banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Maj 2010, 12:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
shoole je napisao:
Ударате по Хаустору, па и да ја предочим широком аудиторијуму моју омиљену о томе како су он и јаро Пишта попили три гемишта и сјели у Шкоду и спичили у Загорје и тамо се напили ко свиње("ббббббб.... Пишта?!....хе, хе, хе.... "):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zlsnnZztfP4[/youtube]

Obožavam ovu!
Pored:
http://www.youtube.com/watch?v=ydAtGH-fdaM
http://www.youtube.com/watch?v=eGyFn5-r ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=UKOGjNq9 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=89dITEmRa4I
Ustvari...sve njihovo...obožavam ih...prvi nakon Azre su mi.
Manaki je napisao:
MonaLisa je napisao:
Interesantna mi je promjena Prljavog Kazališta kroz godine...

meni je jedna od debilnijih. poštujem i volim kad se bend mijenja radi novih umjetničkih dosega. Prljavci međutim su se mijenjali u potrazi za širom publikom. jadno. to kod njih čak uključuje i političko svrstavanje, i to desno, da stvar bude gora. ogromni preokret se desio nakon što je "nevaljali dečko" Davorin Bogović otišao iz benda. on danas ne cijeni taj selling out koji je njegov bivši bend, odnosno Jasesnko Houra, napravio.
"Džoni, vrati se, jebla te Nizozemska, Jajo nas jebe..."
:lol:
Generalno, ne sviđa mi se muzika Kazališta nakon što je Davorin otišao, a i Jajo je papan svoje vrste...
shoole je napisao:
STRATOKASTEL je napisao:
Zar su svi zaboravili novi talas u Bosni i Hercegovini. Doduše, od svih ostalih se razlikovao po tome što je imao vlastito ime, jasnu koncepciju i bio vezan za podneblje: Nju Primitivs (jeste, piši kao što govoriš), sa Zabranjenim Pušenjem i Elvisom J. Kurtovichem iz Sarajeva, zatim Dinar iz Banjaluke, a bila je pojava čak i u Sloveniji - Agropop.

Кад би преживјелу екипу Новог таласа (рецимо Коју или Џонија) питао да ли су Њу примитивси дио Новог таласа, сумњам да би добио потврдан одговор. Чак мислим да нису уопште цијенили Њу примитивсе.

Ова фурка у БиХ има своју причу. Не кажем да је добра или лоша. Само не видим пуно заједничког (идејно, музички) са овим "правим" Новим таласом.
Scena kao muzička kreće malo kasnije, sa Pušenjem, Kurtovićem i Štampom...bili su tu, ali nisu se uklapali u Talas, to jeste...SA je bila posebna furka i zaslužuje posebnu temu.

Ove "reunione" tipa Prljavaca, Dugmetarića i ostalog neću ni da komentarišem...bolje da nisu postojali ni prije, kamo li i sad...krkanluk.
Jagode...nisu iz te priče.
A neki nastavak Talasa vidim u, recimo, Štukama...ali malo ko to danas sluša, i nije ništa novo (konceptualno) pa od "revolucije" ništa...

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 14:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Uopšte nisam znala da Pekinška patka ne spada u new wave (zapravo, ne znam ni od kad do kad tačno je trajao new wave). A i EKV sam smatrala čistim primjerom novog talasa. A svako to drugačije ''računa''. Takođe to da novi talas isključuje punk. Eto opet sam nešto naučila :P

I nisam rekla da mi se sviđa promjena, nego da je ''interesantna'' u smislu ''čudna'' jer su se totalno promijenili.

A Haustor obožavam.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 15:31 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
MonaLisa je napisao:
I nisam rekla da mi se sviđa promjena, nego da je ''interesantna'' u smislu ''čudna'' jer su se totalno promijenili.

Ako na Houru gledaš kao i na Bregovića,na prvom mjestu kao biznismena,onda ta promjena i nije toliko neočekivana.Kao i Kazalište i Dugme je promjenilo sve i jednu varijantu u muzici,gledajući da uvijek budu u trendu.Od pastirskog roka,novog talasa,fol hard roka,do ovih etno sranja koja Goran sada fura....Para je čudo.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 16:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Super tema.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r5IWmtpesI8[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 16:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo malo Novog Sada u toj prici:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=d2TGvtabDZY[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wh0zELAylVM[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mUJEAXeJIaQ[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 17:00 
Stara kuka
Stara kuka

Block out je napisao:
Super tema.

Slušajte šta čovjek kaže :D
Šarlo Akrobata - super izbor. Luna - prvi put čujem :oops: Hmm, ne znam baš da li mi se sviđa :lol:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oyTSq84FpM0[/youtube]
Cane je car :)

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 17:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Mislis Koja?

Jbg, uvijek ih brkam, ne znam why. :)

Svaka čast obojici. Manaki, vidi se da si informisan. Ja zaista ne znam mnogo o tome, a vidim da na internetu jedino na vikipediji ima tekst na engleskom, koji i nije baš pouzdan.

Manaki je napisao:

1.Tako da, polako s usvajanjem formulacije "novi talas isključuje punk". Nekima novi talas sadrži čitav pank, nekima sadrži samo neke ideje panka, a nekima je novi talas izdaja panka. Nekima su to dvije stvari koje su se razvijale uporedo, a nekima se novi talas izrodio iz panka.

2.Što se tiče čistih primjera novog talasa, EKV to nije, jer se taj bend pojavljuje tek nakon što je talas već pljusnuo Jugoslaviju. Milanov bend Šarlo Akrobata, e to je čisti primjer nt i taj bend je zaslužan za dosta pljuskanja. Ali iako je isti čovjek u pitanju, Šarlo i EKV su dvije dosta različlite priče. pogotovo je Koja bio glasan govoreći i čak pjevajući to ("...nije dobra Katarina..."). EKV je pjena od novog talasa.

3.Što se tiče dužine trajanja novog talasa, mislim da je trajao do 3, MAKSIMALNO 4 godine. Da je trajao 5, 6 onda bi bilo bolje da ga ne zovemo talas, nego doba. u filmu Sretno Dijete, Jura Stublić (ili narator Igor Mirković, ne sjećam se) rekao je kako je 1982. godine počeo zalazak novog talasa. radost i elan novog vremena pokvario je mrak porazne i otrežnjavajuće ekonomske krize ("moderna, zapadna" Juga ispade zemlja trećeg svijeta, u kojoj se i za osnovne potrepštine čeka u beskrajnim redovima) i još poraznije događanje na Kosovu. uzvici "Kosova Republjika!" dirigovali su atmosferu, a ne stih "crno-bijeli svijet", koji se inače referisao na britanski pokret protiv rasizma a za toleranciju, koji su predvodili britanski ska bendovi - oni koje su mnogi novotalasni muzičari slušali.

1. Pa i kontala sam da ne isključuje, ali po tvom reagovanju se izvukao takav zaključak. Uglavnom, pretpostavljala sam da će biti takvo objašnjenje :)

2. Dobro, nije čisti primjer. Ali ipak spada pod novi talas, ako je nastao u vrijeme ''zapljusnutosti'' i pod uticajem novog talasa? A Katarina II je ipak prethodnica EKV-a, ja to više posmatram kao istu grupu :)

3. Od kad do kad tačno? Ako se to uopšte može reći tačno...

Citiraj:
Ovo je napisala MonaLisa!!! :D :D :D

Poslednji put menjao Block out dana 19 Maj 2010, 19:20, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 17:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2007, 10:54
MonaLisa je napisao:
Uopšte nisam znala da Pekinška patka ne spada u new wave (zapravo, ne znam ni od kad do kad tačno je trajao new wave). A i EKV sam smatrala čistim primjerom novog talasa. A svako to drugačije ''računa''. Takođe to da novi talas isključuje punk. Eto opet sam nešto naučila :P

Ma malo to zavisi s koje strane se posmatra. Malo smo skočili na tebe zbog Pekinške Patke, vjerovatno želeći naglasati važnost tog benda za domaći pank i kult koji predstavlja (preksutra ima reunion koncert u Beogradu). Ali stvar je komplikovanija; pročitaj ponovo moj 3. post na 2. strani.

Za nepopustljive fanove panka, napuštanje pank čopora od strane nekih pank bendova (krajem 70-ih i 80-81) predstavljalo je napuštanje borbe koju je pank vodio i prodavanje (selling out), pa njima New Wave znači čak nešto pogrdno. Evo jednog primjera:

Pank i hc bend Dead Kennedys su u proljeće 1980. pozvani na neku dodjelu muzičkih nagrada, da otpraše na stejdžu jedan svoj žestoki pankerski hit, kako bi takvo jedno okupljalište ljigavih biznismena iz muz. industrije i muzičara upitnog integriteta izgledalo "čru". I šta su DK napravili? Pjevač je pjesmu koju su svirali naglo prekinuo tek što je krenula i ironično viknuo (više publici nego ostatku benda): "Stani! Moramo da dokažemo da smo mi sada odrasli. Nismo mi pank bend, mi smo new wave bend!" I onda, nakon što je nasmijana publika vjerovatno mislila da je to to što se zajebancije i ironije tiče, bend se upustio u melodičnu, pjevljivu laganicu sa ska ritmom i referencama na megahit "My Sharona" novotalasnog benda The Knack, u kojoj je na najsarkastičniji način kulturno svima prisutnim izradio novi šupak. Nikad ranije izvođena pjesma se zove "Vuci moje konce" i u njoj pjevač uzima personu prodanog rokera koji razmišlja i pita se: "Umoran sam od samopoštovanja / Ne mogu priuštiti za kola / Hoću da budem super-zvijezda iz kalupa / ... / Da li ti je moj kurac dovoljno velik / Da li ti je moj mozak dovoljno mali / Da od mene napraviš zvijezdu?"

Tako i mnogi domaći pank bendovi ne bi bili nešto pretjerano počašćeni time da ih se svrstava u istu kutiju sa, šta ja znam, Videosexom (čiji je vođa međutim takođe počeo kao žestoki panker, a Videosex za svoj prvi singl obradili jednu pank pjesmu). Ali čvrsta ideološka veza između panka i novog talasa ipak postoji, a to je borba protiv ustaljenog i pasivnog, i "nacionalizacija" popularne muzike kako ne bi više bilo da zvijezde mogu da postanu samo oni iz elite koji znaju vrhunski svirati i oni koji sviraju oprobane voljene stvari, nego svako ko ima muda da stane pred ljude i nešto kaže ili uradi, pogotovo ako je prvi koji to kaže ili radi. Zbog te veze, na nekim kompilacijama iz 1980. i 1981. koje se uglavnom uzimaju kao vrhunac domaćeg novog talasa, nalaze se i pank i ne-pank bendovi. Jedna od tih ključnih kompilacija čak zbija dva termina u jedan - "Novi Punk Val" - ali na njoj nema ništa osim pank bendova.

Tako da, polako s usvajanjem formulacije "novi talas isključuje punk". Nekima novi talas sadrži čitav pank, nekima sadrži samo neke ideje panka, a nekima je novi talas izdaja panka. Nekima su to dvije stvari koje su se razvijale uporedo, a nekima se novi talas izrodio iz panka.

Što se tiče čistih primjera novog talasa, EKV to nije, jer se taj bend pojavljuje tek nakon što je talas već pljusnuo Jugoslaviju. Milanov bend Šarlo Akrobata, e to je čisti primjer nt i taj bend je zaslužan za dosta pljuskanja. Ali iako je isti čovjek u pitanju, Šarlo i EKV su dvije dosta različlite priče. pogotovo je Koja bio glasan govoreći i čak pjevajući to ("...nije dobra Katarina..."). EKV je pjena od novog talasa.

Što se tiče dužine trajanja novog talasa, mislim da je trajao do 3, MAKSIMALNO 4 godine. Da je trajao 5, 6 onda bi bilo bolje da ga ne zovemo talas, nego doba. u filmu Sretno Dijete, Jura Stublić (ili narator Igor Mirković, ne sjećam se) rekao je kako je 1982. godine počeo zalazak novog talasa. radost i elan novog vremena pokvario je mrak porazne i otrežnjavajuće ekonomske krize ("moderna, zapadna" Juga ispade zemlja trećeg svijeta, u kojoj se i za osnovne potrepštine čeka u beskrajnim redovima) i još poraznije događanje na Kosovu. uzvici "Kosova Republjika!" dirigovali su atmosferu, a ne stih "crno-bijeli svijet", koji se inače referisao na britanski pokret protiv rasizma a za toleranciju, koji su predvodili britanski ska bendovi - oni koje su mnogi novotalasni muzičari slušali.

Poslednji put menjao Manaki dana 19 Maj 2010, 17:24, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 17:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sta je sa Pankrtima, Paraf, Termiti...?
Da li bi se i oni mogli svrstati u novi talas ili su stirktno u panku?
Ova stvar me nekako demantuje :D :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jDh2O3RQxqg[/youtube]
i ova:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cS-z1f9TgfI[/youtube]
edit:
objasni covjek nisan ni trepno. :D

Poslednji put menjao Block out dana 19 Maj 2010, 18:30, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 17:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

nisu striktno u panku. posebno ne Paraf na kasnijim albumima!

Paraf i Termiti, iako pankeri, imali su klavijature u bendu, što je rjeđe bio običaj kod pankera, nego kod njuvevjera. Pankrti su možda bili najviše "čru" pank, ali i oni su imali saksofon, što je takođe bilo rijetkost kod pankera (moram da navedem omiljene mi izuzetke X-Ray Specs). klavijature i saksofon pokazuju da su ti bendovi i istraživali muzičke domete, a ne samo krljali po oprobanom "three chords and the truth" obrascu, a to znači da su imali nešto i od kreativnog senzibiliteta novog talasa, a ne samo pankerska muda.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 17:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Ako na Houru gledaš kao i na Bregovića,na prvom mjestu kao biznismena,onda ta promjena i nije toliko neočekivana.Kao i Kazalište i Dugme je promjenilo sve i jednu varijantu u muzici,gledajući da uvijek budu u trendu.Od pastirskog roka,novog talasa,fol hard roka,do ovih etno sranja koja Goran sada fura....Para je čudo.

da, Bregović je toliki populista, da je bio čak toliko ljigav da okrene leđa dugokosom roku i napravi 1980. novotalasni album "Doživjeti stotu". to po onoj - "ako ne možeš da pobijediš neprijatelja, pridruži mu se". fuj. odlična ti je uporedba s Jajom.

a opet, album ima par dobrih momenata.

Poslednji put menjao Manaki dana 19 Maj 2010, 18:08, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 17:48 
Stara kuka
Stara kuka

Jao Block, izvini, izmijenila sam ti post umijesto da citiram :lol: :lol: :lol:
Aaaaa!!!

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 17:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

MonaLisa je napisao:
Jao Block, izvini, izmijenila sam ti post umijesto da citiram :lol: :lol: :lol:
Aaaaa!!!

pojede čojeku njegov post. imam slučajno u drugom tab-u stariju verziju strane, pa evo šta je napisao:

Block out je napisao:
Mislis Koja?
"Луну је формирао песник Слободан Тишма, после распада његовог ранијег бенда, Ла страда. Поред Тишме, који је био главни вокалиста и писац текстова, чланови бенда били су гитариста Зоран Булатовић Бале (бивши члан Пекиншке патке), Иван Феце Фирчи (бубњеви) и Јасмина Митрушић Мина (синтерсајзер, вокал). Луна је био једини југословенски дарк арт, пост панк бенд.

Луна је снимила само један албум под називом „Нестварне ствари“. Албум је издат 1984. године у издавачкој кући Хелидон, када се бенд већ распао. После тога је Фирчи постао члан ЕКВ, а Тишма и Мина су основали бенд, користећи старо име Ла страда.

Иако никада није стекла толику популарност као неки други новоталасни бендови тог времена, Луна има статус полу-легендарног култног бенда. Године 2004. бенд се сакупио за наступ на Егзиту."

La Strada:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T6c2vJNQWjU[/youtube]
Mislim da bi se i ovo moglo svrstati iako je album iz perioda 85-87.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 18:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Block out je napisao:
"Луна је био једини југословенски дарк арт, пост панк бенд."

ovo razvlačiš s wikipedije? joj kako je neki neobjektivni lik pisao. ili likuša.

naravno da Luna nije jedini jugoslovenski dark art bend. u Jugoslaviji je bilo svake godine na desetine novih bendova u svakom gradu većem od Laktaša. to što ti bendovi nisu svi bili poznati, ne znači da nisu postojali.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 18:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Neka ostane ovako, zanimljivije izgleda! :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 18:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Block out je napisao:
Neka ostane ovako, zanimljivije izgleda! :lol: :lol: :lol:

ko da je spavala u tvom krevetu dok tebe nije bilo.

ona je Maša, ti si medvjedić.

(zeza, mojne se neko uvrijedi)

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 18:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Block out je napisao:
3. Od kad do kad tačno? Ako se to uopšte može reći tačno...

ne može se reći tačno, jer se svi ni ne slažu šta je tačno.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 18:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Manaki je napisao:
Block out je napisao:
"Луна је био једини југословенски дарк арт, пост панк бенд."

ovo razvlačiš s wikipedije? joj kako je neki neobjektivni lik pisao. ili likuša.

naravno da Luna nije jedini jugoslovenski dark art bend. u Jugoslaviji je bilo svake godine na desetine novih bendova u svakom gradu većem od Laktaša. to što ti bendovi nisu svi bili poznati, ne znači da nisu postojali.

Da sa wikipedije sam na brzinu kopirao samo zbog Lize! :)
Koji jos postoje bendovi, bio bih ti zahvalan za bilo koju informaciju?

Ko god da je pisao, ocigledno je fan frontmena Slobodana Tisme i njegovog artistickog rada.
Naime on je 60tih i 70tih imao zapazenu konceptualnu karijeru kako solo tako i u grupi KoD. (u pitanju je vizuelna umjetnost)
Tacnije jedan od zacetnika konceptualne scene na podrucju bivse nam drzave.
Takodje nakon muzicke karijere pocinje (nastavlja) da pise sve do danas.
Vidi samo ovaj naziv:
Spoiler:
Beleška o "Urvideku" i drugim fenomenima Sobodana Tišme, književnika, performera, multimedijalnog umetnika i člana dve najbolje grupe sa ovih prostora Lune i La Strade
http://www.plastelin.com/content/view/234/103/

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 19:03 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Manaki je napisao:

a opet, album ima par dobrih momenata.

Nisam ni rekao da nema.Ima Brega super momenata.I Houra.....al' iako su uspjeli izgraditi neki svoj stil,uvjek je bio u drugom planu u odnosu na njihovo prilagođavanje aktuelnom trenutku.....

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 19:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

čitao sam neke Tišmine pripovjetke. čitao sam i o tom starom umjetničkom kružoku iz nekih davnih decenija, ali o tome znam samo s interneta.

Citiraj:
koji jos postoje bendovi, bio bih ti zahvalan za bilo koju informaciju?

evo par imena, samo da se utoli žeđ. još jedan novosadski bend - Grad. pa riječke Strukturne ptice. zatim zagrebački Karlowy Vary (Magi bila jedno vrijeme regularni član, a i Firči pomagao tu i tamo), koji je bio iz kružoka u kom su neki bili iz teatra. o drugima, možda neki drugi put...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]