track (Kings of Edom) nas vraća u Theli fazu, pokazujući svu raskoš Therionovog muzičko-magičnog univerzuma (“I will invoke you, kings of before, I will unleash you, pass through the door…”), dok česte promjene tempa održavaju pažnju u potpunosti sve do kraja ove skoro devetominutne kompozicije. Unguentum Sabbati, auuu kakav refren, kakvo pretapanje vokala, kakva ukleta atmosfera s momentima iz “Fantoma iz Opere”… jezivo dobra stvar! Land of Canaan je najduža stvar na albumu: downtempo, dinamična, s mnogo neobičnih instrumenata, ali ipak preduga; takođe me na momente podsjeća na album Theli. Hellequin je sljedeća, definitivno jedna od najboljih na albumu i definitivno nešto potpuno novo: udareno vesela na jedinstven način, savršena pjesma za dobru Halloween žurku :). Zatim 2012, uh, baš su se svi zalijepili za tu godinu… pa mogli su bar dati neki diskretniji naziv pjesmi (kao onda na albumu Lemuria); možda najlošija stvar na albumu, iako je daleko od loše. Cu Chulainn je već mnogo bolja, s refrenom koji vas nosi negdje daleko, daleko… Kali Yuga III je nastavak prva dva dijela Kali Yuga s albuma Sirius B i više mi se sviđa od njih, a i mnogo više pristaje novom albumu. The Shells are open zvuči kao neobjavljena pjesma iz Deggial perioda, koja se našla na ovom abumu jer mu konceptualno bolje odgovara. Deseta stvar, Din, je dvoipominutno prženje za pred kraj. Posljednja pjesma (Children of the Stone / After the Inquisition) donosi nam čudne child-like ženske vokale, jednu sanjivu, vizionarsku emociju i jedan jako lijep završetak abuma.

Album preporučujem ne samo ljubiteljima Symphonic Metala, već svima koji vole dobru muziku, a koji ne bježe od ekstremnijih usmjerenja. Ako ste od onih koji vole da dobro pojačaju “volumen” u stanu ili autu, kako bi se rodbina, prijatelji i komšije pitali: “šta kog vraga ovaj sluša???”, onda je ovo savršen album za vas :) Takođe, ovo je savršena muzika za sve koji vole da potonu u sebe, da sanjare pod zvjezdanim nebom, da maštaju o lijepim stvarima koje dolaze… Cristofer Johnsson je još jednom dokazao da je genije; ne zaboravite da ćemo njega i ekipu slušati uživo 17.11.2010. u beogradskom SKC-u. “Sitra Ahra” je album koji će se sasvim sigurno svidjeti svim poštovaocima Theriona, a ako još niste otkrili ovaj bend, sad imate savršenu priliku.

Fav. tracks: 02(!!!), 03, 05(!!!), 07, 08
Overall: 9.5 / 10

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-l7oIq5EQ-Y[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bNzadAT3Ze8[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1VasUgnl9ig[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TUTe9AAQ2XA[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HLsbMdfMozQ[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 09:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako se neko pita zašto su tekstovi Theriona baš takvi, evo jedan intervju sa Thomasom Karssonom, čovjekom koji nije član benda ali im piše tekstove još od albuma Theli. Intervju je nešto stariji (prije albuma Lemuria i Sirius B) ali pročitajte čisto da vidite o kakvom se liku radi :D :D :D

http://thor.megatherion.com/english/intervthomas.htm

npr. ovo:
Citiraj:
Practising magic don`t you affraid that during openining the astral channel some dark creature will stick to you? Did it happened to you in the past and do you make something to avoid it?

It has happened so many times that I start to be used to it. Through my oaths and my initiations I have many allies on ”the other side” so I no longer fear what I will meet there, or at least not so much as I did when I was more unused to this experiences. Some years ago I made an evocation and it went a bit wrong. I was surrounded by a thick darkness. It was like a chewing mouth of organic darkness and I was quite scared. I raised my magical dagger in defence and asked the darkness what its name was. It answered me and said: ”My name is Marilyn Monroe!”. That experience showed me the absurd humour that is typical for the astral plane. This terrible demon was for sure no nice blonde. Later on this Marilyn Monroe has become my astral pit bull terrier .

:)

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 13:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Avg 2010, 19:14
Smece do benda... bio i ostao.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 18:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Održan je konkurs za najbolji fan video za pjesmu Sitra Ahra, evo pobjednika (moram reći da uopšte nije loše, kad se uzme u obzir da se radi o amaterskom spotu):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jfy3QIJzgbc[/youtube]

A ovdje se može pogledati još nekoliko spotova iz konkurencije:
http://www.nuclearblast.de/index.php?Action=showStaticpage&id=93

Nego, narode, sprema li se ko za koncerAt? :D

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2010, 23:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Slusao sam neki njihov album, valjda se ''Secret of the Runes'' zove. Meni je to bilo savim u redu. Inace od metala slusam uglavnom trash i sl. - mislim, taj metal sto ima cvrste+jasne rifove+teme bez previse filozofije i lutanja('sam neki panker ili nisam :) ), al ovo Therionovo nije uopste bilo lose. U pricu o tekstovima ne bih ulazio, jer ih uglavnom nisam ni razumio...i tako...Preporucujem da poslusa ko nije.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 11:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Secret of the runes je odličan album, ja ti preporučujem da poslušaš sve od albuma Theli (1996) pa do danas.

A ostalo je još samo 12 dana do koncerta u BG :D Evo i setlist s ove turneje:

http://www.setlist.fm/setlist/therion/2010/oosterport-groningen-netherlands-43d56f57.html
#
Sitra Ahra
#
Wine of Aluqah
#
Typhon
#
The Perennial Sophia
#
Hellequin
#
Nifelheim
#
The Siren of the Woods
#
Voyage of Gurdjieff (The Fourth Way)
#
Ljusalfheim
#
Dies Irae (Wolfgang Amadeus Mozart cover)
#
Ginnungagap
#
Kali Yuga, Part 3
#
Call of Dagon
#
Clavicula Nox
#
Enter Vril-Ya
#
The Blood of Kingu
#
Lemuria
#
Abraxas
#
Unguentum Sabbati

Encore:
#
The Rise of Sodom and Gomorrah
#
To Mega Therion

Setlist je kao da sam ga ja tražio :lol: stvarno, teško da može bolje od ovoga, pogotovo kad vidim neke od najboljih stvari iz perioda Sirius B / Lemuria, a koje do sad nisu svirali u BG (Abraxas, Call of Dagon, Voyage of Gurdjieff) :headbang:
See you there!

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 18:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Avg 2010, 19:14
Svi koji vole ovaj smecarski bend, neka se uclane na CMAR-NET forum, oni tamo organizuju neku nagradnu igru, a nagrada su karte za koncert ove hrpetine govana od benda.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 19:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja već imam besplatnu kartu za koncert, na ime poznanstva s organizatorima :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2010, 20:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E da, potpuno zaboravih... u srijedu 10.11.2010 u Caffe baru Bourbon Street održaće se Danger Zone Party povodom predstojećeg koncerta Theriona. Svi zainteresovani će na party-ju moći da kupe karte za koncert po pretprodajnoj cijeni od 38 KM, a takođe bi mogao da padne i dogovor za eventualni organizovani prevoz, ako bude zainteresovanih.

http://www.facebook.com/event.php?eid=151253918251923

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2010, 15:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za početak da citiram prvu rečenicu iz receznije koncerta u Zagrebu, koji je održan desetak dana prije ovog u Beogradu:
Citiraj:
Po završetku trećeg zagrebačkog koncerta Theriona, onima koji su odustali od dolaska na njega, a imali su prigodu doći, narodski bi se reklo da su se 'gadno zajebali'

Postpuno ista stvar važi i za Beogradski koncert... Bio je ovo treći put da sam ih gledao uživo i moje subjektivno mišljenje je da im je ovo bio najbolji koncert do sada (ili je meni bio najbolji provod na njihovim koncertima do sad?). Nova postava se dobro uigrala, iako sam čuo neke kritike vezane za novog gitaristu... ali meni je sve bilo na svom mjestu. Četiri vokala rade posao fantastično, uz to Lori svira i klavir a Thomas flautu (!!!) koja se jedno vrijeme uopšte nije čula (kriv je tonac!!!). Snowy je fenomenalno otpjevao sve, pa mu opraštam što je Unguentum Sabbati počeo da pjeva od sredine :lol: Izbor pjesama koje su svirali je fenomenalan (držali su se setliste koju sam prethodno postavio), malo toga je nedostajalo... Meni je najvažnije da sam konačno čuo Abraxas uživo i sad mogu da umrem srećan :lol:
http://www.balkanrock.com/index.php/Izvestaji/therion-u-beogradu-simfonija-dalekog-severa.html

Btw. konačno sam nabavio Therion majicu i to sa Sitra Ahra motivom :D :D :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]