Kako neki poput Hristova i Varnave objašnjavaju činjenicu da je Arkanov rođak Igor Ražnjatović postao musliman?
Igor Ražnjatović pripada mlađoj generaciji sarajevskih rok pjevača. Bavi se i politikom: član je SDA i sarajevskog parlamenta. Ražnjatović je postao poznat i po tome što je još tokom rata prešao na islam. Sa promjenom vjere Igor je promijenio i ime. Sada se zove Hamza.
„Moji najbliži su to shvatili kao pozitivan korak. Nijesu se mnogo petljali, ali i da jesu, to ne bi pilo vode. Danas sam zadovoljan čovjek. Samo još u dokumentima nijesam promijenio ime, pa kada me neko zovne Igore, gotovo da ne znam na koga se odnosi“, objašnjava Hamza.(Ovo ide u prilog jelyfishovoj teoriji o transformaciji u boljeg čovjeka)
Na takav korak Hamza se odlučio tokom rata, kada je blizu njega eksplodirala granata ispaljena sa brda oko Sarajeva, a on nekim čudom ostao nepovrijeđen.
Slična situacija je i sa nekadašnjim košarkašem, Damirom Mirković koji je također prešao na islam. Izabrao je i novo ime: Abdulkerim.
„Okolina je reagovala čudno. Prebacivali su mi i pitali me da li me neko prisilio na ovakav korak. No ne prođe dan a da se ne zahvalim Dragom Bogu što me počastio.
Imam divan brak i dvoje djece“, objašnjava Abdulkerim. (očigledno je postao bolji čovjek)
Na isti korak odlučio se i Aleksandar Aco Seksan, najpoznatiji mladi bosanski glumac.
No Aleksandar još nije promijenio ime. „Volio bih izabrati neko lijepo muslimansko ime koje nije tako često“, kaže poznati glumac.
Ugledni sarajevski sociolog, prof. dr Ismet Dizdarević, smatra da „čovjeku vjera i obredi služe da dokuči ono što želi, da se identifikuje“, te da postoji više razloga zašto se ljudi odlučuju da promijene pripadnost religiji određenu rođenjem.
O pripadnicima nekih manjih sekti da i ne govorimo jer je to po mnogima postalo pomodarstvo.
Evo Hristove, sve i riječ je u sklopu teme