banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 05:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 218 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2003, 15:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Да, управо оцима ПЦ треба захвалити што Библија уопште постоји. О томе се може прочитати овде:

http://www.verujem.org/sveti_oci/stajebilo.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2003, 21:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Vader, dosta si u krivu. Tema je samo naslov onoga sto ljudi zele da ispolje unutar sebe.. sta god da je, a da nije duhovno to moze reci neki prosvjetljen covjek ili bog sam... bas me briga. Ako bi po ovoj temi brojao ono sto je vezanu za nju trebao bi da izbrises 80% postova.
Sta ja da kazem o postovanju SS u odnosu na SPC. PA sve je vec receno, meni je teo glupo da i pricam o tome.

Iskreno, u odnosu na Maran Atu ni jednom nisi iznuio svoj licni stav u vezi bilo cega u odnosu na duhgovnost, vec se ponasas kao neki unprofor svagje, licno mi se to ne svidja, ali takva ti je nafaka mozda kao moderatora. Maran Atu mozes bar postovati jer znas na cemu si sa njim. Do zla boga u pravoslavnosti.

Citiraj:
Frozen nešto šale (ili "šale" ) nije na odmet ali ovde time ne treba pretjerivati jer za te stvari postoji podforum Humor.

Držite se teme.

Iskreno, moja sala nije tek sala koja moze zabaviti navedeni podforum.
Ja sam vec nekoliko puta provjerio kako dise ovaj forum i odustao sam od konkretnog zapitkivanja, ljudima nije interesantno, sta ti ja znam zbog cega i u pravu si zbog toga da ljude ne interesuje.
Ali sve je do tebe da ti to organizujes sa nekom novom temom ili pozivom ljudi na odredjenu temu koju 'unovacis'. Ti si taj moderator (vec sam ovo ponovio ali bas zbog toga mozes da zakljucis moju ozbiljnost da budes ozbiljan u vezi vooga) koji treba da pokaze kreativnost u vezi ideja, mi svi ostali se vecma lijepimo oko tema koje vec postoje.
Sala nije na odme na ovom forumu, narocito ako je prije toga promisljena u veci proslih postova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2003, 08:07 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Svojatanje svih ljudi koji su dali svoj doprinos čovječanstvu kako su najbolje znali i umjeli i koji bi se postidjeli mnogo čega što njihovi navodni nasljednici rade je nadmenost, kratkovidost i osionost. Takve Bog baš voli, da im se suprotstavlja.

Još jednom kažem: nisu oci pisali Pisma, nego je Duh pisao kroz njih, i mnogi put oni i nisu bili svjesni šta (sve) u stvari piše jer i nisu pisali od svoje prevelike mudrosti, nego Božijim Duhom i to onoliko koliko su u ona doba i onmi mogli da razumiju i u riječi pretoče njegove impulse.
I pogotovo oni koji su kasnije priznavali (ili nepriznavali) ta Pisma, pa čak i oni koji su ih maličak doraducnuli (tipičan primjer nekoliko posljednjih stihova evanđelja po Marku), pa onda oni koji su ih prevodili, pa su tu i tamo preveli po svom razumijevanju koje je često daleko od savršenog, ali sve to ima svoju svrhu, sve je to po Duhu Svetom, sve je to od Boga.
Ne od ljudi. Oni su samo bili dobrovoljna oruđa Božija, ali bi isto tako bilo jao njima da to nisu (a obećali su).

Prema tome, hoćeš li Pitagori ili Bogu dati čast za ono što se danas naziva Pitagorin poučak. Pitagori poštovanje (ali da nije on to pronašao pronašao bi drugi), ali samo Bogu slava.

Ili ako više voliš, hoćeš li slaviti Muhameda Ibn Musu Alhorezmija za algebru, (koja je i dobila ime po njegovom djelu "El džebr vel mukaballah")!?
Njemu poštovanje kao Božijem i ljudskom sluzi, Bogu slava jer je On ustanovio zakone i ljude podstakao da ih u pravo vrijeme otkriju.
Ima li kraja osionosti ljudi!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2003, 13:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

И ја још једном кажем: Свети Оци су вршили одабир књига на основу Светог Предања Цркве. Њима треба да захвалимо за Библију оваквом какву данас имамо. Сасвим "случајно", ти Свети Оци беху - Православни :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2003, 14:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Dec 2002, 16:22
maran, jel Biblija bila napisana pod verbalnim ili mehanickim nadahnucem.

ispada da je i Isus pravoslavac.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2003, 14:42 
Majstor
Majstor

Stotinu puta rečena lažpostaje istina.
Gebels
Poluistine su još gore od laži.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2003, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Неки јадници нису свесни да због свог непознавања Хришћанске историје, наводе цитате из скорије историје који се односе на њих саме... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2003, 07:16 
Majstor
Majstor

Neki pišu kao svjesni mnogostruki učesnici istorije i dobro znaju šta i zašto pišu, dočim drugi (iako možda podjednako česti učesnici ali nesvjesni toga) samo prepisuju ono što i kako su razumjeli (ako su išta uopšte razumjeli) od šturih i jednostranih zapisa nekih od učesnika istorije.
Jer, kao što znamo, svako pa i najbolje istorijsko svjedočanstvo je jednostrano, a istorija kao i život sam je mnogo mnogostrana i tek sagledavanjem malo više strana pucaju vidici.

Dakle, razlika je kao kad o nečemu svjedoči učesnik nekog događaja koji se samim tim nagledao svega i svačega i kad o tom istom svjedoči onaj koji je o istom događaju pročitao iz napisa novinara (kojem je urednik rekao unaprijed šta treba da vidi u tom događaju).

Naglašavam da sam ovo poređenje ovako postavio ne toliko zbog "novinara" nego zbog zaslijepljenog čitaoca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2003, 13:01 
Majstor
Majstor

Ovo što će da uslijedi biće malo podugačko za čitanje (iako sam nastojao da skratim što sam više mogao), ali molim sve strpljivije učesnike ove teme da pažljivo ovo pročitaju jer su ovdje izneseni glavni razlozi mog stava prema SPC i zabrinutosti za narod kojem je SPC duhovni oslonac.
Jer teološke rasprave mogu ići unedogled i opet nigdje da ne dođu (jer su sva naša trenutna poimanja još veoma daleko od onog pravog), ali ovo je nešto sasvim drugo: ovo su neposredni i jasni izrazi Božije volje i ne mogu biti slučajnosti, nešto na što ni ljudi ni negativne sile nisu mogli da utiču, i stoga smatram da ih se ne smije prezirati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2003, 13:03 
Majstor
Majstor

Kada se nekom čovjeku u privatnom životu počnu dešavati problemi i nesreće rijetko se koada on zapita šta se zbiva i šta je uzrok tome, ili uzroke svojih problema traži u nekom ili nečem izvan sebe samoga.

Pa ipak, duhovna osoba tako ne radi. Jer duhovna osoba zna da sve što se čovjeku dešava biva za njegovo dobro i popravljanje, pa su i tegobe i problemi najčešće u stvari upozorenja od Boga:"Nemoj tako, nemoj tuda, sine, osvjesti se, probudi se, mijenjaj se, popravljaj se!"

Nasuprot raširenom vjerovanju da je sotoni data vlast na svijetu i da ima vlast da ljudima kad i kako hoće zagorčava život, duhovna osoba zna da je sotona samo kušač i da nema apsolutno nikakvu vlast na Zemlji sve dok mu je ljudi svojevoljno ne predaju svojim mislima, riječima i djelima.

I vjerovatno je robovanje takvim zabludama razlog što mnogi koji za sebe misle da su neprikosnoveni i jedini čuvari istine i prave vjere na Zemlji, preko Božijih upozorenja prelaze olako misleći da se to samo Sotona na njih digao jer su eto oni ispravni a drugi loši i sve sami lukavci i nevaljalci i sotonine sluge. A niko ni na šta nije pretplaćen, a pogotovo u duhovnosti. A čak ni sotona ništa ne čini i ne može da čini bez Božijeg znanja i volje.
Ali o ovome ipak na drugom mjestu jer se tu ima mnogo toga reći, ovdje je to bio ipak samo uvod da bi se shvatilo nešto sasvim drugo.
Jer, tolika i takva upozorenja za SPC i narod na ovim prostorima mogao je da prečuje i previdi samo duhovno slijep čovjek ili čovjek koji je duboko u zabludi. A Otac nas mlati i mlati. Mi plačemo i kukamo, ali se ne popravljamo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2003, 14:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Ajoj, ljudi, sad se spremite, sad ce aharon da otkrije takve stvari da ce svima pamet da nam stane. :roll: :lol:
Prije nekoliko dana imao sam tu "cast", da licno upoznam aharona ili, kome se vise svidja, toboze "reinkarniranog apostola Pavla", glavom i bradom tako da sam imao priliku da prije "svjetske premijere" :lol: cujem neke od stvari koje ce sada izloziti na ovoj temi na radost i zabavu vaskolike zajednice forumasa. :lol:
Mozda bi trebalo da stavim upozorenje "spoiler" za one koji ne zele da im uzitak citanja bude pokvaren.
Elem, sad cete procitati i saznati kako je dolazak patrijarha Pavla u Banjaluku 1994. donio prokletstvo Srbima, kako je patrijarhov obilazak pojedinih krajeva Krajine doprinio njihovom padu i slicne gluposti i gadosti, a sve u reziji i odabiru (produced and directed by) jednog malog covjeka koji umislja da je vrlo veliki.
Ne mogu da odolim a da ne dodam kako sam imao cast i da slusam o nekim aharonovim vizijama, otkrivenjima "oca PODnebesnog". Tice se hrama Hrista Spasitelja koji je u izgradnji u centru grada. Elem, aharon je najprije imao viziju, "otkrivenje" ili sta li vec kako taj hram nece mrdnuti dalje od temelja. U svojoj velikoj ljubavi prema srpskoj Crkvi, aharon je cak saopstio svoja saznanja jednom banjaluckom svesteniku. Ali, ne lezi vraze, ipak krenuse pripreme za izgradnju hrama. Tad dodje aharonu nova vizija, kako ce se hram srusiti u trenutku postavljanja krsta na zvonik (ili kupolu, nisam siguran za taj detalj). Pa onda, je li, opet izadje na isto - srusen hram je isto kao da nije ni mrdnuo dalje od temelja. E sad svi lijepo cekamo zavrsetak izgradnje. Kad se hram ne srusi, uslijedice najvjerovatnije nova vizija koja ce pruziti "objasnjenje", bas kako to uvijek i biva sa demonskim otkrivenjima (interesantan primjer su demonske vizije Helen Vajt, vrlo zanimljivo, isceprkajte temu o adventistima pa procitajte prvu stranu-dvije). Gotovo da bih se kladio na to da ce iduca vizija u vezi hrama imati poruku tipa: "Nema veze sto se hram nije srusio, nema blagodati Bozije u njemu, tako da je to isto kao da nije ni izgradjen." :roll:

Oh da, umalo da zaboravim. Sjecate li se aharonove teme "Proroci i prorocanstva" u kojoj sebe, ne otvoreno - ali pazljivom citaocu ocigledno, proglasava prorokom? Tamo na jednom mjestu spominje toboze cudesno izbavljenje Banjaluke u posljednjem ratu. Saznao sam kako gospoda "reinkarnirani" na ovom forumu (Vader, aharon) najozbiljnije vjeruju da je Bog postedio Banjaluku zahvaljujuci njima i ostatku grupe oko Petra Hricka!!! Kao ono sto u Starom zavjetu Bog obecava da ce postediti Sodom ako se nadje 10 pravednika u njemu, tako ovi vjeruju da su oni ti zbog kojih je Banjaluka postedjena. Aharonov komentar meni na ovo: "A mozes li ti dokazati da to nije tako?" :lol:

Dakle, sta nam sad drugo preostaje nego da nabavimo malo kokica, natocimo casu Coca Cole (ili sta ko voli) i uzivamo u najnovijim saopstenjima "proroka" aharona kome bi bolje bilo da je uzeo nick Mohamed Saed al Sahaf (za one koji ne znaju, Sadamov ministar informisanja koji je zabavljao cijeli svijet svojim "saopstenjima" za vrijeme nedavnog rata).

Enjoy! 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2003, 14:01 
Majstor
Majstor

Evo jedne male hronologije događaja koji su svaki pojedinačno, a pogotovo svi skupa zajedno za i te kakvo razmišljanje. Sve su to stvari kojima su mnogi bili svjedoci ili koje se lako mogu provjeriti. Krenim redom:

Čim su Srbi došli na vlast u Banjoj Luci (a poznato je da je nacionalni zanos s kraja 80-tih i početka 90-tih neodvojivo povezan sa "vjerskim" institucijama, kod Srba SPC), odmah je "nova vlast" pokrenula inicijativu da se u samom središtu Banje Luke izgradi hram, na mjestu gdje je 30-tih godina građen pravoslavni saborni Hram Svete Trojice i srušen skoro odmah nakon što je konačno završen 1939. godine (a i onda je građen dugo i s mukom za razliku od drugih većih i komplikovanijih okolnih građevina, Banskog dvora npr.).
Zanimljivo je da je (stari kažu) bukvalno prva bomba koja je pala na Banja Luku u bombardovanju aprila 1941. potrefila baš tadašnji hram i teško ga oštetila, što su ustaše jedva dočekali i malo kasnije do temelja ga srušili. Zanimljiva je preciznost tog pogotka, jer u ta doba nisu postojali tomahavci ni precizni sistemi navođenja i pogodak bombom iz aviona u krug od 100 m se smatrao izvrsnim uspjehom. Dakle, moguće da nije bio namjeran.
Možda zagriženi ipak misle da jeste i možda im se taj pogodak čini samo kao izraz pakosti njemačkog avijatičara, ali meni, čak i da je to istina, sve najviše liči na izraz Božijeg upozorenja (Pismo je prepuno takvih primjera da Bog neprijateljima upozorava svoju djecu)! Jer isti bi se trebali sjetiti da se diče slučajevima kada su zbog duhovnih ljudi manastiri ili sela oko njih bili pošteđivani i od topovskih projektila koji nisu eksplodirali i to pod "najčudesnijim" okolnostima.
Ali ako Bog neće graditi doma uzalud se trude oni koji ga grade, rekao je još Solomon.

Elem, nakon rata "komunistička" vlast je učinila "svetogrđe" i nije dopustila da se nakon rata taj hram tu obnovi nego je postavila spomenik palim borcima NOR svih nacionalnosti, a za saborni hram Svete Trojice određena je druga lokacija gdje je sagrađen i sada nalazi.
No prošlo je i vrijeme "komunista" i ponovo su došli na vlast "vjernici" odlučeno je da se spomenik palim borcima premjesti, a da se na staroj lokaciji ponovo gradi hram, ali ovog puta nazvan: "Hram Hrista Spasitelja".
Ne mogu da se sjetim kada je tačno završeno izlivanje temelja ali znam kada je bilo njegovo osvećenje, bilo je to 17. oktobra 1993. godine.

U jesen 1993. godine stvari za Srbe u Bosni ali i u Hrvatskoj izgledale su dosta blistavo, u Bosni su kontrolisali skoro dvije trećine teritorije,a i na bojnom polju niko im nije mogao pera odbiti. No s druge strane cvjetali su ratni profiteri, trgovalo se svim i svačim, šverc je cvjetao i punio dahijske džepove (pa čak se i prodavalo oružje suprotnoj strani !!!), a zloupotrebe humanitarne i svake druge pomoći se nisu mogle izbrojati.

Popularna je bila pjesma: "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine" i svi su se ponašali u skladu s tim, od vojske do naroda, ali moćnici su derali narod kako su mogli i niko im ništa nije mogao, niti se usuđivao.

Septembar 1993.
Sredinom septebmbra mnogim je to dozlogrdilo i desio se danas pomalo zaboravljeni, "Septembar 93", pobuna većeg boja boraca i mlađih oficira 1.Krajiškog korpusa VRS (prvenstveno čuvene 16 krajiške brigade) protiv lopovluka i pljačke naroda i svih mogućih zloupotreba od strane vladajuće oligarhije i ratnih profitera, koje su već bile prevršile svaku mjeru.
Oni su se povukli sa položaja i ušli u sami centar grada sa većim brojem
oklopnih i drugih vozila i blokirali ga, a baza im je bila Banski dvor. Ubrzo je ta pobuna ugušena i narodno nezadovoljstvo zatomljeno ali i prezreno. Međutim, stvari su polako počele da se okreću protiv Srba, ali još uvijek neprimjetno.

I tako iako je koji dan kasnije na molitvi pri osvećenju temelja za hram u centru BL (službu osvećenja održao je lično patrijarh uz sasluženje većeg broja prisutnih vladika) moljeno za srpsku slogu i jedinstvo, nedugo nakon toga desilo se nešto što je bilo prvi ozbiljniji znak onoga što će tek da dođe. Počela su ozbiljna trvenja između vojnih komandanata i političkog vodstva, ali je sve više dolazio do izražaja i sukob na relaciji Pale - Banja Luka.

digresija
Možda se nekom može učiniti čudnim što iznosim ratne i političke događaje tražeći u njima duhovne pouke i poruke, ali dobro znam šta i zašto govorim, jer oni kojima su ova upozorenja upućena su imali i te kakvog učešća u svemu ovom i snose odgovornost, prvo pred Bogom, a tek onda pred narodom kojeg su vodili. Jer sprega sveštenstva i vlasti u RS je bila i ostala vrlo tijesna, osim u jednom kraćem periodu (koji je, gle čuda, bio jedino olakšanje narodu i period koji je budio neke nade).

Avgust 1994.
Nakon otvorenog sukoba Karadžića i Miloševića oko Vens Ovenovog plana za razrješenje konflikta u Bosni, svi su postali uznemireni. S punim pravom.
Ali ono što je uslijedilo zaista liči na film. Naime, u avgustu 1994. godine SDS je imao svoj posljednji pravi miting u BL, i tada su govorili i Karadžić i Krajišnik i sva kompanija i hrabrili narod da istraje usprkos mračnim oblacima srpske nesloge koji su se ponovo nadvili, ali najzanimljivija od svega bila je izjava jednog narodnog poslanika iz Doboja (inače bivšeg sveštenika). Ne mogu da se sjetim baš svake riječi, ali sam dobro zapamtio smisao:
"Mi sada više nemamo na koga da se oslonimo nego na svetu majku Crkvu i proročku riječ direktno sa Gospodnjega trona preko Radovana Karadžića!"
Narod je klicao na to ali meni je odmah zazvonilo to što je rekao i znao sam da neće ostati bez brzog odgovora. Jer čovjek je Karadžića proglasio Božijim prorokom, a SP Crkvu jedinom zaštitnicom srpskog naroda u Bosni.
Nekoliko dana nakon toga nezapamćena tuča (grad) udarila je na Lijevče polje i Župu sjeverno od Banje Luke, grad je bio veličine teniske lopte pa i veći i strašno je pomlatio usjeve i oštetio krovove i automobile.
Gomile leda zatrpale su dvorišta i usjeve mnogim ljudima iz tih tradicionalno "žestoko srpskih" krajeva. Samu Banju Luku ipak je ova katastrofa, kao i mnogo toga poslije, zaobišla.
Inače ko poznaje Sveto Pismo dobro zna šta znači kada Bog pošalje takav grad na nekoga.

digresija:
Postoji i verzija da je grad izazvalo "cigansko prokletstvo", jer su se i posljednji Romi u ta doba iselili iz Klašnica koje su bile pogođene gradom (a oni su navodno prorekli kaznu onimakoji ih tjeraju), ali ovdje ga iznosim samo radi onih kojima je očajnički potrebno drugačije objašnjenje ovog fenomena.
Neka misli ko šta hoće, jer kasniji događaji potvrđuju prvo gledište.

Oktobar 1994.
Međutim, najgore je tek uslijedilo. Valjda da bi potvrdio tvrdnju da je jedina zaštitnica srpske sloge SPC, prvi put u svojoj istoriji oktobra 1994. godine Sveti Arhijerejski Sabor SPC zasjeda van Srbije i to u Banja Luci! I "blagoslov" je odmah došao!
Hrvatska vojska (iako je to navodno bio bosanski HVO) probija liniju na Kupresu i nešto kasnije ga zauzima (a ko se malo sjeća dobro zna da je upravo pomijeranje te linije otvorilo kasnije put HV da Knin zauzme nebranjenim planinskim putem sleđa, i da cijela Krajina u par dana padne i pokrene se onoliki narod na bježaniju).
Nakon nekoliko dana na Grabežu kod Bihaća prvi put Peti korpus Armije BiH (koga su oni ne bez razloga zvali "Sila Nebeska") pod vodstvom Atifa Dudakovića probija liniju i njegovo brzo napredovanje prema Krupi i Novom Gradu biva zaustavljeno tek krajnjim naporom i hrabrošću pitomaca i oficira Školskog centra vojske RS iz Banja Luke. Ali usprkos tome što je Bihać u kontranapadu VRS koji je uslijedio nakon toga zamalo zauzet (ali nije bila Božija volja da se to desi), kola su neumitno krenula nizbrdo i to sve brže i brže. Blagoslovi koji su u toku rata bili očigledni (jer su nas zaobilazile i prirodne katastrofe i glad i bolesti) sve su se više topili.

27. januar 1995.
U narodnoj pjesmi "Početak bune protiv dahija" na samom početku (pred sječu knezova) kaže ovako:
" Grom zagrmi na svetoga Savu;
Usred zime, kad mu vrijeme nije"

Kada je 1995. na Svetog Savu pukao grom u Beogradu (ali koliko se sjećam i u Banjaluci!) mnogi su očekivali da se u toj godini nešto strašno desi. Bili su potpuno u pravu.
Svi dobro znamo slijed katastrofalnih događaja koji su se desili te godine koji bi bio mnogo gori da nije bilo velike Božije milosti i da barem Banja Luka nije pošteđena, a rat koji se totalno okrenuo loše po Srbe na skoro svim frontovima, zaustavljen. Ali ni ovakvo jasno upozorenje nije značilo ništa onima koji su još uvijek mogli da ublaže pa ispriječe mnogo od onoga što se desilo.Avaj!

Avgust 1995.
Ni "bljesak" kojim je Zapadna Slavonija pala nikoga nije otrijeznio, a stvari su krenule ubrzanom, ali groznom svršetku. Pa ipak još jedamput se desilo nešto što je bilo očit znak da nešto nije u redu sa onima koji su sa duhovne strane trebali nešto da urade.
Naime, patrijarh Pavle je krajem jula posjetio RS Krajinu i u Glini na mjestu stravičnog ustaškog zločina iz 1942. održao pomen žrtvama. Samo nekoliko dana kasnije na tom istom mjestu stajala je hrvatska vojska dokazavši da njegova molitva i blagoslov za taj narod nije imala nikakvu vrijednost.
Razočarenje naroda Krajine u SPC koje datira još od prošlog rata ovim je samo još produbljeno.
Da stvari budu još gore i još jasnije, patrijarh je u povratku posjetio i eparhiju bihaćko - petrovačku , koja je takođe u roku od mjesec dana pala u ruke hrvatsko-muslimanske voske i bila svjedokom najsramotnije VRS bježanije (ali i izdaje) u ovom ratu.

I da nije bilo velike milosti Božije ko zna šta bi se još desilo. Pa ipak, rat je završen, ali usprkos svemu osionost i sljepilo onih koji su najodgovorniji za sve ovo je ostala. Zato ih je Bog predao neprijateljima u ruke.

A upozorenja nije nedostajalo čak i u Beogradu. Jer avgusta 1995. godine u Politici (ili Večernjim nisam više 100 % siguran) izlazi članak o tome kako se saborni pravoslavni hram Svetog Arhanđela Mihajla u Beogradu počeo nakrivljivati (mislim zbog tla ili čega drugog) i da postoji ozbiljna opasnost da se uruši, ako se nešto hitno ne preuzme! Ali avaj stvari otada panaovamo konstantno idu sve gore i gore, i Srbija je u nikad ozbiljnijoj opasnosti da potpuno izgubi srpsku svetinju Kosovo i ko zna šta sve još.

Jedini svijetli izuzetak u svemu tome je izbjegavanje krvoprolića kada je svrgavan Milošević, što je istinsko čudo pogotovo u onakvim okolnostima i nakupljenim tenzijama, i to je izvan svake sumnje bilo tako zbog intervencije Nebeskih Sila, ali zbog koga na Zemlji, to ne znam. Ali siguran sam da su nečije tople molitve tu odnijele presudnu prevagu. Iskreno, volio bih znati čije, jer ako je to neko iz okrilja pravoslavlja onda možda ipak nije sve izgubljeno.

početak 2002. godine
Pa ipak, druge stvari koje se dešavaju opet upozoravaju. Jer je (ako se dobro sjećam karjem 2001. ili početkom 2002. godine) u Beogradu je formirano tijelo koje će se na državnom nivou brinuti o "ugaonom kamenu srpske duhovnosti" manastiru Hilandaru. Ne mogu da se sjetim ko su sve bili potpisnici protokola kojim su se najviši državni rukovodioci SR Jugoslavije i Srbije i i Republike Srpske (Koštunica, a mislim da je tu u nekom svojstvu bio i Đukanović ali nisam siguran, Ivanić, a mislim i Šarović) kao i poznati intelektualci i akademici (Bećković npr.). Time su vlasti tih zemalja faktički (i pismeno) priznali SPC kao Božije ljude i duhovne vođe svoga naroda, a Hilandar kao instituciju od (presudnog) značaja za svoj narod.
Takva akcija bi morala (da je ispravna) polučiti pozitivne posljedice za one koji su takav potez povukli ali i za narod koji vode. Ali avaj, stanje u RS ide naglo na gore i ubrzano se bliži njen faktički nestanak, a potpisnici ove povelje (ili protokola) su doživjeli ličnu diskreditaciju i pad, dok se isto desilo i sa nekim drugim potpisnicima, a i stanje preko Drine je možda još i gore. U stvari ne zna se gdje je gore. I samo Bog zna šta nam se još sprema.

Vremenske nepogode
U toku rata i neposredno poslije rata u nekoliko navrata dešavalo se da veliki talas poplava ili nevremena kreće sa sjevera Evrope i ide redom: Britanija, Danska, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska i - hop nema dalje! Ili nas preskoči ili zaobiđe, ali u svakom slučaju ne zakači nas. To je postalo toliko redovna pojava da se čudim kako to nikom nije palo u oči.
Ozonska rupa nas je u svom kretanju redovno takođe zaobilazila ili se vrlo kratko zadržavala nad Balkanom.
Ali ta vremena su prošla. Jer smo evo svjedoci smo da je ozonska rupa tačno nad nama i da je na Balkanu trenutno najteža situacija u Evropi što se tiče žestine sunca, a treba li da podsjetim da je to u Pismu zapisana kazna za bezbožnike!?
Dalje, zaista sam mislio da do toga nikada kod nas neće doći, ali eto dešava se: da moramo da kupujemo vodu za piće, jer nam je voda u česmama loša pa čak i zatrovana i sve je manje! I to ovdje gdje je čiste vode dosada bilo u izobilju da maltene jednom nogom gaziš u jedan potok a drugom nogom u drugi! Voda bi se uskoro mogla pokazati većim materijalnim blagom i od samog zlata, a ona eto bježi od nas. Blagoslov uvijek bježi od onog koji ne zna da ga cijeni.

Hram Hrista Spasitelja
I na kraju još koju o navodnom i pravom hramu Hrista Spasitelja. S obzirom na veliki značaj ovog područja (prvenstveno Savske doline=Rajske doline, od Ljubljane do Beograda), a Banja Luke posebno, veoma je važno shvatiti da ovdje treba graditi hram Hrista Spasitelja, ali ne rukotvoreni, nego hram od živih ljudi koji su mu vijerni i koji se zaista trude da u svoj život pretoče ono što je Isus svojim riječima i životom pokazao.
Jer kada počne da se raspada ono što je sada veliko i snažno biće potrebno zdravo jezgro da pokrene izgradnju onoga što treba da se gradi i da ostane. A to zdravo jezgro bi trebalo da čini dosta ljudi sa ovog područja jer su se obavezali na to kada su određeni da se ovdje rode.
Međutim novo vino se ne meće u stare mijehove, ali isto tako malo ih je koji hoće novog vina pored starog jer kažu staro je bolje.
Međutim stari mijehovi se prodiru sami od sebe, i moglo bi se desiti da starog vina uskoro ponestane. Tome su najvećma krivi vinogradari.
Građevina koja se sada gradi u centru Banjaluke i koju njeni graditelji zovu Hram Hrista Spasitelja to jednostavno nije, a pitanje je može li i biti jer je Bog više puta pokazao da mu takav hram i na tom mjestu nije po volji.
Jer se izgradnja hrama razvlači i često komplikuje (o tipičnom i vrlo zanimljivom slučaju u vezi toga sam već jednom pisao), a i svaka manifestacija u vezi izgradnje hrama je popraćena odgovorom odozgo, kao što je dva dana nakon što su "osvećena" zvona (prošlog avgusta) centar Banja Luke pogodilo veliko nevrijeme koje je oborilo nekoliko stabala na ulicu (a npr. na Laušu je samo padala malo jača kiša!!), ili kada su ta zvona prvi put zazvonila pukao je grom a ni prije ni poslije toga nije grmilo niti je bilo nevremena.
Micelijus je već iznio zanimljive detalje kako ta zvona izgleda služe samo da bi neko iskazao koliki je donator za njih bio, a koga god znam od institucija, firmi ili pojedinaca koji je za taj hram dao prilog, obavezno mu je krenulo loše. I to nisu sotonske spletke nego Božija upozorenja, tvrdim!
Jednom riječju, hram nije blagoslovljen od onoga u čije se ime navodno gradi, i to će tek da se pokaže. Živi bili pa vidjeli.

Ovo su samo najkrupniji i najočigledniji primjeri a ima ih još poprilično i krupnih i sitnih, ali bi za mi njihovo nabrajanje i opisivanje trebalo i suviše prostora a ništa novo neću reći.
Znam da je malo vjerovatno da ovim što ovdje svjedočim učinim išta osim izazivanja (neopravdanog) neprijateljstva prema sebi kod onih koji ne žele da se istinski suoče sa činjenicama i koji usprkos svemu tjeraju po starom, ali ipak možda se bar neko zamisli nad ovim i učini da se makar i mrvičak nešto promijeni nabolje.

Jer ovo sve ne govori da pravoslavlje ništa ne valja (jer to je daleko od istine), ali govori da previše onih koji sebe nazivaju pravoslavnima ne valjaju ili ne čine saobrazno darovima i blagoslovima koje su dobili a i ne cijene ih.

Još jedamput naglašavam, ovo što sam iznio nije upereno protiv ikoga jer je samo svjedočanstvo da neki sami protiv sebe ali i svog naroda rade, a ja samo na to ukazujem.

Jer ako su moji zaključci ispravni, onda se treba brinuti zato što je to tako i hitno djelovati da se to ispravi, a ako nisu, onda se ne treba uzbuđivati zbog naklapanja jednog običnog čovjeka.
Jer taj čovjek ne misli zlo nikome, ali se trudi da se u okviru svojih mogućnosti suprotstavi onom što ne valja odakle god dolazilo jer to je dužnost svakog iskrenog i poštenog čeljadeta na Zemlji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2003, 15:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
a ako nisu, onda se ne treba uzbuđivati zbog naklapanja jednog običnog čovjeka.
Upravo tako. Kada neko hoce da u svemu vidi znakove onda mu nije tesko doci do ovakvih zakljucaka, ako su ove stvari dostojne uopste toga da se nazovu "zakljuccima".
O tome koliko je hram Hrista Spasitelja pod blagoslovom najbolje svjedoci dogadjaj koji je poznat starim pravoslavcima u Banjaluci, a to je da su se zvona ostecenog hrama sama od sebe oglasila kada je pored njega prolazila kolona sa tijelom mucenicki postradalog vladike Platona kojeg su ubile ustase.
Sve sto je napisano u aharonovom tekstu moze da bude ili slucajno, ili jednostavno posljedica nekih drugih stvari. Hocu da kazem da su tvoja "objasnjenja" totalno pogresna i nemaju veze s vezom.
Da ne odgovaram na svaku tacku pojedinacno (jer bi to bilo stvarno gubljenje vremena) odgovoricu uopsteno. Srpski narod trpi kaznu Boziju, da, ali ne zbog toga sto nam Crkva toboze ne valja, vec zato sto se srpski narod najvecim dijelom odrekao i Boga i Crkve. Ono sto vi necete da shvatite je da se stvari u Crkvi Bozijoj ne desavaju magijski. Magijski, to znaci bez ucesca samih ljudi, vec uz nekakvu "silu" koja djeluje prisilno. Nista sto patrijarh ili Sveti Arhijerejski Sabor ucine ili kazu nece imati nekog posebnog efekta po srpski narod ako se sam taj srpski narod ne probudi i ne vrati svojoj Crkvi. Zasto bi sjednica Sabora u Banjaluci donijela blagoslov ako taj dogadjaj gotovo nikoga u Banjaluci nije zanimao i ako od 200000 Banjalucana u Crkvu ide njih 500? Zasto bi molitve hilandarskih monaha donijele izbavljenje Srbima kad Srbe to uopste ne zanima? Stari zavjet je pun primjera Bozije kazne nad Jevrejima i uvijek je objasnjenje bilo da Bog kaznjava Jevreje zbog grijeha naroda i zbog toga sto se narod odvajao od Gospoda Boga svoga, zasto bi sa Srbima (ili bilo kojim drugim narodom danas) bilo ista drugacije?
Sto se tice spore izgradnje hrama Hrista Spasitelja, svako ko je iole upucen zna da se taj hram gradi posebnom tehnikom koja se rijetko koristi, koja je izuzetno skupa i komplikovana ali garantuje odrzanje hrama na vijekove i najveci moguci kvalitet.

Nego, kad smo vec kod "znakova" hajde da i ja navedem jedan primjer da pokazem kako se u svemu moze naci znak kad covjek to zeli. Moja prethodna poruka u kojoj ismijavam ovaj tvoj tekst aharone, je postavljena na forum tacno minut prije tvoga teksta. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2003, 16:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Što se tiče činjenice koje je aharon iznio njima se može izrugivati eventualno samo onaj ko ne priznaje Oca, Sina, Duha Svetog i ne vjeruje Svetom Pismu. Onaj ko vjeruje u Oca, Sina, Duha Svetog i u Sveto Pismo ove činjenice ne može i smije odbaciti.

Zašto?

Pa jednostavno zato što u Svetom Pismu sve vrvi od sličnih događaja, upozorenja i svjedočenja da će narodu neizostavno biti dobro i da će biti blagoslovljen ako se ponaša u skladu sa Božijom voljom a da će mu neizostavno bili loše i da će biti proklet ako u srcu i djelima odbaci Boga bez obzira što sami vjeruju da su neki veliki vjernici i što misle da su svoju pobožnost dobili zdravo za gotovo jer pripadaju "jedinoj pravoj i nepogrešivoj vjeri i crkvi". Paralele između nama bliskih događaja o čijem samo jednom dijelu je aharon pisao i događaja iz Svetog Pisma je jako mnogo. Evo samo jedan od mnogih stihova iz Svetog Pisma koji se može ovde primjeniti:

Ovako govori Gospod nad vojskama, Bog Izrailjev: popravite svoje putove i djela svoja, pa ću učiniti da stanujete na ovom mjestu. Ne uzdajte se u lažne riječi govoreći: crkva Gospodnja, crkva Gospodnja, crkva Gospodnja ovo je. Nego doista popravite svoje putove i djela svoja, i sudite pravo između čovjeka i bližnjega njegova. (Prorok Jeremija 7,3-5)

Dakle treba nam popraviti svoje puteve i djela svoja a ne raditi sve i svašta što je i u suprotnosti sa učenjem Svetog Pisma a besmisleno trubiti: "ovo je pravoslavna crkva, prava jedina nepogrešiva crkva".

U Svetom Pismu je jasno dana alternativa i obećanje da će dobrima i koji slijede Boga biti dobro a onima koji ga ne slijede ili samo daju privid da slijede biti loše i da će biti prokleti (između ostalog pogledati 28. poglavlje 5. knjige Mojsijeve). Čak dva stiha iz tog poglavlja u dijelu u kojem se opisuje šta će biti onima koji srcem i djelima odstupe od Boga govore doslovno o onome što se ovih godina dešava Srbima:

"Stranac koji je kod tebe popeće se nada te visoko, a ti ćeš sići dolje veoma nisko. On će ti davati u zajam, a ti nećeš njemu davati u zajam; on će postati glava, a ti ćeš postati rep." (5. Mojsijeva 28, 43-44)

Svako zna koliko zapravo stranci koji su kod nas učestvuju na vlast u Republici Srpskoj i da oni vode glavnu riječ i svako zna da se naši polomiše da dobiju neki zajam od stranaca.

Isus Hrist je jasno rekao: "Po plodovima njihovim poznaćete ih"

Plodovi koje naš narod zadnjih godina dobija su sve gori i gori, sve crvaviji i pokvareniji, ne izazivaju radost već samo nervozu i nezadovoljstvo u narodu.
Aloooo narode i posebno vi koji vjerujete u Sveto Pismo, ovo su svjedočanstva Spasitelja Isusa Hrista, svjedočanstva Svetog Pisma, Božije Riječi. Zašto ih odbacujete?!?

Sve su ovo upozorenja data u Svetom Pismu a koja su se obistinila na našim prostorima i to doslovno onako kako piše.

Ima li ko to da vidi?!?

I ja ću reći ono što je rekao aharon da ovo što pišemo ne pišemo zato što mrzimo pravoslavnu crkvu već zato što...volimo istinu, volimo naš narod i prostore na kojima živimo i zbog toga kad već ne vide oni koji bi trebali da vide nastojimo ukazati na neke stvari ne bi li se spasilo ono što se spasiti može. U suprotnom ako se ovako nastavi sve ode nizbrdo.

Aharon, ja i još neki ovde pozivamo da se istinski radi na opštem dobru, da se slijedi učenje Svetog Pisma, da zaista radimo dobro umjesto da samo pričamo o građenju novih crkava i liturgijama na nerazumljivom crkvenoslavenskom jeziku a ovamo iza leđa radimo lopovluke i ne slijedimo Božiju volju. Dobrima je obećano dobro a lošima loše. Do sada se to pokazalo istinitim obećanjem no za nas do sada nažalost uglavnom u negativnom smislu. Mi samo pozivamo da se promijenimo da bi nam se to obećanje ispunilo u pozitivnom smislu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2003, 17:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Mozda ce tebi Vaderu biti cudno, ali ja se slazem sa prakticno svim sto si napisao u ovom postu. Pa ako pogledas moj prethodni post vidjeces da je to upravo ono sto i ja kazem. Nije mi jasno kako to ne vidis.
Ovo:
Citiraj:
u Svetom Pismu sve vrvi od sličnih događaja, upozorenja i svjedočenja da će narodu neizostavno biti dobro i da će biti blagoslovljen ako se ponaša u skladu sa Božijom voljom a da će mu neizostavno bili loše i da će biti proklet ako u srcu i djelima odbaci Boga bez obzira što sami vjeruju da su neki veliki vjernici i što misle da su svoju pobožnost dobili zdravo za gotovo jer pripadaju "jedinoj pravoj i nepogrešivoj vjeri i crkvi". Paralele između nama bliskih događaja o čijem samo jednom dijelu je aharon pisao i događaja iz Svetog Pisma je jako mnogo. Evo samo jedan od mnogih stihova iz Svetog Pisma koji se može ovde primjeniti:

Ovako govori Gospod nad vojskama, Bog Izrailjev: popravite svoje putove i djela svoja, pa ću učiniti da stanujete na ovom mjestu. Ne uzdajte se u lažne riječi govoreći: crkva Gospodnja, crkva Gospodnja, crkva Gospodnja ovo je. Nego doista popravite svoje putove i djela svoja, i sudite pravo između čovjeka i bližnjega njegova. (Prorok Jeremija 7,3-5)

Dakle treba nam popraviti svoje puteve i djela svoja a ne raditi sve i svašta što je i u suprotnosti sa učenjem Svetog Pisma a besmisleno trubiti: "ovo je pravoslavna crkva, prava jedina nepogrešiva crkva".

U Svetom Pismu je jasno dana alternativa i obećanje da će dobrima i koji slijede Boga biti dobro a onima koji ga ne slijede ili samo daju privid da slijede biti loše i da će biti prokleti (između ostalog pogledati 28. poglavlje 5. knjige Mojsijeve). Čak dva stiha iz tog poglavlja u dijelu u kojem se opisuje šta će biti onima koji srcem i djelima odstupe od Boga govore doslovno o onome što se ovih godina dešava Srbima:

"Stranac koji je kod tebe popeće se nada te visoko, a ti ćeš sići dolje veoma nisko. On će ti davati u zajam, a ti nećeš njemu davati u zajam; on će postati glava, a ti ćeš postati rep." (5. Mojsijeva 28, 43-44)

Svako zna koliko zapravo stranci koji su kod nas učestvuju na vlast u Republici Srpskoj i da oni vode glavnu riječ i svako zna da se naši polomiše da dobiju neki zajam od stranaca.

Isus Hrist je jasno rekao: "Po plodovima njihovim poznaćete ih"

Plodovi koje naš narod zadnjih godina dobija su sve gori i gori, sve crvaviji i pokvareniji, ne izazivaju radost već samo nervozu i nezadovoljstvo u narodu.
Aloooo narode i posebno vi koji vjerujete u Sveto Pismo, ovo su svjedočanstva Spasitelja Isusa Hrista, svjedočanstva Svetog Pisma, Božije Riječi. Zašto ih odbacujete?!?

Sve su ovo upozorenja data u Svetom Pismu a koja su se obistinila na našim prostorima i to doslovno onako kako piše.

Ima li ko to da vidi?!?

gotovo da mogu da potpisem. Slazem se (osim par detalja koji nisu sada od tolikog znacaja, mislim).
Ali aloooooooo, Vaderu, problem nije u tome sto Crkva toboze ne valja i uci narod pogresno, vec sto je narod svojom slobodnom voljom odabrao da se okrene od Boga.
Da zakljucim. Napadati Pravoslavnu Crkvu na ovaj nacin moze samo onaj ko je uopste ne poznaje i ni sta o njoj ne zna, a ja sam se mnogo puta na razne nacine uvjerio da vi spadate u tu grupu. Ni ti ni aharon, a kako sam cuo - ni ostali iz vase grupe, niste pokazali nikakav interes da saznate nesto o ucenju Crkve iz svetootacke i bogoslovske literature, iz odluka Vaseljenskih sabora i ostalog i - sta vam ja mogu. A posebna prica je vase tumacenje Svetog Pisma kojim vi sebe postavljate za mjerilo sta je u skladu sa Pismom a sta ne. Ali o tome sam vec dosta pisao.
Time sam zavrsio sta sam imao da kazem na ovu temu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2003, 23:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Slazem se s tobom Simpsone da je narod odstupio od Boga, mada ko je odstupio, a ko Boga ipak u srcu priznaje to je opet neko drugo pitanje...

Medjutim, ti zaboravljas da ni Isus, ni njegovi apostoli i ucenici niti bilo koji Boziji poslanici nisu sjedili skrstenih ruku i cekali da im narod na noge dodje i prikloni se necemu sto oni rade ili zagovaraju, vec su svojim upornim radom radili kako na svojoj licnoj duhovnosti, tako i na produhovljenju cijelog naroda. Pa upravo kad je Izrael bio u najtezim trenucima Bog im je uvijek slao nekoga od svojih ljudi da ih vrati na pravi put. Bog im je obecao da ce biti uz njih, ali je od njih trazio da i oni Njega slijede. Tako je i nas Spasitelj cinio, obilazio sela i gradove, slao svoje ucenike, poducavao, pozivao, molio za ucenike i za narod, radio, radio, radio... I uz sve to trazio usamljena mjesta, da bi stupao u licni odnos s Bogom.

Danas je cudno i optuzuju se "sekte" za navodnu agresivnost u propovijedanju. Zasto? Sta je cudno sto se mnogi od tih ljudi iskreno trude da drugima saopste sta u Pismu pise. Ah, da "oni su ipak sektasi"... A apostol Pavle pise..."neki Hrista propovijedaju lazno, radi prljavog dobitka, neki da povecaju bol mojih okova, a neki iskreno...Pa sta. Bilo kako bilo Hrist se propovijeda i tome se radujem..." Eto sta kaze apostol. Raduje se tome.

Imam osjecaj da nas narod vise zna o tome sta baba-roga-sekte rade u "mraku" i slicne bezveznjarije, a nemaju pojma o elementarnim stvarima vezanim za Pravoslavlje.
I opet krivi drugi?

Pa covjece, ko ima najvecu mogucnost potpuno slobodnog rada na ovom nasem podrucju?

Ti kazes...narod se danas sve vise vraca Crkvi i Bogu... A kako se vraca? Znas i sam sta Izaija porucuje: "Narod me ovaj postuje usnama, a srce mu je daleko od mene", i "sve sto cini to su zapovijesti i nauke ljudske" (ljudskog predanja).

I na kraju, u Pismu je pisano da su mnogi na Bozijem putu smatrani totalnim budalama, pa je poslije ispalo da to sto oni govore i rade ima i te kako smisla.

Ako mislis na znak koji si pominjao vezano za onu "minutu prije" aharonovog teksta, slazem se, ali ne znam da li shvatas da si napravio, da tako kazem, reklamu za nekoga ko mozda zbog duzine ne bi citao taj tekst. Kakav si uvod napravio, pomislio sam da stvarno kupim kokice i kakav sokic... :roll:

A stvarno me cudi Simpsone, ako sve ovo smatras gluposcu, zasto onda "gubis vrijeme" na citanje istog?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2003, 06:56 
Majstor
Majstor

Zahvaljujem Mr. Simpsonu na sjajnom uvodu.
Toliko je postao dobar propovjednik onih kojima se protivi.
Zahvaljujem i jer je na vrijeme u javnost dao ono što sam mu rekao, iako sam zamoljen (od svoje žene) da sebe ali i svoju porodicu iznošenjem toga na forumu ne izlažem okrivljenju za ono što bi moglo da uslijedi.
A što se tiče vizija, ovako je to bilo:
1994. godine tumačeći neke stihove iz Svetog Pisma (PS.110 "vladaj sred neprijatelja svojih" i "učiniću neprijatelje tvoje podnožjem nogama tvojim") dobio sam spoznaju da se pravi hram treba graditi na temelju napravljenom od onih koji mu se protive (i njihovih djela), i to sam primijenio na rukotvoreni hram koji se pokušava izgraditi i odmah sam tu spoznaju iznio jednom današnjem svešteniku (onda studentu) kojeg poštujem, rekavši mu da:" hram neće maći dalje od temelja ili ako se i izgradi biće srušen do temelja".
Kao što znamo, od temelja se nije maklo sve do 1998. godine (čini mi se). Ali otprilike mjesec dana prije toga imao sam san=viziju kojeg je u glavnim crtama iznio Simpson, a dobro se sjećam da sam se i u snu začudio otkuda hram kada znam da ne bi trebalo da ga bude, ali kada se vizija okončala bilo mi je jasno.
Ta vizija zaista ne mora da znači da će se hram brzo fizički srušiti (a srušiće se sigurno, o vijekovima koje pominje Simpson nema pojma) nego da će se snovanja i namisli onih koji ga grade rasturiti poput kule od karata, ali sada sam siguran da će se desiti nešto što će fizički, a ne samo simbolički potvrditi ovu viziju, i to vjerovatno baš zato što se svemu ovom rugaju umjesto da se zamisle.
Molim samo da ne okrivljuju mene ili nekog meni bliskog za to, jer se podlostima i prevarama ne bavim.

oš jednom podsjećam na Solomonove riječi:
"Ako Bog neće graditi doma, uzalud se muče koji ga grade!" I zaludu im specijalne i skupe tehnike.

Možda će Otac to i učiniti tako da bude jasno da niko od ljudi to neće učiniti, ko zna.
Ja sam samo čovjek koji može da pogriješi u tumačenju čega god i ako sam pogriješio to je do mene lično i moje (ne)duhovnosti, ali ono što jeste jeste i sve ovo kao glavna poenta ostaje jer je ovdje izneseno mnogo toga i sve je istinito, a samo Bog sve vidi i zna.
I samo On je taj koji upravlja onim što mi nazivamo "slučajnostima" i "sticajima okolnosti".
Vrijeme će sve pokazati i mislim da nećemo dugo na to čekati.

Što se tiče događaja kojeg Simpson pominje on za mene govori nešto o vladici Platonu, a ne o hramu. To je moje mišljenje.

Takođe sjajno je uočio da je minut prije mog glavnog teksta postavio svoje podsmijevanje (neka pogleda malo šta piše u Svetom Pismu za podsmjevače, i da li se ikada ikome podsmijevao Isus i njegovi učenici), čime ga je zaista samo učinio privlačnim onima kojima je dužina teksta prevelika.
Takođe simbolika "minut do" je "minut do dvanaest", a nije li dvanaest broj apostola.
Još jednom zahvaljujem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2003, 08:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Kad ne bih znao bolje, mislio bih da sam u "Zoni sumraka" kad citam ove vase gluposti.
Nemoj samo da ispadne kad se hram ne srusi :roll: da izadjes sa istim tumacenjem kao adventisti sa toboznjim drugim Hristovim dolaskom - "dosao je (srusio se) ali nevidljivo" :roll:
A sto se tice "minuta", to sam naveo samo kao nesto sto bi vas moglo da impresionira i izgleda da sam pogodio. Ja u tome ne vidim nikakav znak, a cisto razgovora radi, ako bi trebalo da se neki znak vidi, onda je to da je tekst koji pokazuje pravi znacaj aharonovog teksta za dlaku "uspio" da bude postavljen kao uvod, kao predgovor i da tako pokaze koja je stvarna vaznost aharonovog teksta - nikakva. A ako je nekome minut do, to je onima koji za sebe umisljaju da su reinkarnacija apostola i mozda im je minut do 12 da se pokaju.
Nemam drugog komentara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2003, 09:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Mr. Simpson je napisao:
niste pokazali nikakav interes da saznate nesto o ucenju Crkve iz svetootacke i bogoslovske literature

Mi se svakodnevno bavimo čitanjem i proučavanjem svetootačke literature - Svetim Pismom, jer Sveti Otac je samo Otac Nebeski što je Isus Hrist jasno dao do znanja rekavši da imamo samo jednog Oca, na Nebesima, i samo je Njega Isusa nazivao Sveti Oče. Ja sam mislio da su katolici zaglibili time što jednog čovjeka zovu "sveti otac" a vi čak nemate jednog "svetog oca" nego mnogo njih. I možeš se ti ismijavati ovome koliko hoćeš ali i sam znaš no ne želiš priznati da ti sve ovo govorim(o) po Svetom Pismu.

Citiraj:
A posebna prica je vase tumacenje Svetog Pisma kojim vi sebe postavljate za mjerilo sta je u skladu sa Pismom a sta ne

Ono što smo mi iznosili po Svetom Pismu je većinom vrlo jasno i nedvosmisleno.

života je napisao:
Danas je cudno i optuzuju se "sekte" za navodnu agresivnost u propovijedanju. Zasto? Sta je cudno sto se mnogi od tih ljudi iskreno trude da drugima saopste sta u Pismu pise

Oni u SPC su sve izokrenuli, Hrist je dao nalog da se ide i propovijeda, tako je radio i sam Isus, tako su radili i apostoli i to je tako jasno zapisano da se ne može shvatiti drugačije. Danas SPC naziva sektama one koji rade ono što je Isus Hrist naložio da treba raditi dok sveštenici suprotno Hristovom i apostolskom nalogu čekaju u crkvi da im poneko dođe da mu pričaju i pjevaju na nerazumljivom jeziku. Dakle čekaju 99 ovčica koje nešto kao ajde vjeruju a ne traže onu jednu zalutalu što predstavlja direktno kršenje Hristovog naloga. A što se tiče pričanja i pjevanja na nerazumljivom jeziku o tome je apostol Pavle lijepo i jasno pisao u 14. poglavlju 1. poslanice Korinćanima a izdvojiću jedan stih:
"Tako i vi ako nerazumljivu riječ rečete jezikom, kako će se razumjeti šta govorite? Jer ćete govoriti u vjetar." (1. Korinćanima 14, 9)

Dakle iz samo ovih nekoliko primjera koje sam ovom prilikom pomenuo vidljivo je da SPC radi suprotno Hristovom i apostolskom nalogu.

A posljedice toga su ono što je aharon pisao. A nove posljedice tek dolaze.

Vidiš Simpsone da ovo nije neko moje izkarikirano tumačenje Svetog Pisma već jasno i nedvosmisleno značenje tih stihova.

života je napisao:
Imam osjecaj da nas narod vise zna o tome sta baba-roga-sekte rade u "mraku" i slicne bezveznjarije, a nemaju pojma o elementarnim stvarima vezanim za Pravoslavlje.
I opet krivi drugi?

Baš tako.

Mr. Simpson je napisao:
ako bi trebalo da se neki znak vidi, onda je to da je tekst koji pokazuje pravi znacaj aharonovog teksta za dlaku "uspio" da bude postavljen kao uvod

Ako bi trebao da se vidi neki znak u tome onda je to pozitivan znak za nas jer nakon što si ti napisao uvod u aharonov tekst i nakon što je aharon postavio svoj tekst shvatio sam da zbog velike dužine aharonovog teksta možda ga mnogi ne bi htjeli pročitati ali nakon tvoje reklame koja je postavljena minutu prije aharonovog teksta i oni koji ne bi čitali aharonov tekst sad će ga pročitati. Svaka čast Simpsone, samo tako nastavi :)

Citiraj:
i da tako pokaze koja je stvarna vaznost aharonovog teksta - nikakva

Koja je stvarna vrijednost teksta neka zaključe drugi jer tekst ni nije pisan radi tebe. Vrijeme će pokazati koja je stvarna vrijednost aharonovog teksta a i onoga što mi inače pišemo. Hrist je rekao da će sve izaći na vidjelo. Pa vidjećemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2003, 16:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vaderu, ja nisam ni pokusao da odvratim ljude od citanja aharonovog teksta.
Svakom iole zdravom covjeku je jasno s kim ima posla cim procita one gluposti koje je aharon napisao, tako da je mozda i bolje da ljudi to procitaju da vide ko je lik koji prosipa pamet na forumu po drugim topicima na kojima se besmislenost i bolest vaseg ucenja mozda ne vidi tako ocigledno. A to sto vi ono sto sam napisao smatrate reklamom, samo pokazuje dokle ste dosli u vasoj duhovnoj bolesti.
Neka vam se Bog smiluje.
Zbogom. 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 218 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]