Citiraj:
Ne vazi.
Prvo, komunizam nije bio okrenut protiv razuma, dakle nije kritikovao ideje prosvjetitelja niti ideje francuske burzoaske revolucije, naprotiv i socijalizam vjeruje u progres i razum, osnovne ideje prosvjetiteljstva.
А фашизам није окренут разуму? Јесте, само они тај разум обликују како њима одговара (као и комунисти). Такође, уздају се и у прогрес и напредак, али на свој начин и на штету неистомишљеника (као и комунисти).
Citiraj:
Drugo, covjece pa gledaj sta ti pises. Fasisti primjenjuju zakon opstajanja jaceg i sposobnijeg u zivotu uopste, dakle oni prihvataju nejednakost ljudi i borbu medju ljudima dok socijalizam zagovara jednakost, zajednicu i saradnju.
Не примењују они ништа, то је закон природе од постанка света.
Citiraj:
Trece, jos veca nebuloza. Elitizam jednak socijalizmu i fasizmu. Da, ali u praksi. Ali mi pricamo o ideologijama, ova rasprava je pocela kada si ti rekao da fasizam (dakle kao ideologija) nema zlocinackih elemenata u sebi.
Измишљотина. Нити сам ово негде написао а још мање рекао.
Citiraj:
Zato sam rekao da ja razdvajam Marksov komunizam, dakle izvorni socijalizam od onoga sto se ostvarilo u praksi, jer ovdje smo krenuli da pricamo o ideologijama. Znaci, socijalizam propagira jednakost, klasnu jednakost prije svega a na kraju i besklasno drustvo. To je totalna suprotnost elitizmu.
Хвала на информацијама, док ми ти ниси рекао ја нисам знао шта пропагира социјализам. Социјализам не пропагира бескласно друштво, то пропагира комунизам.
Citiraj:
Cetvrto, ultranacionalizam...ne znam kako si dosao do ultralevicarstva...i ne znam kako mozes povlaciti uopste paralelu izmedju ljevice i desnice, zar to nije i smisao te dvije strane, da budu suprotne?? Socijalizam nije bio nacionalisticki nastrojen, opet naprotiv, propagirao je jednakost, kako medju klasama tako i medju narodima.
Нит која повезује екстремно левичарске и десничарске идеологије су терор и насиље у идеји спровођења идеја и замисли тих идеологија. То им је сличност.
Citiraj:
Smijesan ti je posto ocigledno nisi citao Marksa. Izvorni marksizam, dakle Marksov komunizam se nikada nije ostvario, iako su se u praksi komunisti pozivali na te ideje. Marks je imao na umu klasnu emancipaciju, besklasno drustvo, jednakost, rusenje kapitalizma, zajednicku svojinu. E sad opet mozemo uci u problematiku njegove ideologije, a vec sam pisao o tome. Ovo sto kazes da se Marksove ideje ne mogu sprovesti bez terora i nasilja...shvatam na sta ciljas ali si se pogresno izrazio. Nije u pitanju teror i nasilje vec revolucija. Mada bi se mogli sloziti oko toga da je njegova ideologija utopisticka (jer i ima korijena u ranijim utopistickim idejama).
Читао сам Маркса наравно, лепо утопистичко штиво у равни са Андерсоновим бајкама.
Ко год да је покушао да спроведе у дело марксистичке идеје видели смо како се то завршило.
А ово прича да терор и насиље нису терор и насиље већ револуција је трагикомична. И нацисти су само спровели револуцију у Немачкој.
Идеја Маркса о стварању квази бескласног друштва се заснива на терору и насиљу јер не постоји други начин да се владајућој класи одузме моћ и имовина. Једноставно то је једини пут и управо то не разликује комунизам од фашизма. Разлика је пре свега у политичкој класи која заступа идеју, да ли је иста опредељена лево или десно.
Е сад због искуства које је Западна Европа имала са фашизмом и нацизмом ове идеологије су аотматски "жигосане" а левичарске су "популарне" јер нису показале своје резултате у водећим европским земљама. Па зато константно можемо са тв-а да чујемо негативне критике о десничарским идеологијама, странка и сл. док су левичарске популарне и ин.
Као што рекох, Хана Арендт, прочитај биће ти много разумљивије.