Dakako, ovo je prava a ne pjesnicka mnozina...(nema nikave metafore jer cak niti postoji sura koja nosi naziv Allah ili Bog, jer se nista ne moze porediti s Bogom)...u smislu izrazavanja velicine i moci.
Arapski jezik je jedan od Semitksih jezika, a opcepoznata cinjenica za svakog onog ko imalo zna arapski da postoji u tom jeziku postoji jednina, dvojina i mnozina....
Rojalna mnozina (ili kako ti velis kraljevska) je bila poznata i u vrijeme objave Kur'ana...i interesantna je i cinjenica da protivnici Poslanika s.a.w.s, Kur'ana i Islama tzv. musrici nisu nikad ni u sali a kamoli u zbilji spocitavali Poslaniku s.a.w.s da on poziva u Allahovo s.w.s. Jedinstvo a da se Allah s.w.t. Sam i Licno u Kur'anu oslovljava i s mnozinom....znali su da se radi o tzv. rojalnoj ili kraljevskoj mnozini....odnosno mnozini koja znaci velicinu i moc.
Dakle radi se o respektu u pluralu...ili jos malo pojasnjenja...
U arapskom, a i u nekim drugim jezicima se, prilikom izražavanja poštovanja i veličanstvenosti, ponekad koristi prvo lice množine, 'mi', koja se, zapravo, odnosi na prvo lice jednine, 'ja'. Upravo, kako u našem, tako i u većini ostalih jezika se, iz poštovanja prema sugovorniku, uobičajeno koristi drugo lice množine, 'vi', umjesto drugog lica jednine, 'ti' (vidis da se i kod nas koristi prava a ne pjesnicka mnozina iz respekta a ne znaci da je osoba boluje od poremecaja licnosti ili da u toj osobi ima 2 ili vise osoba - pie vode ipak). I u turskom se nekad koristi množina 'mi', iako se misli na prvo lice jednine 'ja', mada to nije toliko rasprostranjeno kao korištenje množine drugog lica, 'vi'.
Ukratko, Allah, dž. š., nije ponizan; poniznost je svojstvo čovjeka, a ne Allaha, dž. š. Ovu formulaciju Allah, dž. š., koristi da bi istakao veličanstvenost, uzvišenost, poštovanje. Kur'an je objavljen na arapskom jeziku, te zbog toga nosi odlike i sadržava određene izraze svojstvene arapskom jeziku. Allahova jednoća jedna je od temeljnih poruka Kur'ana i to je sasvim očito na osnovu brojnih kur'anskih ajeta.
Kada, dakle, u Kur'anu govori o Sebi, Allah, dž. š., koristi i prvo lice jednine 'Ja', a isto tako i prvo lice množine, 'Mi', kao izraz veličanstvenosti, uzvišenosti, poštovanja. Međutim, kada se
o Allahu, dž. š., govori u drugom licu, uvijek se koristi zamjenica drugog lica jednine
'Ti', a nikada drugo lice množine,
'Vi'. Isto tako, koristi se treće lice jednine,
'On', a nikada se ne koristi treće lice množine,
'Oni'! Premda, na stotine puta u Kur'anu se Allah, dž. š., spominje u drugom i trećem licu,
to nikada nije u množini.
Jasno je, kao što je receno u početku, da je korištenje zamjenice 'Mi' samo zbog odlike arapskog jezika, a nikako da se radi o negiranju Allahove jednoće.
Aragorn je napisao:
A tvrdi se "la illahe..." Biće da i sam Kur'an govori da baš i nije tako (eto odličnog primjera koji navede Oficir) , barem za one "koji su umom obdareni"!
Pa bas i nece biti...

inace rijeci koje si naveo "la illahe..." su rijeci kufra odnosno rijeci nevjerstva a znace "NEMA BOGA ili ( NEMA BOZANSTVA)" dakle reci samo "la illahe..." je nesto sto jednog muslimana svrstava u ateiste ili nevjernike i ako umre kao takav u takvom halu (stanju) dzehennem mu je zagarantiran....
Ispravno je reci kompletan sehadet
أشهد أن لا إله إلاَّ لله ، وأشهد أن محمد رسول الله.
Svakako da Kur'an nije pjesnicko djelo i da sve sto je u njemu napisano , napisano je s nekim razlogom...
I naravno jos jednom ajet
Aragorn je napisao:
Oficir s ruzom je napisao:
One koji se budu zbog Nas trudili Mi ćemo, sigurno, putevima koji Nama vode uputiti; a Allah je zaista, na strani onih koji lijepo čine! (29:69)
U tom ajetu imamo "Nas" , "Mi" i "Allah"....ako mislis ono sto mislim da mislis...onda bi mjesto Allah trebalo pisati zamjenica "Oni".
Ista sura 29:8
Mi smo svakog čovjeka zadužili da bude dobar prema roditeljima svojim. Ali,
ako te oni budu nagovarali da Meni nekoga ravnim smatraš, o kome ti ništa ne znaš, onda ih ne slušaj.
Meni ćete se vratiti, pa ću vas Ja o onome što ste radili obavijestiti. Ista sura 29:17
Vi se, mimo Allaha, kumirima klanjate i laži smišljate. Oni kojima se vi,
mimo Allaha, klanjate ne mogu vas nikakvom hranom nahraniti; vi hranu od Allaha tražite i
Njemu se klanjate i Njemu zahvalni budite! -
Njemu ćete se vratiti." -
29:21
On kažnjava onoga koga On hoće i milost ukazuje onome kome On hoće, i njemu ćete se vratiti...
Da ne idem dalje, samo sam uzeo par ajeta iz pocetka te sure da se vidi koliko puta se spominje Jedinstvo Allaha s.w.t. u ozivljavanju, stvaranju sudjenju, presudjivanju, nagradi, kazni itd.itd....