MonaLisa je napisao:
Uopšte nisam znala da Pekinška patka ne spada u new wave (zapravo, ne znam ni od kad do kad tačno je trajao new wave). A i EKV sam smatrala čistim primjerom novog talasa. A svako to drugačije ''računa''. Takođe to da novi talas isključuje punk. Eto opet sam nešto naučila

Ma malo to zavisi s koje strane se posmatra. Malo smo skočili na tebe zbog Pekinške Patke, vjerovatno želeći naglasati važnost tog benda za domaći pank i kult koji predstavlja (preksutra ima reunion koncert u Beogradu). Ali stvar je komplikovanija; pročitaj ponovo moj 3. post na 2. strani.
Za nepopustljive fanove panka, napuštanje pank čopora od strane nekih pank bendova (krajem 70-ih i 80-81) predstavljalo je napuštanje borbe koju je pank vodio i prodavanje (selling out), pa njima New Wave znači čak nešto pogrdno. Evo jednog primjera:
Pank i hc bend Dead Kennedys su u proljeće 1980. pozvani na neku dodjelu muzičkih nagrada, da otpraše na stejdžu jedan svoj žestoki pankerski hit, kako bi takvo jedno okupljalište ljigavih biznismena iz muz. industrije i muzičara upitnog integriteta izgledalo "čru". I šta su DK napravili? Pjevač je pjesmu koju su svirali naglo prekinuo tek što je krenula i ironično viknuo (više publici nego ostatku benda): "Stani! Moramo da dokažemo da smo mi sada odrasli.
Nismo mi pank bend, mi smo new wave bend!" I onda, nakon što je nasmijana publika vjerovatno mislila da je to to što se zajebancije i ironije tiče, bend se upustio u melodičnu, pjevljivu laganicu sa ska ritmom i referencama na megahit "My Sharona" novotalasnog benda The Knack, u kojoj je na najsarkastičniji način kulturno svima prisutnim izradio novi šupak. Nikad ranije izvođena pjesma se zove "Vuci moje konce" i u njoj pjevač uzima personu prodanog rokera koji razmišlja i pita se: "Umoran sam od samopoštovanja / Ne mogu priuštiti za kola / Hoću da budem super-zvijezda iz kalupa / ... / Da li ti je moj kurac dovoljno velik / Da li ti je moj mozak dovoljno mali / Da od mene napraviš zvijezdu?"
Tako i mnogi domaći pank bendovi ne bi bili nešto pretjerano počašćeni time da ih se svrstava u istu kutiju sa, šta ja znam, Videosexom (čiji je vođa međutim takođe počeo kao žestoki panker, a Videosex za svoj prvi singl obradili jednu pank pjesmu). Ali čvrsta ideološka veza između panka i novog talasa ipak postoji, a to je borba protiv ustaljenog i pasivnog, i "nacionalizacija" popularne muzike kako ne bi više bilo da zvijezde mogu da postanu samo oni iz elite koji znaju vrhunski svirati i oni koji sviraju oprobane voljene stvari, nego svako ko ima muda da stane pred ljude i nešto kaže ili uradi, pogotovo ako je prvi koji to kaže ili radi. Zbog te veze, na nekim kompilacijama iz 1980. i 1981. koje se uglavnom uzimaju kao vrhunac domaćeg novog talasa, nalaze se i pank i ne-pank bendovi. Jedna od tih ključnih kompilacija čak zbija dva termina u jedan - "Novi Punk Val" - ali na njoj nema ništa osim pank bendova.
Tako da, polako s usvajanjem formulacije "novi talas isključuje punk". Nekima novi talas sadrži čitav pank, nekima sadrži samo neke ideje panka, a nekima je novi talas izdaja panka. Nekima su to dvije stvari koje su se razvijale uporedo, a nekima se novi talas izrodio iz panka.
Što se tiče čistih primjera novog talasa, EKV to nije, jer se taj bend pojavljuje tek nakon što je talas već pljusnuo Jugoslaviju. Milanov bend Šarlo Akrobata, e to je čisti primjer nt i taj bend je zaslužan za dosta pljuskanja. Ali iako je isti čovjek u pitanju, Šarlo i EKV su dvije dosta različlite priče. pogotovo je Koja bio glasan govoreći i čak pjevajući to ("...nije dobra Katarina..."). EKV je pjena od novog talasa.
Što se tiče dužine trajanja novog talasa, mislim da je trajao do 3, MAKSIMALNO 4 godine. Da je trajao 5, 6 onda bi bilo bolje da ga ne zovemo talas, nego doba. u filmu Sretno Dijete, Jura Stublić (ili narator Igor Mirković, ne sjećam se) rekao je kako je 1982. godine počeo zalazak novog talasa. radost i elan novog vremena pokvario je mrak porazne i otrežnjavajuće ekonomske krize ("moderna, zapadna" Juga ispade zemlja trećeg svijeta, u kojoj se i za osnovne potrepštine čeka u beskrajnim redovima) i još poraznije događanje na Kosovu. uzvici "Kosova Republjika!" dirigovali su atmosferu, a ne stih "crno-bijeli svijet", koji se inače referisao na britanski pokret protiv rasizma a za toleranciju, koji su predvodili britanski ska bendovi - oni koje su mnogi novotalasni muzičari slušali.