banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 10:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 590 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 30  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Maj 2010, 17:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Nije to nova stvar. Bilo je takvih slučajeva i ranije, isto se pisalo po medijima.

Ako nekoga zanima neka potraži na googlu pojam "sungazing".

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 17:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Cuo sam i ja za dosta takvih slucajeva, samo se ne sjecam da su se naucnici time pozabavili na ovaj nacin. Cisto sumnjam da ce im ovaj eksperiment pomoci da omoguce astrounautima duzi boravak bez hrane i vode.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 22:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Naravno da neće. Čovjek kojeg su posmatrali je sasvim drugi "profil" u odnosu na tamo neke astronaute :)

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 14:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Svemirci oteli sondu Voyager 2?

Sonda već nekoliko dana na Zemlju šalje podatke koje je nemoguće dešifrirati

Sonda Voyager 2 Zemlju je napustila prije 33 godina i prva je sonda koje je posjetila Uran i Neptun te napravila "Veliki obilazak" Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna. Sonda se u međuvremenu nalazi na rubovima Sunčevog sustava i vjeruje se da bi unatoč svojoj starosti mogla trajati do 2030. godine.

Prije nekoliko dana, točnije 22. travnja ove godine, signali Voyagera su se neočekivano promijenili. Podaci i dalje pristižu, ali u izmijenjenom formatu kojeg ne uspijevaju dešifrirati ni najbistriji NASA-ini umovi.

Moguće je da se radi o tehničkom problemu, ali postoje i teze prema kojima je sonda upala u ruke izvanzemaljskih bića koji nam šalju zasad nerazumljive poruke.

Voyager 2 u sebi ima takozvanu "zlatnu ploču" na kojoj nosi poruke našim susjedima izvan Sunčevog sustava. Osim ljudskih pozdrava i glasova na 55 jezika, ploča sadrži prirodne zvukove (ptice i valovi) te 90 glazbenih minuta (Mozart i Beethoven).

"Možda je u sustav upala kozmička čestica koja je dovela do poremećaja, a možda je došlo i do problema sa softverom", poručuju stručnjaci NASA-e koji odbacuju mogućnost upletenosti izvanvanzemaljskog života.

Ukoliko su u probleme s Voyagerom ipak upleteni izvanzemaljci, pitanje je kakvu reakciju možemo očekivati. Nekolicina znanstvenika, među kojima je i Stephen Hawking, već duže vrijeme upozoravaju da je vrlo lakomisleno izvanzemaljcima slati bilo kakve poruke. Ne možemo, naime, znati kakve su njihove namjere, a vrlo je vjerojatno da su bića izvan Sunčevog sustava puno inteligentnija od nas samih.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 20:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Najbolja opticka varka godine, od japanskog matematicara Koukichi Soguhara:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hAXm0dIuyug[/youtube]

:D

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
haha super. :)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 16:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hubble "ulovio" zvijezdu kako proždire planet

Slika
Fenomen je uočen u dalekom svemiru, u sustavu zvijezde Wasp-12, koja je velika poput našeg Sunca. Ona je počela privlačiti i polako gutati planet Wasp-12b.

Astronomi su uz pomoć teleskopa Hubblea u dalekom svemiru pronašli zvijezdu sličnu našem Suncu kako proždire jedan obližnji planet.

Ovakva pojava, kažu, nije neko preveliko iznenađenje, ali ovaj konkretan slučaj dosad je najjasniji dokaz da su zvijezde uistinu u stanju progutati "svoje" planete.

Planet je ipak bio predaleko pa ga Hubble nije uspio jasno fotografirati, ali znanstvenici su, na temelju prikupljenih podataka, uspjeli rekonstruirati kako proždiranje planeta izgleda te su izradili ilustrativni grafički prikaz fenomena.

Inače, planet čija je sudbina zapečaćena zove se Wasp-12b, a pretpostavlja se da mu je do kraja postojanja preostalo još "samo" desetak milijuna godina.

Trenutno se toliko približio zvijezdi da je prosječna temperatura na površini 1.500 Celzijevih stupnjeva. Od tolikog zagrijavanja iza planeta ostaje dugi vatreni trag.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 07:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Teleskop koji oko zemlje kruži od 25. travnja 1990. godine je, osim velikog broja snimki, zabilježio i iznimne statističke podatke. Hubble je dugačak 11 metara, širok 4,2 metra i težak 11 tona, oko Zemlje putuje na visini od 600 kilometara brzinom od 28.000 km/h, a za jedan krug oko zemlje mu treba 96 minuta.

Slika

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 18:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Citiraj:
Pogođen Jupiter!

Prekjučer u četvrtak 03. maja, kasno navečer u 22 22:31 sati po našem vremenu najveći planet u našem sustavu pogođen je od strane nepoznatog nebeskog tijela. Najvjerojatnije je riječ o asteroidu ili kometi koja nije zabilježena niti u jednom katalogu astronoma. Udar su istovremeno, nezavisno jedan od drugoga zabilježili astronomi-amateri Christopher Go na Filipinima i Anthony Wesley iz Australije. Profesionalne zvjezdarnice nemaju konstantni monitoring planeta, pa čak niti Mjesec nije konstantno sniman niti od koje profesionalne zvjezdarnice na svijetu.

Slika
Detalj udara nepoznatog tijela u Jupiter

Stoga su takvi događaji gotovo isključivo u domeni astronoma-amatera.

Sve do prije petnajstak godina smatralo se kako su udarni nebeskih tijela u planete veoma rijetka događanja gledano vremenskom skalom ljudskog življenja. No onda se sve pomalo počelo mijenjati. Najprije su ostaci komete Shoemaker-Levy 9 (SL9) u lipnju 1994. udarili u jupiter i napravili pravu pomutnju. Petnaest godina kasnije, u lipnju 2009. ponovo je došlo do udara što je bilo veliko iznenađenje. Prekjučerašnji udar nešto manjeg nebeskog tijela definitivno nam daje sugestiju kako se monitoring planeta Sunčeva sustava mora formirati, ako ne od strane profesionalaca onda od strane astronoma-amatera. Očigledno je da ovakvi događaji nisu nimalo rijetka pojava te da imaju reperkusije i na zaštitu naše planete od strane nebeskih objekata koji nisu katalogizirani. Nedavno otkriće tkz. tamnih asteroida ponovo je uzburkalo duhove obzirom da smo sada svijesni kako je opasnost idara nekog objekta u Zemlju (ili druge planete) znatno veća nego što se to do prije koju godinu mislilo.

Posljednje „raketiranje“ Jupitera zabilježeno je amaterskim teleskopom i kamerom. Nisu uočeni tragovi višestrukih udara te je očigledno kako se radilo o jednom jedinstvenom objektu. Na snimcima u vrijeme udara uočava svjetlosni bljesak, a kasnija patrolna opažanja Jupitera diljem svijeta nisu dala naslutiti razvoj „tamnih područja“ u Jupiterovoj atmosferi koja bi nagoviještavala da je riječ o velikom poremećaju zračnih masa i strujanja.

U cijeloj priči treba reći i kako se prema nekim terorijama astronoma, Jupiter zbog svoje goleme mase i velikog gravitacijskog utjecaja zapravo može definitirati i kao Zemljin čuvar! Naime, mnogobrojni nebeski objekti koji iz tamnih dubina svemira jurnu prema Suncu bivaju skrenuti sa svoje putanje. Neki od njih očigledno i udare u sam Jupiter. Da nema njegova gravitacijskog utjecaja vjerojatno bi udari u Zemlju bili češći i s težim posljedicama.

Oni koji žele vidjeti orginalni amaterski video zapis samog udara nepoznatog objekata u Jupiter neka svakako krenu na ovaj link: http://jupiter.samba.org/jupiter/201006 ... index.html .Video je veličine 46Mb!

Inače, Jupiter se može golim okom vidjeti kao najsjajnija „zvjezdica“ iznad istočnog obzora, rano ujutro sat dva prije izlaska Sunca. Odmah do njega se sada nalazi i Uran a nešto poviše i Mjesec u zadnjoj četvrti!

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 18:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Meni ova slika nekako deluje kao da je lazna

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 19:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
НАСА је потврдила.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 21:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Moguce... U svakom slucaju, u poslednje vreme najvise cudnih desavanja upravo na Jupiteru... Prvo zabelezena eksplozija, pa onda nestao onaj jedan prsten, pa sada ovo...

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 16:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Novi element na rubu priznanja

Novi element sa 114 protona u atomskoj jezgri na rubu je priznanja i uvrštenja u službenu tablicu elemenata. Još 1999. su znanstvenici ruskog Združenog instituta za nulkearna istraživanja u Dubni tvrdili da su otkrili element 114, a nakon toga su ga uspjela stvoriti još dva neovisna znanstvena tima. Novi element naziva se copernicium i ununquadium, a još postoje nedoumice hoće li ga se svrstati u skupinu metala ili plemenitih plinova

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 19:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Avg 2009, 15:05
Ova vijest iz svijeta nauke će da šokira evolucioniste. Pročitajte http://www.geopolitika.rs/index.php?opt ... &Itemid=26

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 20:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
tripo 41 je napisao:
Ova vijest iz svijeta nauke će da šokira evolucioniste. Pročitajte http://www.geopolitika.rs/index.php?opt ... &Itemid=26

Citiraj:
пише: Мирољуб Петровић

Prestao sam citati prije nego sto sam i poceo.

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 20:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Elvis Presley je napisao:
tripo 41 je napisao:

Citiraj:
пише: Мирољуб Петровић

Prestao sam citati prije nego sto sam i poceo.

:)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 20:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
jelly, ja sam sokiran, ne znam kako cu zaspati veceras.
Kako se ti drzis?? :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 20:49 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Avg 2009, 15:05
Ето лик цијелог живота нападао Библију и постао религиозан. Нема вас шта да шокира посебно, ви сте небитни у тој причи :D , већ је шокирала атеистичке научнике, то је битно. Ово вам дође као када би Хитлер пред крај 2. свј. рата прешао на страну савезника. Ето др Флу је под несумњивим доказима креационизма постао вјерник. Чак је почео да разоткрива како се умотавају лажи највећег еволуционисте данашњице Р. Докинса. Прорадила му савјест, а и видио је доказе за стварање. Ето каква је теорија еволуције.

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 22:33 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Tripo, ti negdje pomenu da se učiš da budeš filozof...

Može li se biti dobar filozof bez poznavanja nauke i najnovijih naučnih otkrića?

Vjerovatno ti je poznato da je filozofija ranije bila nerazdvojivo povezana sa proučavanjem prirode, npr. naziv kapitalnog Njutnovog djela je "Philosophiae Naturalis Principia Mathematica", odnosno "Matematički principi prirodne folozofije". U to vrijeme, onaj ko je želio da nauči o prirodi studirao je "filozofiju". Da li je sada drugačije?

Da li ti misliš da gradiš karijeru filozofa na ignorisanju naučnih činjenica i crpeći "naučne" vijesti iz popularne literature, autora upitnog karaktera koji se bavi onim za šta nije obrazovan, poput Miroljuba Petrovića?

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Elvis Presley je napisao:
jelly, ja sam sokiran, ne znam kako cu zaspati veceras.
Kako se ti drzis?? :lol:

I ja, pa razmisljam cak da kupim i one knjige sto M. P. reklamira na dnu stranice. Toliko su interesantne ove nove cinjenice u nauci da bi se Ajnstajn i Njutn postidjeli svojih teorija kad bi culi da je M. P. "otkrio" da su "lazovi" :lol:

tripo 41 je napisao:
Ето лик цијелог живота нападао Библију и постао религиозан. Нема вас шта да шокира посебно, ви сте небитни у тој причи :D , већ је шокирала атеистичке научнике, то је битно. Ово вам дође као када би Хитлер пред крај 2. свј. рата прешао на страну савезника. Ето др Флу је под несумњивим доказима креационизма постао вјерник. Чак је почео да разоткрива како се умотавају лажи највећег еволуционисте данашњице Р. Докинса. Прорадила му савјест, а и видио је доказе за стварање. Ето каква је теорија еволуције.

Ma da, bitno je da M. P. prodaje i reklamira knjige i zaradjuje na propagandi. A onda tamo po forumu sere kako su svi ostali koji su siromasni nesposobni i lenjivci. Njegova djela najbolje govore o njegovoj religiji.
Inace, sto se tice ovog naucnika drago mi je da se obratio Bogu, ali nadam se ne na osnovu propagandnih knjiga koje sire kreacionisti i koje nemaju veze sa naukom, nego se nadam da se obratio na pravi nacin i da nece nastaviti sa sirenjem ovih kreacionistickih "dokaza". Jer dokazi ako postoje su u slozenosti zivih sistema koje je neko morao osmisliti, a ne u izvrtanju nauke da bi se opravdalo licno misljenje ili bukvalno tumacenje biblije, teorije zavjere i druge stvari.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 590 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 30  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]