shoole je napisao:
Manaki je napisao:
pa, shoole, na forumu smo, nije ovo blog.
... рече Манаки и написа тепих пост!
Dobro ti to izbacivanje iz konteksta. Desno od tačke, što si isjekao, lijepo piše: "ovdje se raspravlja". U forumskoj raspravi bude i tepiha. Nije dužina problem, nego izvor teksta. Tu je ključna razlika između tvog i mog tepiha. Tvoj nije bio rasprava, nego copy-paste (što mnogi nisu znali jer si izostavio da im daš do znanja).
Citiraj:
Прво предрасуде. Воњање на национализам,
Bilo kome van ex-yu, posrbljavanje hrvatskog teksta koje međutim je za razumijevanje tog teksta apsolutno nepotrebno (dovoljan dokaz za to su ministarstva iz BiH, CG i Srbije, koja se ove godine ubiše da nekako dobiju od Hrvatske stotine hiljada strana regulacija za ulazak u EU, koje su sve na hrvatskom – jer to je jezik koji se u tim republikama savršeno dobro razumije pa ne mora da se pobosančuje, pocrnogoriše i posrbljava), vonja. To je prosto tako, a ako ne vjeruješ, idi van pa ih pitaj za dojam. A ovaj forum čitaju i ljudi van ex-yu.
Citiraj:
билдање ега,
Za to ti nisi optužen, nego si najprostije upitan. Pitanje nije iz „predrasude“, nego ga samog nameće činjenica da stavljanje tuđeg teksta uz svoje ime, bez navođenja da je tekst tuđi, izgleda kao plagiranje. Štaviše, tekst je i dodatno izmijenjen (ne samo posrbljen) bez odobrenja autora. OK, ne od strane tebe, nego od strane tvog prijatelja. Evo, prebacićemo dileme na prijatelja, jer ti nije rekao da je tekst tuđi, pa to nisi znao. Ti si mislio da je prijateljev, nisi imao pojma da je Horvijev, potpuno si nevin za plagiranje. Vidiš kako prijatelji dobro posluže u nevolji. Jadan prijatelj, dobro da mu nisi ime rekao. Hop, ček', a zašto nisi odmah istaknuo da tekst nije tvoj (koga kod drugog osim tebe da je), nego tek nakon što je problem javno istaknut? Trebalo je, shoole, da to učiniš i treba da inače činiš ti i svi.
Citiraj:
превођење текстова (неко објави текст на ћирилици који је изворно објављен на латиници и одмах је националиста),
Nije baš tako. Probaj ovako: neko privatno prevede na srpski i još dodatno promijeni, oboje bez jasnog razloga, tekst koji je javno objavio hrvatski autor i „zaboravi“ da to navede i odmah vonja ili na nacionalizam ili na plagiranje radi ego bildanja. Da. Odmah vonja na jedno od tog dvoje i čudi me da je to nejasno. Dakle, bilo je kod tvog posta nešto više od samo konverzije sa lat. pisma na cyr. pismo (što se može u Wordu jednim klikom i zbog čega se nikad ne bih čudio). Bilo je tu još rada osim pisma, shoole. Ali ono što je i dalje nejasno je zašto je taj tvoj prijatelj to odrađivao, kad, jel, već usmjeravaš na drugu osobu pitanje? Zašto na svoj kompjuter on nije htio da sačuva verziju u originalu? Hajde, tvoje mišljenje, zašto? Ko su ti ljudi, kojima bi on to kasnije htio da pošalje, za koje je bolje da je tekst posrbljen? Jesi ti jedan od tih za koje on misli da je bolje da im se pošalje takva verzija? U redu, nisi, možda je to posrbio samo radi sebe lično. Međutim, zašto i tako nešto raditi? Ti misliš da je to normalno? Ja imam pregršt hrvatske literature i hrvatskih tekstova i ne vidim niti jednu jedinu racionalnu situaciju u kojoj bih išao da tako nešto radim (ili iko drugi zdravog razuma). Jer, ako razumijem hrvatski dijalekat (meni to nije zaseban jezik) dovoljno dobro da ga na srpski prevedem na papir (fajl), to znači da ga znam i da ću ga znati svaki put kad budem čitao taj tekst u izvornom obliku, tako da nema smisla da se ijedan jedini put mučim s prekucavanjem i traženjem povećalom nesrpskih izraza. Nema smisla, osim ako mi smeta hrvatski izričaj iz nekog od milion mogućih razloga. A ako mi hrvatski izričaj smeta (sem ako mi ne smeta, nego prosto volim da radim stvari bez smisla jer sam blesav), koji uzrok te smetnje je logičniji od svih drugih, nego taj da sam nacionalista? Ima neki još možda, zato te i pitam za njega, a ne optužujem. Izvini, al stvarno nisi pokazao da moj upit nije bio savršeno racionalan.
Citiraj:
планско уклапања омота албума у текст... Мислим, не знаш нешто, можеш да питаш (на ПП или овдје), али ти изабереш да доносиш неке квазизакључке и оптужујеш људе.
Aman, čovječe, nisi optužen nego si upitan. Pogledaj post ponovo, stoji ti gore živ i zdrav.
Citiraj:
Небитно, нема потребе да полемишемо о тим предрасудама, јер су оне твој проблем.
Ali i pored toga ti ipak polemišeš, pa optužuješ za predrasude onoga koji je samo PITAO i pisao HIPOTETIČKI, što je jako glasno i istaknuo više puta, upravo da bi tebi dodatno objasnio (jer je znao iz iskustva da ljudi često brzaju sa zaključcima) da se ne radi o bezuslovnoj optužbi. I onda tražiš da ja šutim na tu tvoju optužbu za predrasude, jer „nema potrebe“ pošto ja 100% imam predrasude i nema dalje. Nefer ti je to.
Citiraj:
добио сам га мејлом од пријатеља... Да ли ми је пријатељ превео тај текст или неко прије њега, мени је апсолутно небитно. Теби видим јесте. Опет, то је твој проблем.
Problem nisam imao samo ja, nego i svi budući posjetioci teme koji znaju za Horvijev tekst, pa sam te pitao u ime svih. Ali problema više nema, jer nakon što sam te upitao da razjasniš ono što je izgledalo kao plagiranje, ti si to i razjasnio... donekle (ostaje pitanje zašto si izostavio da istakneš da je tekst originalno prijateljev ako si mislio da jeste... no dobro, možda ste dobri prijatelji pa on ne bi shvatio kao otimačinu što si mu uzeo pisanije i predstavio kao svoje). Bolje ikakvo razjašnjenje nego nikakvo, i bolje i kasnije nego nikad. Drugi put ćeš se, ja se nadam, potruditi da izbjegneš takva pitanja, pa ćeš odmah učiniti jasnim da li je tekst tvoj ili je tuđi. Unaprijed hvala u ime svih autora. Objavim i ja ponešto i ne želim da mi se desi otimačina (ili nešto što tako samo izgleda a nije, ali mi svejedno troši energiju).
Citiraj:
Неистине... Па рецимо ово "сви припадници Новог таласа су били анационални и строго коспомолите"... Дај, Манаки, мани се тих прича!
Јура Стублић је првоборац Новог таласа, али се 1991. сврстао у свој национални тор
Kao što odmah istaknuh, citiram: „koja ga je kasnije popušila ili i sama otišla u q“. Čitaj pažljivije šta pišem. Takođe pročitaj i ostatak te rečenice, kad si se tu uhvatio '91: „
ali taj period sad nije tema“, kraj citata. To što su neki kasnije pukli ne znači da su bili puknuti tokom novog talasa, pa je kasniji period nebitan za rasvjetljanje samog novog talasa.
Citiraj:
Или си се сам огријешио и окачио овдје једну стару пјесму Прљавог казалишта?
Ključna riječ je „stara“. Ta pjesma, vidiš, i taj stari period Prljavog kazališta nisu bili obilježeni nacionalizmom - Jasenko Houra se dao u „istraživanje nacionalne baštine“ i krenuo obrađivati narodne pjesme tek nakon tog albuma. I to bez podrške Bogovića, kao i bez učestvovanja ostatka benda (bar u početku Jajinog "istraživanja"). Ja njihov period od tada pa nadalje ne slušam niti cijenim, kao ni Bogović (kako je u jednom intervjuu dao da znanja) koji je nešto kasnije dijelom i otišao zbog toga što je Jajo puko. Ali volim i poštujem period Prljavaca prije toga. To što je Houra možda od početka postojanja benda imao unutrašnje predispozicije da se bavi nacionalizmom, šta to mene briga? Ja to o njemu nisam znao za taj period, i to se nije znalo do '81. Šta, ti otpisuješ cijelu pank i "2 Tone" diskografiju Prljavog kazališta '78-80 zbog nečeg što je došlo kasnije i to od čovjeka koji nije jedini komponovao u8 bendu (iako jeste najviše), nego su i drugi učestvovali (pitaj Bogovića). Pazi, šta je koga briga što je Bora Čorba možda otpočetka imao psihičke predispozicije da postane nacionalista, kad se sluša rane albume Riblje Čorbe? To su samo predispozicije, tada nevidljive (i samom Bori). Pa ti albumi RČ se i danas vrte i u Sarajevu i u Zagrebu, iako oni dobro znaju u šta se Bora kasnije pretvorio. Eno, i za Neleta mnogi drže da je puko u tom smislu, ali i dalje obožavaju albume Zabranjenog pušenja iz 80-ih i vrte ih kod kuće. Čuj, ogriješio sam se... Stvarno tu brkaš lončiće.
Citiraj:
Или прича "рокер националиста је оксиморон"... Ко каже?
Tebi neke osnovne stvari nisu jasne o rokenrolu? Ako si ti onaj ko mislim da sad kapiram da jesi, to me zaprepašćuje. To što svaka izgubljena duša može da drži gitaru i pjeva na stejdžu ne znači da je roker. Houra odavno nije roker. Da bi se reklo za nekog da je roker, on mora i da u glavi ima rokenrol. Recimo, kao Dado Topić, Gile iz Orgazma, Koja i sl. Šta, da nisu možda Good Charlotte pankeri? Samo zato što se tako oblače i imaju kratke i glasne pjesme sa distorziranom gitarom? Naravno da nisu, nego su pozeri i to je jedina riječ koja se na takve odnosi. Jesu naci-pankeri rokeri? Jesu kurac. Rokenrol je više od muzike i frizure.
Citiraj:
свјетоназор (ево једне хрватске ријечи)
Da, hrvatske, kojom se kraće kaže „pogled na svijet“ na srpskom. Svjetonazor je riječ koju koriste Srbi sve od „nesrbina“ Teofila Pančića pa do „velikih Srba“ u SPC. Ovi potonji je ponekad, ali čak ne uvijek, stave pod navodne znakove, međutim svejedno im je nekad zgodnije reći svjetonazor nego pogled na svijet. Čitaj, pa'š naići. Ali nešto si rekao o sebi isticanjem ovoga. Pankeru moj...
Citiraj:
Ја нисам "припадник" Новог таласа. Ја сам био панкер. Све прошао, од клиначке фурке (облачење, чизме и мохиканке) до читања анархистичких мислилаца типа Бакуњин и Кропоткин. Сад живим другачијим животом, али сам задржао тај начин размишљања.
Čitava tvoja reakcija na moj post izgleda kao da si ti u jednom momentu malo puko ili nikad nisi ni bio cjelovit panker. Ili se možda nije to desilo, nego si prosto smetnuo s uma da riječ „hipotetički“ znači „ne znamo da li, ali ako da, onda“. Ali definitivno mi je čudno (za nekog ko je pismen) da ne možeš da razumiješ prvu reakciju, te prve neke dileme, nakon što si nalijepio posrbljeni i dodatno izmijenjeni Horvijev tekst bez ikakvog izvora, pa je ispalo između ostalog i da je tvoj. Ja te ne znam, i zato sam se jebeno dobro ogradio od nepromišljene optužbe tebe za nacionalizam, ali si ti samu dilemu svejedno interpretirao kao optužbu i odlučio da u svoju odbranu od umišljene optužbe mene optužiš za predrasude. Nije ti reakcija racionalna.
Citiraj:
Превише мистификујеш тај покрет. Они су били клинци. Kад је основан Шарло, Милан је имао 22 године, а Вд и Која 19. Идоли су имали по 22 године кад су кренули. Балавурдија, Манаки! Они су имали енергију да свирају и бијес против система и околине који су исказивали кроз пјесме, енергију и бијес који ти и ја сада немамо, али који је карактеристичан за те године. Нема ту неког претјераног концептуализма.
Uspori i s čitanjem i s reagovajnem. Gdje sam ja rekao da je bilo svjesno ono što sam u detalje opisivao? Nisu oni znali da su anacionalisti, jer o nacionalizmu nisu ni razmišljali. Kad gledamo sa distance šta su radili, kako su mislili i ponašali se, možemo to sve da okarakterrišemo kao jedinstvo (to je ono što je suprotno od partikularizma, koji je jedan od temelja nacionalizma). Duh zajedništva (ali to ne znači da se o tome razmišlja, to je prosto unutrašnji momenat) je postojao, i pričali su 30 godina kasnije o njemu neki sa scene (ali 30 godina kasnije). Da istaknem, mada mislim da je bilo jasno, ja i jesam gledao period do 82-83, ništa dalje od toga, dok sam taj dio pisao.
Citiraj:
Бунт, енергија, другачији звук, зезање, изостанак предрасуда, провокација (провокација је објавити онај омот Одбране и посљедњих дана на ћирилици за загребаки Југотон)... то је Нови талас! А ти клинци нису промишљали национализам, космополитизам и однос цркве и државе.
Da, da, evo slažemo se. Ne protivim se tome da nisu promišljali (jedna mala nekolicina čak jeste i to, jer se sjećala '71, nebitno). Ali ne mora se promišljati da bi se bilo nešto; sasvim je dovoljno da se ponaša na određeni način - da se to bude (slažeš se valjda s tim?). Ja ovdje samo, sa referentne tačke odmaknute tri decenije, dajem zbirno ime tome.