banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 05:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Avg 2010, 14:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2010, 14:03
Citiraj:
Jedan je put do dženneta i ne ide se različitim putevima do njega.

Ibn Mesud r.a., kaže: Poslanik s.a.w.s., nam je nacrtao pravu liniju rekavši: ovo je pravi put, pa je sa strane nacrtao druge linije pa reče: Ovo su ti puteljci, na svakome od njih stoji šejtan i poziva, pa nakon toga prouči ajet:

"Ovo je pravi put Moj, pa ga i slijedite, i nemojte se raznoraznim puteljcima upućivat jer će vas skrenuti sa pravoga puta. Ovo vam u amanet ostavlja ne bi li ste se pobojali!"

Ti ako u nekom vidiš radikala svaka riječ će ti biti tako obojena. Nametnuta je takva misao da je demokratija i demokratski zakoni bog i da odstupanje od nje je nepravednost i radikalizam.

Isparavi me ako nisam upravo ali ispade da su ostale vjere iz ociju islama puteljci sa strane na kojima ceka sejtan !?!??!

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2010, 20:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Maks je napisao:
Citiraj:
Jedan je put do dženneta i ne ide se različitim putevima do njega.

Ibn Mesud r.a., kaže: Poslanik s.a.w.s., nam je nacrtao pravu liniju rekavši: ovo je pravi put, pa je sa strane nacrtao druge linije pa reče: Ovo su ti puteljci, na svakome od njih stoji šejtan i poziva, pa nakon toga prouči ajet:

"Ovo je pravi put Moj, pa ga i slijedite, i nemojte se raznoraznim puteljcima upućivat jer će vas skrenuti sa pravoga puta. Ovo vam u amanet ostavlja ne bi li ste se pobojali!"

Ti ako u nekom vidiš radikala svaka riječ će ti biti tako obojena. Nametnuta je takva misao da je demokratija i demokratski zakoni bog i da odstupanje od nje je nepravednost i radikalizam.

Isparavi me ako nisam upravo ali ispade da su ostale vjere iz ociju islama puteljci sa strane na kojima ceka sejtan !?!??!

Nisu ljudi koji su zavedeni tim doktrinama šejtani nego su braća po Ademu koje treba pozivati na istinu. Isus a.s je bio božiji poslanik i šejtan je taj koji je sabotirao sa svojim sljedbenicima neke laži o njemu. To je borba istine i laži i tako će do sudnjeg dana ostati.

Jedna je istina, a to je ono čemu su pozivali svi poslanici - čisti tewhid/monoteizam, ostalo je neistina koju proizvode ljudi i šejtani.

Onako, razmišljajući upravo o tom hadisu kako je poslanik a.s nacrtao liniju i druge oko nje, ja često zamišljam da je nešto ovako bilo nacrtano. MOglo je biti ili tako ili jedna pored druge bez da se spajaju

Slika

I nisu samo vjere puteljci nego ima i milion drugih stvari jer šejtan na sve načine zavodi čovjeka. Taj puteljak je i žena koja te na blud poziva.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2010, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Uocio sam mnoge slicnosti izmedju hriscanstva i islama. Recimo cak i u bibliji pise da se ne jede svinjsko meso, zatim pominju se isti likovi samo sa neznatno promijenjenim imenima, zatim mnoga ucenja i prorocanstva su gotovo identicna iako dolaze iz razlicitih izvora.
Ono sto me zanima je sljedece:

U bibliji se spominje antihrist, odnosno lazni Hrist koji ce se pojaviti na kraju svijeta. Citao sam da je u islamu sinonim za njega "Masih ad-Dajjal". Moze li neko odgovoriti ko se razumije u kuran, je li u kuranu ima neka slicna knjiga kao u bibliji otkrovenje koja govori o prorocanstvima kraja svijeta i o laznom mesiji.
Drugo pitanje. Posto u islamu postoji lazni mesija Masih ad-Dajjal, da li postoji i pravi mesija, odnosno Hrist koji ce doci opet i je li to onaj isti prorok Isa o kom se govori u kuranu, a koji je Isus? Dakle jesu li Mesija i Isa i u islamu ista licnost kao i u hriscanstvu sto su ista licnost Isus i Mesija? Hvala.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2010, 06:35 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
al ti kasnis brate dragi sa informacijama..

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2010, 16:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:

Drugo pitanje. Posto u islamu postoji lazni mesija Masih ad-Dajjal, da li postoji i pravi mesija, odnosno Hrist koji ce doci opet i je li to onaj isti prorok Isa o kom se govori u kuranu, a koji je Isus? Dakle jesu li Mesija i Isa i u islamu ista licnost kao i u hriscanstvu sto su ista licnost Isus i Mesija? Hvala.

Imaju 2 Mesija. Pravi i lažac. Pravi je onaj Isaa, sin Marije , koji je jedan od 5 najbližih Allahu ( onaj poslanik kojeg su kršćani kasniji učinili božanstvom ) i ima Mesih Dedždždal il ti ga antikrist. Oba će doći pred sudnji dan. Pravi će ubiti lažnog.

U Kur'anu nema o Dedždžalu ali ima u hadisima poslanika a.s dosta tog. Ima njegov opis ( biće slijep na jedno oko, na čelu će mu pisati KFR itd.... ) Potraži na netu hadise o dedždžalu

Kršćani "lucifera " doživljavaju kao antikrista dok su oni u Islamu 2 ličnosti. Iblis je šejtan glavni a Dedždžal je čovjek

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2010, 19:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da. Znaci uklapa se onda i to jer i u hriscanstvu je Isa pravi mesija. To je jos jedan od dokaza da i biblija i kuran poticu iz istog izvora. Sto se tice razlika one uglavnom poticu iz razlicitog tumacenja kao sto imamo i razlike izmedju hriscana i hriscana i muslimana i muslimana razlicitih denominacija. Tako da su razlike vjerovatno nastale zbog razlicitih tumacenja razlicitih naroda i kultura, dok je sustina i poruka kurana i biblije ista. Hvala puno na odgovoru :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2010, 20:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Da. Znaci uklapa se onda i to jer i u hriscanstvu je Isa pravi mesija. To je jos jedan od dokaza da i biblija i kuran poticu iz istog izvora. Sto se tice razlika one uglavnom poticu iz razlicitog tumacenja kao sto imamo i razlike izmedju hriscana i hriscana i muslimana i muslimana razlicitih denominacija. Tako da su razlike vjerovatno nastale zbog razlicitih tumacenja razlicitih naroda i kultura, dok je sustina i poruka kurana i biblije ista. Hvala puno na odgovoru :)

Naravno, obje su od Allaha. Samo je Kur'an posljednja objava i autentičan je

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2010, 22:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
Зашто ваше жене носе оне мараме, бурке и сл... мсм, зашто се покривају? ако има одговор прије, јбга, није ми се дало листати толике странице..

Зашто не смију жене ићи на сахране?

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 00:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Kuran je obicni plagijat Biblije sa odredjenom poetickom nadopunom. Da nije postojala istorija, religija i zakonodavstvo izraelske nacije Kuran ne bi imao skoro nikakvu osnovu. Uzimajuci u obzir najkonzervativnija datiranja spisa Staroga Zavjeta, Kuran za svim vec postavljenim teoloskim (i moralno-etickim) principima kasni preko hiljadu i po godina. Samim tim se ne samo dovodi u pitanje autenticnost Kurana nego i njegova svrha i potreba uopste.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 00:53 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
jelly je vazda bio dusa od covjeka, i sve mu je dobro tj ravno do mora..

tesko da ce on reci o izvorima Biblije i Kurana..

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 09:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Avinoam1 je napisao:
Kuran je obicni plagijat Biblije sa odredjenom poetickom nadopunom. Da nije postojala istorija, religija i zakonodavstvo izraelske nacije Kuran ne bi imao skoro nikakvu osnovu. Uzimajuci u obzir najkonzervativnija datiranja spisa Staroga Zavjeta, Kuran za svim vec postavljenim teoloskim (i moralno-etickim) principima kasni preko hiljadu i po godina. Samim tim se ne samo dovodi u pitanje autenticnost Kurana nego i njegova svrha i potreba uopste.

Daj mi jednu rečenicu koja je plagijat.
I šta je sa nadnaravnim stvarima koje nema nigdje prije, pogotovo u Bibliji ?
Kako to Da Kur'an nije kopirao iz Biblije sve one naučne netačnosti i kontradiktornosti ?

Prvi Kur'an imaš u muzeju, znaju se i pisari i sve...
Gdje prva biblija, i ko su pravi autori knjiga ?

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

јан_де je napisao:
Зашто ваше жене носе оне мараме, бурке и сл... мсм, зашто се покривају? ако има одговор прије, јбга, није ми се дало листати толике странице..

Зашто не смију жене ићи на сахране?

I mene bi zanimao odgovor na ova pitanja pa neka neki musliman odgovori ako moze.
Takodje me zanima i zasto zenama nije dozvoljeno da idu u dzamiju posto na snimcima iz dzamija vidim samo muskarce u dzamijama?

Avinoam1 je napisao:

Kuran je diktiran Muhamedu dok se nalazio na brdu, slicno kao i Mojsiju. Svrha je sto su tad arapi bili mnogobosci i cinili svakakve stvari, a pristup hriscanima i Jevrejima u ova plemena je bio ogranican. Stoga Bog bira Muhameda iz ovog naroda kako bi prenio svoje poruke o religiji ovim plemenima koji su radili svakakve lose stvari. Kao sto vidimo uspjeh je bio veliki jer dolaskom islama zavladao je mir medju arapima i zajednicka religija ih je ujedinila. Iako kasnije dolazi do razlaza kao i kod hriscana, ali inicijalni uticaj islama je bio isti kao i hriscanstva. Bog se otkriva ljudima na razlicite nacine i salje im proroke u svim narodima. Tako i u pravoslavlju imamo svece koji su dobijali poruke od boga. Iako je kod Mojsija, Muhameda taj uticaj bio daleko izrazeniji jer se zbio davno pa se potomcima prosirila ta religija. Naravno, Isus je bio takodje poslan od Boga, da li je bio bog ili ne o tome ne pise precizno u bibliji (na nekim mjestima pise da jeste bio, na nekima da nije), ali to nije toliko bitno za sustinu opste (univerzalne) religije. Ono sto je bitno je da su te religije donijele znanje o visim sferama i uputstva kako bi se ljudi trebali ponasati. Na zalost ovu sustinu ponasanja univerzalnog za sve religije vecina u svim religijama slabo primjenjuje, a kace se za sitne razlike u religijama koje nemaju nekog prakticnog znacaja.

spavac je napisao:
jelly je vazda bio dusa od covjeka, i sve mu je dobro tj ravno do mora..

tesko da ce on reci o izvorima Biblije i Kurana..

Ne znam otkud takvi zakljucci. Nije sve ravno do mora, samo sto ja priznajem da neke stvari ne znam. Tako da ne mogu reci o izvorima biblije i kurana jer ne znam, vec samo dajem svoje misljenje koje ne mora biti ispravno. Dakle, ne insistiram da sam u pravu, vec samo dajem najvjerovatniju opciju zasnovanu na sagledavanju svih strana.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 18:28 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Odkuda tebi da zene ne smiju ici u dzamiju?

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Pa postoje odvojene dzamije? Zasto? I zasto je u odredjenim dzamijama zabranjen ulazak "nevjernicima" tj turistima a razlog nije nepristojna garderoba`?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 18:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Avinoam1 je napisao:

Pljunuti Mery Huana, samo sto je Mery znao kad treba prestati lagati, ovaj laze sve se praši, daj bolan ako bar muljas, nemoj muljati na ćoškove nego na okruglo da se moze lakse kotrljati...

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 19:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Odkuda tebi da zene ne smiju ici u dzamiju?

Pa napisao sam, na svim snimcima u dzamiji su muskarci pa zato pitam kako je to regulisano, a i na sahranama, kao i u vezi sto je pitao kolega gore sa cirilicnom natpisom?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 19:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
114_AhmeD je napisao:

Kršćani "lucifera " doživljavaju kao antikrista dok su oni u Islamu 2 ličnosti. Iblis je šejtan glavni a Dedždžal je čovjek

Nesto si pomijesao> kod hriscana lucifer=sejtan a antihrist=dadzal.
Dakle isto poimanje kao i u islamu.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 20:39 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
ajkula je napisao:
Pa postoje odvojene dzamije? Zasto? I zasto je u odredjenim dzamijama zabranjen ulazak "nevjernicima" tj turistima a razlog nije nepristojna garderoba`?

Islam, kao i hriscanstvo, ima bezbroj sekti, mozda je jedna takva kakvu si opisala gore. Bila sam i u Bosanskim i u Arapskim dzamijama nikada nisam cula da zene ne smiju u dzamiju, onako. Zena ne moze uci u dzamiju kada ima menstruaciju. Tada je oslobodjena i posta i molitve. Zena kada je trudna sjedi prva do muskaraca zbog onog djeteta u utrobi. Moje prijateljice, tri pravoslavke jedna katolkinja su isle sa mnom na teraviju. Niko nije rekao da ne mogu uci, a znali su svi da nisu muslimanke. Ovdje u USA, americki par, nisu muslimani, dolazili su prosle godine cijeli mjesec na teraviju. Stajali su sa nama, niko im rijeci nije rekao.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 06:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
Avinoam1 je napisao:

Pljunuti Mery Huana, samo sto je Mery znao kad treba prestati lagati, ovaj laze sve se praši, daj bolan ako bar muljas, nemoj muljati na ćoškove nego na okruglo da se moze lakse kotrljati...

To nije laz nego samo jedan licni zakljucak. Laz je ako bi svjesno govorio neistinu, a ja to ne cinim zato sto zaista vjerujem da je moj stav ispravan. A ti, naravno, imas pravo da mi proturjecis, da tvrdis da je moj stav nepotpun/neispravan, da mi ukazes na neke cinjenice na osnovu kojih bi eventualno promjenio moje misljenje, itd. Jel shvatas razliku?

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 07:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kuran je diktiran Muhamedu dok se nalazio na brdu, slicno kao i Mojsiju. Svrha je sto su tad arapi bili mnogobosci i cinili svakakve stvari, a pristup hriscanima i Jevrejima u ova plemena je bio ogranican. Stoga Bog bira Muhameda iz ovog naroda kako bi prenio svoje poruke o religiji ovim plemenima koji su radili svakakve lose stvari. Kao sto vidimo uspjeh je bio veliki jer dolaskom islama zavladao je mir medju arapima i zajednicka religija ih je ujedinila. Iako kasnije dolazi do razlaza kao i kod hriscana, ali inicijalni uticaj islama je bio isti kao i hriscanstva. Bog se otkriva ljudima na razlicite nacine i salje im proroke u svim narodima. Tako i u pravoslavlju imamo svece koji su dobijali poruke od boga. Iako je kod Mojsija, Muhameda taj uticaj bio daleko izrazeniji jer se zbio davno pa se potomcima prosirila ta religija. Naravno, Isus je bio takodje poslan od Boga, da li je bio bog ili ne o tome ne pise precizno u bibliji (na nekim mjestima pise da jeste bio, na nekima da nije), ali to nije toliko bitno za sustinu opste (univerzalne) religije. Ono sto je bitno je da su te religije donijele znanje o visim sferama i uputstva kako bi se ljudi trebali ponasati. Na zalost ovu sustinu ponasanja univerzalnog za sve religije vecina u svim religijama slabo primjenjuje, a kace se za sitne razlike u religijama koje nemaju nekog prakticnog znacaja.

Jelly, ja na osnovu prvog dijela tvog posta zakljucujem da je Muhamed koristio jednu novo-nastalu religiju (Islam) u politicke svrhe, znaci za stabilizaciju odnosa medju plemenima, ujedinjenje pod jednu centralnu vlast, zajednicki faktor pod kojim se jedan narod definise kao politicka jedinica, itd. (Priznajem, donekle se sve religije mogu koristiti u te svrhe). Ali ipak se ne moze poistovjetiti Islam sa Hriscanstvom, kao sto imam osjecaj da ti to radis, zbog suprotnosti njihovih teoloskih stanovista.

Npr, teologija SZ i NZ jasno opisuje dolazak grijeha na zemlju i objavljuje da je jedina metoda pomocu koje se grijeh moze iskorjeniti i ljudska rasa iskupiti-smrt Boga. Znaci jedino kroz zrtvovanje samoga Boga, onoga koji je i postavio princip da je "plata za grijeh smrt", covjek ponovo moze imati nadu u jedan zivot bez grijeha (na novoj zemlji). To zrtvovanje Boga je centralna misao biblijske teologije koje nalazi svoje ispunjenje u zrtvovanju Hrista. Cijela novo-zavjetna teologija nakon tog dogadjaja se moze sazeti u dva aspekta, da covjek (ako zeli da bude spasen) mora priznati i prihvatiti tu Hristovu zrtvu, i da mora priznati i prihvatiti da je za njega umro sam Bog.

Znaci kada ti kazes da se Bog otkriva ljudima na razne nacine i da se izmedju ostaloga otkrio i Muhamedu, cinjenica je da se njemu nije otkrio Bog Staroga i Novoga Zavjeta iz prostog razloga zato sto bi si taj Bog totalno proturjecio, dajuci impuls osnivanju jedne religije koja ce pobiti njegovu centralnu misiju, tj. da Hristos nije Bog, i da Hristos nije umro i vaskrsao. Ili, postoji mogucnost da se taj Biblijski Bog stvarno otkrio Muhamedu ali da je Muhamed odbio da u potpunosti propagira Bozju volju i odlucio da sam osnuje svoju vlastitu religiju. A jedno i drugo nikako ne moze biti kompatibilno, ili je Hriscanstvo ispravno, ili je Islam.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]