Petar se nije video od Milorada
„Kočićev zbor“ se pretvorio u skup anonimnih pisaca i afirmisanih bakova. Nije izneverena samo organizacija ’Kočićevog zbora’ favorizovanjem određene političke struje, nego i njegova suština dodeljivanjem nagrade piscima koji nemaju nikakve veze sa Kočićem, rekao je pesnik Zoran Kostić povodom centralne svečanosti 45. „Kočićevog zbora“ u Stričićima koja se pretvorila u predizborni miting Milorada Dodika i njegove političke partije. Ta nagrada se, kaže Kostić, dodeljuje po nepoznatom pravilu, a pritom se zaboravlja da se Andrićeva nagrada ne dobija čim se pređe višegradska ćuprija. „Jedan od članova Organizacionog odbora je nedavno izjavio kako je ’Kočićev zbor’ književna manifestacija, ali nije znao da navede nijedno pesničko ime. Ali je znao da navede ime svakog bika ponaosob, kao i ime njegovog vlasnika, koji će se takmičiti na bodljavini“, kaže Kostić. Član Organizacionog odbora ove manifestacije Predrag Blagojević tvrdi da je Dodik, koji je bio i predsednik Organizacionog odbora ’Kočićevog zbora’, na jednom sastanku odbora istakao da na zboru neće biti politike i naredio je da policija o tome povede računa. „Sve je cenzurisano. Dodik nije naredio da se njegovo ime slavi i da se njegova partija favorizuje, kao što to nekada čini, ali na zboru se to jednostavno nije dogodilo“, istakao je Blagojević. Ipak, Kočićev zbor je zaista prerastao u predizborni skup. U uvodnom pozdravu na centralnoj književnoj manifestaciji kojeg je napisao ovogodišnji laureat „Kočićeve nagrade“ Milenko Stojičić ističe se da bi Kočić „danas zaplakao kada bi video kako se ovaj naš Jablan bode sa trojicom Rudonja iz svetskih štala“. Spominjanje Dodika nastavljeno je kada je na scenu izašao glumac Boško Đurđević, obučen u Kočićevog junaka Davida Štrpca. „Pre svega da kažem – živ mi bio, predsedniče Vlade! A vama, moji Zmijanjci, da kažem da je ovo izborna godina i da će mnogi dolaziti da vam prodaju maglu. A vi treba samo da gledate šta je ko uradio i da na osnovu toga glasate. Otkako je na vlast došao Milorad Dodik i SNSD i otkako je njihov politički program osvojio srca svih poštenih ljudi, Zmijanje je dobilo asfalt, struju i vodu. I samo na osnovu toga mi treba da glasamo“, rekao je Đurđević. Član Organizacionog odbora 45. „Kočićevog zbora“ Luka Medar rekao nam je u nedelju da je Đurđevićev monolog pisao Milenko Stojičić, ali je Đurđević to negirao. „Ja sam u govoru samo pobrojao šta se na Zmijanju uradilo i to je satirično obraćanje Davida Štrpca u kočićevskom duhu“, objasnio je Đurđević, ne odgovorivši nam zašto je u tom tonu nekoliko puta pozdravljao Dodika nagovarajući narod da glasa za njega i SNSD na predstojećim izborima. Iako nije hteo da razgovara sa nama Milenko Stojičić je demantovao da je pisao Đurđevićev govor, ali, uprkos tome, nije spominjao uvodni pozdrav u kojem se spominju Jablan i strane Rudonje.
(EuroBlic)
_________________ Cause I'm tired of this scenes...
|