banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jun 2025, 20:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Maj 2010, 02:50 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
ajkula je napisao:
Ja bih ju kupila bez imalo grize savjesti. Ljudi olako ulijecu u kredite, zive preko mogucnosti, ne razmisljaju o posljedicama, nemaju pokrica za kredit i kada im se desi takav fijasko to nije moja krivica. I takvi stanovi su vecinom jeftiniji, jer banka gleda da se pokrije i ne ide na zaradu. A ako imam mogucnost da ga kupim za manju lovu - zasto da ne. Ne otimam, placam.

potpuno se slazem

sem toga ti stanovi su u vlasnistvu banke tako da neko jovo ili mitar kojem su prsti ispod jorgana izvirili nema nikakve veze sa pricom

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 08:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
The_new_Statesman je napisao:
Ovde je to sasvim normalna pojava, kuca je roba kao i svaka, naravno ne za onog koji je ostao bez nje, ali sta da se radi... I on ju je uglavnom sagradio sa tudjim parama. Ako nista, bar je nekoliko godina besplatno stanovao u njoj.

Mada, ne bih imao zeludac da uzmem kucu/stan koja je u decenijskom vlasnistvu, a izgubljena je na takav nacin iz ko zna kakvih nevolja.

Akcenat je na ovo "Ovdje je to normalna pojava..." tj. u inostranstvu. Ok, tamo niko i ne pravi kuće nego ih kupuje.
A ovdje (kod nas) kuću je prije obično pravio radnik, a oni malo jači funkcioneri ili osobe koje su bile na položajima su mahom dobijali stanove.
Baš iz tog razloga što je ovdje radnička klasa pravila kuće svojim radom, kreditima itd i u tim kućama živjele generacije je bilo kome drugome malo teže kad se kuća konfiskuje da se useli u nju.
Da je stan to bi bila druga priča, ali kuća je ipak nešto ličnije.
Oduzeti stan bih moža i kupila ali kuću ne bih, jednostavno ne bih.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 08:36 
zavisi, jeste to normalna stvar, jer sto neko rece banka je to svakako oduzela, ako ne kupim ja kupice neko drugi.. svejedno..
ali ima i ona druga strana price.. konkretno znam ljude koji su digli hipoteku na kucu za lijecenje kcerke koju nisu uspjeli spasiti na zalost, a ostao im je ogroman kredit sa ogromnom mjesecnom ratom, i samo Bog zna kako se snalaze da to otplate.. i ne daj Boze da ne mognu platiti jer ne tesko zive, i da im se mora uzeti ta kuca... e u takvoj situaciji ne bih nikad voljela ni pomisilti doci do neke imovine..

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 08:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
ajkula je napisao:
I takvi stanovi su vecinom jeftiniji, jer banka gleda da se pokrije i ne ide na zaradu.

Kamo sreće da je tako
I ja sam mislio da je tako ali malo sutra.

Uzmite npr Leasing vozila, gdje je ''vlasniku'' ostalo nešto više od jedne godine da otplati auto (Leasing na 5 godina) i više nije bio u situaciji, te mu je poslije 6 mjeseci oduzeto vozilo.
Logikom trebao bi neko da plati tih godinu i nešto leasingu i da preuzme auto..

Kažem logično. Ali nije tako.
Auto se prodaje po tržišnoj vrijednosti.

Isti slučaj je sa nekretninama.

Provjereno

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 09:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mislim da banka prodaje nekretninu za onoliko novca koliko je ostalo da dužnik otplati, npr. ako je kuća vrijedna 500.000 a banka potražuje 200.000 da će je za toliko i prodati. Jer kako zakonski provesti kroz papire taj "višak" novca?

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 09:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Talija je napisao:
Mislim da banka prodaje nekretninu za onoliko novca koliko je ostalo da dužnik otplati, npr. ako je kuća vrijedna 500.000 a banka potražuje 200.000 da će je za toliko i prodati. Jer kako zakonski provesti kroz papire taj "višak" novca?

Kakav visak? Kuca je bankina moze da radi sta hoce sa njom.... I sta ako vise ljudi hoce da kupi po toj cijeni, logcino je da ce se prodati onome ko ponudi najvise. Mada bi se to rijetko desavalo, jer da je cijena kuce puno veca od ostatka kredita, vise se isplati onome ko je u njoj da ju proda, nego da ne otplacuje kredit. Recimo housing bubble sto je bio u USA se vecinom kreirao po sistemu, digni hipoteku, kuci kucu, sacekaj 2-3 god da cijena poraste, prodaj, otplati kredit i profitiraj.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 09:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Time trek je napisao:
Talija je napisao:

Kakav visak? Kuca je bankina moze da radi sta hoce sa njom.... I sta ako vise ljudi hoce da kupi po toj cijeni, logcino je da ce se prodati onome ko ponudi najvise. Mada bi se to rijetko desavalo, jer da je cijena kuce puno veca od ostatka kredita, vise se isplati onome ko je u njoj da ju proda, nego da ne otplacuje kredit. Recimo housing bubble sto je bio u USA se vecinom kreirao po sistemu, digni hipoteku, kuci kucu, sacekaj 2-3 god da cijena poraste, prodaj, otplati kredit i profitiraj.

Mislim da se ne može prodati kuća ako je hipoteka na njoj....

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 09:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Ozbiljno? Zasto ne bi moglo? Dobijem pare, otplatim hipoteku, prebacim kucu? Na zapadu sigurno moze, ako ne moze u BiH to je velika glupost.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 10:00 
pa ne mozes ali i mozes.. jer ja imam kucu pod hipotekom i dugujem banci 100.000 a kuca vrijedi 500.000. uzmem, dogovorim s nekim da mi da 100.000 kapare. vratim banci. skinu hipoteku, covjek mi da ostatak od 400.000 , ja mu prepisem kucu i eto..

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 10:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

majlili je napisao:
pa ne mozes ali i mozes.. jer ja imam kucu pod hipotekom i dugujem banci 100.000 a kuca vrijedi 500.000. uzmem, dogovorim s nekim da mi da 100.000 kapare. vratim banci. skinu hipoteku, covjek mi da ostatak od 400.000 , ja mu prepisem kucu i eto..

E ovako može :D naravno prije podmiriš banku, skineš hipoteku pa je prodaji kome hoćeš.

Ali dok je hipoteka na kući nema rezona da se može prodati nešto što je već napola prodato. Hipoteka je garancija.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 10:10 
pa to da, nemas pravo prodati kucu pod hipotekom.. na ovaj nacin bi se mnogi mogli rijesiti situacije da im zbog petoduplo manjeg duga oduzmu nekretninu..

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 11:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Talija je napisao:
Akcenat je na ovo "Ovdje je to normalna pojava..." tj. u inostranstvu. Ok, tamo niko i ne pravi kuće nego ih kupuje.
A ovdje (kod nas) kuću je prije obično pravio radnik, a oni malo jači funkcioneri ili osobe koje su bile na položajima su mahom dobijali stanove.
Baš iz tog razloga što je ovdje radnička klasa pravila kuće svojim radom, kreditima itd i u tim kućama živjele generacije je bilo kome drugome malo teže kad se kuća konfiskuje da se useli u nju.

Prave se kuce i ovde, ali uglavnom kreditima sto opet vodi do toga da se neko zaj...o u racunici. Hoce nesto sto ne moze pokriti zaradom. Ali to je to.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 11:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pazite price, desilo se par km od Salzburga. Prica je po sjecanju...

Tip gradi kucu, zavrsi je 90%, mislim da se poceo i useljavati. Jedno vece mu najbolji prijatelj digne na kladionici 5-6 hiljada. U povratku kuci ili tako nesto ''graditelj' ga bukvalno zakolje i ostavi u nekom sumarku...

Graditelj je sada u zatvoru, a kuca na bubanj. Ah da, cini mi se da je jos falsifikovao testament u kom kaze da ubijeni u slucaju smrti sve ostavlja njemu. Genije.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 11:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Talija je napisao:

Vjeruj mi nisi u pravu. Nažalost

Mada poslednja opcija banaka je oduzimanje imovine. Ipak ako postoji i najmanji mogući način da se dobiju pare, banka će to da iskoristi. Tek kad iscrpe sve moguće varijante onda ide plenidba.

Uzmimo da je neko uzeo kredit za kupovinu/gradnju kuće, bez žiranata a da je taj objekat hipoteka. Kredit je uzet na 10 godina. I sad osoba ne može da plaća poslije 5 godina. I banka je iscrpjela sve moguće scenarije i došlo je do toga da se oduzima objekat.

Objekat je oduzet i ide na prodaju. Određena je njegova vrijednost te se kreće od toga.
Kako prikazati da je pola kuće otplaćeno??? Pa kamata!!!

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 12:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Talija je napisao:
Ovde je to sasvim normalna pojava, kuca je roba kao i svaka, naravno ne za onog koji je ostao bez nje, ali sta da se radi... I on ju je uglavnom sagradio sa tudjim parama. Ako nista, bar je nekoliko godina besplatno stanovao u njoj.

Mada, ne bih imao zeludac da uzmem kucu/stan koja je u decenijskom vlasnistvu, a izgubljena je na takav nacin iz ko zna kakvih nevolja.

Samo funkcioneri i oni na polozajima dobijali stanove :roll: ?
Moracu onda dobro da ispitam moje komsije od kojih neki imaju manje od 200 maraka penziju kako su se tako srozali s funkcije na tako niske grane. :wink:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 17:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Talija, kako rece TNS kuce se i na zapadu grade. Onaj ko nema para gradi ju sa familijom i prijateljima, onaj ko ima malo duzi jorgan unajmi gradjevinsku firmu..

Ne znam kako je u Trebinju ali u BL su obicni radnici dobijali stanove.

Stanovi/kuce koji su na aukciji su troduplo jeftiniji - na zapadu.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 17:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
da.
ma ok je to. ako nekom prevarantu uzmu kucu ili stan, ajd ok.
ali ako je neko zaplako za njom... e jbg, mene bi cini mi se auto udarilo odmah na aveniji.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 18:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dakle, generalno ne bih mogao uzeti svaku kucu ili auto na taj nacin. Bilo gdje. I vidim da vecina razmislja u tom pravcu.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 19:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Slazem se i ja sa ajkulom...sta sve ljudi ne rade,znam i za slucaj gdje su kumovi preko lizinga jedan drugom kupovali dzipove skupocjene koje normalno nisu mogli otplacivati...a inace austrijanci tj.mislim na uprave banke rajfajzen i hypo straaaasno vole nekretnine po gradu.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 19:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Jedan moj poznanik je izgubio kucu, firmu, kompletno imanje malo po malo jer mu je zena dobila rak. I sve je potrosio na lijecenje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]