banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 17:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 225 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Maj 2010, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa dobro, ali eto kazite vi da li je postigao ono sto je htio? Naravno, mislio je da ce postici, ali nije nista ispalo od svega. Iako kazem da je veliki patriota jer se zrtvovao misleci da ce biti sloboda. Sad ww1, izgovor ili ne, to nije bitno.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 16:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
jellyfish je napisao:
Pa dobro, ali eto kazite vi da li je postigao ono sto je htio? Naravno, mislio je da ce postici, ali nije nista ispalo od svega. Iako kazem da je veliki patriota jer se zrtvovao misleci da ce biti sloboda. Sad ww1, izgovor ili ne, to nije bitno.

Шта је писац хтео да каже?

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 19:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pitas pitanje, a odgovor ti je dat u prethodnom postu. Ocigledno me ne podnosis Silvio. Znam da imamo dijametralno suprotna politicka ubjedjenja, ali to nije razlog da se svadjamo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 20:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Везе..
Човјек те пита шта си хтео рећи? Шта је Принцип хтео да постигне, реци нам?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 22:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Htio je da postigne slobodu od Austrougarske vlasti.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 22:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Па јесу ли се ослободили Аустроугарске послије рата?
Гаврило Принцип је херој. А то што је његово дијело искориштено за рат је друга ствар..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 23:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
jellyfish je napisao:
Pitas pitanje, a odgovor ti je dat u prethodnom postu. Ocigledno me ne podnosis Silvio. Znam da imamo dijametralno suprotna politicka ubjedjenja, ali to nije razlog da se svadjamo.

Грешка синовац, ја тебе нити подносим нити неподносим.

Само питам да појасниш упис, из написаног ја нисам могао да извучем циљ.

Да, Принцип је у извршио атентат убеђен у идеју ослобађања од аустријске окупације, међутим тај атентат са првим светским ратом нема ништа, само је убрзао почетак. До рата би дошло пре или касније јер је основни узрок рата претензија Аустрије да се територијално прошири на Балкан и добије излаз на Јадранско море.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 17:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2010, 19:40
Mislim da ste malo odlutali od tebe, ja mislim da je Gavrilo Princip bio samo pijun, jer bas negdje sam citao ( neznam koliko su tacni podaci) da je Mlada Bosna izabrala te ljude da izvrse atentat jer su te osobe imale spihickih problema (predpostavlja se da je bila rijec i sizofreniji), te da je njima bilo svejedno i ukoliko budu uhvaceni i pogubljeni...ponavljam koliko je to tacno neznam ali ukoliko jeste znaci da je on bio smao obicna zrtva, pijun zarad necijih politickih ciljeva...
a druge strane ja sam u skoli ucio da ubistvo Ferdinanda nije bio osnovni uzrok za rat, to je bio jedan od mnogobrojnih uzroka, to je smao kao bila "kap koja je prelila casu" ali eto :)
Uglavnom ja znam da dana u Sarajevu ima Principov most vjerovatno su dali ime jer snatraju da je Gavrilo ostao heroj u narodu, jer ne bi dali ime po teroristi :D

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 17:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
samir825 je napisao:
Uglavnom ja znam da dana u Sarajevu ima Principov most
Ima most, ali se više ne zove principov, već mnogi koriste taj naziv, isto kao što mnogi još miskinovu tako zov.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 18:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Principov most se sada zove Latinska ćuprija,kako se i zvao do 1918.godine....

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 18:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ma dobro ali jedno vrijeme se zvao Principov most :)
tako da nevjerujem da bi dali ime po teroristi :)

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 18:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

samir825 je napisao:
ma dobro ali jedno vrijeme se zvao Principov most :)
tako da nevjerujem da bi dali ime po teroristi :)

To su ime mostu tad dali Srbi, a šta su muslimani mislili o tome, a i o Srbima vidjeli smo devedesetih.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 18:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

A jel stvarno mislis da je muslimanima bilo dobro u A-U??
Usput hvala za argumentovanu i jako dobru raspravu iz koje se moze dosta toga nauciti;)

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 22:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2010, 14:03
za mene je gavrilo princip heroj jer je ubio okupatora ili pravog AGRESORA koji je izvrsio AGRESIJU iz AU na BOSNU ... to je bila cista AGRESIJA cisto da znate ... vidim da ima blesavih komentara tipa "AU nas izgradila ovo ono" .. izgradili su nam pruge ne zato sto nas vole nego da crpe nase rude da sjeku nase sume ... isto vazi i za puteve i sve ostalo ... sugurno nismo bili protektorat zato sto nas vole ... toliko od mene neka je vjecna slava principu ...

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 17:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Maks je napisao:
za mene je gavrilo princip heroj jer je ubio okupatora ili pravog AGRESORA koji je izvrsio AGRESIJU iz AU na BOSNU ... to je bila cista AGRESIJA cisto da znate ... vidim da ima blesavih komentara tipa "AU nas izgradila ovo ono" .. izgradili su nam pruge ne zato sto nas vole nego da crpe nase rude da sjeku nase sume ... isto vazi i za puteve i sve ostalo ... sugurno nismo bili protektorat zato sto nas vole ... toliko od mene neka je vjecna slava principu ...

Гаврило Принцип је терориста! Организација "млада босна" је српска терористичка организација. Гледано са ове дистанце Гаврила и "држину" би требало поново осудити и казнити како и доликује терористима.
Аустроугарска царевина је била једна модерна и цивилизована мултикултурална заједница германско-славенско-угарске орјентације.
Ко и због чега је гурнуо чобана из села Обљај код Босанског Грахова да упуца аустријског надвојводу то никада нећемо знати?!
Водећи се Његошем, и оним његовим "Ко имало на брду стоји, више види него онај под брдом", дозвољавам себи да закључим да је Гаврило једна трагична личност о коме би највећи философи данашњице могли да пишу студије у стотину томова.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 18:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
cooltura je napisao:
Maks je napisao:

Гаврило Принцип је терориста! Организација "млада босна" је српска терористичка организација. Гледано са ове дистанце Гаврила и "држину" би требало поново осудити и казнити како и доликује терористима.
Аустроугарска царевина је била једна модерна и цивилизована мултикултурална заједница германско-славенско-угарске орјентације.
Ко и због чега је гурнуо чобана из села Обљај код Босанског Грахова да упуца аустријског надвојводу то никада нећемо знати?!
Водећи се Његошем, и оним његовим "Ко имало на брду стоји, више види него онај под брдом", дозвољавам себи да закључим да је Гаврило једна трагична личност о коме би највећи философи данашњице могли да пишу студије у стотину томова.

Da imas pokrice barem za jednu navedenu tezu ne bih ti rekao da si boodala.

Kao prvo i osnovno AU je bila sve ali ne multi kulti zajednica ove orijentacije. Sta je moderno i civilizovano ako je glavni cilj bila germanizacija cjelokupnog stanovnistva. I jos nesto, AU je vec nakon 1848. bila tvorevina koja je bila na izdisaju i koju je u zivotu odrzavala sila. U to vrijeme kasnili su za svim razvijenim drzavama Evrope.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:
joj shakal koji si ti levat...

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 18:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Ako je iz razloga sto se raspravljam sa ovim likom, onda jesam... sad sam vidio sta je sve pisao po forumu.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 18:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Svaka čast, brz si ko munja :wink:

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2011, 07:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Као прво, није компетентност на ову темиу чињеница да си родом из Доњег ливањског поља и околине Бос.Грахова. Гдје старци домаћини ноћу уз ватру и врућ кромпир причају о младом Принципу из Обљаја и мећу га у небеса међу најславније Косанчиће, Лазаревиће, Немањиће, Бориће или Обилиће. Нит је Гаврило архетипски јунак, нит је "Царевина" заостала и нехумана.
Сагледавајући чињенице којима говори историја ми долазимо до следећих сазнања:
-Отомани су напустили Босну и за собом оставили 98% неписменог становништва.
-Аустрија је на своја плећа преузела једну од највећих хуманитарних мисија у животу европске заједнице и сама без помоћи држава у окружењу успјела да колико толико поврати овај народ у европске токове након преко 400 година "азијаћења".
-Није Босна ботаничка башта па да дрвеће треба чувати, односно мјеста попут Бараћа и Срнетице живјела су модеран европски живот тих година, а данас и не постоје или су паланке од 100-150 људи.
-Пилане и производња дрвета у Босанској Крајини били су на завидном нивоу за тадашње европске услове, посебно у односу на теби тако развијене земље попут Британије, Шведске или Француске.
-Непотребно је расправљати о инфраструктури.
-Гаврило Принцип и организација ироничног имена "Млада Босна" су претеча свих модерних терористичких организација и као такве се проучавају на станим факултетима.
-Тешко је бранити ставове, у земљама попут ове гдје је шамара преча од руковања и гдје је потпис шака од стол, а да притом не поврједиш танане успомене из давних вермена када смо се дизали сви на Хеј, Славени.
-Људи се и данас у модерној европи дижу када чују своју Химну, ал на овим просторима ја мислим да не?
-Гаврило Принцип и њему слични послужили су као повод за велики рат који је србима фактурисан у стотинама хиљада мушких глава.
-Пуцајући у Надвојводу Фердинанда гаврило је пуцао у стомак мајци Србији.
-Побио је све што је младо и мушко, све што је требало да се множи и да расте.
-Ако је због тога заслужио да буде спомињан као херој или револуционар онда је то грешка народа који га спомиње.
-Модерна Европа организацију "млада босна" спомиње искључиво као српску терористичку организацију.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 225 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]