banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 11:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 51  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Josip Broz Tito
PostPoslato: 11 Maj 2010, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
реци да се ти шалиш мајсторе.
кајсијице свака част.
и да, није мој језик бржи од памети.
тито = анте павелић.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 15:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
A da....zaboravio sam da danas narod moze na more gdje hoce i kad hoce i to sa mercedesom....da se radniku poklanjaju stanovi za sebe i porodicu, da je besplatno ljecenje i to sa najboljim doktorima na svijetu, da nemamo kriminalaca na ulicama nego su svi fino u cuzi, da nam penzioneri uzivaju sa svojim penzijama i ne rove po kontejnerima svaki dan, da mozemo mirno spavati dok nam se djete bezbrizno igra na ulici, da imamo platu svakog prvog u mjesecu sa kojom jednostavno ne znamo sta cemo, da svi u 3 prestajemo raditi i idemo na rucak sa porodicom pa kuci na spavanje, a navece u kafanu, da imamo postovanja od strane svih u svijetu, za desavanja u regionu nas se pita i kako mi kazemo obicno bude, da da ....izvinite sto sam zaboravio na sve ovo sto DANAS imamo a juce nismo....jesam glup!

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 17:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
crni_bl je napisao:
da nemamo kriminalaca na ulicama nego su svi fino u cuzi

S tim sto je tada termin "kriminalac" bio sasvim drugaciji od ovog "danas", da si ti zavrsio u toj cuzi zbog banalnih stvari za koje su ljude masovno zatvarali tada drugacije bi ti pisao...ali sta ces, ljudi zaslijepeljeni tadasnjim blagostanjem i parama uopste, mozes ga tuci i ponizavati, ako ima para nece se buniti... :roll:

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 18:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
crni_bl ti zivis u velikoj zabludi da je to sve bilo tako "krasno", kako kome..bilo je i sirotinje i bijede, po selu ali i po gradovima..ako si imao crvenu knjizicu i uzdizao tita u nebesa imao si mozda nesto
Ali citav taj period SFRJ je bila jedna obicna maska, koja je pala na kraju i susjedi su nam pokazali sta zaista misle o nasem suzivotu i tako divnom i idealnom stanju u drzavi.
I nisi mi odgovorio na pitanje, sta su nam ostavili Tito i njegov rezim nakon njegove smrti, sem masu nacionalnih problema? to sto je na njegovoj sahrani bilo puno stranih delegata meni licno ne znaci nista (jer on nije nista drugo ni radio za zivota nego putovao, krstario, klopao i sklapao prijateljstva i glumio pocasnog clana nekih "odi mi dodji mi" akademija znanosti i umjetnosti..a jest bas komunizam ostavio dubok i bogat trag u kulturi i umjetnosti :roll: i sve one prelijepe zgrade i arhitekturu iz tog perioda..
I mora da se salis da je neko tada vozio mercedesa sem nekog goozonje ili njemackog gastarbajtera (jer je kao sto sam navela bilo takvo blagostanje unutar drzave, da je masa ljudi morala bjezati u "fasisticku" njemacku, silu protiv koje su se jedva izborili..ocevi su im ginuli da bi par godina kasnije sinovi mogli ici na arbajt tamo i da im svabo komanduje, veliki uspjeh druga nam Tita :D
mozda se neki od vas sjecaju tog vremena rado jer su bili mladi, pa im sve lijepo bilo, a pogotovo radne akcije u sijenu :D

Aleksandar ja sam sve, samo nisam "titoljubac" , ali opet ga ne bih usporedila nikako sa pavelicom monstrumom..to je ipak pretjerano ..i ako neko mrzi tita toliko onda treba mrziti citav beograd i vlast tadasnju, jer su oni svi stajali iza njega i slijepo ga pratili u rezimu i anti srpskoj politici koja je vodjena, i cije posljedice se danas najvise vide..i bojim se samo da se ta greska nece vise moci ispraviti

Samo jos nesto, svi Srbi kojima je tadasnji komunisticki rezim super (sada unazad gledajuci, s obzirom na sve kako se izdesavalo i koje su posljedice danas), i koji uzdizu tu bagru koja je naredila streljanje jedinog pravog srpskog sina i najodlikovanijeg oficira u istoriji moderne srpske države, su za mene izrod i nista drugo..
ali to je samo moje licno misljenje :)

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 18:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
breskvica je napisao:

koja djela? ok neosporavam zaslugu u borbi protiv fasizma ali ostaje nakon toga jedan veliki problem, nacionalni problem unutar SFRJ..sta je on to nama pametno ostavio i koja to djela?? Izgleda da nije imao vremena da razmislja , pored safarija, krstarenja, putovanja po svijetu i skupljanja drugova..tako da se nije zapitao sta ce biti nakon njegove smrti i da li je ta njegova SFRJ mozda obicna laz i bure baruta..sto se pokazalo 1991/92 ali i puno ranije, i sto je on sigurno znao.
Syebo je Kosovo, iskrivio istoriju u korist komunjara, stvorio diktaturu, ubijao neistomisljenike i ljude na golom otoku "kako mu se digne" itd.. stvorio sliku laznog ekonomskog blagostanja, mislim ejjj narod mogao ljetovati na jadranu i voziti ladu..woow..
Jesu li to sve te silne zasluge?

pa ti rece u predhodnom postu da nije nista uradio protiv fasizma pa sad rece da jeste nesto uradio....... 8)

jel ti to mislis da se sad bolje zivi nego sto se tad zivjelo(za vrijeme njegove"diktature")?
jel ti oces da kazes da sad onaj koji ne misli isto kao vlast moze da svasta govori (sjetimo se samo Vukelica,jedan u nizu)?
a sto ti to sad ides na Jadran i ljetujes kad je tako ponizavajuci?
Sta hvali ladi?
Iskreno da ti kazem nisi ti ni izasla iz pelena kad se vozali mercedesi/bmw/audiji po bivsoj jugi al pljuvat znas po necemu sto nemas pojma...to je vazno :wink:

Poslednji put menjao cvox dana 11 Maj 2010, 18:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 18:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
breskvica je napisao:
crni_bl ti zivis u velikoj zabludi da je to sve bilo tako "krasno", kako kome..bilo je i sirotinje i bijede, po selu ali i po gradovima..ako si imao crvenu knjizicu i uzdizao tita u nebesa imao si mozda nesto
Ali citav taj period SFRJ je bila jedna obicna maska, koja je pala na kraju i susjedi su nam pokazali sta zaista misle o nasem suzivotu i tako divnom i idealnom stanju u drzavi.
I nisi mi odgovorio na pitanje, sta su nam ostavili Tito i njegov rezim nakon njegove smrti, sem masu nacionalnih problema? to sto je na njegovoj sahrani bilo puno stranih delegata meni licno ne znaci nista (jer on nije nista drugo ni radio za zivota nego putovao, krstario, klopao i sklapao prijateljstva i glumio pocasnog clana nekih "odi mi dodji mi" akademija znanosti i umjetnosti..a jest bas komunizam ostavio dubok i bogat trag u kulturi i umjetnosti :roll: i sve one prelijepe zgrade i arhitekturu iz tog perioda..
I mora da se salis da je neko tada vozio mercedesa sem nekog goozonje ili njemackog gastarbajtera (jer je kao sto sam navela bilo takvo blagostanje unutar drzave, da je masa ljudi morala bjezati u "fasisticku" njemacku, silu protiv koje su se jedva izborili..ocevi su im ginuli da bi par godina kasnije sinovi mogli ici na arbajt tamo i da im svabo komanduje, veliki uspjeh druga nam Tita :D
mozda se neki od vas sjecaju tog vremena rado jer su bili mladi, pa im sve lijepo bilo, a pogotovo radne akcije u sijenu :D

Aleksandar ja sam sve, samo nisam "titoljubac" , ali opet ga ne bih usporedila nikako sa pavelicom monstrumom..to je ipak pretjerano ..i ako neko mrzi tita toliko onda treba mrziti citav beograd i vlast tadasnju, jer su oni svi stajali iza njega i slijepo ga pratili u rezimu i anti srpskoj politici koja je vodjena, i cije posljedice se danas najvise vide..i bojim se samo da se ta greska nece vise moci ispraviti

Samo jos nesto, svi Srbi kojima je tadasnji komunisticki rezim super (sada unazad gledajuci, s obzirom na sve kako se izdesavalo i koje su posljedice danas), i koji uzdizu tu bagru koja je naredila streljanje jedinog pravog srpskog sina i najodlikovanijeg oficira u istoriji moderne srpske države, su za mene izrod i nista drugo..

breskvice da si musko rekao bih ti izrod ti u gacama... :D

ko je rekao da je bilo sve krasno i divno?! Navedi mi jedan sistem gdje sve krasno i divno? Navedi mi jedan sistem, gdje se protivnici sistema ne proganjaju i da nije represivan?
Crvenu knjizicu je imalo puno ljudim, a nije bas svima bilo sve med i mlijeko, a nisu Tita svi ni uzdizali, vidjelo se kada je umro da se bagra ohrabrila...

Maska nije pala, vec su ljudi pali na ispitu...okani se susjeda, uvijek prvo gledaj u svoje dvoriste pa onda u tudje...ako ti kazes da su samo susjedi krivi, zavrsavamo ovu diskusiji...
Tito je nakon smrti ostavio zemlju, koju vjerovatno nikada necemo ni imati vise...kazes masu nacionalnih problema, pa nije Tito umro 90-te, malo ipak prije, a do rata se i dalje nije gledalo ili nije bilo bitno ko si i sta si...nije se sve desilo kao sto ti mislis, bure baruta i bum...pripremano je to sve dugi niz godina, i cekao se pogodan trenutak, ne samo sa jedne strane vec sa vise strana...

Jedini pravi srpski sin je izdao MARSALA...da na pocetku ti sa nekim saradjujes, a poslije kada te treba dokrajciti udje ta osoba u pakt sa fasistima, al se zajebe ili ti ga zajebes manevrom zvanim Neretva, i na kraju rata pobjedis...ti bi vjerovatno tog "prijatelja" zagrlila i rekla, haj jebo to, znam ja da ti mene volis :roll:

Aleksandar je veoma interesatna osoba, rekao bi tipicna ratna generacija, a i ti si cini mi se...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 18:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
Elvis Presley je napisao:
crni_bl je napisao:
da nemamo kriminalaca na ulicama nego su svi fino u cuzi

S tim sto je tada termin "kriminalac" bio sasvim drugaciji od ovog "danas", da si ti zavrsio u toj cuzi zbog banalnih stvari za koje su ljude masovno zatvarali tada drugacije bi ti pisao...ali sta ces, ljudi zaslijepeljeni tadasnjim blagostanjem i parama uopste, mozes ga tuci i ponizavati, ako ima para nece se buniti... :roll:

ma to je jasno kao dan, bilo je ljudi koji su nevini zavrsili tamo gdje nisu trebali, ali takvih slucajeva ima i dan danas...da ne govorim u monarhiji...

Realno receno, ljudi koji su zivjeli "normalno" nisu imali problema, oni koji su bili protiv sistema, nacionalisti, ustase, cetnici, i slicno su imali problema...

u tom sistemu policija nije imala 10 dio danasnje opreme koju policija posjeduju, a o finansijama da ne pricam, ali drzava kao drzava je bila sigurnija...danas normalan covjeke kada izadje u grad treba da nosi pistolj sa sobom da bi se osjecao sigurno...

problem najveci ovi svih silnih kriticara je sto kritikuju sistem ili Tita za neke stvari koje se dogadjaju i danas u 2010-oj godini u "najnaprednijem" sistemu svijeta - Demokratiji...a drugi veliki problem kriticara je sto uglavnom sipmatisu one sto "navodno" su jedini "pravi" srpski sinovi, a nisu svijesni ako im je takav komunizam smetao, da bi bili mrtvi neprijatelji kralja i monarhizma...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 19:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
breskvica je napisao:

Ko si ti da nekome kažeš da je izrod?Sigurno je pola ovih ljudi koji su se pozitivno izjasnili o Titu svoj obol odbrani srpstva dalo u proteklom ratu ili tokom bombardovanja Srbije 1999....Gdje si ti ratovala?To o Draži kao jedinom pravom srpskom sinu nije vrijedno komentarisanja koliko je glupo....Znaš kako kažu,sam pao sam se ubio.....

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

bila jednom je napisao:
ko je rekao da je bilo sve krasno i divno?! Navedi mi jedan sistem gdje sve krasno i divno?

E ali jedino Komunizam odnosno socijalizam pociva na idejama jednakosti, kolektivne svojine, saradnje, zajednice i finalnoj ideji besklasnog drustva.
Od svih ovih ideja dajte mi samo jednu koja se u tom istom sistemu i obistinila. A do tada cu ja biti kriticar, i to s pravom.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 19:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
АЛЕКСАНДАР je napisao:
реци да се ти шалиш мајсторе.
кајсијице свака част.
и да, није мој језик бржи од памети.
тито = анте павелић.

Onda je stvarno maher bio, nema sta. Uspjeo voditi pokret koji je bio vecinski sastavljen od Srba citav rat, nakon toga 50 godina drzavu, gdje su opet ti isti Srbi cinili vecinu, a da ga niko nije skontao :roll: . Hajde sto su ga ovi drugi respektovali, pa i voljeli, ali kako mu to prodje i sa Srbima, majku mu bozju :lol: ?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
bila jednom je napisao:
ko je rekao da je bilo sve krasno i divno?! Navedi mi jedan sistem gdje sve krasno i divno?

E ali jedino Komunizam odnosno socijalizam pociva na idejama jednakosti, kolektivne svojine, saradnje, zajednice i finalnoj ideji besklasnog drustva.
Od svih ovih ideja dajte mi samo jednu koja se u tom istom sistemu i obistinila. A do tada cu ja biti kriticar, i to s pravom.

SVAKA!
Zaboga, zanemarite 10 godina prije rata... do 1980 - jesmo li svi bili jednaki - jesmo! skolovani ljudi tretirali su se malo jace, imali su veca primanja i vece beneficije... ali nije bilo ovolike i ovake razlike u stalezima. i djeca cistacice su isla na more u isto mjesto gdje i djeca direktora... pod istim uslovima. doktor je bio doktor i imao je doktorsku platu i vjerovatno trosoban stan... ali ni cistacica nije spavala na ulici...
Kolektivna svojina - danas nemamo nista pa ne mozemo da poredimo... u mostarskom Sokolu su se pravili dijelovi za avione i sklapali su se. imali smo aluminijski kombinat, pamucnu industriju, prehrambenu industriju, gradjevinska preduzeca... dje su danas ta postrojenja? nema. pojela maca... otkupljene mashine u staro gvozdje...
cistili su se gradovi, Mostarom nisi mogo od ljepote proci... danas ne mozes od smeca. komsija bi te povuko za usi kad bi zagazio po travi... to se cuvalo... ma cuvalo se sve... ko da je tvoje vlastito... ne znam za vas, ali mi smo odgajani tako.
da, moj komsija je bio direktor, i on je vozio ladu... moj tata je bio gradjevinac i mi smo imali tristaca... mala, mala je razlika bila... i moj otac je uspio napraviti kucu isto ko i moj komsija...
danas ja nisam u stanju da napravim kokosinjac... a moj novi komsija, koji nema ni kanata i zanata, ima trzni centar... steko u ratu... jbg... za 4 godine iz "barake" u kojoj su stanovali napravio trzni centar... zasluzio...
primjera u nedogled...
nego,
Haj mi navedi danas barem jednu koja postuje ljudsko dostojanstvo, ne treba nista vise!

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 22:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
do 1980 - jesmo li svi bili jednaki - jesmo!

Pitaj to ljude koji su prozivjeli Goli otok...

Pa jbt te kru', zar je vama ljudima samo bitan novac?? Je li to jedini kriterij razvoja, progresa, napredovanja, emancipacije itd???
Marks se okrece u grobu vjerovatno, covjek koji u privatnoj svojini (parama) vidi korijen zla u svijetu, koji u ugnjetavanju drugih vidi najvecu nepravdu...Zar je moguce da smo toliki materijalisti, zar je moguce da je Hobs najblizi covjekovoj stvarnoj prirodi, da je covjek covjeku vuk, jer po Marksu covjekova priroda je totalno drugacija, Marks smatra da je besklasno drustvo moguce jer nije protivno covjekovoj prirodi. A kako li je samo komunizam pokazao da je pogrijesio... Totalitarni rezim koji je tezio ostajanju na vlasti vrseci represiju nad narodom. I ponovo, zar su ljudi stvarno toliko pohlepni da zbog nekih pola vijeka blagostanja to mogu da zanemare???

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
do 1980 - jesmo li svi bili jednaki - jesmo!

Pitaj to ljude koji su prozivjeli Goli otok...

pa, bola, sad bi se ti vracao i u doba spanske inkvizicije... koliko je bilo tih sto su prezivjeli Goli otok? vjerovatno manje nego ovih danas sto rovare po kontejnerima...
ne, eto, ja ti nisam bas neki materijalista... ali kad uzmes u obzir sve, pocev od skolstva, lijecenja, dakle, obicnih ljudskih normativa i obicnih ljudskih potreba... sve je otislo u 3 materine...
znas, i cistacica je mogla sina skolovati za doktora... o tome ti govorim, a ne o parama... ako ej dijete imalo htjelo napredovati nisu ga sputavale materijalne nemogucnosti... ajd neka ga danas skoluje sa svojih 300-400KM mjesecno?
ako si bio bolestan nisi morao posudjivati da odes doktoru, niti si ostavljen da umres... o tome ti bas pricam kako tada NOVAC nije bio jedino mjerilo... danas, nazalost, jeste...
izem ti goli otok vise, je li to jedini propust onog sistema?

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:

Da je jedini ne bi se urusio, i to na globalnom nivou.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:

pa, eto, samo se za njega kacite...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 22:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
cicak je napisao:

pa, eto, samo se za njega kacite...

Ja sam napisao na nekoj od prvih strana ove teme slabosti socijalizma i razloge koje smatram da su doveli do propasti socijalizma. Pa ako ti se da, pronadji.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 22:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2010, 14:09
cicak je napisao:

Ovo svo zlo koje je nastalo od 90-tih pa do danas su zakuhali oni koji su "preživjeli ili trebali biti na golom otoku".

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam napisao na nekoj od prvih strana ove teme slabosti socijalizma i razloge koje smatram da su doveli do propasti socijalizma. Pa ako ti se da, pronadji.

sistem kao sistem je dobro osmisljen... zakazao ljudski faktor.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:

sistem kao sistem je dobro osmisljen... zakazao ljudski faktor.

Pa nego sta ce zakazati nego ljudski faktor. U tome i jeste poenta, pronaci sistem ili ideologiju koja najvise odgovara ljudskoj prirodi, a ne na papiru sklopiti neki utopisticki ideal i onda se hvaliti tim.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 23:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 09:34
Lokacija: BL dok me nisu izgurali kundacima, bajonetima, opancima...
U ona vremena titove "diktature" sretnem se sa grupicom Poljaka u Levkasu u Grckoj. Diskutujemo o grckoj komunistickoj partiji. Nesto me navelo pa opalim drvljem ikamenjem po Titu i KPJ. Najstariji u grupi me samo gleda i cjelo vrijeme cuti. Konacno mu pukne film pa me pita;
"Koliko ima ruskih tenkova u JU"
"ne kuzim pitanje. Sta mislis s tim?"
"Jednostavno te pitam koliko ima ruskih tenkova u JU?"
"Pa nema ni jedan" Odgovorim.
"Onda nemoj da pricas sranja o Titu" Kaze on.

E sad, ovo ne znaci nista vama koji nemate pojma kako je bilo Poljacima, Cesima, Madjarima...... itd, koji su zivjeli pod ruskom cizmom. :evil3:

A da je umjesto Tita ostao kralj... siguran sam da bi Breskvica sada gonjala Sarulju i Bikulju negdje izmedju Gradine i Lunjevca.
Ako... zdraviji zivot... :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 51  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]