114_AhmeD je napisao:
I u takvim okolnostima ( koje spominjemo ) čovjeku vjera polako ide, i od najjačeg vjernika neće puno ostati bude li svaki dan među ženama provodio niti od vjernice jake koja svaki dan provodi muškarcima vrijeme.
Ooo... stani malo. A sta je npr. recimo sa doktorima koji
moraju svaki dan da gledaju zenske pacijentkinje, da ih lijece...ili ucitelji, profesori, ili trgovci... Pa ne mozemo se izolovati toliko do te mjere da napravimo jedan svijet samo za zene a jedan samo za muskarce. Da je Bog to zelio stvorio bi "musku planetu" i "zensku planetu" . Mi smo svi nesto sto se zove lj-u-d-i. Ako neki muskarac ne moze protiv sebe i mora prevariti svoju zenu i ogrijesiti se o drugu, onda taj covjek ima veliki problem sam sa sobom koji treba pod hitno da rijesi, ako vec ne zeli da pogrijesi u tom smislu. Pa da je to tako kako ti mislis, onda ne trebamo ni izlaziti medju ljude, jer , ko zna , mozda nam nekad dodje momenat da nekoga ubijemo , pa cemo ga ubiti ako izadjem u kupovinu. Kako se ti cuvas od svega toga? Ne izlazis uopste iz kuce??
Ne treba se izlagati losim stvarima, to je logicno, ali recimo, banalan primjer, ako je covjek u stanju da i pored drugara koji duvane 2 kutije cigareta na dan, ostane ravnodusan i ne postane i sam pusac, onda je to samo jedan veliki plus koji ide njemu u prilog. I nije nimalo tesko ne pogrijesiti, samo ako covjek to hoce i ako je svjestan uzroka/posledica.
114_AhmeD je napisao:
Vjera ima "procente", .
U mojoj vjeri nema procenata niti kakvi brojki. Ona je SLOBODA i sveobuhvatna ljubav, svako je dobrodosao ako to zeli. Niko nije primoran ninasta. Bolje imati jednog pravog vjernika hriscanina nego stotinu "labavih".